Общината: Обжалването само ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев

Снимката е скрийншот от репортаж на Би Ти Ви

Снимката е скрийншот от репортаж на Би Ти ВиОбжалваната по съдебен път заповед за принудително събаряне на незаконни постройки на терасата в триетажния апартамент на бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев вероятно ще забави с година до две премахването им, но няма да го отмени. Това смята началникът на строителния контрол на район "Слатина" Михаил Джурджин. Пред "Дневник" той коментира, че според събраните от експертите в общината доказателства по казуса навесите, под които има сауна и барбекю, са построени след издаването на Акт 16, с който сградата е станала обитаема, и отговорността за тях е на собственика Пламен Георгиев, независимо дали е купил апартамента с тях, или ги е вдигнал впоследствие.


Джурджин беше потърсен за коментар, след като в началото на седмицата Би Ти ви съобщи, че Пламен Георгиев е обжалвал заповедта на кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова от 19 август за събаряне на навесите, които стърчат над кота било на сградата. Заповедта се основава на констативните актове от две проверки, извършени от екипи на "Строителен контрол" на района през април и юни. Преди това на Георгиев беше даден четиримесечен срок да премахне доброволно постройките.


Опитът за събаряне на незаконните постройки е фаза от течащия вече половин година скандал около имота на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев". Той започна, след като се разбра, че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа. Заради случилото се той беше принуден от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който завърши с оставката му от антикорупционната комисия, последвана от спешно завръщане на служба в специализираната прокуратура и светкавично назначение от правителството за консул във Валенсия в началото на август. В момента Георгиев е в отпуск и от прокуратурата, съобщиха за "Дневник" от специализираното обвинение, а процедурата по съгласуване на кандидатурата му с испанските власти продължава. Опитите на "Дневник" да се свърже с Георгиев за коментар по темата с постройките на терасата бяха неуспешни - той не отговаряше на мобилния си телефон.
Делото "Георгиев срещу район "Слатина"


Пламен Георгиев е подал жалба в Административен съд - София-град, на 9 септември срещу заповедта на кмета на "Слатина", съобщиха за "Дневник" от съда. Оттам уточниха, че все още не е насрочена дата за първото заседание.


Общината: Обжалването само ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев

© Велко Ангелов


Практиката на шефа на строителния контрол в община "Слатина" в други подобни случаи на незаконно строителство сочи, че процедурата през съда е доста трудна и тромава. "Понякога са нужни поне година и половина-две, за да се премахне по съдебен път незаконното строителство", коментира Михаил Джурджин.


Той обясни, че в случая има две възможности. Първата е съдът да потвърди заповедта на кмета за събаряне като законосъобразна. Тогава на Пламен Георгиев отново ще бъде даден срок доброволно да премахне незаконния строеж. Ако не го направи, ще се пристъпи към принудително събаряне по съдебен ред и то ще е за сметка на собственика.


Ако обаче съдът приеме за основателна жалбата на Пламен Георгиев, цялата процедура започва отначало и отхвърлената кметска заповед ще трябва да се поправя според конкретните забележки на съда.


Обратната теза - че случаите на незаконно строителство най-често не издържат в съда и заповедите за събаряне се отменят, защитаваше шефът на дирекция "Строителен контрол" на Столичната община арх. Влади Калинов. През юни той отмени заповедта на слатинския кмет за премахване на постройките с довода, че, да, строежът няма документи, но е бил изграден още преди пускането на сградата в експлоатация през 2007 г. Решението му струваше поста, след като кметът Йорданка Фандъкова поиска оставката му, защото не можа с документи да докаже твърденията си.


Джурджин: Навесите със сигурност са строени след Акт 16


Шефът на строителния контрол в "Слатина" обаче е уверен, че доказателствата, които са събрали неговите експерти, ще издържат в съдебната зала.


Основният мотив за жалбата на Пламен Георгиев и съпругата му е, че навесите са били построени, преди сградата да бъде въведена в експлоатация (Акт 16) през 2007 г., и поради това не са незаконни. Заключението на районния "Строителен контрол" обаче е друго - че постройките, които незаконно надвишават кота било, са вдигнати по-късно, макар че не може да се каже категорично дали преди или след като Георгиев е купил имота.


"Няма данни дали незаконният строеж на терасата е купен от Георгиев, или е бил изграден по-късно. Но когато купувате нещо, купувате го с активите и с пасивите, нали? По-скоро така го е купил", смята Джурджин. И категорично подчерта, че собственикът на имота е длъжен да премахне незаконното строителство в него за своя сметка.


Има ли одобрен проект за навесите


Екипът на районния отдел "Строителен контрол" е издирил всички документи за сградата, където е имотът на Пламен Георгиев. Тя се намира срещу Министерството на външните работи в кв. "Гео Милев". На районния кмет са предоставени инвестиционният проект, разрешението за строеж, екзекутивната информация към проекта и удостоверението за въвеждане в експлоатация на сградата, т.нар. Акт 16.


"За строежа върху терасата на апартамента не са открити одобрен проект, разрешение за строеж и последващи документи. Считаме, че в частта "установени нарушения" строежът е извършен без строителни книжа, като част от него е изградена над кота било, която е максималната височина на сградата", посочи Михаил Джурджин.


Уточнява, че Пламен Георгиев и в момента има право доброволно да демонтира незаконното на терасата си, след което "Строителният контрол" бързо ще издаде констативен протокол и всичко ще приключи.


Разминаванията в имотните декларации


Собствеността на терасата сама по себе си беше обект на продължителни обяснения още при избухването на скандала в края на март. Пламен Георгиев първо твърдеше, че терасата не е негова, а е обща част от блока. На въпроса защо съседите нямат тогава достъп до нея отговаряше, че входът се оказал в неговия апартамент, но не по негова вина. В имотната декларация, която е подал като председател на антикорупционната комисия, тази тераса с площ 186 кв.м липсва.


В Имотния регистър обаче тя е неразделна част от неговия имот с обща площ 417 кв.м, където на горното ниво има изграден чардак със сауна за 6 души, баня и барбекю.


След избухването на скандала "Апартаментгейт" и проверката на 11 април на районния строителен контрол Пламен Георгиев обяви, че плаща данъци за терасата - "това е обща част по смисъла на закона, но не е за общо ползване, затова плащам данъци за тази тераса".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK