Румен Гайтански-Вълка иска да извозва сметта на София, а Ковачки - да я изгаря

Румен Гайтански-Вълка иска да извозва сметта на София, а Ковачки - да я изгаря

© Георги КожухаровДнес бяха отворени офертите за обществената поръчка на Столичната община за оползотворяване на отпадъците на София. Поръчката е за 180 хил. т с прогнозна стойност 36.45 млн. лева без ДДС за срок 3 години и с планирано подновяване за още 2 години.


Става въпрос за т.нар. RDF гориво, получено след обработването на битови отпадъци в завода за боклук край гара Яна. За изгарянето на част от него кандидатстват два теца на Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация-Сливен", съобщи сайтът "Медиапул".


Двете топлоцентрали искат да изгарят до 70 хил. т RDF гориво и нямат конкуренти в позициите, за които кандидатстват. Предполага се, че те ще получат поръчката, която е на стойност 14.75 млн. лв. без ДДС за 5 години.
На другата позиция за изгаряне на 80 хил. т RDF отпадъци е циментовият завод "Холсим", който и досега извършваше тази дейност. За останалите три позиции по 10 хил. т гориво от смет не са подадени оферти. По тази причина крайният срок за подаване на документи за тях ще бъде удължен.


Превозът на софийската смет струва 14 млн. лв.


Офертите на кандидатите за транспортиране на софийския боклук също бяха отворени днес. Това е друга обществена поръчка на Столичната община и една от двете фирми, които кандидатстват, е "Зауба", собственост на Румен Гайтански-Вълка. Стойността на тази поръчка е 14 млн. лева без ДДС и в момента се извършва от същата фирма. Другият кандидат е дружеството ЗМБГ.


Поръчката изисква извозване на материали, получени от третиране на отпадъци, включително RDF, от площадките в с. Горни Богров, Кремиковци и Гара Яна. Общото количество е 432 000 т годишно.


Фирмата на Гайтански кандидатства и за друга поръчка на Столичната община – събирането на боклука от улиците, както и чистенето на публичните пространства в пет района на столицата за срок до 2025 г.


Решение ли е изграждането на инсталация за RDF боклука в ТЕЦ "София"


Тези обществени поръчки за общо над 50 млн. лв. ще отпаднат, ако в бъдеще се изгради инсталацията за изгаряне на RDF сметта в ТЕЦ "София", който е част от "Топлофикация - София". Сегашното ръководство на Столичната община изтъква, че тогава разходите за оползотворяването на горивото, получено от софийския боклук, драстично ще спаднат. Транспортирането му до Бобов дол и Сливен ще отпадне.


Рискът в това решение обаче е сериозното замърсяване на въздуха в София, за което сигнализират природозащитни организации. За построяването на тази инсталация все още няма обявена обществена поръчка, тъй като не е получено одобрение от Европейската комисия за този проект, уточнява "Медиапул". Неговата стойност е 370 млн. лв. и половината от тях трябва да се осигурят по оперативна програма "Околна среда".


По-късно от сдружение "За земята" изпратиха коментар до "Дневник", в който се посочва, че организацията се опитва от години да убеди общината, че е по-добре да инвестира парите не в инсенератор, а в по-умно управление на отпадъците. Посочва се, че замърсяването на въздуха е само един от проблемите при такава технология, макар и голям, тъй като 20-25% от общото количество изгорени отпадъци се превръщат в пепел, част от нея - летящата е токсична. Други са свързани с финансите по проекта за инсенератор, тъй като той насочва инвестиции в безполезна посока, а оставя без финансиране други необходими дейности, каквото е например задължителното от 2024 г. разделно събиране и компостиране на биоразградимите отпадъци, посочва организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK