Три възражения постъпиха срещу позволеното от Боил Банов изграждане на мансарден етаж

Три възражения постъпиха срещу позволеното от Боил Банов изграждане на мансарден етаж

© Георги КожухаровТри възражения са постъпили в район "Средец" по повод искането за изграждане на мансарден етаж на покрива на една от най-красивите сгради в София от началото на ХХ век – на ул. "Иван Вазов" 1, за което "Дневник" съобщи. Те са изпратени от българската секция на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, дружество "Архитектурно наследство" при Съюза на архитектите в България, от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство и от частно лице.


Възражения от съседите не са постъпили


Срокът за изпращане на възраженията изтече на 29 август и нито една от уведомените заинтересовани страни от съседните сгради – Министерството на финансите, частна етажна собственост и банкерката Цветелина Бориславова чрез фирмата "СиЕсАйЕф" АД, не се е възползвала от това право.
Ако сегашният проект бъде реализиран, в бъдеще те по-лесно биха получили право също да надстроят своите сгради с мансардни етажи, коментираха архитекти от район "Средец".


В постъпилите възражения се предупреждава, че работният план на този проект за мансарден етаж е в разрез с действащия Подробен устройствен план (ПУП) на района, изготвен през 2015 г. от арх. Светла Тихолова и съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).


Същият НИНКН сега допуска проект в разрез с подробния план


Министърът на културата Боил Банов и НИНКН, което е към неговото ведомство, вече одобриха проекта за мансарден етаж, което нарушава правилата, заложени в ПУП-а, изтъква в становището си реставраторът Владо Руменов от гражданската инициатива. В тази сграда, която е паметник на културата с национално значение, могат да се извършват само консервационни и реставрационни дейности, подчертава той.


"Никакви пристройки, надстройки, премоделирания на покрива и други промени не са предвидени. Тъй като с Работен устройствен план (РУП) не могат да се изменят условията, определени в законово действащия ПУП, от това следва, че той е съгласуван в нарушение на Закона за културното наследство, чл. 80 от НИНКН и Министерството на културата", се посочва в становището му.


Проектанти на сградата са арх. Никола Лазаров и Георги Фингов


Сградата е проектирана от изтъкнатия архитект Никола Лазаров и е построена за тогавашната Централна кооперативна банка през 1912 г. Първоначално е била само на три етажа, но в началото на 20-те години на ХХ век е достроена с още два след спечелен конкурс от архитект Георги Фингов в екип с колегите му Ничев и Апостолов. В нея е бил работният кабинет на банкера Атанас Буров.


По времето на социализма там беше офисът на софийския клон на ДСК. След промените там се нанесе банка "Биохим", а по-късно - Уникредит Булбанк.


Част от проекта, който предвижда изграждане на мансарден етаж върху известната сграда на ул. "Иван Вазов" 1

© Район

Част от проекта, който предвижда изграждане на мансарден етаж върху известната сграда на ул. "Иван Вазов" 1


Министърът на културата одобри мансардния етаж


В момента собственик на този имот е дружеството "БСПФ-България" ЕАД, което се свързва с групата фирми около "Химимпорт". Дружеството купи сградата през 2017 г. за 10.5 млн. евро от Уникредит Булбанк.


На 18 март министърът на културата Боил Банов одобри предложението на собственика на сградата на ул. "Иван Вазов" 1 за изграждане на мансарден етаж на покрива с аргумента, че "инвестиционните намерения не предвиждат промяна на предназначението на сградата, не засягат фасадата й".


Контролиращите органи – НИНКН и Инспекторатът на Министерството на културата, би следвало да следят за стриктното опазване на сградата – недвижима културна ценност с национално значение, в чието проектиране са участвали едни от най-ярките български архитекти от първата половина на ХХ век, се изтъква в подадените възражения. Вместо това тези институции одобряват сериозна намеса, каквато е промяната на конфигурацията на покрива.


Последната дума е на главния архитект на София


"В понеделник всички материали и становища по казуса ще бъдат получени в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община", обясни главният архитект на район "Средец" Кристиян Яричков пред "Дневник".


В НАГ документацията по случая заедно с постъпилите възражения ще бъде разгледана на Общински експертен съвет, ръководен от главния архитект на София Здравко Здравков. Тогава могат да се дадат препоръки към проектантите на мансардния етаж да променят проекта си в синхрон със стилистиката на сградата.


"Експертният съвет може и да прецени, че тези възражения не са съществени, и да остави проекта в същия вид", уточни арх. Яричков от район "Средец".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK