Във Виена чакат автобуса или трамвая под сянката на диви лози

Официалното откриване на озеленените тестово спирки

© Община Виена

Официалното откриване на озеленените тестово спиркиАко чакането на трамвайна или автобусна спирка през лятото почти винаги е синоним на допълнително жега, то във Виена се опитват да преборят покачването на температурите именно на тези места с тестово озеленяване, съобщават от пресцентъра на общината в австрийската столица.


Една от спирките с дива лоза

© Община Виена

Една от спирките с дива лоза

От вчера навесите на пет трамвайни и автобусни спирки в града са покрити с увивни растения. Целта им е да пазят сянка и да охлаждат, затова специалистите са се спряли на дивата лоза, която е един от най-използваните видове за т.нар. вертикално озеленяване и не е капризна към почвени условия.


Стъблата ѝ достигат дължина от 20-30 м, а трилистните им удебелени листа образуват гъста корона. Освен че ще пазят сянка, те ще украсяват допълнително градската среда, тъй като при разлистването си имат пурпурен цвят, през лятото са зелени, а през есента се обагрят в жълто-червено.
Градското озеленяване, което е полезно не само за въздуха и микроклимата, радва и сетивата, допълват от общината.


Засега озеленяването се тества само на пет спирки и една година проектът ще бъде наблюдаван и оценяван.


Той се осъществява от общинското транспортно предприятие "Виенски линии" и рекламната агенция, която поддържа спирките. Озеленяването на една спирка струва 5000 евро. Целта е в бъдеще всички нови спирки да се строят с озеленени навеси.


В началото на август предприятието се погрижи за разхлаждането на жителите и гостите на столицата и по друг начин - чрез специално организиран уикенд на централния площад "Карлсплац" с различни развлечения като водни струи, водна бомба "Микадо" и сърф родео.


Две години по-рано община Виена беше монтирала и инсталация с водно налягане и постоянни вълни за каране на сърф на друг централен площад - "Шварценберг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK