Главният архитект на София иска проектантите да минават квалификация всяка година

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Това не помага. Трябва о техническите отдели да има минимални изисквания за градска естетика. Защото , явно във висшите ни училища, това не се преподава. Вследствие, макар и технически грамотни, нашите проектанти бълват кубове.
  Невероятно е да проектираш сграда с пет нива на покрив, с т.н. отстъпление от основната улица.
  Отделно, проектантите , копират и дават неизползваема площ. тесни коридори, липса на възможност за пълно отваряне на врати, и други такива.
  Проектантите за мен, са срам за естетиката на архитектурата.
  Мен ме е срам, че имам такива сънародници, които проектират толкова грозни сгради.

 2. 2 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3598 Весело

  Това не помага. Трябва о техническите отдели да има минимални изисквания за градска естетика. Защото , явно във висшите ни училища, това не се преподава. Вследствие, макар и технически грамотни, нашите проектанти бълват кубове. Невероятно е да проектираш сграда с пет нива на покрив, с т.н. отстъпление от основната улица.Отделно, проектантите , копират и дават неизползваема площ. тесни коридори, липса на възможност за пълно отваряне на врати, и други такива.Проектантите за мен, са срам за естетиката на архитектурата. Мен ме е срам, че имам такива сънародници, които проектират толкова грозни сгради.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  След последното ми ходене в Тоскана се чудех дали не може да се забрани преподаването на архитектура извън Италия. Нещо като Вагнер, Хитлер и Полша се получи.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8599 Неутрално

  Главния архитект има силно присъствие в пресата, но много слабо в контрола и решенията.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3533 Весело

  нови квартали, съчетаващи в себе си трите функции - обитаване, работа и забавления. 
  ...
  А защо трябва да има забавления?
  Не може ли да бъдем винаги сериозни и ангажирани граждани, отдадени на Идеята за евроатлантическите ценности?

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Идеята за обученията е гениално идиотско!
  При нас, моряците, направиха всичките ни сертификати с валудност 5 години и все трябва да се карат камара безсмислени курсове по няколкостотин лева бройлата, на които нищо не те учат, но иначе ти прибират една шапка пари и ти губят времето!
  Всичко се прави за да може една шайка да се набълбука с пари.
  Ясно е, че всеки архитект си има специализация и никой дето "проектира дръжки" няма да тръгне да проектира градския център.
  Най-малкото възложителят няма да си избере такъв.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Къщите от 18-та година са много хубави. Хиляда деветстотин. Целта на най-големия бизнес мен не е да построи сграда, а да действа като генералисимус.

 7. 7 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Ревюто от идеи на арх.Здравков са тафталогия от това което предложи при встъпването си. Я сега да си спомним ,не бе ли избран за главен архитект на София със същите революционни идеи

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  За архитектите не знам, но за инженерите в проектирането това е безумие.
  След като си завършил инженерно образование и си положил съответните изпити, би трябвало да можеш да проектираш. Самата идея, че за да получиш проектантска правоспособност е необходимо още нещо, освен съответното образование е леко сбъркана. Това означава, че самото образование не е на нужното ниво. Ами оправете образованието и най-вече т.н. държавни изпити...

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1658 Весело

  - Тате, тате, какво е това "архитект" - попитало малкото момченце.
  - "Архитект", моето момче, е едно такова нещо, дето не е достатъчно мъж, за да е инженер и не е достатъчно обратно за да е дизайнер...

  Та като чета писанията на тоя архитект си мисля, че става и за дизайнер...

 10. 10 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Какви са тези глупости. В крайна сметка всички тези проекти не се изпълняват от отделни хора, а от цели архитектурни бюра или строителни фирми и те решават какви хора да наемат. Ако общината толкова се е загрижила за качеството ин, да организира конкурси и да налага съответните стандарти и качествен контрол на работата им.

 11. 11 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Да не намеква, че аркитектчето на ДеБе не става?

  Вай, вай.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 12. 12 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Архитект, пък бил и главен. Какво е проектирал и след това е построено.

 13. 13 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Аз пък искам Здравков всяка година да се отчита за свършената работа. Колко от идеите с които го избраха бяха реализирани? Лека половин часова разходка из който и да е квартал в София може да затвърди у всеки непредубеден необходимостта (ако не за обесването поне) за осъждане на главния архитект и началника на ДНСК за трайни увреждания.

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Масово новите жилищни проекти са абсолютно неадекватни - от асансьори минаващи до спалнята, до стени на кухни с ВиК на стена на спалня... и това се вижда от човек, който нищо не разбира... Представям си какво става на по-големите проекти... Но няма мат'рял...

 15. 15 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  Истината е съвсем прозаична и си я докачил в края на написаното. Университетите ни бълват хора с дипломи и нулеви познания от практиката. Има толкова много хора, които не знаят елементарни неща и когато дойде време да проектират излизат едни глупости, та чак ти идва да се гръмнеш. Проблема идва първо от цената на проектирането - твърде ниска и не ангажираща проектанта по никакъв начин да следи крайния продукт - в повечето случаи проектанта си предава проекта и си бие шута... Проблема е и в КИИП - една тотално паразитна "организация" разпределяща си едни прилични суми от ежегодните вноски на членовете и и организираща събития и екскурзии. В нормалните страни подобни организации издават списания (ASHRAE, JARN), които са като Библия за проектантите и се знимават със налагането на модерни тенденции и следят за хармонизиране на нормите и правилата. Тук начело на тези организации са шепа хора, които са несменяеми, не правят нищо и се чудят как да осребрят позицията си с облаги от разни фирми. Правят екскурции за сметка на някоя компания до някъде си и се канят само "наши хора". За това и проектантите са гола вода. А в ТУ-София дълго време имаше един декан на ЕМФ дето го беше взел на аренда тоя факултет. И един софтуер направи, дето всички да използват, щото е единствения 'верен" за изчисление на загубите в сградите (той беше подарен от едни чужденци, ама човека с помоята на студентите го преведе и взимаше по 2 бона на калпак за да те сертифицира...). Та така с проектантите... Нема да има оправия.

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  Има добра поговорка за такива хора като Здравков „От болната глава - на здравата"))

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Глупости на търкалета-ресертифициране през няколко години, що ли това го нЕма по белия свят?!?

  ПАЗАРА (и реномето, предишните резултати) определят кои проектанти получават по голями поръчки, и кои остават на ниви "проеектиране на дръжка на врата".

  ПАЗАРА (демек поръчителя) избира проектантите според легитимни условия:

  1. Доказан стаж в проектиране на обекти по различни величини.

  Демек не се допускат до "подкупени" конкурси за проектиране на градски площад за 15 млн. лв.льольовци които още не са проектирали една квартална градинка за 1 млн. лв., нито една беседка на стойност 5,000 лв в тази градинка.

  2. МЕЖДУНАРОДНО НЕКОРУМПИРАНО ЖУРИ за избор на печелившия проект измежду десетина от проектанти които са допуснати до конкурса според изискванията в т. 1.

  Иначе корумпетата ще си пробутват "тяхните хора", без значение че проектират малоумщини като "перките", каменни скамейки за по 10,000 кинта/парчето, и настилки с плочки за баня които не стават за обществени площи където и дъжд вали, и сняг, и има листопад.

  3. Изключване от списъка на участващите проектанти чиито предишни проекти са били проблематични ПО ТЯХНА ВИНА (оскъпяване на проекта поради изменения в проектираните параметри/стандарти/други, закъснения причинени от казаното преди това. и т.н.)

  Да уточня-става въпрос за обществения сектор. В частния сектор....Предприемача да си наеме за проектант най силно крякащият "АЗ СЪМ ПО ДОБЪР АРХИТЕКТ ОТ ФРАНК ЛОЙД РАЙТ", и да плаща от джоба си за неговите изчанчени изгъзици, безмислено оскъпяващи зданията (и тяхната поддръжка след това).

  Не вЕрвам в частния сектор някой предприемач да наеме проектант да му проектира здание с 30-40 апартамента, ако преди това не е посетил предишните му проектирани здания (от малко бунгало край морето, после една вила някъде, и после още 2-3 блока с по 15-20 апартамента. И да проведе разговор с поръчителите на последните за да разбЕре що за архитект е въпросния, и къде е правил грешки.

  Същото се отнася и до офис'зданията, ама....айде там се проектира фасада и инсталации, и се продава/дава под наем празна площ, която после друг я разделя според изискванията на купувача/наемателя.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Не вЕрвам в частния сектор някой предприемач да наеме проектант да му проектира здание с 30-40 апартамента, ако преди това не е посетил предишните му проектирани здания (от малко бунгало край морето, после една вила някъде, и после още 2-3 блока с по 15-20 апартамента. И да проведе разговор с поръчителите на последните за да разбЕре що за архитект е въпросния, и къде е правил грешки.
  —цитат от коментар 17 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не ВЕРВАШ ама е пълно с такива случки. Искаш ли да ти кажа ЗАЩО? : Защото некадърния архитект дето не си говори с конструктора и другите части от проекта взима най-малко от останалите, има връзки в ДАГ и Общината... и ако не го вземеш НЕГО, нема да видиш нито разрешение за строеж навреме, нито Акт 16 нито нищо. Или пък го взима, защото на "Инвеститора" му дреме за функционалността на сградата (пише се със "С" з не"З"), дали има достатъчно място в стаите или не и т.н., защото тоя "Инвеститор" трябва да препере едни пари от разни други бизнеси и да ощави едни "имигранти" дето са готови да купят и кенеф на трупчета, само да дойдат в СофиЯта... Именно тук идва функцията на Главния архитект и подопечните му да връщат калпавите проекти дето са със спалня от 11 кв.м и паодземен паркинг на едно ниво с худравлични платформи за паркиране на 2 коли на едно паркомясто... Ама баш те взимат КИНТьЕ :)

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Тоя у ред ли е? Квалификация всяка година? А за него това не се ли отнася...
  А това с перките е било просто, за да бъде изпълнението с най-малко пари.

 20. 20 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Една чугунена глава може да измисля само бюрократщини.

  Нови послушни и безполезни позицийки за хора да стоят на държавна работа и да се правят на важни и да взимат някое рушветче, щото всички инженери и архитекти в България ще им трябва подпис от тях всяка година.

  Как може една Англия, където дори титлата 'инженер' не е законово защитена (т.е. всеки може да се нарече инженер, без нужда от държавни хартиени дипломи) да събира едни от най-добрите и напредничави инженери.

  Всичко е на частна и доброволна основа.

  "Дипломата" ти е в референциите (бизнес адрес и телефон) които си писал в СВ-то от предни работотдатели. Всеки нов работодател може да им пише официално или да се обади да разпита по какви проекти си работил и какви са ти познанията.

  За тези които са най-мотивирани има множество частни камари на инженерите. Избираш някоя и се присъединяваш. Ако избереш камара където трудно се стига до 'чартърд инженер' ще ти е много по-ценена титлата и ти отваря хоризонта до най-доходните и желани позиции в инженерството.

  Всяка седмица камарите си организират събития по различните си клонове с 5-6 презентации на колеги от камарата. Веднъж в месеца когато има интересни за тебе теми е добре да отидеш да се видиш с колегите от региона и какво ново се прави.
  А през година-две и ти правиш някоя презентация. Знаеш кой по какво работи и къде да търсиш определени специалисти.

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  [quote#18:"BlueBoss"][/quote]Не ВЕРВАШ ама е пълно с такива случки. Искаш ли да ти кажа ЗАЩО? : Защото некадърния архитект дето не си говори с конструктора и другите части от проекта взима най-малко от останалите, има връзки в ДАГ и Общината... и ако не го вземеш НЕГО, нема да видиш нито разрешение за строеж навреме, нито Акт 16 нито нищо. Или пък го взима, защото на "Инвеститора" му дреме за функционалността на сградата (пише се със "С" з не"З"), дали има достатъчно място в стаите или не и т.н., защото тоя "Инвеститор" трябва да препере едни пари от разни други бизнеси и да ощави едни "имигранти" дето са готови да купят и кенеф на трупчета, само да дойдат в СофиЯта... Именно тук идва функцията на Главния архитект и подопечните му да връщат калпавите проекти дето са със спалня от 11 кв.м и паодземен паркинг на едно ниво с худравлични платформи за паркиране на 2 коли на едно паркомясто... Ама баш те взимат КИНТьЕ :)

  Не считам че главният градски инженер трябва да връща калпаво проектирани жилища, с 11 кв.м спални и с коридорчета на площ 20% от тази на жилището. Предприемача да му мисли как ще продава такъв апартамент. Или да си наеме друг архитект да му промени вътрешното разпределение без да промена фасадата.

  Това за "връзкари'архитекти" умеещи за нулево време да получат разрешителни, за разлика от други които ги мотаят с години....да, от четене по форумите и разговори съм го чувал, вероятно си прав.

  Мерси за корекцията-Здание/Сграда са правилните, не както аз написах. Прекалено дълго съм живял извън България, и често правя подобни грешки. Ама се уча в ход: Отдавна не пиша "чувстВУВАМ" а "чуствам". След година ще почна да пиша и "дваЙсе" вместо "двадесет":)
  До коментар [#18] от "BlueBoss":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Не считам че главният градски инженер трябва да връща калпаво проектирани жилища, с 11 кв.м спални и с коридорчета на площ 20% от тази на жилището. Предприемача да му мисли как ще продава такъв апартамент. Или да си наеме друг архитект да му промени вътрешното разпределение без да промена фасадата.
  —цитат от коментар 21 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  А кой да следи за тези работи? В нормалните държави кой следи? И как ще разчиташ, че клиента ще научи инвеститора кое и как да прави , след като има хора готови да плаятят каквато и да е цена за да дойдат тук... Дори биха спали в коридора май ... ако той е по-голям... Направи сравнение между сегашното строителство и онова от преди 40 години и онова от преди 90 години... Разликата е убийствена!!! Защото сега се гони максимума на всеки възможен квадратен метър, етажите са с минималната допустима височина, за да се напуха евентуално още един етаж - и то не само за жилищното строителство, но и за офисните сгради е така... Просто е трагедия!!!

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не са проектантите проблема, корупмпираните им шефове са

 24. 24 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Архитектът на общината да му се счупи стола,че не знае къде и какво се строи, а само брои. Той е математик. Инвеститора е длъжен да си избира проекта, а общината да го одобрява в работна фаза. Да се разработват по няколко варианта от различни проектанти и публично да се оценяват. До кога ще има некадърни архитекти. Да кандидатстват с цветна рисунка за дизайн с фантазия и красота. Не може размъкнати гащи да ги сложиш в моден костюм с папионка все похотката ще е збъркана /особено с наличие на нови видове хомо-ректус.

  mihala
 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3108 Неутрално


  А кой да следи за тези работи? В нормалните държави кой следи? И как ще разчиташ, че клиента ще научи инвеститора кое и как да прави , след като има хора готови да плаятят каквато и да е цена за да дойдат тук... Дори биха спали в коридора май ... ако той е по-голям... Направи сравнение между сегашното строителство и онова от преди 40 години и онова от преди 90 години... Разликата е убийствена!!! Защото сега се гони максимума на всеки възможен квадратен метър, етажите са с минималната допустима височина, за да се напуха евентуално още един етаж - и то не само за жилищното строителство, но и за офисните сгради е така...
  —цитат от коментар 22 на BlueBoss


  Тук нещо не разбирам в терминологията...

  В жилищното строителство има предприемач който е и изпълнител или работи с подизпълнители. Ако работи със свои пари той е и инвеститора: Купува земя/строи и продава жилища на купувачи/клиенти.

  В Израел винаги казвам на познати: Защо като купуваш кола втора ръка за $5-10К я проверяваш в сервиз, а като купуваш квартира за $300К не викнеш някой архитект/инженер/интериор дезайнар да провери поне вътрешното разпределение. Не обичам особено интериор'дезайнерите, но те поне са нулево време ще ти направят скица с как изглежда мобилирана дневна/спалня/кухня/мокро помещение, и ще видят къде едни 10-15 см преместване на вътрешна стена решава ОГРОМНИ неудобства в бъдещето.

  Е, имам т.н. "професионално изкривяване" и мигом схващам къде са архитектните изцепки-разни коридорчета, врати на неправилното място и т.н. Повечето хора го нямат това виждане, но ако не те, някой в семейството/познат може да усети подобно пилеене на площ. Па да си 'земат за 100 лв един дезайнер и да му покажат чертежа/скицата на апартамента който купуват за $ 100++К! И ако им каже-калпаво проектирано, и няма начин да бъде коригирано-да бЕгат да търсят друго, предлагане има, не е като по соц'а все пак.

  Относно как се проектират днес, и преди 50 г' жилищата има огромна разлика: Предишното проектиране беше по функционално. Според мен де, ма израснах до 68 в НРБ та може би съм свикнал с онези неща. Не че и там нямаше разни 10 кв'м коридорчета в 3стаен, 65 кв.м. нето апартамент.

  Относно височината на етажите-2.65 +/- 5 см между облицования с паркет под и таван си е стандартно от соц'а и до днес май. И в Израел е така. В царска България (и в Мандаторна Палестина) нето височината на жилище е била понякога и над 3 м', но пък квастратурата на стаите е била по голяма.
  До коментар [#22] от "BlueBoss":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на Ginka Ivanova
  Ginka Ivanova
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Проблемът е, че архитектите изпълняват желанията на възложителя на проекта и се отклоняват от нормите и изискванията не от незнание. От това страдат и останалите специалности, които участват в проектирането. Заверяването на проектите от надзорните фирми е формално, а чиновниците в общините, да си го кажем както си е, в много случаи са без опит разчитат на заверката на надзорната фирма. Крайно време е да се обуздаят надзорните фирми, които само получават пари за несвършена работа.

 27. 27 Профил на pit
  pit
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Пазара най-добре ще регулира това проектантите - архитекти и инженери - да са компетентни и образовани и дисциплинирани. Не е нужно да откриваме топлата вода. Всеки проектант трябва да има затраховка за проектанска отговорност. При пропуски или грешки, неспазване на норми и правила = има плащане от застрахователя издал застраховката, на следващия проект затраховката на проектанта се вдига = > той не може да продава на най-ниски цени защото разходите му се вдигат => невидимата ръка в действие без проверки, изпити, такси и доп. корупция.

 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проблемът е, че архитектите изпълняват желанията на възложителя на проекта и се отклоняват от нормите и изискванията не от незнание. От това страдат и останалите специалности, които участват в проектирането. Заверяването на проектите от надзорните фирми е формално, а чиновниците в общините, да си го кажем както си е, в много случаи са без опит разчитат на заверката на надзорната фирма. Крайно време е да се обуздаят надзорните фирми, които само получават пари за несвършена работа.
  —цитат от коментар 26 на Ginka Ivanova


  Да попитам, плахо: Какво е това "надзорна фирма" и какво точно прави тя? Проверява работните чертежи? На железобетонната конструкция на инженера? Фундаментите в зависимост на приложената геологична проверка? Проверява дали стълбите са стълбища за жилищни сгради (2h+L=62 +/- 1 do 2 cm), или стълби за боен кораб?

  Или дали архитекта не е добавил още 1-2 етажа като прави "партера" 50 см под тротоара, и всеки етаж с нето височина облицован пот-таван 2. 4 м, и е лееееко надминал с метър два максимално високата точка на зданието според градоустройствения план?

  Питам, не се заяждам. Щото не съм работил в бранжа като инженер в България.
  До коментар [#26] от "Ginka Ivanova":

  ---------------
  Пазара най-добре ще регулира това проектантите - архитекти и инженери - да са компетентни и образовани и дисциплинирани. Не е нужно да откриваме топлата вода. Всеки проектант трябва да има затраховка за проектанска отговорност. При пропуски или грешки, неспазване на норми и правила = има плащане от застрахователя издал застраховката, на следващия проект затраховката на проектанта се вдига = > той не може да продава на най-ниски цени защото разходите му се вдигат => невидимата ръка в действие без проверки, изпити, такси и доп. корупция.
  —цитат от коментар 27 на pit


  Това и аз твърдя, на база бая дълъг опит в бранжа в Израел.

  По нашенско конструкторите (които са и тех'контрол на скелета/конструкцията на зданието) имат застраховки, според колко струва проекта. Стават понякога гафове (предимно при недоглеждане как изпълнителя изпълнява конструкцията) и тогава се съдят всички междуб себе си. Не съм чувал архитектите да имат застрахофки за тяхни гафове. Но пазара (поръчителите) просто изключват некадърниците от пазара, никой не работи с примадони които безмислено оскъпяват проекти с измишльотините им. Естествен подбор, един вид.
  До коментар [#27] от "pit":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И кой ще ги оценява? Гърбавите калинки ли? За какво да уча 5 години като някой, ще излезе и каже ти си некадърен, ходи доказвай обратното. Защо не пробват при строителите нещо подобно.... пък дайте и за лекарите да ги оценяме, после учителите и така докато не останат само наши хора.

 30. 30 Профил на pit
  pit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Както за тези, които изчисляват скелетата, така и за тези, които изчсляват скелата на сградата - стоманобетона :)
  същото и за архитекта. Там също има доста правила, които трябва да се спазват и те не са за сведение и до преценката на проектанта.
  Пример - звукоизолацията между две жилища - направете си проверка и питайте , който и да е от проектант, строител или от недвижимите имоти , които Ви продавт жилището, колко е по наредба и колко е в конкретната сграда. Ако знаят колко е получават 6-ца. Ако случайно и могат да покажат че са го спазили - бирате от мен ;)
  В повечето западни страни работят със застраховки - Германия, Австрия, Великобритания. Тогава може и да сбъркаш - на всеки се случва - но следващия път няма да направиш същата грешка защото ти бърка директно в джоба.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK