Столичната община готви мерки срещу графитите

Столичната община готви мерки срещу графитите

© Велко АнгеловБезразборното драскане по стените на сградите в София накара Столичната община да започне изготвянето на програма за укротяване на този вандализъм. Програмата все още е в работен вид, макар че трябваше да е готова още в средата на май.


В момента борбата на общината с тази агресия в градската среда се изразява в спорадични акции на Столичния инспекторат. Преди два дни негов екип почисти стените на църквата "Св. Седмочисленици" и пейките на площад "Славейков".


"Трябва ясно да се постави границата между вандализъм и стрийт арт (улично изкуство)", обясни Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура и образование, пред "Дневник". Тя участва в екипа, изготвящ програмата, заедно с главния архитект на София Здравко Здравков. За срока на програмата тя обясни, че общината работи по нея и поетапно се представят отделните дейности.
Общинарите първо планират срещи със собственици на сгради в центъра на града, за да изяснят дали по тяхна инициатива е изрисувана фасадата. Световната практика показва, че не са малко случаите, когато собствениците се обръщат към стрийт артисти, за да донесат настроение чрез изкуството си в облика на сградата, аргументира се Едрева..


"След като научим кое е по инициатива на собствениците и получим съгласието им, вече можем всичко останало, което няма нищо общо с изкуство и е просто вандализъм, да бъде почистено", разясни тя.


Идеята е едва тогава екип на Столичния инспекторат да се включва в почистването на фасадата. Засега се почистват само обществени сгради и места, но предстои радикална промяна в подхода, уверяват от общината.


Фирмите по чистотата също да се включат


Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община санкциите в случаи на писане или драскане на непредвидени за целта места са от 100 до 5000 лв.


"В новите договори с фирмите за почистване на София се надявам да се включи условие, с което те да имат ангажимент и към чистенето на стените на сградите и други места", подчерта Едрева.


Заданието на обществената поръчка вече е готово и тази клауза от бъдещите договори с фирмите за сметосъбиране и почистване трябва да стане задължителна.


Офертите на кандидатите за тази най-скъпоплатена услуга на Столичната община - 430 млн. лева за следващите пет години, ще станат известни на 9 септември, когато приключва срокът за участие в търга.


Разработваната общинска програма по този проблем на града включва и обновяване на уличното осветление като превантивен фактор.


Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма "Св. Седмочисленици"

© Дневник

Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма "Св. Седмочисленици"

Човек прави нещо тайно, когато смята, че няма да го видят, мотивира се Едрева, но изрисуваното по осветените улици в центъра като "Шишман" и "Граф Игнатиев" показва, че това няма да е достатъчно.


Чистенето на 1 кв.м по пазарни цени излиза между 30 и 50 лева, са изчислили от Столичния инспекторат. Използват се различни вещества – от пясък до химикали и биопочистващи средства, в зависимост от материала на замърсеното пространство.


Управляем ли е слепият инстинкт за изява


Желанието за пръскане по стените със спрейове, с маркери или блажна боя трудно ще може да се овладее, признава Едрева. Тя разчита гражданите да осъзнаят, че чистенето на графитите струва пари и това са техните пари.


"В Париж многократно е огласяван фактът за цената на почистване на 1 кв.м. И този подход е много добър, защото когато хората осъзнаят, че после се чисти с техните пари, стават по-чувствителни, ако станат свидетели на такива действия. И тогава по-смело информират властите", обяснява тя.


Столичната община готви мерки срещу графитите

© Велко Ангелов


Преди гражданската активност срещу вандализма обаче трябва институциите, в случая Столичната община, да създадат средата и добрите практики, за да се укроти изявата на тази разрушителна енергия, признава Едрева.


Нейната идея е да се оформят бели стени за рисуване на графити от стрийт артисти по примера на Берлин и Барселона. Главният архитект Здравко Здравков вече търси подходящи места – колони на мостове, стени и др., които да се предоставят на уличното изкуство.


"Тези места трябва да са известни на всички и там да идват стрийт артисти, включително и от чужбина, за да изразят своите идеи за изкуство. После да се снимат с творбите си и след тях да дойдат следващите", предлага председателят на общинската комисия по култура.


Извън тези обособени пространства, където ще се провеждат и фестивали за улично изкуство, всяко пръскане и боядисване на други места ще се третира като вандализъм и ще се санкционира.


"Ще се обособят места за този тип култура и в същото време ще има нулева толерантност към вандализма", обобщава Едрева.


От началото на годината Столичният инспекторат е почистил над 2 хил. кв.м драсканици и нецензурни надписи както от жилищни сгради, болници, така и от фасадите на училища и няколко църкви в София, съобщиха от общината.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Това не са графити, а драсканици. Графитите са стрийтарт.

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  СО отново лекува болестите, а не прави превенцията. Вместо да се хвърлят луди пари за чистене на тези драсканици, да се започне пръскане на самите стени с препарати против графити. Това са специални смеси, които не позволяват на графитите да попият и в последствие самите графити се разтичат по тях. Измиват се лесно с вода и парцал после.

  Вторият проблем - тези флакони за графити не се произвеждат в домашна обстановка, а се купуват от търговци. Трябва да се въведе правило всеки, който иска да си купи флакони с графити, да се регистрира с лична карта в съответните магазини. Или с име и Булстат на фирмите, които купуват такива графити за боядисване на метали. Така всеки хулиган ще бъде внимателен, когато си купува подобни флакони.

  Третият проблем - авторите на тези хулигански прояви са неизвестни. Трябва да се засили наблюдението с камери и контролът върху проявените хулигани и бандюги в София.

  И ако се поощрява това изкуство - да се рисува художествено, а не само грозни надписи на забранени фасади на сгради.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Те да вземат да се справят с паркирането по тротоарите - много по-полезно ще е.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Трябва да имаме черна листа на хора, за които е доказано, че са драскали по стените. Достъп до черната листа трябва да имат университетите и работодателите, когато си подбират кадри. Всеки работодател и всеки университет трябва да има право да отказва на един кандидат без да посочва други мотиви.

  подпис
 5. 5 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Нека да е само на обособени места. Като паметника на СА например.

 6. До коментар [#5] от "dma12587967":

  На теб сигурно и като пръднеш пак ти са виновни руснаците.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 7. 7 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Тук доста смели идеи се дават. Малко граничат с едни практики от друго време. Общината да започва да чисти, това е решението.

 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":

  Нека да е само на обособени места. Като паметника на СА например.
  ========================

  От излишния ви ум ли се е появила подобна "идея" или по принцип сте с такъв манталитет?

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До 6:"Rosen Nikolov".....На теб сигурно и като пръднеш пак ти са виновни руснаците....."

  Само руснаците държат много да ги мразят - национална особеност

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Не мога да разбера защо някои хубави идеи на общината се мотаят с години и се огласяват предизборно. А какво лошо има върху МОЧА да се рисува?

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  200 часа обществено полезен труд - да трие графити, втория път 500, третия път в кауша за 1 месец, да е булка. Няма какво да се мисли.

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  А какво лошо има върху МОЧА да се рисува?..
  ========÷÷÷=

  А какво добро?

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Поправителен труд за малолетни и пълнолетни. Плюс продажба на пръскащи средства срещу лична карта или нещо такова - горе както казаха

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1795 Весело

  Грешно ви е началото на статията. По-вярното би било:
  "По сградите в София започна безразборно драскане. 30 години по-късно Столична община се сети, че трябва да вземат мерки..." :)

 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  10 хиляди лева незабавно изискуема глоба или 3 месеца затвор при цигани-содомития.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Между 30 и 50 лв струва почистването на "КУР", "КЗЛ" или "Локо СФ"?
  Че то без пари бре!

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Има един паметник, който се е утрепал за обособено място.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мнооо се замислих. И с патешкия си мозък родих:
  1.. Драскането дразни всички, освен автора.
  2. В 99% от случаите няма художествена стойност.
  3. Това го прави укоримо навсякъде - адски тъпо и погрешно е, по МОЧА може, по стената на репресираните, или по православна църква - не. Или обратното - все едно. Да има наблюдение и санкции, ми се струва най правилно. А колко струва на общината - тва "творците" баш ги боли - сигурен съм, че не са значими данъкоплатци.

  roo
 19. 19 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Колко много думи, а са достатъчни само три - камери и яки глоби.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Тайванците дават по 20 камшика за подобен вандализъм. На бас, че провинилите се не повтарят. Що се отнася до стрийт-арта, както не е разрешено да пребоядисаш сградата когато и както ти падне, без съгласуване с УСАГ, така и за другите художества. Който толкова му се изявява, да си боядисва стените в апартамента. Или вътрешността на входа, ако издейства решение на общото събрание.

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  30 години по-късно Столична община се сети, че трябва да вземат мерки... :)
  —цитат от коментар 14 на tamada


  По-добре късно, отколкото никога. Лошото е, че това е само предизборен прах в очите. Нищо няма да направят.

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#19] от "drevnata":


  Глобата е малко наказание. Освен нея трябва да има принудителен труд - да им връчват кофичката и парцалчето и да лъскат намацаното. Такива пишлемета като измият половин декар графити по обед, след това няма да си и помислят да хванат спрейовете

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "drevnata":

  Още малко. Обособени места за рисуване.
  Практикува се в Западна Европа!

 24. 24 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 284 Любопитно

  А кабелите по сградите кога ще ги махнат или кога ще задължат "етажната собственост" да ги махне?

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  А кабелите по сградите кога ще ги махнат или кога ще задължат "етажната собственост" да ги махне?
  —цитат от коментар 24 на Tuta Nota


  А незаконните гаражни клетки? А остъклените балкони? А страрите бараки, паркирани по улиците? А катуна в Малинова долина? А незаконното строителство във Филиповци и Факултето? А...? А?
  Мога да продължавам с часове. Да натиснем общината поне с едно нещо да се справи и като е казала А, да направи и Б. За всички ни ще е по-добре да гледаме чист и красив град, с който да се гордеем, а не неблагополучно гето, където всяка улица е изрисувана от съответната банда.

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tuta Nota":

  Темата е за графитите !

 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rosen Nikolov":

  матросов, има ли случай да не си скочил на амбразурата за сАвеЦката чест :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim": А какво лошо има върху МОЧА да се рисува?..========÷÷÷=А какво добро?
  —цитат от коментар 12 на putinxujlo


  ... "добро" е да се разкараш от форума...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Столична община да вземе мерки срещу Столична община, че ми писна да живея в кенеф! Фъндъкова нищо не направи с тротоари, ремонти, велоалеи и много други неща. Абсолютен провал!

 30. 30 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Дано да няма мафия между фирмите за почивстване и тези, които драскат. За целта глобите за драскащи трябва да с амного големи и ако хванат такъв да се замисли пак дали да драска. Има и друго, полицаите да следят по-стриктно за това кой драска.
  Но има и друго, полицаите въобще за какво са? Защото всичи в София сме били свидетели как луксозни коли си взимат завои със 120 км/ч и полицаите само се прозяват. Законите не са едни и същи за всички.

 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Такива пишлемета като измият половин декар графити по обед, след това няма да си и помислят да хванат спрейовете
  —цитат от коментар 22 на Günther

  Лошото е, че не могат да измият и един квадратен метър.
  Трябват химикали, техника и резултатът пак е половинчат.
  Аз се съмнявам и че общината или полицията наистина ще ги подгонят.
  Преди година бе ремонтиран и почистен подлеза под бул. "България" и "Акад. Иван Евст. Гешов". Похвално.
  Три месеца по-късно някакъв бе описал огромни площи, като част от драсканиците бяха на метър от камерите.
  Напоследък същия вандал отново се е активизирал и навсякъде пише KONTE.

 32. 32 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Браво и успех на инициативата!

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Паметниците влизат ли в това число? Или там са друг вид вандали?

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Като хванат някой да драска арест и принудителен общественополезен труд - да чисти драсканиците.
  В момента им налагат глоби, които не е ясно дали се събират....

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Колегата по-горе е прав. Двайсет камшика публично, оправят много неща. При повторение - 50. Не вярвам да портрети.

 36. 36 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Когато ходя, за някоя метъл фанелка или билети, в " На тъмно", две неща не ми харесват. Първо разни постери на Че Гевара, и Второ
  Редовно има разни , които купуват спрей или кутия боя, а там не само им продават, а и им ги отварят на място- готови за драскане.
  Разбира се, търговеца, който е собственик, не му пука- той прави пари от децата.........
  Затова, като в Европа- камери, хващане, после глоби на родителите.
  Хората събират последни пари за ремонт на фасади, а разни панелни отрепки , си показват мръсните души в драсканици.
  Праскайте им максимума от 5000 лева- нека да се чуе писък. 99% ще Ви подкрепят.

 37. До коментар [#27] от "Opportunity":

  Първо, пиша руснаци и второ - темата е за драсканиците по стените.
  От историята не можеш да избягаш, колкото и да я променяш, добра или лоша историята си остава, колкото и да ни харесва или не.
  Колкото до предложението на колегата, това може да го предложи само малоумен човек, да не говорим че поругаването на панетници е престъпление.
  Та като сме тръгнали в този дух ще Ви задам един въпрос - Колко пъти и кога точно Съветската армия е бомбардирала мирни граждани в София?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#19] от "drevnata":

  Колко много думи, а са достатъчни само три - камери и яки глоби.
  ==============

  Има проблем с камерите. След известно време целият град ще бъде под камерите и те ще записват видеоклипове на всички, включително и на вас. Властите могат да се възползват от това. Вижте протестите в Хонконг) Властите имат възможност да знаят в лицето всички протестиращи. Тогава ще започнат репресии. Затова хората са принудени да носят маски. В резултат на това, с камерите, също не е толкова хубаво(
  Това е моето мнение за камерите)

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Браво, че са решили...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Постоянно ;)

  Той има 21 плюса, а ти 19 минуса..
  Що така?

  Преди неколко години монументът СА а.к.а. МОЧА
  беше цветно подобрен от неизвестни художници.
  Имаше надпис "В крак с времето".

  Граждани и чуждестранни туристи се разхождаха наоколо,
  цъкаха одобрително (с фогографически апарати)
  и си обогатяваха културата.

  До коментар [#6] от "Rosen Nikolov":
  До коментар [#5] от "dma12587967":

  На теб сигурно и като пръднеш пак ти са виновни руснаците.....

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rosen Nikolov":

  И китайската армия не ни е бомбардирала

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 896 Любопитно

  Те да вземат да се справят с паркирането по тротоарите - много по-полезно ще е.
  —цитат от коментар 3 на Калник


  Как справянето с едното пречи да се прекрати другото?

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калник":

  Само миналата година са поставени над 120 хиляди колчета в София.

 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално


  Поздравления за общината, но да се види реален ефект. Обезобразеният център на София ще добие ли нормален вид. Централните булеварди "Левски" "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Стамболийски, , преките между тях и пр. ще бъдат ли изчистени? Няма защо да се питат чак толкова собствениците на офиси, магазини, живеещите и т.н. Кой ще даде хиляди да си боядиса фасадата и тя да осъмне обезобразена на другия ден. Част от парите на хората за данъци да отидат за почистването. И строги мерки за охрана от тук насетне. Криминализиране на деянието и пр. То, всъщност, е криминализирано. По-важно е да се залавят извършителите. София да се поучи от опита на Ню Йорк. Който през 70-те и 80-те години е бил нашарен като велкденско яйце. Особено метрото. Първи подема борбата кметът Джон Линдзи. Обявява нулева толерантност и натоварва полицията да следи изкъсо вандалите. Почва игра на котка и мишка. През нощта изпонацапват вагоните на метрото. Но веднага на сутринта ги чистят. Ръководят се от теорията на двамата учени криминолози Уилсън и Келинг за "счупения прозорец". Всяка драскотина, дори, всеки и най-малък акт на вандализъм /всеки счупен прозорец/ веднага се поправя и неутрализира. Защото създава чувство за анархия, безнаказаност, подражаемост и пр. Имало такъв експеримент. Стоянка за велосипеди под наем. Отсреща чиста стена. На велосипедите ракламни листовки. 30% от хората хвърлят листовките на земята без да ги вземат или ги изхвърлят в кошчето. Следващият път - стената е изпонадраскана с графити - 60 % от хората хвърлят смачканите листовки на земята...

 45. 45 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#44] от "nik_77.":

  Не знам кой ти е дал минус, но си описал ефикасният алгоритъм за действие, а сещам се това са хората ( службите )за който това е много опасно- ще трябва да работят.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  Щото до там стига гербавия акъл, да направите града осеян с клечки за зъби.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  СО пак ни демонстрира импотентност и невъзможност да се справи с какъвто и да е проблем дори на идейно ниво.

  Ма пак си ги изберете де, не е лошо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#31] от "Virgin":

  Нищо де, ще търкат докато измият. Не им трябват химикали и екстри. Достатъчно са им гъбичката, парцалчето и 10 литрова кофичка, наполовина пълна с вода и Мистър Пропър или Доместос. И от 11:30 до 17:30 на обекта, докато изчистят. Колкото дни, толкова.
  И да покажа, че съм добър, специален бонус към демократично ориентираните стрийт арт младежи, девойки и хора с друг вид джендър идентичност - за тях по-знаков обект по избор - МОЧА, Братската могила или т.нар. "Скулптурна композиция" пред Позитано 20.
  Комунетата са ясни - те започват от Южния парк, паметникът на Рейгън. И докато не светне до блясък, няма спиране :)

  Бог да благослови Америка за България!
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rosen Nikolov":
  "поругаването на панетници е престъпление."

  А когато паметници поругават националната чест и държавата ти , това какво е? Да се издигне паметник на окупатор и поробител , това какво е?

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":
  Как си дрънкате на ангро!

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  А когато паметници поругават националната чест и държавата ти , това какво е? Да се издигне паметник на окупатор и поробител , това какво е?
  =================

  Проведете референдум какво да правите с тези паметници, но не приличайте на варвари. 21-ви век вече е в двора.

  "Чуждестранен агент"
 52. До коментар [#41] от "Opportunity":
  А американската?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 53. До коментар [#49] от "tacheaux":


  Национална чест поругава паметник на такива бомбардирали мирни граждани в София, при това без абсолютно никакъв военно-стратегически ефект....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Хващат автора им му трошат ръцете, ако повтори го вкарват в количка с катетър.

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rosen Nikolov":

  41ва бомбандират Добри. 1915 бомбандират Варна. Та - прав си, София не са бомбандирали.

  И за друго си прав, паметници не трябва да се поругават. За щастие, тоя грозил в сърцето на града бе е паметник, а символ, т.е., спокойно може да бъде гаврен колкото си иска, преди да бъде взривен. Бих го заобиколил временно с химически кенефи, докато разполагам апаратурата за взривяване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Ами ако напиша съа спрей #ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО това стрийт арт ли се води или кибер-тероризъм ?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 57. 57 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  А когато паметници поругават националната чест и държавата ти , това какво е?
  ======================
  А защо нямате желание да разрисувате този паметник, на американски летци, които бомбардирали София? Или този паметник не поругва националната чест и държавата ти?!

  https://izvanredno.info/29-март-1944-г-англо-американците-бомбард/

  "Чуждестранен агент"
 58. 58 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дебнене и бой на изкъртените наркоманчета от родната милиция. С две счупени ръце и фрактура на прешлени нема да могат да драскат.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":А когато паметници поругават националната чест и държавата ти , това какво е? ======================А защо нямате желание да разрисувате този паметник, на американски летци, които бомбардирали София? Или този паметник не поругва националната чест и държавата ти?!https://izvanredno.info/29-март-1944-г-англо-американците-бомбард/
  —цитат от коментар 57 на putinxujlo


  Американците построиха този паметник в двора на американското посолство на тяхна територия , докато руснаците построиха паметник на руския окупатор и поробител на най-видното обществено място в българската столица при това най-голям , най-висок , който стърчи над цяла София. Това е гавра с достойнството на българския народ.


 60. 60 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Най-сетне се сетиха, че това е грозно, противно, гадно и просташко. Няма ние да плащаме от джобовете си за чистене на сградите от драсканиците и вандализма. Това си е чист вандализъм и хулиганство и трябва да се криминализира, за да престанат разни боклуци да дращят по стените. Ако искат да дращят, да го правят на дуварите на баща си, а не по обществените сгради.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Гневно

  UNITED EU UNION

  Българите си решават.

  Не е работа на гарги да пъхат си гагите в чужди работи
  и грачат савецки савети.
  Не и в 21-ви век.

  До коментар [#51] от "putinxujlo":
  До коментар [#49] от "tacheaux":

  А когато паметници поругават националната чест и държавата ти , това какво е? Да се издигне паметник на окупатор и поробител , това какво е?
  =================

  Проведете референдум какво да правите с тези паметници, но не приличайте на варвари. 21-ви век вече е в двора.

 62. До коментар [#56] от "Albert Hoffmann":

  По-добре не го пиши, че туко виж цъфнал Гешев със спецотряда и обвинения в тероризъм на вратата ти :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 63. До коментар [#59] от "tacheaux":


  Територията не е тяхна, Българска е!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 64. 64 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#59] от "tacheaux":

  На своята территория?🤦🏻‍♂️ Защо манифестации не правите да го махнат?? А⁉️
  Руснаци го строиха? Или българе?!

  "Чуждестранен агент"
 65. 65 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":На теб сигурно и като пръднеш пак ти са виновни руснаците.....
  —цитат от коментар 6 на Rosen Nikolov


  Някои си изливат злобата на руснаците, защото хем полуичават грантове, хем си разтоварват злобните душици. Ако се обърне палачинката, те първи ще им целуват краката.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":Национална чест поругава паметник на такива бомбардирали мирни граждани в София, при това без абсолютно никакъв военно-стратегически ефект....
  —цитат от коментар 53 на Rosen Nikolov


  На руснака отговорих , сега ще отговоря на теб като представител на българите с руско самосъзнание. Американците строят своя паметник в двора на своето посолство , докато руснаците строят паметника окупатора на най-видното обществено място в българската столица при това най-голям , най-висок , който стърчи над цяла София.
  Поведението на руснака по тази тема е разочароващо за мен, предвид неговите позиции относно Путин, но разбираемо, докато твоята реакция е типична за българин с руско самосъзнание.

 67. 67 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#61] от "dnevnikar":

  Българите си решават.
  ==========
  И аз това казвам,,, проведете референдум и край.

  "Чуждестранен агент"
 68. 68 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#59] от "tacheaux":

  докато руснаците построиха паметник на руския окупатор и поробител на най-видното обществено място в българската столица при това най-голям , най-висок , който стърчи над цяла София. Това е гавра с достойнството на българския народ.
  ===================.
  .намери ми тук поне един руснак)

  На 4 октомври 1949 г. доминираният от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов приема решение за изработване на паметник на Съветската армия. Първата копка на бъдещия монумент е направена на 5 юли 1952 г., а при откриването през 1954 г. присъства съветският маршал Сергей Бирюзов.

  Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулпторът Иван Фунев, с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските воини. Автори-архитекти са арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов. Автори-скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник график е Борис Ангелушев.
  Самият паметник представлява висока 37 м пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева.[3] Целият мемориален комплекс включва и други скулптурни композиции около основния монумент. Източният орелеф представлява композицията „Октомври 1917“, изработена от проф. Любомир Далчев по рисунка на Борис Ангелушев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки – тези, които сформират Съветската армия. Орелефът на южната страна представлява композицията „Тилът“ („Всичко за фронта, всичко за победата“) и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия. Работа е на скулптора Петър Дойчинов и колектив. На западния орелеф „Великата отечествена война на Съветския съюз“ е показан бойният устрем на Съветската армия във войната. Скулптор – Васил Зидаров и колектив
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Паметник_на_Съветската_армия_в_София

  "Чуждестранен агент"
 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#67] от "putinxujlo":

  Относно американския паметник , ако го бяха направили толкова голям , колкото съветския и на видно място в София , аз щях да бъда първия , който щеше да протестира. Не правете опит да сравнявате двата паметника.
  На тази тема не биваше да се обаждаш в защита на паметника на СА. Разочарова много хора.


 70. 70 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Тези драсканици отразяват общото ниво на културата на живеещите в града

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 71. До коментар [#69] от "tacheaux":

  Темата е за графити, ако не си забелязал....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2163 Весело

  200 часа обществено полезен труд - да трие графити, втория път 500, третия път в кауша за 1 месец, да е булка. Няма какво да се мисли.
  —цитат от коментар 11 на chepokalipsis


  Колкото по-забранен е един плод, толкова е по-вкусен... Ма такива като теб го разбират по трудния начин — на собствен гръб.
  Някой още в първите коментари беше писал да се защитават стените със специални разтвори дето не позволяват на драсканиците да попиват и се чистят лесно. Следва "за къв да се хабя, като утре ще го измият набързо..." и проблема се разрешава по естествен път.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2163 Весело

  Дебнене и бой на изкъртените наркоманчета от родната милиция. С две счупени ръце и фрактура на прешлени нема да могат да драскат.
  —цитат от коментар 58 на Халдип Исйолов


  ОТъпчо, после ще осъдят данъкоплатците да им плащат пенсия доживотно, а за драскането, пак ще си драскат, щото вече нали имат допълнително кинти за флакони и боя... То, само със злобарство и оцет не става, трябва първо акъл, пък после некоя капка мед... Знам, че не ги знаете тези неща, ма е все пак в интернет ровите, пък пуснете едно търсене да видите кой начин действа добре, къде са му предимствата и къде са му слабостите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Жалко че баш-седесаря Софиянски не успя да ни покаже как да се справим без колчета. Щото беше зает да върти заменки с любезната подкрепа от ДСБ и БСП.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#68] от "putinxujlo":

  След окупацията на България от съветската армия България става васална на СССР държава без своя самостоятелна вътрешна и външна политика. Всички решения са се вземали от Съветския съюз и са изпълнявани от съветските граждани Георги Димитров , Васил Коларов, Вълко Червенков и останалите комунистически продажници от висшия ешелон на БКП.
  Специално за паметника на СА , неговото място и големина са определени от съветската метрополия , колонизирала България.

 76. 76 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#69] от "tacheaux":

  На тази тема не биваше да се обаждаш в защита на паметника на СА. Разочарова много хора.
  =====================

  Не ми пука нито твоето мнение нито някой друг по тази тема!!
  Имах един дядо, които загинал в тази война(петима братя беше и всички са загинали там) , другият се върна инвалид! Той ми разказва доста за тази войната. И двете баби ми разказвали за този АД на земята!

  "Чуждестранен агент"
 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2163 Весело

  До коментар [#19] от "drevnata":Глобата е малко наказание. Освен нея трябва да има принудителен труд - да им връчват кофичката и парцалчето и да лъскат намацаното. Такива пишлемета като измият половин декар графити по обед, след това няма да си и помислят да хванат спрейовете
  —цитат от коментар 22 на Günther


  Хубаво е да си вярваш — поне ще спиш спокойно. Обикновено, в такава ситуация наказания се "впряга" и търси начин да си го върне тъпкано. Това, че от десетина 5-6 ще се откажат не е като да си спечелил битката, щото от останалите 3-4, двама трима ще успеят да надраскат за отмъщение толкова много, че ще надхвърлят всичко дето сега го драскат десетината. Номера е да направиш драскането "тъпо занимание", "занимание за тъпанари" и така драскачите ще си намерят друго занимание за да не са от тъпите... То дори цяла наука си има за мотивация/демотивация, ма кой да ти е чел или чувал за такива научности...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Не лъжете! Политическите ви лидери по това време не знаеха къде да целунат СССР, само руски коммунисти да е доволни. Нека завършим темата за войната. Успех

  "Чуждестранен агент"
 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#76] от "putinxujlo":

  Ти си поредното доказателство , че във всеки руснак , независимо от неговите политически убеждения, се крие един малък агресор и окупатор. Изглежда това ви е заложено генетически.

 80. 80 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  Ще се опитам да обясня отново) Не ​​оправдавам нито Сталин, нито съветското ръководство и не споря за причините и кой е отговорен за започването на войната. И че България на практика беше окупирана от СССР. Въпросът беше в паметника. Какво пречи спокойно да разберете дали е необходим или не. Аз също съм против този паметник, както и много други. Кой ви спира да го премахнете? С тези рисунки на паметника давате още една причина на Путенланд да повдигне пореден политически шумьт.
  Както казват в Русия- "Защо дьрпате бикът за яйцата?")

  "Чуждестранен агент"
 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#74] от "m17":

  Жалкото е, че Баце прегърна модела му на управление и го доразви до край в престъпния му вид, включително като задържа и основните хора в него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  Изглежда това ви е заложено генетически.
  ===============

  Тук изглежда, че си прав) Мразя немски език)

  "Чуждестранен агент"
 83. 83 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#7] от "Niraah":

  Което само показва, че времената се менят, нравите - не. И всъщност е много добро обяснение за ,"другото време", ама за който му се мисли по темата.... някой само псуват, че е най лесно :-)

 84. 84 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Озлобените червени гавроши се изразяват,
  така срещу властите, те си отмъщават.
  Във всички бивши комунистически страни,
  тази грозна и безвкусна практика се усвои.
  Драсканиците има начин да се премахват,
  но тези нещастници,пак ще ги повтарят.

 85. 85 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 623 Весело

  Я как са се развихрили щатските подлоги в защита на наркоманчетата, които драскат със спрейове по стени, паметници и монументи. Уплашиха се, че трябва да чистят насраното от тях :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 86. 86 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Никой не се осмелява драскача да накаже,
  че той на бивш големец, син ще се окаже.

 87. 87 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Загрижила се фандък за драсканици! За коли в калта? Кога? За обществен транспорт? Кога? Марш в кочината за всички нас!

 88. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  От един вход на кооперация решават да си изчисят стената. Някои казват - няма смисъл, утре пак ще я надраскат. Но други се хващат и покриват йероглифите. С подходящ фасаден латекс. Няма ново цапотене, на пук, така да се каже. По-късно чак, видяна като подходящо чисто място, стената е нацапотена. Някой ще каже. Видяхте ли. Пак я надраскаха. Така се получава при подобни солови акции. Когато се заемат общинските власти. Започне кампания. Масово се чисти и пребоядисва нещата ще изглеждат различно. Няма нови драсканици, май, по храмове и училища.За които се вдигна шум и експресно бяха почистени.Някъде са позволили да се направят ведри, симпатични рисунки. Няма лошо. Да се обособят стени за целта, колони на естакади, например, но да се следи рисунките да не будят отвращение. Да са смислени и позитивни. Това е градска среда и никой не иска да му се натрапват мрачни видения някакви.

 89. 89 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#80] от "putinxujlo":

  Спират ни руските мекерета на власт в момента. А ти не бъркай това отвратително грозилище бучнати насред София да маркира окупирана територия с десетките милиони руски роби хвърлени в огъня на войната от вашите вождове. Н

 90. 90 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  На едно начално училище, например, са изрисувани слънце, цветя, усмихнати детски лица. На друго- герои от детски комикс... Няма лошо. Но не бива да се прекалява, това да се съгласува с тези които са ремонтирали фасадите, примерно. Искат ли проектът им така да се доизпълни. Може да не са съгласни.

 91. 91 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  До коментар [#89] от "bobyb":

  Моля те, кажи ми, помниш ли, че България беше съюзник на Хитлер в онази война? И ако Хитлер би спечели войната, тогава коя би била България за цял свят? Освободител? Или окупатор? Какво мислиш?

  "Чуждестранен агент"
 92. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#81] от "Darth Plagueis":

  Брех, че защо тогава ДСБ го плюе, преди охотно гласуваше за заменките на Софиянски. И да кажем че са нови хора - ами то основателката на ДБ Малеева е стара кримка, гепи 24 декара в Борисовата (срешу 7 панелки в Ботунец и Дружба).

 93. 93 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 521 Весело

  Щели да питат собствениците дали по тяхна инициатива е станало издраскването. Що за малоумна администрация? В кой свят някой собственик ще поръч да му издраскат вратата с надписи BNE was here. Този BNE колко псувни е отнесъл!

 94. 94 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 725 Неутрално

  НОЕМВРИ 1987 Г.

  Гражданските протести против обгазяването на Русе за първи път придобиват открит политически характер – неизвестна ръка написва Долу БКП на сградата на вестник „Дунавска правда“. Властта използва всякакви начини за следене, сплашване и дискредитиране на протестиращите и подкрепящите протестите граждани и инициативи.

  ЯНУАРИ 1989 Г.

  Три от фасадите на бул. „Ленин“ (днес „Цариградско шосе“) осъмват с надписа Тодор Берия Живков. Два месеца по-късно на същото място цивилни служители на МВР преследват и прострелват Симон Варсано, докато подновява надписа си, въоръжен с черна вакса за обувки.
  Простреляният на две места Варсано е арестуван.

  МАЙ 1990–МАЙ 1993 Г.

  Въздухът ухае на свобода. Графитите на Камен са върху повечето телефонни кабини, улични лампи и пейки в парка и отразяват абсурда на българския преход: Житейска рамка по лиценз, Консервиран възрожденец, Мамино акулче
  „Всяка неделя“, БНТ
  Кеворк Кеворкян модерира телемост София–Москва, по повод графитите в София. Кеворян пита – това протест ли е, а руският коментатор говори за перестройката. Камен продължава да пише: Керван легализатори, Партийно гръбоносене, Камара от подлоги.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 95. 95 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#89] от "bobyb":Моля те, кажи ми, помниш ли, че България беше съюзник на Хитлер в онази война? И ако Хитлер би спечели войната, тогава коя би била България за цял свят? Освободител? Или окупатор? Какво мислиш?
  —цитат от коментар 91 на putinxujlo


  Окупатор къде? В Беломорието и Македония, които са били заграбени преди това от Гърция и Сърбия с любезното съдействие на русия? Ако беше истински окупатор, трябваше да има български войски в русия а тогава не се знае какъв щеше да е изхода въпреки милионите роби хвърлени в огъня на войната, и факта че Великобритания и най-вече САЩ изнесоха голямата част от войната.
  А Сталин като заграби половин Европа какъв се явява?

 96. 96 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#71] от "Rosen Nikolov":

  нито един от твоите комнентари не е за графитите ако си забелязал...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 97. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#95] от "bobyb":

  хайде, чети още един път моя комент 91 ) и тогава пак отговаряй)

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK