Регистър на почерците по стените в София изготвят полицията и общината

Регистър на почерците по стените в София изготвят полицията и общината

© Георги КожухаровРегистър на различните почерци на драскачите по стените в София ще бъде изготвен, съобщиха от Столичната община. Базата данни ще съдържа снимков материал и изследване на спецификите на изписване на думите и знаците.


"Опитът на Берлин показва, че след изготвянето на такъв регистър се очертават 10-15 групи почерци. С установяването на конкретния почерк се изяснява и размерът на щетите, нанесени на града от конкретния човек", обясни днес за "Дневник" Малина Едрева, председател на общинската комисия за култура и образование.


Тя обяви, че общината си е поставила задачата да изготви такъв регистър, който да даде възможност да се класифицират почерците. За другите мерки на общината, четете тук.
Паметникът с вградена част от Берлинската стена, който е близо до НДК, беше поруган от неизвестен драскач.

© Юлия Лазарова

Паметникът с вградена част от Берлинската стена, който е близо до НДК, беше поруган от неизвестен драскач.


Целта е, когато бъде хванат конкретен драскач, неговият почерк ще бъде сравнен с с други надписи по стените на база този регистър. Тогава той ще има задължението да почисти всичко, което е издраскал по стените из целия град. Отделно ще плати и глоба в размер от 100 до 5000 лева, както налага Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община в случаи на писане или драскане на непредвидени за целта места.


Регистър на почерците по стените в София изготвят полицията и общината

© Надежда Чипева, Капитал


В изготвянето на софийския регистър на почерците по стените ще участват Общинска полиция, Столичният инспекторат, главният архитект на София, общинската дирекция "Култура". Ще се търси компетентния анализ на графолози, за да се групират почерците на най-активните нарушители.


Сега Столичният инспекторат почиства периодично някои фасади в центъра на града. Според тях, ако се наеме частна фирма, пазарната цена на тази дейност би била от 30 до 50 лева на кв.м.


Миналата седмица екип на инспектората почисти драсканиците по храма "Св. Седмочисленици".

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И какво от това питам?! България не страда от липса на добри закони а от това, че институциите, които са натоварени да следят за изпълнението им нищо не правят поради куп причини.

 2. 2 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Да рисуват коментарите си в Дневник. А вие защо не пишете тези ваши критики към власта по стените!?

 3. 3 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 411 Гневно

  Графитите са част от културата на модерните градове и е жалко, когато иначе нещо толкова интересно се превръща просто в трибуквена дума. Добре е в правната уредба да се прави разлика между драскачи и артисти, а на артистите да се предостави място където да правят своето улично изкуство и по този да създават добавена стойност за града. За драскачите бих предложила освен глобата да участват в почистването вкл. при 40 градуса на слънце или зимата в кучи студ.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 993 Неутрално
 5. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nada Tomba":

  И какво? Да сложим камери на всяка стена на всяка сграда ли? Или полицай до всяка сграда в София 24 часа на ден? Това ли е решението? Иначе как да бъдат хванати тези хулигани? Друг вариант е хората във всяка сграда да я пазят през ноща и да се редуват на смени.

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Имената на глупците висят по стените.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 7. 7 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2746 Любопитно

  Изключително полезно! Невероятна идея! Но как ще докажат в съда, че именно той е драскал? О, по почерка, ще кажете? Хм... няма да е проблем за някой изкусен художник да имитира друг, но хайде сега...

 8. 8 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 916 Любопитно

  50 лв. за почистване на 1 кв. м.?! Тая фирма на Боко ли е?

 9. 9 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пуйката":

  Не, на Нинова е.

 10. 10 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Главата ми се взриви от МИСЪЛТА общинска... >.

 11. 11 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Правели те регистър...! Те с футболните хулигани не могат да се справят или със това даси поддържат камерите нон стоп в изправност камо ли да търсят хората по почерците - пълни глупости.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Имената на глупците висят по стените.
  —цитат от коментар 6 на Платон Зурлеф


  Така ли? На последната снимка е изписано името на Левски. Дали не си е мислил така за себе си малко преди да го обесят , че си е жертвал живота заради негодници като теб.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Не всичко , което е надраскано по стените е графити!!!!
  Уважение зае момчетата и момичетата, създаващи изку3ство!

 14. 14 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 511 Неутрално

  милиционерите винаги са се крили зад "хулигани" и тн, за да осъществяват контрол. Над всичко и всички; И белене е било обяснявано като лагер за хулигани. Сега усмихнатата кметица и антуража и ще отредят място за контрол на изкуството. И по-важното: контрол, в който тези са Арбитър. никаква разлика с 1984. И всичкото това прикрито като мерси срещу драсканици, с които би могло да се процедира ефективно и по друг начин. И хакерите ще гонят от европейските страни, и протестите трябва да са само безопасни, въобще овца да си в днешното ткзс. И с артисти от най-голям калибър е същото отношение: "ние държим правилата и ние ще преценим. Може и в полза на артиста да е даже." А комсомолската редакция "дневник" насъсква със снимков материал на глупости, докато други медии и общества по света се борят истински срещу контрола на милиционерите.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  На първа снимка се вижда как трият изрисуван пречупен кръст. Остава да заличат пречупените кръстове във вила Армира и на средновековните църкви в Несебър.

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#12:"tacheaux"][/quote]

  Левски....,ама Левски от Подуене!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#12:"tacheaux"][/quote]

  Стига патриотарски глупости!
  Левски е обесен за убийството на малолетно ратайче!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 18. 18 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Драскат напушени лапетии и екзалтирани ултрасчета. Решава се лесно - първите заловени се въоръжават с четки и препарати и под принуда почват да чистят собствените си "произведения", богато отразено в социални и несоциални медии, включително национален ефир. След това на доказано способни художници - графитаджии Общината плаща и осигурява консуматив да изрисуват стари фасади, кофи и контейнери за боклук, стени, спирки.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 19. 19 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Би било чудесно, ако успеят да се справят с драсканиците по стените, но проблемът не в липсата на закони или липсата на контрол - физически е невъзможно всяка стена в София да се следи дали, кога и кой я е надраскал. Проблемът е в чипа на Питекантропус Булгарикус, а за това едниствено времето може да помогне. Има изключително много малоумни хора наоколо, с които просто няма шанс да се излезе на глава и за съжеление много малко от тях са необходими да о***ат тотално пейзажа. Но да се надяваме, че след някое-друго поколение, метериала ще е по-читав.

 20. 20 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#17] от "Платон Зурлеф":

  тва са глупости - айде намери къде пише такова нещо да те видим

 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 988 Неутрално

  На запад се борят с драскачите от десетилетия. Няма нужда да откриваме топлата вода, а просто да почерпим опит от тези, които имат успехи.

 22. 22 Профил на Albert Hoffmann
  Albert Hoffmann
  Рейтинг: 568 Неутрално

  1968 Г.

  Пражката пролет и бунтове в Париж са потушени с военна сила, танкове и парашутисти. Шесто управление се разполага в някогашния Дом на военноинвалидите на улица „Солунска“ в София. От този момент нататък то има огромен състав и осъществява депостичен контрол върху всичко, което приема за идеологическо – литература, изобразително изкуство, скулптура, кино, театър, радио, телевизия и медии.

  НОЕМВРИ 1987 Г.

  Гражданските протести против обгазяването на Русе за първи път придобиват открит политически характер – неизвестна ръка написва Долу БКП на сградата на вестник „Дунавска правда“. Властта използва всякакви начини за следене, сплашване и дискредитиране на протестиращите и подкрепящите протестите граждани и инициативи.

  ЯНУАРИ 1989 Г.

  Три от фасадите на бул. „Ленин“ (днес „Цариградско шосе“) осъмват с надписа Тодор Берия Живков. Два месеца по-късно на същото място цивилни служители на МВР преследват и прострелват Симон Варсано, докато подновява надписа си, въоръжен с черна вакса за обувки.
  Простреляният на две места Варсано е арестуван.

  МАЙ 1990–МАЙ 1993 Г.

  Въздухът ухае на свобода.
  „Всяка неделя“, БНТ
  Кеворк Кеворкян модерира телемост София–Москва, по повод графитите в София. Кеворян пита – това протест ли е, а руският коментатор говори за перестройката. Камен продължава да пише: Керван легализатори, Партийно гръбоносене, Камара от подлоги.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Е, да ама първо трябва да го хванете. :)

 24. 24 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Струва ми се губене на време и пари изготвянето и поддържането на такъв регистър, поне на този етап. Не виждам какво значение има дали провинилият се ще чисти собственото си писание или чуждото. Целта в крайна сметка е да имаме чисти фасади. За да не се стига до "ефекта на счупените прозорци" е необходимо по-редовно и по-ефективно почистване на надрасканите места, и то във възможно най-кратки срокове. Също така, повече осветление в града и там, където е възможно поставянето на камери. Останалото, вероятно е разписано в закона.

 25. 25 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#3] от "Леля Гичка":

  Преди им бяха давани пред НДК стени да творят. Като цяло, има подлези в София, които изглеждат супер - пр. в квартал Яворов и в кв. Гео Милев. Съгласен съм, че има разлика между творчество и тъпотиите, дето селяните драскат по стените. На вторите бих им чупил ръчичките за кеф.

 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2514 Разстроено

  1968 Г.Пражката пролет и бунтове в Париж са потушени с военна сила, танкове и парашутисти. Шесто управление се разполага в някогашния Дом на военноинвалидите на улица „Солунска“ в София. От този момент нататък то има огромен състав и осъществява депостичен контрол върху всичко, което приема за идеологическо – литература, изобразително изкуство, скулптура, кино, театър, радио, телевизия и медии.НОЕМВРИ 1987 Г.Гражданските протести против обгазяването на Русе за първи път придобиват открит политически характер – неизвестна ръка написва Долу БКП на сградата на вестник „Дунавска правда“. Властта използва всякакви начини за следене, сплашване и дискредитиране на протестиращите и подкрепящите протестите граждани и инициативи.ЯНУАРИ 1989 Г.Три от фасадите на бул. „Ленин“ (днес „Цариградско шосе“) осъмват с надписа Тодор Берия Живков. Два месеца по-късно на същото място цивилни служители на МВР преследват и прострелват Симон Варсано, докато подновява надписа си, въоръжен с черна вакса за обувки.Простреляният на две места Варсано е арестуван.МАЙ 1990–МАЙ 1993 Г.Въздухът ухае на свобода. „Всяка неделя“, БНТКеворк Кеворкян модерира телемост София–Москва, по повод графитите в София. Кеворян пита – това протест ли е, а руският коментатор говори за перестройката. Камен продължава да пише: Керван легализатори, Партийно гръбоносене, Камара от подлоги.
  —цитат от коментар 22 на Albert Hoffmann


  Той убаво въздуха преди 30 години ухаеше на свобода,ама сега откровено си вони на демократична пръдня!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Струва ми се губене на време и пари изготвянето и поддържането на такъв регистър, поне на този етап. Не виждам какво значение има дали провинилият се ще чисти собственото си писание или чуждото.
  —цитат от коментар 24 на deinakz


  Абсолютно. Като фанат един да почисти всичко и да му теглят един бой и готово. :)

 28. 28 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Данчето пак е почнала да пие сериозно, май...

 29. 29 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#1] от "GreenBush":

  нали на тва се надяваме - и до там да го докараме :/

 30. 30 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ха-ха, нищоправеща община и некъдърни полицаи ще правят регистър!!! Общината да направи регистър на скапаните си ремонти, фирмите и работниците дето ги правят, пък после да вземе да мисли за графитите! А пък полицаите като се оправят с регистрите на футболните хулигани, дежебчии и побойници, тогава да се обаждат!

 31. 31 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ...Добре е в правната уредба да се прави разлика между драскачи и артисти...
  —цитат от коментар 3 на Леля Гичка

  Как да стане това?
  Някакви идеи?

 32. 32 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  В идеята за регистъра има резон по принцип, но положението в София е такова, че администрацията и полицията нито имат капацитета по тази тема, нито имат времето за нейното реализиране. Прилича на поредното нищоправене по иначе важен, но не особено трудно разрешим въпрос.

 33. 33 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Малоумие след малоумие!
  Искам да видя как ще хванат този дето пише "Кур". Ще го хванат само за оная работа!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 34. 34 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Какво изкуство са качените снимки? Във Варна едни бастуни навсякъде са надраскали "ФАРС" и се знае кои са, но никакви мерки... Да ги хванат да чистят целия град и това е.

 35. 35 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 299 Неутрално

  И в момента според мен има механизми да се накажат драскащите, но няма желание да бъдат установени или наказани.

 36. 36 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  Кога ще има заличаване и на петолъчки, сърпове и чукове? Питам заради съветските паметници и Бузлуджа.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Сожете камери навсякъде. В САШ няма местенце, което да не е обхванато от камери. Затова престъпниците биват залавяни много бързо. А тези са десетина кретени, които като ги заловите, ще трябва да си платят глобата от 5000 лева или да ги изработят в тухларната.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#35] от "hahohehi":

  Естествено, че има механизми и начини. Обикновено община и полиция обясняват, колко е трудно или, че са заети с нещо друго. Така са свикнали и така им е по-лесно. Особено със съвременните методи за наблюдение, не би трябвало да е проблем. Желание няма...

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#37] от "proza":

  Глобата хубаво... Ами, кой ще покрива разходите по изчистване и възстановяване на фасадите? Тоест тия, които драскат много добре знаят, че ще минат метър. Затова и масово се прави...

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Хубава идея. Особено частта, че трябва да почистят.

 41. 41 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  това само на някоя безполезна ГЕРБерска калинка може да и хрумне

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  "Кур за ГЕРБ" чистят най-бързо, ако са ви одраскали сградата със скапани тагове, вместо да чистите, надраскайте "КУР ЗА ГЕРБ" отгоре, до няколко дни общината ще дойде да почисти безплатно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  "Алпийска фирма Дъглас...."

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Весело

  И какво от това питам?! България не страда от липса на добри закони а от това, че институциите, които са натоварени да следят за изпълнението им нищо не правят поради куп причини.
  —цитат от коментар 1 на GreenBush


  Нощно време се крият като гъби когато на всякъде цари беззаконие,продават се наркотици,секс и т.н. а през деня ще анализират кой какво е нарисувал по стените!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Кур за ГЕРБ" чистят най-бързо, ако са ви одраскали сградата със скапани тагове, вместо да чистите, надраскайте "КУР ЗА ГЕРБ" отгоре, до няколко дни общината ще дойде да почисти безплатно.
  —цитат от коментар 42 на Свинчуга


  Хахаха! Добра идея! Има и друг ефект - моментално сваля стреса и напрежението на пишещия.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Напредък е.
  Да вземат също да поддържат по-добре града, проста психология е, че ако нещо не се поддържа в добър вид, то по естествен начин се насърчава допълнителното му вандализиране.

 47. 47 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  нефелните институции и настанените в тях калинки винаги си измислят периферни или незначителни неща да чоплят вместо да се занимават с реалноста и окръжаващата корупция и некадърност...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 48. 48 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 511 Неутрално

  за местния сельо свободата на словото нищо не значи, ако някой ще му пипа фасадата, нищо че тя е на общината-престъпник понякога и нищо че той, за да си я санира е готов да унищожи и малкото остатъци от стил в коптора си; Важното е да има уравниловка и всички да са като във фермата на Оруел.

 49. 49 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 356 Неутрално

  "Кур за ГЕРБ" чистят най-бързо, ако са ви одраскали сградата със скапани тагове, вместо да чистите, надраскайте "КУР ЗА ГЕРБ" отгоре, до няколко дни общината ще дойде да почисти безплатно.
  —цитат от коментар 42 на Свинчуга


  добър съвет

  Vernam Cipher
 50. 50 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Графитите от типа Бай пенчо и Бойко е Хой са най-противното нещо на съвременното общество,определям този тип графити за такива,но не и изкуството което може да бъде това на определени от общините места,това си е едно красиво съвременно изкуство,та за първото трябва да има много солени глоби,защото тези хаймани разрушават културни паметници създавани и нас българите.Подкрепят идеята,но повече ще бъда щастлив да видя нейното добро изпълнение и приложение.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3632 Любопитно

  НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ 1984

  Спиралата на развитието се завърна
  в изходната си точка.

  На един по-висок уровен.

  "Регистър на почерците изготвят полицията и общината"

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  Тука това едва ли ще ползва по същия начин, като в Берлин.

 53. 53 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Е добре де, толкова ли е трудно да се инсталират камери за видеонаблюдение?
  Кво се правите на луди? Сега има вече толкова съвременни решения на тези толкова еленентарни проблеми... обаче ние пак сме забили в средновековието и не ни се иска да мърдаме и метър напред.

 54. 54 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#19] от "nodamncat":


  Защо да не може да се справят? Може да купуват толкова скъпи пейки, а не могат да оборудват с камери. Айде де.

 55. 55 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Аз им предлагам да почерпят опит от Сингапур. И не само за графитите, а като цяло за чистота и инфраструктура.

 56. 56 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  По принцип подкрепям , но Данка много късно се е сетила -малко преди изборите .
  И за да не стане съвсем полицейска акция общината трябва да предложи алтернатива и то като постоянна възможност за наистина надарени младежи в това изкуство, места където такова нещо може да се прави.
  Иначе за първоинстиктните драскачи ще бъде уместна такава драстична акция .

 57. 57 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Румен Петков да внимава, че скоро ще почнат да пускат и контрастна добавка във фонтаните и шадраваните!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 58. 58 Профил на deo25598025
  deo25598025
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Не им трябва регистър. Да намерят тоя, който пише "texas" навсякъде и ще решат проблема с половината графити - https://www.programata.bg/?p=168&l=1&c=1&id=7754

 59. 59 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  До коментар [#55] от "a4kataaa":

  човек...ама нямам нищо лично ама тия идиоти не стават за нищо камо ли да почерпят опит от някой..а и ние какво общо имаме с сингапур???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 60. 60 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Елементарно е - видео контрол, след това арест и поправителен труд - да чисти кенефите на БДЖ в продължение на една година. Няма да смее да рисува до края на живота си.

 61. 61 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Графа изглежда ужасно. До вотрия етаж са омазали с лога и подписи лекетата@

 62. 62 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Графитите са част от културата на модерните градове и е жалко, когато иначе нещо толкова интересно се превръща просто в трибуквена дума. Добре е в правната уредба да се прави разлика между драскачи и артисти
  —цитат от коментар 3 на Леля Гичка


  Пълни глупости. Ако едното, което ти харесва е култура, то и другото, което не ти харесва, също е част от тая градска култура, просто "не я разбираш". Кой, къде и кога е казал, че всички следва да одобряват даден "артист" и да го разбират? Аман вече от селски напъни да се правим на "модерни". Свалете цървулите първо.

 63. 63 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#60] от "ozd05563707":
  пожелавам Ви го това!

 64. 64 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Уважение зае момчетата и момичетата, създаващи изку3ство!
  —цитат от коментар 13 на selqnin

  Да ти се изходя по голяма нужда върху наркоманското "изкуство".Преди няколко дни установих че в цял Кичук Париж в Пловдив едва ли има повече от 5улични табели които да не са задраскани с наркомански заврънкулки.Няма номера,няма имена на улици,няма нищо.Всичко това ми коства 3 обиколки на квартала и няколко кила нафта докато намеря конкретния адрес.Не регистър-рязане на ръчички с брадва на площада трябва.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 65. 65 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "Платон Зурлеф":

  Особено преди избори, по плакатите

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Тия продължават с милиционерските похвати, чийто резултат както обикновено е нулев.
  Толкова им е капацитета, да си знаете за изборите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  А РЕГИСТРИРАН ЛИ ПОЧЕРКА НА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА-ЯДРЕНАТА?
  КИФЛАТА СЕ ГОТВИ ДА ЗАГРОБИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
  НЕМА ЛИ ДА СЕ ПОЗАИНТЕРЕСУВА ОТ НЕЯ ПОЛИЦИЯТА..???

 68. 68 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 356 Неутрално
 69. 69 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Министерството с най-голям бюджет е това. След като са покрили всички останали сфери и решили проблемите, насочват ресурс към по-сложни задачи. Нещо като пионери искат да са. Със сигурност баш Шефа в Банкя ще получава по 20тина фотоса за сравнителен анализ. Със своята чета от трима министри в джипа ще може да се консултира... Браво!

 70. 70 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  A бе да вземат да направят регистър и на пикаещите, с проби. Тамън ще знаят в коя част на София ква дрога се продава.
  Дееб@тъпаците, дееб@...

 71. 71 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 579 Весело

  Сетих се за онзи виц за жълтия надпис на снега 😂 и за почерка

 72. 72 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 476 Гневно

  Общината се ослушва от години по този визуално фрапиращ проблем... а кака Данче не си мърда пръстчето! Полицията - също. Истински креативните графити се броят на пръсти, 95% са зиг-заг драсканици със спрей от минаващи келеши. Дори и "кур" не пише... Само ей така - да нашарим чистата фасада или врата, щото сме гневни анархисти и чистотата и редът ни дразнят исконно!
  Като хванат 5-10 от тях и ги глобят максимално (плюс изчистване, плюс условни присъди) - за назидание - можеха да се променят нещата отдавна. Или контрол върху продажбата на кенове с боя на спрей (която се използва почти САМО за обезобразяване на града)? Ама не и не... Полицията да не си развали рахата, ОБЩИНАТА ДА НЕ СИ НАРУШИ ПИАРА... А сега - ще прави... РЕГИСТЪР... Ще плащаме на графолози, ще има обществена поръчка... И ПАК НЯМА НИЩО ДА СЕ СВЪРШИ. Како Данче, на бас?
  Най-фрапантна е сградата на бившия нотариат на Попа, супер осветено и централно място, където е драскано и на ниво втори етаж - т.е. трябва стълба или спускане с въжета...?! Дайте кеш бонус на частна охранителна фирма - и да видите как ще изловят уличните "художници" за норматив.

 73. 73 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 621 Любопитно

  Празни стени е равно на празни глави. Разбира се изключвам да се шари по църкви и културни паметници.

  www.commcrime.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK