Кандидатът за кмет Борислав Игнатов: Общината да откупи имотите в междублоковите пространства

Кандидатът за кмет Борислав Игнатов: Общината да откупи имотите в междублоковите пространства

© Георги КожухаровПолитическото обединение "Демократична България" представи своя кандидат за кмет на София. Архитект Борислав Игнатов е роден през 1972 г. във Варна, завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Има магистратура от Колумбийския университет, САЩ и е работил в архитектурни екипи в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Москва и Пекин. От 2016 г. е председател на Камарата на архитектите в България. Веднага след представянето му - "Дневник" му зададе няколко въпроса.


Арх. Игнатов, в кой квартал на София живеете?
- В "Дружба" 2.


Значи сте наясно със застрояването в междублоковите пространства. Имате ли решение на този проблем?
- Трайното истинско решение е Столичната община да откупи тези имоти, да ги отчужди на приемлива цена и да ги превърне в зелени площи, както е предвидено. Това е решението.


А имате ли решение за презастрояването на София?


- В тази сфера съм много запознат. Виждам какво се случва в България и то ме възмущава. Знам как се прави в Европа и съм убеден, че тази практика, приложена у нас, ще донесе добри резултати за всички. Просто трябва да приложим принципите на прозрачни архитектурни или строителни конкурси, които да бъдет отворени за всички участници и да няма предрешен победител. Също така условията на конкурсите не трябва да са дискриминационни.


За презастрояването е много важен контролът и компетентното следене на всички процеси. Естествено, трябва да се спазват изискванията на Общия устройствен план (на София). Той, обаче, трябва да се актуализира, тъй като е морално остарял и позволява доста странни решения в някои от зоните на града.


Срещу презастрояването Камарата на архитектите, на която сте председател, предлага Законът за устройство на територията да се замени с нов кодекс по модела на много европейски държави?


- Това предложение камарата разработи в последните години. То е внесено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и там спря. Трябвало да сформират работна група, да го проучи, но така и тя не я сформираха.


Вероятно такъв нов закон, уреждащ застрояването, няма да бъде приет от всички ?


- Разбира се. В нашето предложение се прилагат европейските практики в строителството, където всеки участник трябва да носи голяма отговорност. Това не изнася на хората, които искат винаги да минават между капките - да не носят отговорност, но да получават огромни печалби, а когато възникне проблем, да изчезват безследно. На тях този кодекс ще им пречи.


На администрацията й пречи искането ни за електронни услуги, за прозрачност, за да е по-лесно на гражданите. За съжаление администрацията се е превърнала в орган, който усложнява живота на хората, вместо да им помага.


Кой от неотложните въпроси на София трябва първо да се реши?


- Неотложните въпроси, изискващи директно и бързо решение са в управлението на града. Така ще се дадат решения и на физическите въпроси. Най-тежкият и неотложен проблем в София е мръсният въздух и екологичната катастрофа, в която се намираме, особено през зимните месеци.


- А как може да се реши, според вас?


- Чрез мерки за следене на замърсяването, чрез строг контрол на отделените вредни емисии и чрез умни зелени практики, които са достатъчно известни.


Бил ли сте досега в някоя политическа партия?


- Не, не съм. Аз и сега не съм в политическа сила, но съм подкрепен от "Демократична България", за което им благодаря.


С кои политически групи в Столичния общински съвет бихте работили, ако ви изберат за кмет?


- Бих работил с всеки активен гражданин, който разбира важността да се прилагат принципи и те да бъдат спазвани от всички. Ако имаме тези правила и не разчитаме на заобикалянето им и на познанства с този или онзи, който щял да помогне в някаква ситуация - всички проблеми ще се решат. Знаете, че ние, българите, като отидем в Германия, ставаме по-изпълнителни от германците. Просто защото там действат ясни правила за всички.


Още за идеите на кандидат кмета - тук.
Кой е Борислав Игнатов - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK