Фирмата, ремонтирала градината "Кристал" в София, е глобена с близо 200 хил. лв.

Новите пейки в градинката "Кристал".

© Юлия Лазарова

Новите пейки в градинката "Кристал".Ремонтът на градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски" пред Софийския университет приключи, съобщи зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов, цитиран от "Фокус". Издаден е Акт 15, а на фирмата-изпълнител "ПСТ Груп" е наложена максималната глоба от 186 610 лева за "недобре свършени дейности".


Това е първият етап от ремонта на т.нар.Зона 4 на Централната градска част. Той се извършва по проект на студио А.Д.А., спечелил национален конкурс през 2014 г., и включва пълно обновяване на площад "Св. Александър Невски" и прилежащите пространства около църквата "Св. София" и Военния клуб.


Ремонтът се финансира с 21.47 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж", а възложител е Столичната община. Той официално започна на 2 юли 2018 г. и трябваше да приключи точно за една година според договора между общината и фирмата-изпълнител.
Още в началото на ремонтните дейности кметът Йорданка Фандъкова обяви несъгласие с повечето идеи на спечелилия проекта за обновяване на площад "Св. Александър Невски". Според нея едрите павета по ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до катедралния храм не трябва да се подменят, както и осветлението на площада.


Тогава "ПСТ Груп" насочи ремонтните дейности само към градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", където бяха сменени настилките и парковата мебел.


На 19 март проверка на кмета Фандъкова, главния архитект Здравков и зам.-кмета Барбалов установи, че новата настилка по алеите е положена некачествено. Това предизвика решението на Фандъкова да замрази целия проект за Зона 4, докато не се отстранят нередностите.


Месец преди тази ключова поверка Столичната община поиска от главния архитект на София целият ремонт на Зона 4 да се раздели на два етапа. Първият да включва двете градини "Кристал" и "Св. Климент Охридски", а вторият – всички останали пространства, между които и площад "Св. Александър Невски".


На 19 февруари главният архитект разреши исканата етапност на ремонта. По този начин завършването дори само на първия етап осигурява парите за него от оперативната програма "Региони в растеж".


Вторият етап на ремонта, който е и доста по-съществен, реално се отлага във времето след местните избори.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Гневно
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Марш в Самоков!
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  За да дойде сестра Галеви ли?

 3. 3 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Избори идват, и като се зададе една "справедливост".... мамата си трака

 4. 4 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, ама след ремонтите е друго, въпрос на вкус, нали, ама преди беше разбито и някаква соц еклектика, сега поне е НОВО и приемливо. С парите от глобите може да се помисли за още пейки и озеленяване.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Наближават избори и Данчето тръгна да обикаля градинки и строежи, че да трупа доверие от овчето стадо. Пардон! Избирателите исках да кажа - грешка на езика. През изминалите 2 години цяла София се стереше от скандали покрай Св. Седмочисленици и Графа, но Данчето дори не си направи труда да се разходи от Московска до Графа, че да инспектира на живо ремонтния цирк.

  Такива мурафети бургазлии ги знаят много добре. Преди да дойде Димитър Николов, Бургас се управляваше 3 мандата от местния /бивш/ комунист Йоан Костадинов. Той беше известен в града със своите градинки. Не, не беше архитект или екстериорен специалист. Просто спеше цели 4 години и точно преди избори откриваше някоя голяма градинка, за да оправдае мандата си. Данчето по утъпкани пътеки ходи. Цял мандат скандали с ремонти и замърсяване на въздуха всяка зима, а тя само се кри на Московска и мълчеше. Когато дойде време да нови избори, изведнъж напусна офиса и тръгна да раздава справедливост, да инспектира градинки и строежи.

  Някой трябва да каже на Данчето, че тези нейни "активни кметски проверки преди избори" вече са повтаряни и повтаряни от редица кметове във всеки голям град.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 996 Неутрално
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#4] от "Халдип Исйолов":

  Аха, плащаш 21 милиона, а глобяваш с 200 хиляди и използваш тези 200 хиляди за подобрения на направеното с 21 милиона! Браво! Страхотен подход! Искам Вие да станете кмет, а аз да съм на мястото на ПСТ груп!

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Градинката си е съвсем добре. Само пияниците от денонощното евъргрин заведение да спрат да си оставят бутилките и цигарите по земята. Кой надраска пейките....... отрепките.
  До книжарница Писмена са изкъртили и преместили три пейки и там , овити с одеала, живеят няколко млади наркомани- пияници.
  София има нужда от прочистване на материала.

 9. 9 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 425 Неутрално

  НОВО и приемливо.
  —цитат от коментар 4 на Халдип Исйолов


  Е според вас и "група съветски учени", г-н Не-Хейтър.

 10. 10 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Грозно и надраскано. Тези две "градинки" са от иконите за София. Трябваше да са превърнати в едни градски бижута, ако едни хора си разбираха от занаята.

 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Градинката си е съвсем добре. Само пияниците от денонощното евъргрин заведение да спрат да си оставят бутилките и цигарите по земята. Кой надраска пейките....... отрепките.До книжарница Писмена са изкъртили и преместили три пейки и там , овити с одеала, живеят няколко млади наркомани- пияници. София има нужда от прочистване на материала.
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  Явно разбирането ти за красиво и добре направено е много, ама много занижено.Ако изобщо живееш в къща или апартамент, то щом това ти харесва, у вас е мръсотия, зле направено, всичко се кърти, снадено на две-на три, неравно и на всичкото отгоре - скъпо.
  Е, типичен гербер си - комунист!

 12. 12 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  21,5 млн = 190 хил. глоба.

  #математика

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Не изглеждат стабилни тези пейки, малко като еднокраки.

 14. 14 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да, ама след ремонтите е друго, въпрос на вкус, нали, ама преди беше разбито и някаква соц еклектика, сега поне е НОВО и приемливо. С парите от глобите може да се помисли за още пейки и озеленяване.
  —цитат от коментар 4 на Халдип Исйолов


  Градинката пред Кристал се ремонтира за пореден път. Не беше разбита, нито пък соц. И нямаше нужда от ремонт.
  Викаш да изберем всичко за 21м лв, пък с парите от глобите да сложим пръскачки, че да може някой вълшебник да ги хакне и да разклати правителството...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 15. 15 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#11] от "Капабланка":

  Ей нещастник. Аз съм антикомунист . Живея наблизо. Ремонта е съвсем нормален. Беше просто бавен. Всичко е съвсем добре в тая градинка. Няма нищо , което да е сбъркано. Само не се пази. У нас не е мърсотия- аз съм чист човек. Епитетите ги закарай и ги изсипи пред невъзпиталите те родители или учители.

 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Тези пари, умножени по 2, са калкулирани в цената на ремонта. Което значи, че на тоя изпълнител му дреме на шмайзера, че са го глобили. Самоковската кифла се е научила от Боса-Тиква и в опразнената й от мозък кухина, няма никога да се промъкне даже и намек за това, че е некадърна. Това е най слабото определение за нея.
  Тази сган от СОС се крепи на пълзящата селяния и простотия в София, която видимо ще крепи самоковско-банкянския модел години наред.

 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  С ДВЕ ПЕЙКИ СА ГИ ГЛОБИЛИ ОТ ТИЯ НАДПИСАНИТЕ ДВАЙСЕ МИЛКИ Е ДАЛАВЕРАТА БЕ УРОДИ ГРОБАРСКИ , ДРЪЖТЕ СЕ ДА НЕ ПАДНЕТЕ ОТ ВЛАСТ ,САМО ТОВА ЩЕ ВИ КАЖЕМ АСАНСЬОРИ ЛИ БАЛКОНИ ЛИ КЪЩИ ЗА ТЪЩИ ЛИ................, СЕ НЕКОГА ШЕ ПАДНЕТЕ НОРОДА ТАКА ВИ Е НАБРАЛ

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Изглеждат пейки проектирани с висок икономичен процент
  полезен товар/единица площ площ... за култивиране навици
  на колективизъм.

  Всека би могла да побере двайсетина гражданки и/или гражданина.
  Ако не са дебели. В против случай може би повече.

  Да не бързаме.
  Рано е да се каже.

  До коментар [#13] от "pet_fire":

  Не изглеждат стабилни тези пейки,
  малко като еднокраки.

 19. 19 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Звучи много... На 21 милиона 200 000 са колко процента? И най-вероятно са предварително договорени!

 20. 20 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Един апартамент глоба. А мърлявщината представа за всички нас.

 21. 21 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Един апартамент глоба. А мърлявщината остава за всички нас да я търпим.

 22. 22 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Весело

  Искам копие на платежното, че Столична община е ПОЛУЧИЛА ГЛОБАТА! Защото и Пацо дьо Тераса дел Валенсия обясняваше как е събрал и/или запорирал няколко милиарда, а справката от Сметната палата показва, че за 2018г. КПКОНПИ дори не бяха СЪБРАЛИ по сметка сума, която да покрие бюджета за заплати на служителите си :):):) Да не говорим за лафа му за онзи лош олигарх Прокопиев /защото за властта има и добри олигарси като ДомуЗчиеви, Ковачки, Вальо Златев, Черепа, ПееФски, Доган и други!/, че бил запорирал имущество за 220 млн. лева, пропускайки факта, че съда отвхърли налагането на обезпечителни мерки за 92% от исканите суми поради НЕДОКАЗВАНЕ на престъпния произход на парите :):):)

  П.С.; И между другото - Общината глоби и фирмата за ремонта на Графа, някой да е разбрал сумата да е постъпила по сметка в Общината. Защото по вътрешна информация от понеделник сумата на наложената глоба НЕ Е ПЛАТЕНА! :):) Данче, хайде малко предизборно да се размърдате с Барбалов :):):) Да не говорим, че цената от 20 млн. лева за нещо, което струва 2 млн. лева, е истинския грабеж, не перките и сивите плочки ... :):):)

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  начи срещу 187000 лева, можеш да се изсереш пред парламента. Отстранени ли са проблемите не става съвсем ясно, а какво и беше на градинката преди - също.

 24. 24 Профил на l_lazov
  l_lazov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Моля някой да предаде на Максим Караджов, че улицата е Георги Сава (може и Г. С.) Раковски.

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Скамейка "гигант" с дължина 3-в-една, или 4-в-една, или 5..
  е тъпо "решение на проблем", защото:

  3. Важно и ако и най-малко:
  Не става за рекорд на Гинес.
  Тъпите състезания не са от вчера.

  2. Такъв тип "решение" е екстра скъпо и икономически неефективно,
  в сравнение с нормални скамейки.
  По силите е само на уникален (уникално скъп) специалист.
  Потребители на скамейка търсят нормалност, privacy.
  Нормално, ненонормално дълга скамейка се ползва непълноценно
  и остава underutilized:
  седещите се групират на групички, а между групите - празно.

  Ако вандал повреди скамейката некъде с мощен неприличен жест,
  нужен е специален ремонтчик - специалист по цялата скамейка.
  Я има, я не.. гарантирано скъп.

  1. Хората обичат нормални скамейки.
  Факт частично осветлен в т. 2.

  Обичат да се групират по един, двама, трима или четирима (макс).
  В публично усамотение и съзерцание на заобиколна действителност.

  Ако са млади, нуждаят се от особена интимност..
  или не им пука.
  Ако са стари, обичат да събеседват беседи...
  необезпокоявани от младите.

  При общ строй седнал на дълга скамейка, какво се получава?
  Събеседване.. през млади непукисти.. и стари събеседващи,
  с съседнал далеч "събеседник". Абсурд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK