Кой е арх. Борислав Игнатов

Кой е арх. Борислав Игнатов

© Надежда Чипева, КапиталАрх. Борислав Игнатов е кандидатът за кмет на "Демократична България". При официалното представяне той каза, че е работил по големи проекти в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, видял е какви са проблемите на големите градове и какви са добрите практики за преодоляването им. По думите му най-голямата лъжа е, че добрите практики не могат да бъдат прилагани в България.


Арх. Игнатов трета година председателства Камарата на архитектите в България. Това, което със сигурност може да се каже за него, е – не се крие и изразява бързо и ясно позицията си по всички спорни теми в обществото. И невинаги печели масова възхита, защото търси първопричината, а не просто виновника.


Той директно обяви, че не е съгласен с поведението на своя колега, проектант на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който се скри от медиите след несполуките там. Но посочи по-големия виновник за гафовете – Столичната община, възложител на ремонта за 21.5 млн. лв. Тя е трябвало да контролира изпълнението на проекта, защото същата фирма - изпълнител на ремонта, перфектно е обновила централната улица на Бургас "Княз Богориди". Но там зам.-кметът на общината заедно с проектанта неотлъчно е контролирал ремонтните дейности.
За разрешителното за строеж на небостъргача "Златен век" арх. Игнатов обяви, че казусът произтича от неуредици в законодателството, и директно препоръча Законът за устройство на територията да бъде заменен от нов кодекс, както в много европейски страни, който по-ясно и устойчиво решава такива случаи. И отхвърли популизма в решаването на случая със срещата между протестиращите и Бойко Борисов. След нея строежът беше спрян. "Не е възможно министър-председателят да се занимава с обекти, каквито и да са те. Не може държавата да опира всеки път до министър-председателя", очерта тогава архитектът формата на управление у нас в последните години.


За кръстовището на бул. "Васил Левски" в родната му Варна, което се наклони след ремонта за 80 млн. лв. арх. Игнатов припомни, че реконструкцията била по проект от 80-те години на миналия век, който няма нищо общо със съвременната инфраструктура на града.


За Паметника на съветската армия


- обект на разгорещени спорове с години, архитектът предложи да не се събаря или мести, а да се "опакова" в озеленен с растения саркофаг. Вътре паметникът да се превърне в музеен експонат и така да не присъства толкова очебийно в центъра на София. Преди това тества във фейсбук нагласите по деликатната тема с "патриотичната" идея вместо войника, размахващ шмайзера, на постамента да се монтира националният герб. Реакцията във фейсбук бързо го ориентира и последва идеята му за зеления саркофаг.


"Аз съм позитивен човек, казва той. Прекаленото вглеждане в грозните неща около нас ни изправя пред риска на депресията. Така можем да лишим живота си от смисъл", казва той пред "Капитал".


България-САЩ-България


Борислав Игнатов е на 47 години. Завършил е Архитектурния факултет на УАСГ в София, специалност "Градоустройство", през 1995 г. Започнал е да работи още в трети курс. "Занимавах се с нещо, което звучеше твърде авангардно по онова време, разказва той. Разработвахме триизмерни компютърни визуализации на проекти и компютърни игри, които имаха архитектурен контекст." През 1993-94 г. у нас това наистина звучи авангардно и... напълно обречено.


През 1998 г. спечелва зелена карта и година по-късно заминава за Съединените щати. "Това беше време на подем за Америка и още на втория месец ми се удаде възможността да започна работа в архитектурното бюро William Rawn Architects. Въпреки това на всяко ново място човек изживява детството си отново. Откриваш света и нещата около себе си, чувстваш се непохватен и усвояваш стъпките една по една", разказва той пред "Капитал".


През 2005 г. Борислав Игнатов решава да кандидатства в Колумбийския университет в Ню Йорк. Приет е със стипендия в програма за следдипломна квалификация към магистратурата му. Там учи авангарден архитектурен дизайн, а след това е поканен да преподава в същия университет, в катедрите "Концептуална архитектура" и "Опазване на историческото наследство".


"Абсолютен позор е за една нация да остави историческото си наследство да рухне. Това не е само признак за материална бедност, а на духовна и на необяснима апатия към онова, което притежаваме", прозрял е той.


През 2007 г. спира преподавателската си дейност и се връща в България, защото получава пълна свобода за изготвяне на проект за екокъща. Няколко години по-късно построената къща става единствената българска сграда, включена в престижния сборник "1000 x European Architecture" на швейцарското издателство Braun Publishing.


Оттогава арх. Игнатов често пътува до Съединените щати. Със свои колеги от Сиатъл изготвя проекта за Музей на дизайна в Шънджън – един от най-бързо развиващите се градове в Китай.


Носител е на Голямата на награда на Съюза на архитектите в България – през 2010 и 2012 г., на наградата на община Варна за постижения в архитектурата, на Министерството на културата, както и "Архитект на годината", "Сталкер", "Животворна светлина".


Колегите му изтъкват, че е специализирал в


новаторски архитектурни решения


за вписване на сградите в природата и историческия контекст. Самият той вярва, че най-добрата архитектура е тази, която работи в хармония с озеленяването и историческите дадености на мястото.


През 2016 г. Камарата на архитектите у нас избира арх. Игнатов за председател. Неговата програма за оптимизация и развитие на организацията бързо печели привърженици. Новият лидер веднага въвежда пряка демокрация чрез електронно гласуване, онлайн заседания и директно излъчване на общите събрания на камарата.


Какво каза при представянето на кандидатурата - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK