Кандидати за кмет на София спориха как ще спасят града от мръсния въздух

Кандидати за кмет на София спориха как ще спасят града от мръсния въздух

© AirBG.infoОсновните кандидати за кмет на София участваха в дебат "Какво може да направи следващият кмет за по-чист въздух на София". Организаторът Стефан Димитров от AirBG.info., независима организация, която следи с апаратура качеството на въздуха в цялата страна, зададе няколко въпроса на Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, Мая Манолова, независима, подкрепена от БСП, Борислав Игнатов на Демократична България, Борис Бонев от "Спаси София" и Ангел Джамбазки от ВМРО.


Модераторът Стефан Димитров попита всички кандидати с какъв транспорт са дошли за тази дискусия.


Фандъкова посочи метрото, Игнатов дошъл с велосипед, Бонев с трамвай, Джамбазки с кола, а Манолова обясни, че живее наблизо (дискусията бе в "Хладилника" и бе предавана онлайн във "Фейсбук". Видео от нея можете да видите тук.).
Пешеходецът важен ли е?


Въпросът кой е най-важен в града – пешеходецът, градският транспорт, велосипедите или метрото – Игнатов и Манолова посочиха пешеходците, Бонев и Джамбазки – градския транспорт, а Фандъкова напомни, че в момента се изпълнява програма за ремонт на тротоарите, и подчерта успешното развитие на метрото.


Манолова обаче я попита защо площад "Св. Александър Невски" не беше превърнат в пешеходна зона, а и сега е платен паркинг за коли. Не последва отговор.


Бонев запита защо се купуват скъпи електробуси, след като един струва колкото два автобуса на газ със стандарт Евро 6. За него най-важно е масовият транспорт да е редовен и с по-къси интервали. "Затова трябват повече автобуси и трамваи, а не да се купуват най-скъпите".


Фандъкова му отговори, че електробусите имат място в градския транспорт и скоро ще се купят от 15.


Има ли начин да се намали трафикът в центъра?


Сериозен спор възникна при въпроса как да се ограничи трафикът в центъра на София.


Игнатов посочи неговото решение – да се спрат "димящите" коли като се проверява от КАТ наличието на работещ катализатор. Санкцията, ако няма – колата да се спира от движение.


"Сега са купени от Столичната община 17 апарата за измерване на такива коли, дадени са на КАТ, но нищо не се случва", даде пример Игнатов.


Джамбазки добави, че сега се карат коли дори с олио вместо гориво и никой не санкционира нарушителите.


Бонев даде по-радикално решение на проблема – създаване на повече пешеходни зони в центъра. Той е разработил проект за т.нар. "нискоемисионни зони" по примера на Париж, където е учил и работил. В тях няма да се допускат коли замърсители.


Той обеща да разшири синята зона от бул."Дондуков" на север до бул. "Сливница" като осигури паркоместа за живеещите там. Синята и зелената зона не са за да се печелят пари, а за да балансират паркирането и да ограничат движението на коли в центъра, подчерта Бонев от "Спаси София".


Фандъкова подкрепи предложенията на Игнатов и напомни, че тя въведе синята и зелената зона за паркиране в София. Нейният екип вече изгражда така наречения вътрешен ринг на София, който включва бул. "Т.Каблешков" и ще бъде обиколен на центъра. Така ще се пренасочат колите, които сега минават транзитно през него, заяви кметът.


Кандидати за кмет на София спориха как ще спасят града от мръсния въздух

© AirBG.info


Мая Манолова цитира Джамбазки и постави въпроса Народното събрание да излезе със законова забрана за ползването на някои вредни горива.


"Бих поставила на референдум софиянци да решат въпроса да има ли нискоемисионни зони", обяви тя по повод идеята на Борис Бонев от "Спаси София".


Как да се осведомяват хората за качеството на въздуха?


Фандъкова отбеляза, че данните за качеството на въздуха се получават от 7 станции в София, а отскоро и от 22 нови сензора, поставени на места, посочени от научни екипи. Тя изтъкна, че нейната инициатива за предизвестяване на столичани за предстоящо замърсяване на въздуха, вече се проучва от кметовете на много европейски градове. Напомни и за мярката "зелен билет" от 1 лев за цялата градска мрежа в дни, когато въздухът е по-замърсен.


Мая Манолова опонира, че от тези 7 станции – едната е на Копитото, а на Орлов мост няма. "Като омбудсман получавах много сигнали, че тези нови 22 сензорни станции не са поставени на най-критичните за замърсяване места", каза тя и обеща, ако е кмет да ги постави там.


Манолова обеща и да създаде т.нар. бял билет, с който в дни с особено замърсен въздух гражданите да пътуват безплатно в градския транспорт.


Джамбазки мигновено й опонира, че предизборно лесно се обещават безплатни неща. Той посочи ТЕЦ-Перник като голям замърсител на София и обеща да сложи сензорни станции, които да отчитат това.


Кандидати за кмет на София спориха как ще спасят града от мръсния въздух

© AirBG.info


За Игнатов информираността на хората за качеството на въздуха е много важна и със своите IT-специалисти, които са в листата за общински съветници на Демократична България, ще изгради система за бързо осведомяване на гражданите. Той предлага цветово сигнализиране в червено в сайта на общината, когато има рискови дни.


За Борис Бонев "зеленият билет" е мярка без резултат. Той каза, че бързото осведомяване на хората е много важна и ще приложи практиката на Краков, ако стане кмет – на огромни екрани в града емотикон ще се усмихва, ако въздухът е чист и ще се мръщи, ако има сериозно замърсяване.


Как да се реши проблемът с отоплението като замърсител?


Като най-голям замърсител Фандъкова посочи битовото отопление на въглища и мокри дърва. "То е над 50% от замърсяването на въздуха в зимните месеци", подчерта тя.


"Но защо тогава на социалнослабите се дават ваучери за въглища и дърва", попита Бонев и заяви, че той ще изиска да има и ваучери за пелети и за газ. В София има 50 хиляди печки, а една печка замърсява колкото 13 автомобила, което значи 650 хиляди коли допълнително през зимата замърсяват въздуха, обяви той.


Фандъкова веднага добави, че общината е имала дебати с "момчетата от "Спаси София" по тази тема. Каза, че е говорила със социалния министър вече да има ваучери и за пелети.


Помощите не трябва да са само за въглища, съгласи се и Манолова.


За Джамбазки решението е да се премахнат гетата, защото всички вредни емисии във въздуха идвали от там.


Да има ли инсинератор за изгаряне на RDF боклука?


Да се изгради ли инсинератор за изгаряне на RDF-отпадъци в ТЕЦ "София" зад Централна гара, се оказа основната тема за дебата отпадъците на София между кандидатите за кмет.


Бонев обяви, че инсинератор не трябва да има. "Ще прекратя проекта. Как си представяте да се горят хиляди тонове отпадъци само на 2 км от центъра", запита той.


"За мен отпадъците не са боклук, а ресурс", обяви Фандъкова. Преди да сана кмет се депонираха 100% от боклука, а сега едва 15%, а останалата част се рециклира. С нея се добива еленергия, каза кметът. Бъдещият инсинератор за RDF-отпадъци ще осигури електричество за 70 хиляди домакинства, подчерта тя.


Манолова контрира с твърдението, че сега 180 хиляди тона RDF-гориво, което се произвежда в завода за отпадъци край Долни Богров, само част от него се изгаряли в циментовия завод във Враца. Става въпрос за над 110 хиляди тона, които се изхвърлят в сметището в Долни Богров годишно.


Фандъкова опонира, че заводът е на гара Яна и произвежда толкова отпадъци, колкото могат да изгорят заводите в страната.


Игнатов разясни, че RDF е всъщност сушен боклук, а инсинераторът е пещ, в която ще се изгаря. "Той не е рентабилен, защото евродирективите изискват до 2025 г. 50% от сметта да се рециклира, а през 2050 г. вече да е 70%. Което значи, че в перспектива няма да има гориво за този бъдещ инсинератор насред София", каза той.
Инсинератор не се прави в град в котловина, каквато е София. Дава се пример с Виена, но тя не е в котловина, добави Игнатов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Голям смях са ми кандидат кметовете на София.
  Явно все по-голяма маса от обществото разчита на себе си и си вярва и за политици отиват все по-некадърни за друго индивиди.

 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Да ограничат достъпа на селяни с превозни средства до центъра..

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Да, това докара Герб на власт. Време е тенденцията да се смени.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1676 Любопитно

  "Манолова обеща и да създаде т.нар. бял билет, с който в дни с особено замърсен въдух гражданите да пътуват безплатно в градския транспорт."

  И как се "създава" бял билет? Печатат се няколко стотин хиляди бели билети, които се раздават безплатно? И се плаща на няколко стотин контрольора да проверяват за безплатен бял билет?

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  За съжаление, единствено Игнатов зае твърди позиции по всичко точки:
  1. Без горене на отпадъци в центъра на града.
  2. Поетапно спиране на трошките в града.
  3. Без битово горене зимата.
  Останалите блуждаеха около некви алабализми. Бонев единствено изказа категорична позиция по първата тема.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  За съжаление, единствено Игнатов зае твърди позиции по всичко точки:1. Без горене на отпадъци в центъра на града.2. Поетапно спиране на трошките в града.3. Без битово горене зимата.Останалите блуждаеха около некви алабализми. Бонев единствено изказа категорична позиция по първата тема.
  —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


  Е що пък "за съжаление"? Това само работи в негова полза.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Снощи в "Панорама" Андрей Райчев срина кочинката на маямата, като обясни в ефир как чрез нея"БСП ще В З Е М Е София"!!!!!!!!!
  Софиянци, събудете се!!!!!

 8. 8 Профил на betty
  betty
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Интересно от Манастирски ливади Изток как се стига само с метро до Парадайз.

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 441 Весело

  Някой изказа ли се за миенето на улиците? За конртола върху строителните обекти? За поддържането на зелените площи?... А, да! Там няма комисонни да пълнят партийните каси!

  Очетата, очетата на четири като ви говори политик! И ръцете в джобовете...

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#6] от "nema_labavo":

  Защото очаквам качество в политиката от всички, занимаващи се с нея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  А Волен?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  Сравнени с Данчето Фандъкова, другите изглеждат като някакви аматьори, лаладжии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  За съжаление, единствено Игнатов зае твърди позиции по всичко точки:1. Без горене на отпадъци в центъра на града.2. Поетапно спиране на трошките в града.3. Без битово горене зимата.Останалите блуждаеха около некви алабализми. Бонев единствено изказа категорична позиция по първата тема.
  —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


  Що за съжаление. Логично -- той е архитект, те: детска учителка по руски, историчко-юристка незавършила, на Джамбазки професията не знам, ама е сигурно на нервна почва, и всичките до един -- ПОЛИТИЦИ!!! [email protected]№$%€§* (последното за да не ме модерират)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  И когато не знаете що е то котловина и има ли почва у нас, и водите мръсни войни с тези, които знаят, ще дишате отровен въздух за хиляда години напред. И то напълно заслужено.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Възраждане харесва това.
  Разбира се, Данчето, под чието управление на София са наложени санкции за мръсен въздух, нема как да не е пример за подражание на човек, чийто друг пример в живота е Костя Копейкин. Те нещата са си свързани.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Добре че Данчето построи метро станции, че иначе можеше и да не сте между живите с това неандерталско отопление, и коли от миналия век...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":Добре че Данчето построи метро станции, че иначе можеше и да не сте между живите с това неандерталско отопление, и коли от миналия век...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Ай са данчето ги е построила!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Не знам ква е връзката с метростанциите, но колите от миналия век са именно следствие от малоумното й управление. На което ти си фен. Отоплението също, впрочем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#8] от "betty":

  Лъже като дърта самоковска римлянка. Лъже и за синята зона, че тя я била въвела.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Мадам Ф. какво каза за кражбите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Една друга дама, дама на 80 год., 7-мо поколение софиянка, случайна интервюирана, наскоро каза, че това е най-красивата, най-добрата София, която е виждала през живота си, истинска европейска столица! А е била виждала много, още повече, че е била от фабрикантски род...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  ХАХАХАХАХАХАХАХА, мчи къ! Една жена каза, в целия му блясък. Излез от Мьеден рудник бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Сега е моментът в кандидат кметската кампания , да направят една обща програма за ограничаване на влизането на автомобили в центъра на София (винетки , четни/нечетни номера и т.н. ) . И поетапни ограничения за дизелите със съответните еко категории , които да почнат да влизат в сила от 2020 , 2023 , 2026 и т.н. И това да се приеме в момента от всички партии , сдружения , НПО- та и т.н. ! Така ще се избегне негативния момент от вземането на такива решения само от бъдещия кмет и неговата партия .

 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пуйката":

  "Да ограничат достъпа на селяни с превозни средства до центъра.."

  Подкрепям! Също лятото да се забрани на коли със софийска, софия окръг, ямболска, пернишка, пловдивска и т.н. регистрация да приближават на разстояние 50 км от морето. Задръствания, опасно шофиране, чалга на отворени прозорци и др. подобни селянии. Побъркахте ни бе хора!!

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  А защо я нямаше на дебата още една дясна "легенда", Деси-ту Иванчева?!
  Сигурно ще обжалва...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dankol":

  Ами имаш кандидат, предложил точно такова поетапно спиране.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dankol":

  И не само за автомобилите , ами и за печките на дърва и въглища . Въпроса е да го направят сега , а не след изборите . Тогава който да ги спечели - няма да смее да предприеме по крути мерки , че ще си гони рейтинга на себе си , и на партията която го е издигнала !

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#24] от "moreee":

  Ми то коли със Софийска регистрация все по-близо стъпват до морето. Но само да те светна, че то не е собственост на некой селяк, живеещ до него. Нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Фандъкова и Хамилтон - и двамата вече са в историята. Пусни си малко диема да гледаш как едни червени кончета се гаврят с аматьори и не я мисли толкоз тая София.

 30. 30 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  "Ми то коли със Софийска регистрация все по-близо стъпват до морето. Но само да те светна, че то не е собственост на некой селяк, живеещ до него. Нали?"

  В тоя ред на мисли центърът на София също не е собственост на новоизлюпените столичани, бивши жители на Перник и селата около София.

 31. 31 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  "Джамбазки отбеляза , че имало коли които карат на олио , а не на гориво , и никой не глобявал нарушителите"

  Боже , прибира си вересиите !!!

 32. 32 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#8] от "betty":

  Няма как. Вариантите са с 65 директно до Парадайс или с трамвай 7 до НДК и оттам с трамвай до мола.

 33. 33 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Защото това не е моя област на познание (мръсния въздух), не мога да си позволя да коментирам конкретиката.

  Но определено може да се извадят много изводи за самите кандидати... по фотографиите.

  Първа и втора фотография са особено сполучливи.

  Виждаме скука, виждаме самочувствие, виждаме досада, виждаме деловитост...

  За тези, които не се ориентират толкова добре, вижте позата на кандидатите, и после, вижте ръцете им.


  В САЩ, преди и по-време на избори се правят фокус групи, дават се снимки на кандидатите, в различни пози и т.н., гледат се видеа с тях, после се вижда какакъв е резонанса.
  И се оправят/поправят нещата в движение. Или поне се опитват.

  Защото, много лоши резултати идват, ако има дисонанс между говорене, от една страна и между поведение/поза, от друга страна.

  Все пак, успех на кандидати желая!


 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#29] от "lnv03536310":

  Объркал си темите, трол...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#30] от "moreee":

  Бе центърът на един град е доста повече собственост на жителите му, отколкото море или планина да са собственост на тия, дето са се населили край тях.

  И решение за затварянето му би било взето от неговата управа. Струва ми се достатъчно легитимно и логично. Ти някакъв проблем ли имаш с това?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 487 Неутрално

  За електробусите в България има едно добре аргументирано мнение, на което за съжаление малко хора обръщат внимание.
  https://www.sustainability.bg/на-пазар-за-електробуси-инструкции-за/

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Данчето построи метрото, а Баце даде парите от джоба си! Това е кредото на герберите!

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Не мога да разбера защо ги дъвчат тези субсидии за въглища и пелети.

  Много по-евтино е общината да постави филтри върху комините в блоковете. В блоковете през един комин минава пушекът на поне 10-тина апартамента, в по-високите - и на доста повече.

  Така с един филтър ще хванат маса потенциални замърсители.

  Доколкото знам, тези филтри излизат по няколкототин евро на комин. Звучи много, но ако сметнете разходите за пелети на 10-тина домакинства филтрите ще се изплатят за броени месеци.

  Ако приемем, че в София има 400 хиляди блокови апартамента и, приблизително, 40 хиляди блокови комина, то за има-няма 40 милиона евро ще може да се сложи филтър на всеки комин на блок.

  40 милиона евро може да изглежда голяма сума, ама годишният бюджет на София е близо един милиард евро - т.е. въпросната сума е едва 4%. Да не говорим, че това е еднократен разход (филтрите идват с 10-тина години гаранция).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Разходи се след дъжд по тротоарите в София! "Плюещите" плочки са повече от 50%!

  Но пък гр транспорт се подобри значително!

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николов":

  Много са малко блоковете в София, в които има отопление на твърдо гориво. Няма нужда от филтри.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Така с един филтър ще хванат маса потенциални замърсители... В блоковете през един комин минава пушекът на поне 10-тина апартамента, в по-високите - и на доста повече... Ако приемем, че в София има 400 хиляди блокови апартамента и, приблизително, 40 хиляди блокови комина...
  —цитат от коментар 38 на Николов


  А колко от тези апартамента въобще пушат? Кога за последно си виждал някой да качва въглища или нафта с асансьора?

  В София има малко по-малко от 600 000 жилища (не само апартаменти, а въобще). От тях едва 9-10% се топлят на въглища или нафта. Така че тия филтри ще ловят главно кухненския дим от ширмовете, но няма да филтрират нищо.

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#39] от "vassilun":

  Щом казваш, дано е така. Направи ми впечатление, и поведението на софийските шофьори, културни, внимателни. Вчера бях в града, и бързах да си тръгна, от националния стадион до Орлов мост по обяд минах само за два светофара, вляво, дясно, пак вляво, пак дясно, всички ме пропускаха културно, две девойки направо се радваха, че са ми оказали честта да ми дадат предимство, сигурно и телефонните си номера щяха да ми дадат, все пак, гледат спортна кола, с морска регистрация, навляжняват се очите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Необходимо е внедряването на активно пречистване на въздуха. Само със забрани няма да стане. Зимата не действат природните филтри - зеленината и замърсяванията се натрупват. Трябва да се помогне на природата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vendome":

  Метро до мола, а не трамвай. Моя грешка.

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Вижте най-долу в ляво на страницата на Дневник какво пише. Понеже търсих имейл да ги инфомирам, че две хиляди човека протестират днес в центъра на София /за пореден път/, и те за пореден път не отразяват нищо.
  Америка за България.....те им плащат заплатите.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#43] от "Корки":

  Не може ли първо да се намали замърсяването, после да се потърсят естествените решения, които са евтини за изграждане и поддръжка, и работят, па после да мислим за активно пречистване?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  София диша под егидата на Юрданка...
  Ожидайки next кмет.

  -- Титулярка Ф - в подземие физическо.
  -- Другата Ф - във виртуално.
  -- Джамбазки пуши с частен автомобил.

  Остават:
  ++ Игнатов (диша лично и екологично) ;
  ++ Бонев (диша в обществен транспорт).

  "Фандъкова посочи метрото,
  Игнатов дошъл с велосипед,
  Бонев с трамвай,
  Джамбазки с кола,
  а Манолова обясни, че живее наблизо (дискусията бе в "Хладилника"
  и бе предавана онлайн във "Фейсбук"."

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николов":Много са малко блоковете в София, в които има отопление на твърдо гориво. Няма нужда от филтри.
  —цитат от коментар 40 на Darth Plagueis


  Това вътрешно убеждение ли е или почива на някакви данни?

  Предполагам, че над 90% от жилищата в София са в блокове. Ако приемем, че сред тях замърсители няма излиза, че основнито битово замърсяване идва от 5-6% от жилищата, които са в къщи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  А колко от тези апартамента въобще пушат? Кога за последно си виждал някой да качва въглища или нафта с асансьора?
  —цитат от коментар 41 на tamada
  Добър въпрос. Не съм виждал. Нито в блока във Варна, нито в блока в София. Но аз съм рядко в БГ, така, че и да мъкнат не бих ги видял. Но тези жилища са в "добри" райони с много малко социално-слаби. Не съм сигурен дали са репрезентативни.
  В София има малко по-малко от 600 000 жилища (не само апартаменти, а въобще). От тях едва 9-10% се топлят на въглища или нафта.
  —цитат от коментар 41 на tamada
  Т.е. по Вашите думи става дума за около 50 хиляди домакинства, които са основния замърсител.

  Аргументът в полза на филтрите си остава. Цената пак ще е същата - около 50 милиона евро за да се сложи филтър на всеки комин.

  Разбира се, ако се слага по един филтър на домакинство филтрите ще се изплатят доста по-бавно - примерно за 2-3 отоплителни сезона. Но пак излизат по-евтино решение в сравнение със субсидията за пелети.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Никой нищо не казва как "софиянци" паркират върху зелените площи. Например до ХЕИ и колко прахоляк се вдига от липсата на трева

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Другото кардинално (и доста евтино решение) е просто да се въведе акциз върху въглищата и дървесината.

  След като има акциз върху бензина не виждам защо да няма такъв и за другите типове горива.

  Ако това се съчетае с премахване на ДДС върху електроенергията за битови потребители през зимните месеци, то "сметката" от горенето на въглища и дървесина ще изчезне.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николов":

  Да го кажем - 80% стари панелки, 10 % нови, и 10% къщи, от които 2/3 замърсяват. Та, там някъде, да.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината":

  Що да не си чул? Тук просто инспекторатът трябва да работи, и то прозрачно, с отчетност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Най - добре е, кандидатите да замълчат и да не дишат 48 часа. Ще ни спестят много изговорени лъжи и глупости, както и въглероден двуокис от дишането. Прочее, София си е кочина от всякъде, с малко гланц по нея. Може би, след 1000 години ще стане европейски град, но....

 55. 55 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте най-долу в ляво на страницата на Дневник какво пише. Понеже търсих имейл да ги инфомирам, че две хиляди човека протестират днес в центъра на София /за пореден път/
  —цитат от коментар 45 на hope


  Норвежките гееве-негри пак ли са отвлякли български деца. Тоя път колко?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  [quote#55:"КретенКилър"][/quote]

  Става въпрос за обективна журналистика.
  За разликата между платените драскачи на заплата при Сорос и журналистите.
  Утре, може да е за кауза, която ти защитаваш! За това помисли ли?
  На 7.09 имаше поне 1500-2000 човека, днес също, а те не пишат и ред.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 667 Неутрално

  МАХНЕТЕ ПАРКОМЕСТАТА НАЦВЪКАНИ ДИРЕКТНО ВЪРХУ БУЛЕВАРДИТЕ И ПАРИТЕ ОТ КОИТО ОТИВАТ ДИРЕКТНО В БОКОВИТЕ ОФШОРКИ И ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ ПРОПУСКЛИВОСТТА МИНИМУМ С ТРИДЕСЕТ ЧЕТИРДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ,ДРУГОТО Е ДЕМАГОГИЯ , НЯМА ЛОГИКА ДА ХАРЧИТЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЗА БУЛЕВАРДИ КОИТО ДА ГИ ОБРЪЩАТЕ У ПАРКИНГИ А ХОРАТА ДА СЕ БУТАТ КАТО ОФЦЕ

 58. 58 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#53] от "Darth Plagueis":

  И обществото трябва да е непримиримо според мене. Да кара общината да работи.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на M
  M
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма тротоари в нашия Лозенец. Аз много искам да вървя пеш, до работа и до училището на детето, защото и двете са ми на пешеходно разстояние. Обаче всеки път когато се поддам на този порив си казвам, че е за последно: плочите, там където ги има са счупени, разкъртени и криви, ако не се спънеш в тях или в коренищата на дърветата, които ги надигат с по 20см, непременно ще ти "измие" крачолите някоя мърдаща плочка. За кучешките "неща", които може да настъпя на всяка крачка да не коментирам сигурно...една голяма част от тях са от "общинските" кучета, които вече в района на "Водната кула" наброяват 5-6. Над "тротоарите" са надвесени клони и храсти, които ако не ти извадят очите докато минаваш с поклон под тях, поне ще ти скъсат дрехата или одерат ръцете. Улиците са целите в дупки, когато вали съответно в локви, няма начин да вървиш, колкото и да искаш. Колите те изкъпват целия, а за да прегазиш локвите, трябва да обикаляш на зиг-заг или да газиш до глезените, когато пресичаш - за справка "Галичица", "Якубица", "Плачковица","Баучер"....и 6 преки във всички посоки от там. Всъщност гледката е такава във всички квартали, а с парите от ремонта на "Графа",можеше да се оправят доста тротоари....Няма как да очакваме, че хората ще тръгнат пеш при тези условия, съжалявам, но градът не е само център.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Приеми факта, че в град/област София има не само жилищни сгради,
  а и административни, и промишлени...
  Има производствени предприятия.
  Има и Тецове.

  И друг факт:
  практически Всички са Електрофицирани.

  Могат да се отопляват с Електричество,
  и затова ти Не знаеш пушат ли или не
  (с уважение към изключения по изключителните ти наблюдения).

  И още един факт:
  Топлофикация смърди на корупция (меко казано).
  Национален Омбудсман (сега Конституционен съдия)
  потвърди публичната тайна, че Топлофикация представлява
  Гнет за гражданите и държава, заслужаващ фалит.

  Фалит и радикална реорганизация на дружеството,
  за да не смърди на корупция.

  Апропо, то е собственост на кметичка Юрданка,
  не точно лична, но на Столична община.
  Велика корупция е това!

  Хич да не отпочваме за лъжовната МОЧА, каквато кметицата чистачка
  усърдно "почиства" с държавни блага.
  Корупционна Mission Impossible,
  но ущетяваща Българския Европейски Народ.

  Далече сте от реалността по multiple показатели...

  До коментар [#48] от "Николов":

  Предполагам, че над 90% от жилищата в София са в блокове.

  Ако приемем, че сред тях замърсители няма излиза, че
  основнито битово замърсяване идва от 5-6% от жилищата,
  които са в къщи.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#59] от "Reporter US":

  Чай ся, не говорим за Тетка Цачева с фалшивите дипломи. Не говорим за Герб, пълна с гнусни ченгета. Вземи се осъзнай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#55:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 56 на hope
  Става въпрос за обективна журналистика.За разликата между платените драскачи на заплата при Сорос и журналистите.Утре, може да е за кауза, която ти защитаваш! За това помисли ли?На 7.09 имаше поне 1500-2000 човека, днес също, а те не пишат и ред.[/quote]

  Те тия на заплата при Сорос (и всичко, дето си представяте за "Сорос") са единствените обективни в Булгаристаня. Другите са зависими от клиентелистко-олигархичната мафия, която ви води за носа, и която видя, че балъците се лъжете най-лесно с пещерен консервативизъм. Нормално е - по-простите хора са и по-консервативни.

  нИдялко сред организаторите ли е?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 64. 64 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Игнатов е неизбираем. Откъде ги намират такива дърва в ДБ? Или са си такива? Това ли е новата дясна партия?

  ДБ=БКП
 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Чай ся, не говорим за Тетка Цачева с фалшивите дипломи. Не говорим за Герб, пълна с гнусни ченгета. Вземи се осъзнай.
  —цитат от коментар 62 на Darth Plagueis


  СТИГА ЛЪЖИ!
  Много ми е неприятно, но да започнеш с лъжи, влизайки в светлината на прожекторите на обществената сцена, не е никак подходящо – меко казано.
  Става дума за варненеца Борислав Игнатов, когото трипартийната коалиция ДБ се надява да пробута за кмет на София.
  Представят ни го като известен архитект с престижно образование, ценен опит и носител на големи награди. Страшно подходящ кандидат за кмет на столицата – особено на фона на „учителката по руски“, както обичат да наричат Йорданка Фандъкова политическите опоненти на ГЕРБ.
  Обаче има една тънкост - ако искате да се убедите в истинността на нечии претенции за образование и професионален опит, намерете човека в сайта Linkedin.
  Там няма лъжа и измама, защото ако някой го потърси за работа и той не може да докаже с документи твърденията си, яка му душа. :)
  От този сайт научих някои не особено лицеприятни подробности.
  Там Игнатов се е представил така:
  „I am an architect interested in and practicing contemporary energy efficient design.“ (Аз съм архитект, който се интересува и практикува съвременен енергийно ефективен дизайн.)
  Само че при представянето му за кмет за енергийна ефективност изобщо не стана дума – по-скоро се опитаха да ни внушат, че той ще се заеме да създаде нов архитектурен облик на столицата.
  Тук ще повторя отново - за един кмет най-важни са организационните умения, способността да създава екипи и да работи с тях, без да създава конфликти – както имахме скорошен неприятен опит с младостката община.
  И - с извинение - на 47 години все още да нямаш (и да не си имал) семейство не е препоръка за заемане на обществен пост.
  Но да видим какво ни казва професионалният му опит, който е описан така (хронологията е обратна):
  1. Owner and Lead Architect
  Ignatov Architects
  April 2007 – Present 12 years 5 months
  (Собственик на архитектурно бюро от м. април 2007 г. до днес – 12 години и 5 месеца.)
  2. Consultant
  Robert A.M. Stern Architects
  January 2006 – February 2006 - 2 months
  (Консултант – 2 месеца.)
  3. Consultant
  HLW International
  January 2004 – June 2005 - 1 year 6 months
  (Консултант – година и половина.)
  4. Architectural designer
  Perkins+Will
  2002 – 2004 - 2 years
  (Архитектурен дизайнер – 2 години.)
  5. Architectural designer
  SPEC
  May 2000 – May 2002 - 2 years 1 month
  (Архитектурен дизайнер – 2 години и 1 месец.)
  6. Consultant
  William Rawn Architects
  September 1999 – May 2000 - 9 months
  (Консултант – 9 месеца.)
  Да обобщим – трудовият опит на кандидата като служител в чужди фирми е отпреди 13 години и с прекалено чести прекъсвания.
  От септември 1999 г. до януари 2006 г. – за 6 години - е успял да смени 5 местоработи!
  Най-напред 9 месеца, после 2 години и месец, две години, година и половина, две години.
  Едно време на това му викахме текучество и беше ясен знак, че има нещо, което не е съвсем в реда на нещата.
  Интересно е, че само часове след обявяването на кандидата, в Уикипедия се е появила обширна статия за него. Там разгледах наградите, които е получил:
  От САБ 2010 – за къща-дърво – екологична архитектура;
  пак от САБ през 2012 – за къща на равноденствието – енергоефективна сграда; наградата от Министерството на културата „Златен век“ през 2013 г. е всъщност диплом – най-ниския ранг; наградата „Архитект на годината“ за 2010 г. е на вестник “Строителство имоти”; „Сталкер“ – на световно неизвестното варненско студио за графичен дизайн "Сталкер Холдинг", а последната "Живoтвopнa cвeтлинa" от 2017 e caмo зa apxитeĸтypни пpoeĸти c пoĸpивни пpoзopци.
  Доста пресилено и хибридно представяне – и нито една „голяма награда“, както пишат в Уикипедия.
  Не искам да бъда разбран погрешно - момчето може и да е добър архитект в тесните сфери, към които се е насочил.
  Но е интересно защо след като е завършил специалността „Градоустройство“, не се е занимавал през изтеклите 24 години с градоустройство?
  Това доста убива надеждите на коалиция ДБ да ни внуши, че архитектурата на столицата ще попадне в надеждни ръце. Освен това никой кмет няма правомощия да решава еднолично, всички проекти се явяват на конкурси.
  Не намерих и никакви данни за участия на Игнатов в конкурсите, обявявани от Столична община, даже напротив – повечето му проекти са реализирани във Варна, което говори, че той никак не е на „ти“ със София, за да може да я управлява. Отделен е въпросът дали софиянци ще се съгласят да ги управлява варненец. :)
  Изхвърлянията на издигащите кандидатурата и по отношение на образованието на кандидата му нанасят само вреда.
  Защото - нека видим какво е учил кандидатът на ДБ в Колумбийския университет през 2005 – 2006г.?
  При влизане в сайта на университета научаваме, че става дума за кратък курс, в който занимаващите се с архитектурен дизайн биват обучавани на различни странични неща, като например как да защитават по-разбираемо и убедително проектите си. В продължение на три семестъра водели експериментални диалози в позитивни дискусии. Цената на целия курс е 75 долара.
  Ха-ха-ха!
  „The Advanced Design Studios work as laboratories of discussion and practice of new ways of mobilizing architectural ingredients, concepts, programs, tools and methods to connect design with thought and action. Themes and programs both carry an educational objective and present an opportunity for critics and students to jointly develop the capacity and the authority to intervene specific layers of the everyday.
  The Advanced Design Studios are part of an experimental pedagogical ecosystem based on dialogues and positive discussions between different ways of thinking: students learn to build, defend, and rectify their arguments in a dialectical practice that is inseparable from their design endeavors.“
  Хайде по-полека, умни красавци, това дори и специализация не е. Как сте се хванали, дето уж сте знаели много езици, да го представяте като едва ли не завършил второ образование по архитектура в Колумбийския университет, ум не ми побира…
  Вариантите са два – или самите „умни“ са много прости, или разчитат на това, че ние сме прости и ще ни преметнат. Но никой от двата варианта не е приемлив за почтените хора!
  Нищо ново в похватите ви, другари „нема лево, нема десно“. При вас има само лъжи!

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Весело

  До коментар [#65] от "Reporter US":

  Много се пениш. Явно яко те друса страх.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1813 Весело

  Сега е моментът в кандидат кметската кампания , да направят една обща програма за ограничаване на влизането на автомобили в центъра на София (винетки , четни/нечетни номера и т.н. ) . И поетапни ограничения за дизелите със съответните еко категории , които да почнат да влизат в сила от 2020 , 2023 , 2026 и т.н. И това да се приеме в момента от всички партии , сдружения , НПО- та и т.н. ! Така ще се избегне негативния момент от вземането на такива решения само от бъдещия кмет и неговата партия .
  —цитат от коментар 23 на Dankol

  Че тези са тарикати, а не политически самоубийци, та да обясняват на софиянци как хем ще им прецака превоза, ама за сметка на това всичко дето зависи от превоз ще поскъпне...
  Аре малко здрав разум в мечтите, та да има шанс да се сбъднат. Примерно това дето го мислиш, най-бързо и лесно става, ако в ГТ може да се возиш безплатно ако покажеш талона и картончето от техническия преглед на лек автомобил със софийска регистрация. От друга страна, КАТ ще налагат огромни глоби на шофьори без талон и талончето за техническия преглед... НЕма нужда от специални бели билети, просто голяма част от колите ще димят много по-малко щото собственика има двойна файда.
  С мед бе, с мед, а не с цял тон оцет.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Фумико Хаяси, първата жена кмет на Йокохама ( 2009-а):
  "Всеки чиновник трябва да функционира като билборд, който транслира ясна информация. Самата аз съм главен мениджър на Йокохама по продажбите".

  Ква информация може да транслира Данчето и как ?
  Тя ли е "главният мениджър" на София ?
  Нека всеки сам си отговори на "японските" въпроси!

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#65] от "Reporter US":

  Колко ли трябва да си тъп, за да изплескаш неква копи-пейст тъпотия, която дори не си чел, и реално оборва опорките ти? Ох, миличкия не работил отдавна като служител, ми работел бил за себе си.

  В бедният, заплатаджийски мозък на дежурния милиционер си представям това колко лошо нещо е. Или пък недоумението, що завършил енергийна ефективност и направил енергийно ефективна къща.
  Друго си е да си преподавал руски.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#64] от "anonim440":

  Какво стои зад термина "неизбираем"?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#65] от "Reporter US":Много се пениш. Явно яко те друса страх.
  —цитат от коментар 66 на КМЕТ В СЯНКА


  Всички сме потресени, кметице. От вибратьори не се плашат само такива, които ежедневно ги ползвате... Ти, Тоньчо и храбрият, рим, кутловишкия кавалджия никсън и други светила на политическото порно във форумето. Човещинка, дорде не речеш...

 72. 72
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Фумико Хаяси, първата жена кмет на Йокохама ( 2009-а):"Всеки чиновник трябва да функционира като билборд, който транслира ясна информация. Самата аз съм главен мениджър на Йокохама по продажбите".Ква информация може да транслира Данчето и как ? Тя ли е "главният мениджър" на София ?Нека всеки сам си отговори на "японските" въпроси!
  —цитат от коментар 68 на Practic


  Игнасий Вибраторов де ще се билбордва? По XXL? И каква по-точно информация трябва да очакваме да ни "транслира ясно"? Ти би ли пуснал дечинята ти да я гледат?

 73. 73 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#64] от "anonim440":Какво стои зад термина "неизбираем"?
  —цитат от коментар 70 на Darth Plagueis


  Същото, което стоеше и зад Лили Вилков, Пришко Пришков и останалите ви злополучия - една тумба от пребоядисани червени некадърници, които незнайно защо са си повярвали, че имат повече от една гънка.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Другарю партиец,
  Сека права линия има плоюсове и минуси.
  Така беше социалистическото... както и да е.
  Такъв е Прехода линеен от 1989.

  Новия курс повели толерантност към безпартийни организации
  (НПО).

  Партията е една.
  Не ритайте срещу линията.

  До коментар [#64] от "anonim440":

  Игнатов е неизбираем. Откъде ги намират такива дърва в ДБ? Или са си такива?
  Това ли е новата дясна партия?

 75. 75 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ама аз нещо не вдявам!!! Какво като ме известят че въздуха е мръсен? Да спра да дишам този ден ли....да не ходя на работа ли...какво? Да не говориме че и сам го усещам без сензори и станции. Я някой да излезе, да обещае че и да го направи като е мръсен въздуха да се спират колите да не влизат в центъра да видим дали му стиска. Защото това е мярката която ще има ефект, друга няма.

 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#73] от "Reporter US":

  Прошко, дет ви е в листата ли? Опс...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#75] от "Mladen Stefanov":

  Ми то има такова предложение. И му стиска.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прошко, дет ви е в листата ли? Опс...
  —цитат от коментар 76 на Darth Plagueis


  Не знам в каква листа е, но знам, че с некадърници като вас остана трети В СОФИЯ!!
  И това казвам.

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#78] от "Reporter US":

  Чай ся, не беше ли той некадърника, или са като осъзна, че ви е в листата, и резко станА добър? Да го очакваме да вземе хиляди преференции, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#75] от "Mladen Stefanov":Ми то има такова предложение. И му стиска.
  —цитат от коментар 77 на Darth Plagueis


  Уха... Ще остане в историята като най-кратко кметувалият в София. А може би и първият софийски кмет, обесен на стълб на "Московска". Жалко, че няма шансове да стане кмет, че да гледаме сеира.

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#80] от "Reporter US":

  Жалко е наистина, че тия, дето имат шансовете за това, са две еднакви, безмозъчни кокошки, които никога няма да направят нещо добро за града ни, и благодарение на кметуването, което ни предлагат София не реши нито един проблем за 15 години вече. Но пък си има оправдания за всичко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Весело

  До коментар [#73] от "Reporter US":

  Знаеш какво е пернишки вибратор? Считай се за уреден !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "Reporter US":Чай ся, не беше ли той некадърника, или са като осъзна, че ви е в листата, и резко станА добър? Да го очакваме да вземе хиляди преференции, а?
  —цитат от коментар 79 на Darth Plagueis


  Дядка, не се опитвай да ми оригиналничиш с евтини трикчета от учебника, дека си го учил в АОНСУ.

  Игнатов е неизбираем.
  —цитат от коментар 64 на anonim440


  Какво стои зад термина "неизбираем"?
  —цитат от коментар 70 на Darth Plagueis


  Същото, което стоеше и зад Лили Вилков, Пришко Пришков и останалите ви злополучия - една тумба от пребоядисани червени некадърници, които незнайно защо са си повярвали, че имат повече от една гънка.
  —цитат от коментар 73 на Reporter US


  Сега ясно ли е, че говоря за ТУМБАТА ОТ ПРЕБОЯДИСАНИ ЧЕРВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ (ДСБ), а не за кандидатите демселвс?

  Софийски виц:

  - Абе, тоя да не е от ДСБ?
  - Не бе, този си е тъп по природа.

 84. 84 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#80] от "Reporter US":Жалко е наистина, че тия, дето имат шансовете за това, са две еднакви, безмозъчни кокошки, които никога няма да направят нещо добро за града ни, и благодарение на кметуването, което ни предлагат София не реши нито един проблем за 15 години вече. Но пък си има оправдания за всичко.
  —цитат от коментар 81 на Darth Plagueis


  Язе проблеми в София нямам, далеч по-уредена е от времената, когато я населявахте само селяндурите, дека ви докара БКП-то от селата с каците вмирисано зелье и нанизите със суви чушки и чеснов лук. Всеки нормален ще го потвърди. Нормален изключва радикалните комунисти от ДСБ.

 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#83] от "Reporter US":

  Тъй де, Прошко, който е пребоядисан червен некадърник ви е в листата. Ебахти завършения олигофрен 🤣🤣🤣

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#24] от "moreee":Ми то коли със Софийска регистрация все по-близо стъпват до морето. Но само да те светна, че то не е собственост на некой селяк, живеещ до него. Нали?
  —цитат от коментар 28 на Darth Plagueis


  аз да му кажа на този, че гръцкото море ми е на 300 км. от къщи, и може би затова вече ходим само там.

 87. 87 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ама аз нещо не вдявам!!! Какво като ме известят че въздуха е мръсен? Да спра да дишам този ден ли....да не ходя на работа ли...какво? Да не говориме че и сам го усещам без сензори и станции. Я някой да излезе, да обещае че и да го направи като е мръсен въздуха да се спират колите да не влизат в центъра да видим дали му стиска. Защото това е мярката която ще има ефект, друга няма.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Не знам защо некои са се впрегнали толкова. Няма визия този от ДБ, не прилича на обикновен човек, а камо ли да е избираем. Има нещо неестествено в неговото поведение.
  Ако ДБ е решила да се позиционира като партия на българите извън България и това е обликът на хората, които налага за своите изборни длъжности, защо тогава въобще се кандидатства за кметска позиция в България?
  Нима от ДБ си мислят, че софианци извън България са повече отколкото софианци в България. Явно им е сбъркана тактиката. И дали това е случайно? Или както СДС на времето нарочно само се самоунищожи, сега ДБ върви по същият път?
  ДБ трябва да си изяснят какво точно искат и ако изкуствено ще се поставят не като партия искаща водеща позиция в България, а виждаща се като партия номер 123, то да не лъже привържениците си.

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#88] от "anonim440":

  На предишните избори, тия същите ДБ са втора политическа сила в София. Кви софиянци извън България? Как трябва да изглежда един кандидат кмет, като Том Круз ли, какво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Т.е. по Вашите думи става дума за около 50 хиляди домакинства, които са основния замърсител.
  —цитат от коментар 49 на Николов


  Не са мои думи. Миналата година общината поръча на УАСГ да ги брои. Изкараха ги около 54 800 жилища на твърдо гориво, като отделно има около 140 000 необитавани жилища, за които не се знае на какво отопление са.

  Аргументът в полза на филтрите си остава. Цената пак ще е същата - около 50 милиона евро за да се сложи филтър на всеки комин.
  —цитат от коментар 49 на Николов


  Не, не остава, защото пък тази година общината обяви поръчка за първата партида от 2000 филтъра за 8 млн лв с ДДС. Т.е. 55 000 филтъра ще излязат около 110 млн евро. Но това е на брой комин, а не на жилище - средно голяма къща има 2 комина, някои по 3.
  Общината със сигурност няма да има пари за поръчка на всички 55 000 филтъра, но дори да имаше отстъпката пак няма да е достатъчна за да падне цената до няколкостотин евро на филтър.

  А това за пелетите, което казваш е друга мярка. За разлика от филтрите те са с пари на ЕС - получаваме около 110 млн лева (ЛЕВА!) субсидия за производство на пелети. Съответно общината има програма за безплатна подмяна на печки. Обаче пелетите идват твърде скъпи и искат по-грижливо съхранение (което пак е разход), затова населението не се реди на опашка за тия печки - едва 5-6 000 домакинства са заявили интерес. Затова Фандъкова говори за субсидии от министерството.

  Всъщност в Интернет има достатъчно новини по въпроса с достатъчно данни - не виждам смисъл да дискутираме въображаемите ти числа. При всяко положение филтрите няма да излязат по-евтино от пелетите. Ще са доста по-ефикасни, но не по-евтини.

 91. 91 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ари за поръчка на всички 55 000 филтъра
  —цитат от коментар 90 на tamada


  Да, де - исках да кажа 55 000 жилища, а не филтъра.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Само не е обяснил как кара циганите да спрст да горят дърва и отпадъци.Ама и няма нужда-не юи се налага да изпълнява калвото и да е обещание.

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Ова го пиши на лишявците,които ще гласуват за Манолова.

 94. 94 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Печките на дърва и въглища трябва да изчезнат от централната градска част, като се заменят с климатични и газови инсталации. В Краков, където замърсяването минала година беше колкото в София, за две години се подмениха всики 40 хиляди печки със 100% държавна и европейска помощ. От 1-ви септември са забранени и пещите на дървени въглища, и барбекютата, които не са преместваеми. В София силите на Фандъкова стигнаха само за 30 печки, от общо 50-55 хиляди, което е равно на нула. Допълнително на социално слабите семейства, общо 700, ще се покриват разходите за ток и газ на новите инсталации в следващите 3 години. След това не се знае. Отделно се правят проверки на пътя, които отнемат около 15 минути и се спират всички димящи превозни средства с отнемане на талона.

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  Тончо,я кажи-при вашия кмет Усмихнатото Лице на Корупцията как беше въздуха,циганите лакво горяха?!

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Без съмнение старите коли са вина на ГЕРБ!Преди ГЕРБ всички караха нови коли!

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#31] от "Dankol":

  Июа такива про циганите.Карат стари дизели с оъпадъчно олио.

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  Калво море,бре Тончо!Ти даже снега около блока отказваше да чистиш,че си бил н горен етаж!После акъл за екология даваш

 99. 99 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  До коментар [#90] от "tamada":

  Филтрите са грешна мярка. Ако се заменят старите котли и печки с нови, и се горят само вносни въглища и дърва с влажност под 20%, каквито норми трябваше да въведе МОСВ тази година, няма да има нужда от филтри.

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#48] от "Николов":

  В къщи ,в определени квартали,с оределено малцинство.Горят определени материали.В това е проблемът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK