Кой управлява общината по време на кампанията за местните избори

Последната сесия на този Столичен общински съвет беше на 17 септември, а изборите за нов са чак на 27 октомври.

© Юлия Лазарова

Последната сесия на този Столичен общински съвет беше на 17 септември, а изборите за нов са чак на 27 октомври.Столичният общински съвет, чиято последна сесия за този мандат беше във вторник, няма да се събира повече до местните избори на 27 октомври. Това не значи, че съветът се разпуска, защото според Закона за местното самоуправление и местната администрация той трябва да изпълнява функциите си до полагането на клетва на новия общински съвет. Срокът за това е до 14 дни след обявяването на резултатите от изборите.


Дотогава старият общински съвет, не само Столичният, е в пълномощията си, посочва законът. В случаите, когато изборните резултати са обжалвани и съдът ги обяви за недействителни, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изтекъл, се възобновява до полагането на клетва на новоизбрания съвет.


Кога кандидатите трябва да излязат в отпуск
По време на предизборната кампания общинските съветници, които ще се кандидатират за нов мандат, не са длъжни да излизат в отпуск.


"Общинските съветници не излизат в отпуск, защото те не са на трудов договор", обясни Елен Герджиков, председател на столичния съвет, за "Дневник". Той обаче за разлика от общинските съветници като председател на съвета е на трудов договор и тъй като ще участва в изборите, е длъжен да излезе в отпуск – платен или неплатен, по негов избор.


"Ще изляза в неплатен отпуск, тъй като съм с договор, приравнен като трудов, и затова, за да не получавам заплата, докато съм в предизборна кампания, избирам неплатения отпуск", каза Герджиков.


ЦИК разяснява кой е длъжен да излезе в отпуск


Централната избирателна комисия на 2 септември излезе с решение, което разяснява в кои случаи кандидатите за кмет и за общински съветници трябва да излязат в отпуск.


"Кандидат за кмет на община, район или кметство, който е държавен или местен орган, или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск от деня, следващ деня на решението за регистрация, до обявяване на резултатите от изборите", се казва в решението на ЦИК.


Кандидат за общински съветник, който заема държавна служба, напомня ЦИК, задължително ползва отпуск за дните, през които в работно време участва в предизборната кампания. Отпускът се зачита за трудов или служебен и осигурителен стаж.


Временен кмет се избира два пъти


Кметът на общината, когато се кандидатира отново за поста, освен че трябва да си вземе отпуск, посочва и временно изпълняващ длъжността кмет за времето на предизборната кампания. Избраникът трябва да е от действащите заместник-кметове. Този временен кмет встъпва в длъжност на другия ден, след като кметът титуляр се регистрира като кандидат за нов мандат в общинската избирателна комисия.


Законът за местното самоуправление предвижда 7 дни преди датата на местните избори общинският съвет задължително да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината за срока до полагане на клетва от новия кмет. Той пак трябва да е от заместник-кметовете и може да не е същият, който по време на предизборната кампания замества кмета. Практиката обаче е общинският съвет да гласува на поста да остане същият временен кмет.


ЦИК в решението си от 2 септември отбелязва, че в случаите, когато общинският съвет не е приел решение в определения срок, временно изпълняващ длъжността кмет на община/ район/ кметство се назначава от областния управител.


В София временен кмет ще е Ирина Савина


Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи за свой заместник, докато участва в предизборната кампания, Ирина Савина. Тя е действащ зам.-кмет по иновациите и строителството. Съветът на последната си сесия също избра Савина за 7-дневния срок на кметуване по време на изборите.


"Една седмица преди изборите на длъжността за временен кмет се поставя човек, избран от общинския съвет. Тоест до 20 октомври временен кмет на София ще е Ирина Савина, посочена от Фандъкова, а от 20 октомври до 27 октомври правомощието на заместник на кмета се дава от общинския съвет. В случая пак ще е Савина, така гласува общинският съвет", конкретизира казуса юристът Милка Христова, общински съветник от БСП.


Ако действащият кмет не се кандидатира за нов мандат, той продължава да изпълнява функциите си и след изборите до полагането на клетва от новоизбрания кмет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  Йорданка с двата, управлява.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  и през кампанията, и не през кампанията в София управлява мафията...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5254 Неутрално

  Най-добре ще ни обясни тукашния герберунгелски трол Другаря Владов !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3264 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK