Главният архитект на София иска проектантите да минават квалификация всяка година

Главният архитект на София иска проектантите да минават квалификация всяка година

© Надежда Чипева, КапиталГлавният архитект на София Здравко Здравко обяви, че "според действащите правила след завършване на университета за един архитект или инженер е достатъчно да работи 2 години в архитектурно бюро и да получи правоспособност да проектира смело от ръкохватка на брава до централен градски площад". В интервю за "24 часа" той уточнява, че това трябва да се промени, като се въведе "ежегодна следдипломна квалификация", през която проектантите да преминават.


По думите на Здравков е необходимо да се помисли за професионалната квалификация на всички участници в процеса на осъществяването на един проект. Според него от Камарата на архитектите трябва да работят по "ограничаване на правоспособността в отделни сектори като градоустройство, инвестиционно проектиране и интериорен дизайн". Столичният главен архитект е на мнение, че не трябва да се допуска всеки да бъде експерт по всичко.


"Промяната в законодателството трябва да преосмисли и ролята на т.нар. независим строителен надзор - колко и как той наистина да е независим и доколко ще поема адекватна отговорност в процеса на контрол на строителството. Най-малко е странно възложителят, преборил се за европейско финансиране, да поема негативите от грешките на всички участници по веригата, а в немалко случаи и да търси наравно с проектантите решения на най-елементарни технически детайли", смята Здравков.
Повод за коментара му стана ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев", който продължи повече от година и предизвика недоволство сред обществото заради редица елементи от интериорния дизайн, сред които прословутите "перки", играещи роля на ограничители.


Здравков добави, че трайното решение на проблема с реституираните имоти в кварталите е задача, пред която всеки кмет и главен архитект ще се изправят в следващите десетилетия. Той посочи и какво би било трайното решение на този проблем - "преместване на имотите от междублокови пространства по периферията на квартала".


"Чувам мнения, че е редно да разпилеем града по периферията, но трябва да е ясно, че това ще доведе до нови икономически, социални и екологични проблеми. Посоката за правилно планиране на града е в създаването на модерни и мултифункционални зони с нови квартали, съчетаващи в себе си трите функции - обитаване, работа и забавления. Тази задача е сред приоритетите в работата ми, защото създаването на мултифункционални зони и правилната политика на мобилност са основата за преминаване към пешеходно придвижване", допълва Здравков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK