Строеж на мансарден етаж на сграда - паметник на културата, е одобрен от Боил Банов

Сградата зад Народния театър "Иван Вазов" е проектирана от арх. Никола Лазаров и арх. Георги Фингов

© Георги Кожухаров

Сградата зад Народния театър "Иван Вазов" е проектирана от арх. Никола Лазаров и арх. Георги ФинговПодготвя се изграждането на мансарден етаж на покрива на една от най-забележителните сгради на София, която се намира на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и ул. "Раковски". Работният устройствен план за промяната вече има съгласието на Министерството на културата и е подписан от ресорния министър Боил Банов. Становището му се опира върху мнението на Националния институт за недвижимото културно наследство.


"Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение". Имотът попада в границите на Втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и средновековен Средец", пише в становището на Министерството на културата, издадено на 18 март.


След тези факти се уточнява, че работният проект се отнася за покрива и "предвижда реконструкция на използваем шести покривен етаж". Като мотив за допустимостта на проекта министерството отбелязва, че той не предвижда промяна на предназначението на сградата, както и на фасадите й.
Проектът на инвеститора, който предвижда изграждане на нов покрив с мансарден етаж

Проектът на инвеститора, който предвижда изграждане на нов покрив с мансарден етаж


Тя е проектирана от арх. Никола Лазаров и е построена за тогавашната Централна кооперативна банка през 1912 г. Първоначално е била само на три етажа, но в началото на 20-те години на ХХ век е достроена с още два след спечелен конкурс от архитект Георги Фингов в екип с колегите му Ничев и Апостолов. В нея е бил работният кабинет на банкера Атанас Буров.


По времето на социализма сградата беше централа на софийския клон на ДСК. След промените там се нанесе банка "Биохим", а по-късно - Уникредит Булбанк.


До 29 август е срокът за възражения


Сега проектът за промяната на покрива е качен на сайта на район "Средец", на чиято територия е сградата. Изпратени са уведомления на собствениците на съседните сгради, които в двуседмичен срок, който изтича на 29 август, могат да направят възражения. Сред тях са Министерството на финансите, което притежава имот там (етажна собственост откъм ул. "Славянска"), както и Цветелина Бориславова чрез фирмата "СиЕсАйЕф" АД. Досега в районната администрация не са постъпили възражения.


Възложител на проекта е "БСПФ България" ЕАД, което е свързано с листвания на Лондонската борса фонд "Блек сий пропърти" от групата около "Химимпорт". Дружеството купи сградата през пролетта на 2017 г. за 10.5 млн. евро от "Уникредит Булбанк". Част от парите – 7 млн. евро, са от заем, теглен от банката продавач, съобщи тогава "Капитал". Срокът за изплащането му е 3 години.


Архитекти виждат проблем


"Основният проблем е как ще се отрази промяната в покрива върху визията на целия квартал", коментира пред "Дневник" арх. Елица Виткова от район "Средец". Според нея проектът ще създаде нови калкани към покривите на съседните сгради, защото мансардният етаж ще е с доста по-големи обеми от тях. Тя цитира мнението на главния архитект на София Здравко Здравков, който посочва откритите калкани като основен проблем на архитектурата на столичния град.


"Кварталът, в който е тази сграда, е от малкото, където няма открити калкани – всички покриви са на едно ниво", уточнява арх. Виткова. С исканата промяна обаче сградата от 5-етажна ще стане 6-етажна и така с новия мансарден етаж ще се появи нов обем (висок 4.5 м), който ще зададе открити калкани към съседните сгради", обяснява тя.


Всъщност новият шести етаж няма да надвишава кота било на сградата, но сериозно ще намали наклона на покрива и той ще стане почти хоризонтален. Сегашните малки капандури ще се превърнат в големи прозорци, тип "табакера", и присъствието им ще е доста видно, обясни главният архитект на "Средец" Кристиан Яричков.


С подобен проект за реконструкция на покрива преди няколко години собственикът на Гранд хотел "България" се опита да го надстрои. Общественият отпор тогава спря вмешателството в шедьовъра на арх. Станчо Белковски.


Проектът още не е стигнал до главния архитект на София


След 29 август документите на проекта и евентуалните възражения ще бъдат изпратени на Общинския експертен съвет към Направление "Архитектура и градоустройство". Тогава главният архитект на София Здравко Здравков ще може да изрази позицията си към поредния опит за прекрояване на сграда - паметник на културата с национално значение.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Демек подсещаме правилните хора да не пропуснат лапаницата.
  Че Орлов мост отдавна не е блокиран.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоя Банов трябва да прави компания на ония Баневи..

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Отношението на собственика към сградата се вижда още от климатиците, които стоят като брадавици по бароковата фасада

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Какъвто ние министъра, такава ни е културата. С активната помощ, на същия този НЕ културен министър. Вярно, че тиквата му, ги събира по-тъпи и неграмотни от него. За да изпъква на техния фон. Но, всуе. Всекидневните бисери, ръсени от "титана" на мисълта, са недостижими.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  А на самия театър няма ли на даправят някоя надстройчица? Я колко място има нагоре в небето...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 754 Гневно

  Ако си бяха свършили добре работата американци, немци, руснаци и т.н. през втората световна война и бяха изравнили града до кота 0, сега нямаше да имаме такива проблеми... дееебиш и тия стари сгради - само спират прогреса и развитието

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Любопитно

  Безумието в управлението се вихри ката ден.....Интересно за чии интерес се е загрижила калинката Банов?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Този човек е поредица от провали...!!!

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Гневно

  Идиоти...надстройте и Военият клуб,италианското и австртииски посолства......За да угодите на някой полулумпен ,приближен до банкянският "корифей"..........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  Това новата КТБ ли ще бъде?

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  Сега се сещам за една велика фраза на великия Радой Ралин който казва:
  ,,Не ме е страх от министъра на културата,а от културата на министъра."

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тази сграда е проектиеана от австрийски архирект в началото йа миналия век. Интересното при нея е, че с изключение на приземния етаж, плочи няма - всичко е гредоред. Тя беше еьна отнсй-сеизмично устойчиви сгради, но дали ще е така след преустройството. Другото интересно покрай нея е, че тази част беше централа на банка Биохим. След като купиха Биохим, италианците врътнаха някаква далавера и преместиха служителите в една сграда в жк Лагера. Италианците завъртяха някаква далавера с ТИМаджийте.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#6] от "serpico":

  Немците и руснаците кога са бомбардирали София, че не помня?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":


  До коментар [#6] от "serpico":

  Чисто фактологически София е бомбандирана от американци и британци през ВСВ, а руснаците бомбандират Варна, но по-рано, през 1915г.

  Според мен този проект няма да мине, безумно е. Имота е топ, но ако в Общината има хора с малко мозък това няма да се случи.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 15. 15 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ако тази сграда е паметник на културата ЗАЩО климатиците са нацвъкани по фасадата кой както е решил? Къде е бил до сега Националния институт за недвижимото културно наследство да установи, че е нарушена цялостта на фасадата и визията на този паметник? ОСТАВКА на министърчето и Гешев да се заема с ръководството на тоя институт. Белким свърши нещо реално.

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Весело

  ТИМ нямат спирачки! Останките от СИК не могат да им кажат "копче"!

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Добре е, че има все повече хора, готови да инвестират в България.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Важното е да се усвоява. Сигурно ше е бар или офис. Абе, що не направят мол??

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  А толкова ли е трудно да се спре строителството в центъра като мафиоти и олигарси се напъдят от там?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Добре е, че има все повече хора, готови да инвестират в България.
  —цитат от коментар 17 на svoboden

  В България инвеститорите значително са намалели, най-често вадят пара олигарси и наркобарони които могат да получават лесно разрешение за строеж!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Демек подсещаме правилните хора да не пропуснат лапаницата.Че Орлов мост отдавна не е блокиран.
  —цитат от коментар 1 на dedoliben


  Не те разбраха умните и красивите и ти нацъкаха плюсовете. И понеже не са красиви останаха без нищо.

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Само питам - дали няма обявен някакъв конкурс на тема *Най-скапан и некадърен министър*?

 23. 23 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Еми тъй де... Да си бяха спретнали една тренировка за Берлин... А сега стари сгради па и паметници... Пречат на молове , кръчми...

  Pure Chewing Satisfaction
 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  То туй кОлтурата яде ли се, пие ли се? Не, ама кат гледаш веждю и банев, баш за кьорсофра се сещаш.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#18] от "arcanum":

  Предполагам, че там ще се премести централата на ЦКБ. Тази част от сградата е била винаги банка! Даже и мозайката на фоайето на входа е с инициалите на банката, за която е строена.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueBoss":

  Защото са я купили ТИМ. Преди това климатици имаше само в стаите,които гледаха към вътрешния двор и в тези на тавана.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#17] от "svoboden":
  Това не са хора, а доброжелатели! Толкова доброта от министъра на културата, олигархията и цялото им управление струи, че София грее като втори Чернобил. Доброта, лъжи, лъжи и пак лъжи, докато всички са ошашавени в патова ситуация.

 28. 28 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Разбирам, че много искаш да си внедриш опорните точки, но в интерес на истината климатиците ги сложиха Уникредит, когато бяха те там - до преди десетина години, както пише и в статията. Освен това, в тяхно оправдание ще кажа, че законите в България са меко казано странни, що се отнася до културно наследство - хем много й се иска на общината/държавата някой друг да плаща, хем още повече й се иска тя да определя кое за какво може да се ползва. Също, съдейки по сегашната централа на ЦКБ (бившият х-л Плиска), много, ама много се съмнявам да искат да сменят това страхотно, комуникативно място, особено след ремонта, който направиха.

  Sic transit gloria mundi...
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#24] от "Лелка":

  Е! Тренировките си ги правеха американците и англичаните дето тренираха за Лайпциг, Дрезден и Берлин. Само в Дрезден според различни източници межд 25000 и 200000 убити цивилни граждани.

  Добре, че не изтренираха и Хирошима и Нагасаки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  ТИМ-аджиите, са руско прокси, така че няма какво да се чудите!

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Точно за тая сграда надстройката от един етаж с нищо няма да навреди на околният архитектурен пейзаж. Необходимо е с проекта и цялата сграда да бъде реставрирана в автентичния си стил. Защото ако я оставят само под грижите на "феодалните старчета" те ще я оставят да се саморазруши.

 32. 32 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Мръсен, впиянчен, затлъстял, похотлив към журналистки и пари некултурник!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 33. 33 Профил на Ginka Ivanova
  Ginka Ivanova
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Имам въпрос: Барбекю и асансьор ще има ли? Иначе не си заслужава.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Тоя ще направи още куп поразии, докато свърши мандата.

 35. 35 Профил на JJ
  JJ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И тези външни тела на климатиците, колко естетично стоят :)

 36. 36 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално
 37. 37 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Важна е оставката на директорката на музикалното, която просто е спазила закона.

 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Да живее корупцията! Корупцията прави силата!

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":До коментар [#6] от "serpico":Чисто фактологически София е бомбандирана от американци и британци през ВСВ, а руснаците бомбандират Варна, но по-рано, през 1915г. Според мен този проект няма да мине, безумно е. Имота е топ, но ако в Общината има хора с малко мозък това няма да се случи.
  —цитат от коментар 14 на Халдип Исйолов


  Интересно какво е отношението на Фандъкова към това посегателство?
  Ако Борислав Игнатов беше кмет на София, той в никакъв случай нямаше да позволи подобно нещо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Сега разбирате ли защо не бива да се гласува за селяни и селянки? Особено за Фандупки?

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Сега разбирате ли защо не бива да се гласува за селяни и селянки? Особено за Фандупки?
  —цитат от коментар 40 на Славейко


  Същото се отнася и за кюстендилските сливи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Ех, кОлтурата на министъра на културата...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 43. 43 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Както се вижда, отгоре ще щръкнат еди блшзж шст метра, почти до върха на купола. Боил Банов или е олигофрен, или е алчен да се нагуши, дорде може като за последно. Не стига тайфутъг Фатдъкова, нос Банов поразиите стават опропастяващо бедствие за София. Оставка за това милиционерско леке.

  Дедо Крум
 44. 44 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До колкото виждам от фасадата кота било се променя, а кота корниз се запазва.

 45. 45 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До колкото виждам от фасадата кота било се променя, а кота корниз се запазва.
  —цитат от коментар 44 на Manol Nedyalkov

  Проблемът е, че това ще създаде калкан, какъвто в момента няма:
  https://www.google.com/maps/ @42.6944242,23.3274825,90a,35y,189.38h,45.01t/data=!3m1!1e3

  Разбира се, проблемът се "решава", като на съседните сгради се разреши същото застрояване.
  А проблемът, който аз виждам е, че днес нямаме нито арх. Никола Лазаров, нито арх. Никола Фингов.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Весело

  Има смисъл, ако най–отгоре има надпис с височина 6 м. " Вечна слава на ГЕРБ и неговия вожд".

 47. 47 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Алооооу . . . Банов!!!!!
  Ще припомня нещичко от Радой Ралин: "Не ме е страх от министъра на културата. Страх ме е от културата на министъра!"

 48. 48 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  от немците нищо лошо, но савецките агенти избиха десетки хиляди и взривиха доста неща включително и църква пълна с народ... и на пук не ги присъединиха към СССР, защото са много добри като слуги

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#21] от "Jumbo Jet":

  Ти като тъп и грозен плюс ли му цъкна или минус?

 50. 50 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Разкарайте тоя потен, крадлив никаквец Банов моментално!

 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  За обикновеният човек е голям проблем външен клозет да си построи, без да му правят бюрократични спънки навсякъде. Но за Химимпорт, по-известни като ТИМ, да построят нов етаж върхе сграда-паметник - без проблем!

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Идиоти...надстройте и Военият клуб,италианското и австртииски посолства......За да угодите на някой полулумпен ,приближен до банкянският "корифей"..........
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Да, ето един коментар на място!
  БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!
  Всичко се решава на парче, няма ПУП, няма идея, няма ред, няма реформи, и така се осира не само София (майната й), ами цяла България - Пловдив, Варна, Русе...
  Тъпанари гласуват за БОЙКО МЕТОДИЕН БОРИСОВ, после другите били виновни за разрушени знакови сгради, бетономорие, лайноморие, и т.н. А тъпанарите гласували за банкянгската мутра - света вода ненапита.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 43

  сложих ти минус. Познай защо?

 54. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Боил - Боклука. Позори това, иначе хубаво и древно български име. Защо, още не е в затвора!

  мурзилка
 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Затвор за Банов!

  мурзилка
 56. 56 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Така е при ГЕРБ - рушат красивото и плюят върху културата!
  Между другото - така са правили и другите комунисти - БКП - когато са дошли на власт.Събарят, убиват и крадат, управляват със страх и бой!

 57. 57 Профил на кукувица
  кукувица
  Рейтинг: 14 Неутрално

  не плюйте Банов, а НИНКН, те са разрешили това безумно надстрояване и климатиците!!!

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  "Първоначално е била само на три етажа, но в началото на 20-те години на ХХ век е достроена с още два...."

  Добре де, нещо не разбирам - щом веднъж е могла да бъде надстроена с два етажа защо сега да не може с половин? А още по-малко разбирам за какво му е на собственика да изправя наклонения покрив и каква точно неотменима деятелност ще развива в разширения обем.

 59. 59 Профил на bmx45570681
  bmx45570681
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "dorn":

  Да ти кажа ли как разбирам, че и грам не разбираш от това което пишеш? Неправилна употреба на термина реставрация. Айде потърси определение в Гугъл и да видим дали ще проумееш защо е невъзможно да се говори за някаква намеса и реставрация в едно.

 60. 60 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Първоначално е била само на три етажа, но в началото на 20-те години на ХХ век е достроена с още два...."Добре де, нещо не разбирам - щом веднъж е могла да бъде надстроена с два етажа защо сега да не може с половин? А още по-малко разбирам за какво му е на собственика да изправя наклонения покрив и каква точно неотменима деятелност ще развива в разширения обем.
  —цитат от коментар 58 на Един препатил


  Щото тогава сигурно още не е била паметник на културата? Ама преди да питаш да вземеш малко да включиш реотана да загрее, щото е мноооого трудно човек сам да се сети.

  мурзилка
 61. 61 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Това са само и единствено съчинения на журналиста, нищо такова няма. Нито ще се строи, нито ще се променя нещо. Не е ли вече време преди да пишем да си проверяваме информацията, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK