Срокът за подаване на оферти за чистенето на София е удължен до 9 септември

Параван за контейнерите за смет на ул. Традица №8 пред паркинга на Министерство на енергетиката

© Велко Ангелов

Параван за контейнерите за смет на ул. Традица №8 пред паркинга на Министерство на енергетикатаКрайният срок за подаване на оферти към Столична община за почистването на София и събирането на отпадъците през следващите 5 години беше 21 август, но е удължен до 9 септември. Промяната е видна на сайта на Агенцията за обществени поръчки, където не се дават мотиви за промяната на крайната дата. Обществената поръчка е общо за 430 милиона лева.


Днес кметът на София Йорданка Фандъкова обясни по следния начин удължаването на срока за приемане на офертите: "Нормална процедура на обеществена поръчка, която тече и когато е необходимо и има въпроси, сроковете се удължават и ако е необходимо след това още се удължават".


Процедурата се извършва в отпускарския сезон, само два месеца преди кметските избори, тъй като сегашните договори изтичат през лятото на 2020 г., а практиката показва, че процедурата по избора на нови изпълнители на сметопочистването често пъти се проточва във времето заради обжалвания. Тогава може да изтече действащият договор, а новият още да не е подписан и да възникне криза в сметосъбирането.
Територията на Столична община е разделена на седем зони за почистване. Всяка фирма може да кандидатства най-много за две зони. Изискванията са оборотът на кандидатите в тази дейност в последните три години да е от 8 до 13 милиона лева, както и да имат специализирана техника.


Сегашните "играчи" в тази дейност, която извършват от 2015 г. са предимно обединения от фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те в различни обединения и консорциуми почистват зони 1, 2, 5 и 7.


Първа зона, която включва районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец" се чисти за 68.43 милиона лева от консорциум "Титан София център 1", в който участват "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев, съобщи "Капитал".


Втора зона – районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци" са на консорциума "Титан София изток 1", в който са фирма "Титан БКС" и "Търговски център Тракия" на братя Георги и Кирил Домусчиеви. Цената е 60.61 милиона лева.


Трета зона – районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" сега се почиства от австрийската А.С.А., която е предоставила половината от дейността на подизпълнители. Тук поръчката е за 57.36 милиона лева.


Четвърта зона – "Илинден", "Надежда" и "Сердика", е дадена на консорциум "АЕС-Х груп", в който е фирма, свързана с бившия шеф на общинската "Чистота" Красимир Арсов. Цената е 50 милиона лева.


Пета зона – "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър", се обслужва от "Титан София изток 1" (виж зона 2) за 39.79 милиона лева.


Шеста зона – "Люлин" и "Красно село", е предоставена на общинската фирма "Чистота Искър", която нае сметосъбираща техника от "Грийн партнърс", свързана с Румен Гайтански-Вълка за близо 12 милиона лева. Общата цена е 41.69 милиона лева.


Седма зона – "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център" се чисти от "Титан София център 1" за 45.29 милиона лева.


Фирмата, почистваща "Младост" и "Триадица-юг" има договор до 2022 г. за 41.5 милиона лева. Това е "ЗМБГ" АД.
"Овча купел" и "Витоша" се чистят от консорциум "София юг" за 37.52 милиона лева. Договорът също е до 2022 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK