Столичната община готви мерки срещу графитите

Столичната община готви мерки срещу графитите

© Велко АнгеловБезразборното драскане по стените на сградите в София накара Столичната община да започне изготвянето на програма за укротяване на този вандализъм. Програмата все още е в работен вид, макар че трябваше да е готова още в средата на май.


В момента борбата на общината с тази агресия в градската среда се изразява в спорадични акции на Столичния инспекторат. Преди два дни негов екип почисти стените на църквата "Св. Седмочисленици" и пейките на площад "Славейков".


"Трябва ясно да се постави границата между вандализъм и стрийт арт (улично изкуство)", обясни Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура и образование, пред "Дневник". Тя участва в екипа, изготвящ програмата, заедно с главния архитект на София Здравко Здравков. За срока на програмата тя обясни, че общината работи по нея и поетапно се представят отделните дейности.
Общинарите първо планират срещи със собственици на сгради в центъра на града, за да изяснят дали по тяхна инициатива е изрисувана фасадата. Световната практика показва, че не са малко случаите, когато собствениците се обръщат към стрийт артисти, за да донесат настроение чрез изкуството си в облика на сградата, аргументира се Едрева..


"След като научим кое е по инициатива на собствениците и получим съгласието им, вече можем всичко останало, което няма нищо общо с изкуство и е просто вандализъм, да бъде почистено", разясни тя.


Идеята е едва тогава екип на Столичния инспекторат да се включва в почистването на фасадата. Засега се почистват само обществени сгради и места, но предстои радикална промяна в подхода, уверяват от общината.


Фирмите по чистотата също да се включат


Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община санкциите в случаи на писане или драскане на непредвидени за целта места са от 100 до 5000 лв.


"В новите договори с фирмите за почистване на София се надявам да се включи условие, с което те да имат ангажимент и към чистенето на стените на сградите и други места", подчерта Едрева.


Заданието на обществената поръчка вече е готово и тази клауза от бъдещите договори с фирмите за сметосъбиране и почистване трябва да стане задължителна.


Офертите на кандидатите за тази най-скъпоплатена услуга на Столичната община - 430 млн. лева за следващите пет години, ще станат известни на 9 септември, когато приключва срокът за участие в търга.


Разработваната общинска програма по този проблем на града включва и обновяване на уличното осветление като превантивен фактор.


Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма "Св. Седмочисленици"

© Дневник

Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма "Св. Седмочисленици"

Човек прави нещо тайно, когато смята, че няма да го видят, мотивира се Едрева, но изрисуваното по осветените улици в центъра като "Шишман" и "Граф Игнатиев" показва, че това няма да е достатъчно.


Чистенето на 1 кв.м по пазарни цени излиза между 30 и 50 лева, са изчислили от Столичния инспекторат. Използват се различни вещества – от пясък до химикали и биопочистващи средства, в зависимост от материала на замърсеното пространство.


Управляем ли е слепият инстинкт за изява


Желанието за пръскане по стените със спрейове, с маркери или блажна боя трудно ще може да се овладее, признава Едрева. Тя разчита гражданите да осъзнаят, че чистенето на графитите струва пари и това са техните пари.


"В Париж многократно е огласяван фактът за цената на почистване на 1 кв.м. И този подход е много добър, защото когато хората осъзнаят, че после се чисти с техните пари, стават по-чувствителни, ако станат свидетели на такива действия. И тогава по-смело информират властите", обяснява тя.


Столичната община готви мерки срещу графитите

© Велко Ангелов


Преди гражданската активност срещу вандализма обаче трябва институциите, в случая Столичната община, да създадат средата и добрите практики, за да се укроти изявата на тази разрушителна енергия, признава Едрева.


Нейната идея е да се оформят бели стени за рисуване на графити от стрийт артисти по примера на Берлин и Барселона. Главният архитект Здравко Здравков вече търси подходящи места – колони на мостове, стени и др., които да се предоставят на уличното изкуство.


"Тези места трябва да са известни на всички и там да идват стрийт артисти, включително и от чужбина, за да изразят своите идеи за изкуство. После да се снимат с творбите си и след тях да дойдат следващите", предлага председателят на общинската комисия по култура.


Извън тези обособени пространства, където ще се провеждат и фестивали за улично изкуство, всяко пръскане и боядисване на други места ще се третира като вандализъм и ще се санкционира.


"Ще се обособят места за този тип култура и в същото време ще има нулева толерантност към вандализма", обобщава Едрева.


От началото на годината Столичният инспекторат е почистил над 2 хил. кв.м драсканици и нецензурни надписи както от жилищни сгради, болници, така и от фасадите на училища и няколко църкви в София, съобщиха от общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK