Фандъкова обеща смяната на "перките" по ул. "Граф Игнатиев" да започне още днес

Нови чугунени колчета бяха поставени като мостри още през април, за да бъдат преценени от експертния съвет към общината дали са подходящи

© Велко Ангелов

Нови чугунени колчета бяха поставени като мостри още през април, за да бъдат преценени от експертния съвет към общината дали са подходящиКметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че смяната на опасните ограничители "перки на акула" с чугунени колчета ще започне днес. Те са около 630 броя и преди три месеца, през май, бяха избрани като модел.


Още на 18 юли Фандъкова обяви пред "Дневник", че "ограничителите всеки момент ще бъдат сменени. Вече са произведени новите". Днес, месец по-късно, тя обясни забавянето на смяната, защото трябвало време за производството им. Инициативата се обявява ден след като жена се нарани след като се спъна в една от перките, а съпругът й в знак на възмущение откърти ограничителя.


"Защо чак сега? Защото трябваше първите партиди да се произведат. Те вече са в София и от днес започва монтажът. Ще продължи няколко дни и очаквам да осигурим по-голяма безопасност за хората на ул. "Граф Игнатиев", обяви кметът на София.
На въпрос на "Дневник" защо ул. "Граф Игнатиев" още няма издаден Акт 16, който реално разрешава ползването на улицата след извършения ремонт, Фандъкова каза: "Това са експертни въпроси, ще ви отговорим допълнително."


Акт 16 се издава от държавна приемателна комисия, назначена от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в София (РДНСК). Тя трябва да провери обекта и да удостовери, че той е годен и безопасен за ползване от хората, в случая ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди". Сега те имат издаден само Акт 15 на 21 май от фирмата - надзорник на ремонта, и от възложителя – Столичната община.


С него се прие, че строежът е завършен. Към този акт тогава бяха добавени някои забележки по качеството на ремонта, които трябваше да се отстранят до 28 май. В тях не фигурираше смяната на опасните ограничители "перки на акула", обясниха тогава от надзора, тъй като изборът на новите чугунени колчета бил направен след подписването на договора между фирмата изпълнител "Джи Пи груп" и възложителя Столичната община.


По тази причина новите 630 чугунени колчета ще бъдат платени от общинския бюджет. Монтирането им ще е за сметка на фирмата - изпълнител на ремонта, "Джи Пи груп", уточни Фандъкова. Опасните каменни ограничители ще бъдат ползвани на други обществени места – в паркове например, обясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK