Общински съветник сезира прокуратурата за новия продукт за пречистване на водата на София

Симеон Славчев. Снимка: личен архив

Симеон Славчев. Снимка: личен архивЧленът на здравната комисия към Столичния общински съвет Симеон Славчев сезира днес прокуратурата за нередности при провеждането на обществена поръчка на "Софийска вода" АД. Тя е за избор на доставчик на продукт, който да пречиства питейната вода на София.


Съображения против избрания продукт са изказали проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН. Преди десетина дни те предупредиха, че избраният продукт коагулант би могъл да влоши качеството на водата на града, както и да застраши здравето на хората.


"След като нямаше никаква реакция от Столичната община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго, освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин да сезирам прокуратурата", пише Симеон Славчев в писмо до медиите.
В сигнала общинският съветник настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени три жалби.


Според Славчев има съществени нередности в документите, както и в състава на продукта, който ще бъде внедрен при почистването на питейната вода на София. Продуктът "не е стабилен и съдържа допълнителни неизвестни за здравето на хората вещества, които хидролизират и го правят негоден за използване при складиране", се казва още в информацията до прокуратурата.


Там е отбелязано, че не са проведени адекватни тестове, които да докажат безопасността и ефективността на продукта в условията на столичното водоподаване, както и че не са спазени съответните стандарти. В сигнала е отбелязано, че продуктът ще излезе 2.7 пъти по-скъпо от досега ползвания без никакви проблеми реагент за пречистването на водата в столицата.


"Надявам се прокуратурата да подходи сериозно към проблема и да потърси независимо експертно мнение за нарушенията и опасностите, които крие прилагането на този неясен продукт", пише още Симеон Славчев. Той иска кметът на София Йорданка Фандъкова публично, чрез пресцентъра на Столичната община, да отговори на въпроса:


С какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH?


"Софийска вода" отхвърля твърденията на Славчев


От "Софийска вода" вече излязоха със становище дали избраният с обществена поръчка доставчик на реагент за пречистване на питейната вода ще влоши качеството й.


"Източникът на невярната информация е компания, загубила конкурс на "Софийска вода". Избраният продукт отговаря изцяло на всички необходими изисквания: Изпълнителят е предоставил становище за хигиенно-токсикологична безопасност No.1680-13-C-7/07.05.2013 г. от Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Този продукт се доставя в гръцките градове Солун, Атина, Крит и Родос, в кипърските Ларнака, Пафос, Никозия и Лимасол, в израелския Хадера, в турския Диарбекир, в египетския Александрия и др. Лабораторните тестове показват, че новият коагулант е качествен, безопасен и ефективен, като цената е с 1.4% по-ниска от досегашната", заявяват от "Софийска вода".


Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", уточнява в сайта на дружеството, че "питейната вода е с гарантирано качество, с отлични характеристики и няма никакъв риск за здравето на хората".


"Но за да не се създава напрежение в обществото и по искане на кмета на Столичната община взехме решение да изпратим допълнителни проби в независима акредитирана лаборатория SGS. За нас сигурността за здравето на хората е на първо място", допълва той.


Предстои анализ в лаборатория в чужбина


Въпреки това Симеон Славчев обяви пред "Дневник", че утре ще поиска от "Софийска вода" да му предоставят половин литър от новия реагент, за да го изпрати за изследване в независима лаборатория в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK