Нов търг за чистенето на София да се проведе след изборите, иска Борис Бонев

Нов търг за чистенето на София да се проведе след изборите, иска Борис Бонев

© Цветелина АнгеловаНезависимият кандидат за кмет на "Спаси София" Борис Бонев се обяви за прекратяването на търга за избор на фирми за почистването на града.


Той смята, че не е редно обществена поръчка за 430 млн. лв. да се прави от кмет и администрация, които приключват мандата, при факта, че сегашните договори изтичат чак догодина. Критериите, заложени в поръчката, които ще предопределят и победителя, са направени на тъмно, предупреждава Бонев.


"Условията в поръчката не са публично обсъдени и има съмнения, че остава непроменен начинът на сметосъбиране и почистване. Смятам, че ръчното метене, което е доказано неефективно, трябва да бъде сменено с машинно. Чистотата на столицата не трябва да става жертва на механизъм за социален мир и купуване на гласове", завършва Борис Бонев.
"Призовавам г-жа Фандъкова да прекрати тръжната процедура и да остави на следващото ръководство да проведе обществената поръчка. Дебатът за това как да направим града по-чист трябва да се случи в следващия общински съвет. Трябва да се заложат нови условия към кандидатите, а не да се бетонират приятелските кръгове от фирми", призова той.


От "Спаси София" обръщат внимание и на общинското сметопочистващо дружество "Чистота Искър", което отново е забравено от ръководството на общината. Въпреки че бяха инвестирани милиони в нова техника именно с цел поемане на повече райони, дружеството е подало оферта само за един - "Красна поляна".


"Не е случайно, че на общинското дружество му е отреден най-трудният за почистване район, където са концентрирани гетата. Крайно време е да спре източването на общинското "Чистота Искър" и да му се осигури възможност да развива дейността си в повече райони на града, за да има прозрачно управление и ясна отговорност", смята Бонев.


От организацията критикуват и нескопосаните обяснения на настоящия кмет и политическо ръководство за избързването с търга за сметопочистването на Столичната община.


"С недоумение наблюдаваме некомпетентните реплики, които си разменят Фандъкова и Манолова - като че ли никой от двата екипа не е наясно с процедурите за обществени поръчки или просто симулират борба", коментират от гражданската организация "Спаси София".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK