Ще строи ли "ЦСКА-София" нов стадион

Проектът на DESET architects, представен през май като съобразен с условията на Борисовата градина.

© CSKA.bg

Проектът на DESET architects, представен през май като съобразен с условията на Борисовата градина.Визата за основен ремонт и реконструкция на стадион "Българска армия", издадена от главния архитект на София Здравко Здравков на 12 септември, предизвика радостно съобщение от "ЦСКА-София", че ще изградят "нов дом". Новината бързо създаде очаквания особено в спортните среди и медии, че най-после е направена решителна крачка за нов стадион.


Според главния архитект и проектанта на подробния устройствен план (ПУП) на парка Атанас Ковачев обаче визата разрешава сериозно модернизиране на сега съществуващата конструкция. Тя беше издадена две седмици преди началото на предизборната кампания, което може би не е случайно. Може би "новият стадион на ЦСКА" ще бъде и сред темите, които кандидатите ще обсъждат в кампанията, за да спечелят гласове и от феновете. Разминаването кой как чете визата - ново съоръжение или реконструкция на старото - обаче ще се решава след изборите, а ако в управлението на София има промяна - ще зависи и от нея.


Настоящият кмет Йорданка Фандъкова, която вече е кандидат за нов мандат, каза в края на август пред "Нова тв", че "няма никаква пречка да се реновира или изгради", а след издаването на визата не е коментирала темата.
Според експерти са нужни и законодателни промени, за да се разреши категорично въпросът.


"ЦСКА-София": Проектираме ново съоръжение


В клуба се готвят да строят. Адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов обясни за "Дневник", че с тази виза "става въпрос за едно ново съоръжение, но ще влезем в параметрите на сегашното". Той каза, че три архитектурни бюра вече работели по проектирането, две от тях били чуждестранни. През пролетта на тази година от клуба вече представиха три различни проекта на български архитектурни фирми.


През юли собственикът на клуба Гриша Ганчев заяви пред "Капитал", че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд.


Главният архитект: Реконструкция на съществуващите съоръжения


Арх. Здравков разясни за "Дневник", че визата, която е издал, е "за проектиране само в рамките на съществуващата застроена площ". И уточни какво включва тя - основен ремонт, което по думите му е частично възстановяване или замяна на конструктивни елементи и основни части на сградата, за да се подобри експлоатационната й годност.


Под реконструкция той посочи, че става въпрос за "изпълнение на нови конструктивни елементи, основни части, съоръжения и инсталации", и повторно отбеляза - "на съществуващите съоръжения на стадион "Българска армия".


Проектантът на ПУП-а на Борисовата градина: "Не сме разрешили нов"


Авторът на обсъждания все още проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев обясни пред "Дневник", че издаването на визата е било съгласувано с него и той се е съгласил само за реконструкция и за нови козирки. "Повтарям, аз не мога да разреша нов стадион", каза Ковачев.


Той е притеснен от налаганото в медиите внушение, че сегашният стадион ще се събори: "Нека да го направят и да носят отговорност. Визата не е за нов стадион, а за ремонт и реконструкция".


Ако на база издадената виза сегашният стадион се събори, за да се строи нов, със случая ще трябва да се заеме Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), предупреди Борис Милчев, юридически консултант на Камарата на архитектите в България. Той е бивш завеждащ отдел "Правен" на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община (2001-2016 г.). (бел.ред. - докато авторът работеше по темата, Милчев беше издигнат за кандидат за общински съветник в листата на "Демократична България", мнението е записано преди това).


Милчев вижда доста скрити капани в законовата база дори само за реконструкция на емблематичния стадион, а визата определя като "подвеждаща".


Още законови изисквания и особености за "строежа"


Според него думата "реконструкция" за стадиона на червените не е точна, защото Законът за устройство на територията не позволява да се изменя съществено конструкцията на обемите на сегашния. На практика тази виза давала право само на вътрешно преустройство, смята юристът.


Според него решението е да се обнови максимално съществуващият стадион, защото ако се събори и започне строеж на нов, той трябва да се проектира по параметрите, заложени в Общия устройствен план на София (ОУП), изготвен през 2007 г. Тъй като Борисовата градина няма все още приет Подробен устройствен план (ПУП), а няма и стар, на територията на парка сега действат само разпоредбите на ОУП.


Според този план стадионът попада в зона за спорт и атракции, където са разрешени интензивност на ново застрояване 0.15 и плътност – 10%. И ако започне строежът на изцяло нов стадион на същото място, проектът му ще трябва да се съобрази с тези параметри на ОУП.


Площта на сегашния е около 57 дка, застроената площ (строителното петно) е 12 332 кв.м. "ОУП позволява там да се строи ново съоръжение само върху 5723 кв.м, което е над два пъти по-малка площ", изчислил е юристът на Камарата на архитектите. А разгънатата застроена площ (РЗП) ще може да бъде 8585 кв.м, което е 2.8 пъти по-малко от настоящата (в момента е 24 333 кв.м).


Заради тези отклонения - параграф 22 буквално


Именно заради съществуващи обекти, каквито са стадион "Българска армия", а и националният "Васил Левски", които се оказват със сериозни отклонения от разрешените размери на действащия ОУП, през април 2018 г. беше приет параграф 22 в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО). Той позволява да се запазят съществуващи спортни обекти, които са "в отклонение от устройствените показатели".


На този параграф 22 се позова и главният архитект Здравко Здравков за издадената виза. "Общият устройствен план дава общите параметри на зона Са1 – за спорт и атракции в градска среда. С плана на Борисовата градина се изработват и специфични правила и норми за УПИ II, в който попадат двата стадиона (националният "В.Левски" и "Българска армия"). Като вече съществуващи съоръжения тази възможност е дадена с параграф 22 от ЗУЗСО за запазване на изградени спортни обекти", подробно обясни той за "Дневник".


Според Борис Милчев обаче параграф 22 е неприложим за "Българска армия", защото заедно с него е бил приет и параграф 24. Текстът му уточнява, че не урежда случаи, при които изработването на ПУП е започнало преди април 2018 г. Проектът за ПУП на Борисовата градина е поръчан две години по-рано.


Милчев отчита, че главният архитект Здравков е направил максималното, за да помогне за обновяването на стадиона с издадената виза. А нормативният хаос обаче според него е резултат на недоглеждане през 2007 г., когато е изготвян ОУП на София. Тогава проектантите са забравили, че спортните бази в Борисовата градина ще се наложи да бъдат изцяло обновявани, но поне са оставили възможност да се запазят двата стадиона в сегашния си обем.


Законова промяна може да отключи строежа на нов стадион


Промяна в ЗУЗСО, която да уреди противоречията в параграфите 22 и 24, е първата крачка по конструктивния път за легално изграждане на новия стадион "Българска армия", препоръча юристът. Всичко останало ще вкара строителството в лабиринта на законовия хаос и ще го забави с години.


Стадион "Българска армия" е построен през 1967 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стадион "Българска армия" е построен през 1967 г.


В момента "Българска армия" е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).


Стадионът е открит през 1967 година и въпреки че има някои обновявания през годините, наистина се нуждае от сериозна промяна, за да приема и мачовете от вътрешното първенство и за да отговоря на засилващите се изисквания на УЕФА за съоръженията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Махнете тази язва от Борисовата градина!

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Защо ЦСКА-София трябва да строй нов стадион в Борисовата градина като си има стадион в Ловеч?

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Любопитно

  Красен Кралев и Фандъкова, дали ще пуснат в домовете си квартиранти,

  на които после да разрешат да "построят" нов, или "серЬозно да ремонтират"

  досегашния им дом, като впоследствие КВАРТИРАНТИТЕ ДА ПРИДОБИЯТ

  СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ВЪПРОСНИЯ ДОМ ?!?!?!?!

  Да, ама държавното не е като собствения дом.

  Държавното съвсем БЕЗКОРИСТНО и БЕЗ РУШВЕТИ ха-хаааааааа

  можеш да го харижеш на който и да е шарлатанин, стига да СНЕСЕ.....

 4. 4 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Защо ЦСКА-София трябва да строй нов стадион в Борисовата градина като си има стадион в Ловеч?
  —цитат от коментар 2 на nwj49315903


  Целта е хора от правителството да вземат рушветите.

 5. 5 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 568 Неутрално

  ЦСКА не може да построи какъвто и да било стадион, защото престана да съществува през 2016 г. Литекс обаче ще има два стадиона - в Ловеч и в София.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо стадион? За ЦСКА трябва мавзолей.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Първо, не е много ясно дали ще се строи
  Второ, евентуално ще строи ГГ не ЦСКА тире
  Трето, не е ясно дали ще е точно стадион, като в оня руски виц.,..все картечница се получава

 8. 8 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не виждам лекоатлетическата писта, нито тенис кортове. Не може съоражението да е само за футбол.

 9. 9 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  По-скоро е редно да закрият ЦСКА и "Левски", но да оставят съораженията за свободно ползване от любителите на спорта.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  Някои една козирка не могат да построят, други - "държавата" им дарява милиони, реже им лентичките...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  оранжадата "Микре- Ловеч- Етро поле" да строи каквото си иска, но в родният ЛОВЕЧ!!!!!

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ох леле":

  Няма да е. Ще има магазини, ресторант, фитнес, паркинг. ....:)

 13. 13 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Това не може да е водеща новина на уважаваща себе си медия.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  Тя си е там отпреди цар Борис III да седне на трона.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Весело

  Красен Кралев и Фандъкова, дали ще пуснат в домовете си квартиранти,на които после да разрешат да "построят" нов, или "серЬозно да ремонтират"досегашния им дом, като впоследствие КВАРТИРАНТИТЕ ДА ПРИДОБИЯТСОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ВЪПРОСНИЯ ДОМ ?!?!?!?!Да, ама държавното не е като собствения дом.Държавното съвсем БЕЗКОРИСТНО и БЕЗ РУШВЕТИ ха-хааааааааможеш да го харижеш на който и да е шарлатанин, стига да СНЕСЕ.....
  —цитат от коментар 3 на Hawaii
  Да придобият собственост?!?! Буахахахахаахха

  Къде го прочете :D :D :D

  Смешка, знаеш ли какво означава публично-частно партньорство? Какво е апортна вноска?

  Какво мислиш е положението със стадиона в Разград?!

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Единствено арх. Борислав Игнатов влезе в клетката на лъвовете, отиде при феновете на ЦСКА директно на Армията и им каза в лице, че им готвят нов Артекс, за да им чопнат гласовете.

  Или както се изразяват помежду си "ън изорите ни кацнат ън шмайзеро"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  оранжади, елате си на село, циганският оркестър на микренският ви очаква!!!!

 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  Подуянци от рано се притеснили и само козирки са им в главата.

  Да съборят и армията и раковски и герена и на тяхно място да направят градини с теменужки от фермата на драгалевския градинар.
  Да построят един нов стадион на мястото на Кремиковци без седалки в сектора на подяници за да не трошат и там да домакинстват всички .

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#16] от "cinik":

  Игнатов не може да се справи с играчките на приятелката си , тръгнала да дава акъл за стадиона на ЦСКА

  След два месеца ще е никой, даже няма да помнят , че е бил кандидат за кмет

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ох леле":

  Защо не? Футбол и концерти в центъра на София е достатъчно да носи и печалба.
  Друг е въпросът, че микренския меринджей, от ДДС схеми разбира, но от мениджмънт не вдява.

 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Весело

  оранжади, елате си на село, циганският оркестър на микренският ви очаква!!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin  Селски, вземете първо да си платите сектора, пък тогава занимавайте с нас.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Интересно след като им харизаха идеален имот в центъра на Борисовата градина (който много чорбета още наричат "Парка на свободата", за да покажат здравата си връзка с бащите-основатели от ЦК на БКП) за какво ще се хванат да мрънкат лепиларите от Дружба, Младост и Студентски град? Интересно ми е и кога ще обявят Ганчев за "говедо", както обичат да правят като няма купи и полуфинали...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Това не може да е водеща новина на уважаваща себе си медия.
  —цитат от коментар 13 на s_topuzov


  От години грамотната част от фенклуба на ЦСКА незнайно защо се нарича "Спортна редакция" на "Дневник". Нормално де - все пак Прокопий е от дърт комунистически род, вероятно е чорбе до мозъка на костите си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#21] от "popovski31":

  Не бих се обърнал към Вас с "градски", защото ако се качите на тавана ще намерите цървулите на баща си!!!!
  -Оранжевите припознавачи забърсаха Отечеството и мен като данъкоплатец с едни 16 млн.лв. дългове към бюджета;
  -Смениха формата на първенството за да ви върнат от селските групи, където си ви е изконното място;
  Дори припознаваческата наглост и безсрамие БИ ТРЯБВАЛО да имат някакви граници....
  Очевидно нямат!!!

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":

  Глупости!!! Игнатов отиде и изръси едни, толкова огромни глупости, че чак е чудно как изобщо е възможно да му хрумнат.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#18] от "001":

  Имате много поздрави от СТАРА ЗАГОРА!!!!

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  От хан Аспарух е там

 28. 28 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 238 Неутрално
 29. 29 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Не. ЦСКА умре. ГГ ще строи МОЛ с хотелски комплекс в Борисовата.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Багери в Борисовата градина, нямат никаква работа! Паркът е място за разходка и почивка на хората! Мутрите от герб искат да го пълнят почти ежеседмично с футболни хулигани, наркомани и пияници.
  Има богат избор на терени за строеж в крайните квартали и околностите на София! Там ще може да се построи и паркинг за автомобили. Такъв паркинг в Борисова градина няма, не е имало и не може да има.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Спокойно! Дишайте!

  НОВ стадион ще има :)

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":Глупости!!! Игнатов отиде и изръси едни, толкова огромни глупости, че чак е чудно как изобщо е възможно да му хрумнат.
  —цитат от коментар 25 на zle_platen_trol


  И защо тогава никой не ги е опровергал? В официозите се завъртя едно залпово "Здравков дава виза", с която сега излиза, че можеш само да си я биеш у главата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 33. 33 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Първо Ганчев нека купи земята. Стига подаръци.

 34. 34 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Два стадиона на 300 метра един от друг, за сметка на парк Борисова градина, за 50-60 мача/година и на двата и цялата свинщина около мачовете, е прекалено. Въпросът е кой да се махне:
  а-Национален стадион
  б-Българска армия.

 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  Игнатов е никой , а пък трипроцентовите къде спаха като техния идол Софиянски разграби Борисовата.
  Къде бяха когато дадоха на берберян 20 декара в борисовата за наколко панелки в люлин и обеля.
  Къде бяха когато заграбиха 50 декара за лунапарк , който от 15 години не работи.
  Къде бяха , когато в Борисовата направиха дискотеки и кръчми по времето на техните управници.
  И не не могат да прехвърлят вината на комунистите защото БСП - БКП не са управлявали София.
  Кражбите и на къпалня Мария Луиза и на всичко останало е дело на умните и красивите.
  Къде бяха когато до НДК изникна небостъргач , а земята Софиянски е подари.
  Сега им пречи небостъргача на Артекс, ама за този до НДК спахте, нали.

  Затова сте трипроцентови и Игнатов ще претърпи огромна загуба и ще гледа балотажа по тв

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Любопитно

  До коментар [#34] от "borkar":

  Ами свинщина имаше и в парка в Овча купел да махнем и стадиона на Славия, защото лепиларите го изпочупиха

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  Първо Ганчев нека купи земята. Стига подаръци.
  —цитат от коментар 33 на krf54523578


  Може да е замени за две панелки в Подуяне, нали така ставаха заменките по времето на Софиянски
  А докога Левски ще ползва държавен стадион без да плаща нищо , даже и данъци

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#25] от "zle_platen_trol":

  Верно ли? Какви?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Арх. Борислав Игнатов беше достатъчно смел и каза точано това, което пише в статията. Предизборно герб мами феновете за да им вземе гласовете.

 40. 40 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Че какво му е на този? Кочината не трябва да е луксозна!

 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Къщичка ууупс мавзолей за прасенца ще бъде ...

  с люлаци много люлаци отредЕ.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Накратко - стадион няма да има.
  От политическа гледна точка, нека заинтересованите се светнат как ги подмятат като планктон.
  От спортна и фенска гледна точка - лошо. Съоръженията в Борисовата градина трябва да са модерни, безопасни, човек да ги посещава с кеф. Никой фен на футбола не заслужава да ходи по порутени стадиони.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Игнатов е никой , а пък трипроцентовите къде спаха като техния идол Софиянски разграби Борисовата.Къде бяха когато дадоха на берберян 20 декара в борисовата за наколко панелки в люлин и обеля.Къде бяха когато заграбиха 50 декара за лунапарк , който от 15 години не работи. Къде бяха , когато в Борисовата направиха дискотеки и кръчми по времето на техните управници.И не не могат да прехвърлят вината на комунистите защото БСП - БКП не са управлявали София.Кражбите и на къпалня Мария Луиза и на всичко останало е дело на умните и красивите.Къде бяха когато до НДК изникна небостъргач , а земята Софиянски е подари.Сега им пречи небостъргача на Артекс, ама за този до НДК спахте, нали.Затова сте трипроцентови и Игнатов ще претърпи огромна загуба и ще гледа балотажа по тв
  —цитат от коментар 35 на 001


  А ти къде беше?

  До коментар [#34] от "borkar":Ами свинщина имаше и в парка в Овча купел да махнем и стадиона на Славия, защото лепиларите го изпочупиха
  —цитат от коментар 36 на 001


  Въпросът е има ли нужда от два стадиона или един е достатъчен.

 44. 44 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#35] от "001":

  Говориш за вашия партньор СДС... а Берберян е направила достъпно спортно съоръжение а не затворен жилищен комплекс, като ПИБ. Осен това повечето кадри от времето, коеото цитираш, са си на работа на важни позиции и в момента...

 45. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#43] от "borkar":

  Аз бях в училище и бях непълнолетен.
  Въпроса е къде бяха ген Атанасофф, Ристьо рИформата , Радан европарламента

 46. 46 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Ще строи ама друг път. Нито един от двата стадиона не може да изпълни критериите за паркоместа на УЕФА/ФИФА за по-големи форуми, независимо дали се строят на ново или се пристрояват!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 47. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#21] от "popovski31":Не бих се обърнал към Вас с "градски", защото ако се качите на тавана ще намерите цървулите на баща си!!!!-Оранжевите припознавачи забърсаха Отечеството и мен като данъкоплатец с едни 16 млн.лв. дългове към бюджета;-Смениха формата на първенството за да ви върнат от селските групи, където си ви е изконното място;Дори припознаваческата наглост и безсрамие БИ ТРЯБВАЛО да имат някакви граници....Очевидно нямат!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin
  Не написах "селски" , за да обидя, а заради ника ти. Това от една страна. От друга, това за данъците, ако си пропуснал, са платени едни 8 млн. лева, които съдът, чрез синдик, разпредели. От трета, и вие можехте да се озовете в селските групи, но през 2015-та направиха компромис с вас, а преди месеци, прехвълихте задължението си за сектора на друга фирма. Ето на това му казвам наглост и безсрамие!

  И накрая, когато взривиха сектора на вашия стадион, много цесекари се смееха и аз съм им казвал, на не се подиграват, защото нещо ще се гради, докато нашия остава развалина.

 48. 48 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Два стадиона на 300 метра един от друг, за сметка на парк Борисова градина, за 50-60 мача/година и на двата и цялата свинщина около мачовете, е прекалено. Въпросът е кой да се махне:а-Национален стадионб-Българска армия.
  —цитат от коментар 34 на borkar  Националния се използва за спорт всеки ден. На "Армията" също тренират деца...

 49. 49 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#48] от "popovski31":

  Защо за сметка? тези стадиони никога не са били за сметка защото все са си били там Стадион Юнак е бил малко по към Драган Цанков - реално до към сегашния сектор Б се е простирал. Това се вижда на снимките в сайта Изгубената България.Българска Армия е бил игрище на Атлетик и Слава 1923. Игрището е било в местността Пустинята. Още преди това място да се включи в градината.

 50. 50 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#48:"popovski31"][/quote]

  Едно е стадиони, съвсем друго е игрища за футбол.

 51. 51 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#48] от "popovski31":Защо за сметка? тези стадиони никога не са били за сметка защото все са си били там Стадион Юнак е бил малко по към Драган Цанков - реално до към сегашния сектор Б се е простирал. Това се вижда на снимките в сайта Изгубената България.Българска Армия е бил игрище на Атлетик и Слава 1923. Игрището е било в местността Пустинята. Още преди това място да се включи в градината.
  —цитат от коментар 49 на falkoneti


  Ето как са изглеждали "емблематичните", "със стогодишна история" стадиони

  http://www.lostbulgaria.com/?p=5691

 52. 52 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 482 Весело

  Накратко - стадион няма да има.От политическа гледна точка,
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis


  Съгласен, че няма да има. За едни отбори има милиони от бюджета за трибуна (Моци), три синджира спонсори им се водят, строи им се кабрио от строители-алтруисти, на други концесионните им такси се намаляват от 30 000 на 100 лева. За трети няма нищо, ей така щото било "от политическа гледна точка".

  over the under
 53. 53 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая", казваше един мой бивш шеф.
  А в България вярващи колкото искаш. Само да пуснат бюлетината, нататък пак ще са излишни.

 54. 54 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Ихх, какъв си слабопаметен, когато не ти изнася. Ами например да даде националния на ЦСКА. И да строи нов, на който да играят останалите отбори. Не ли? Или не помниш, а?

  Ето ти да четеш, понеже нали не помниш:

  https://www.dnevnik.bg/sport/2019/08/29/3956590_borislav_ignatov_politici_zablujdavat_privurjenicite/

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Да бутат стадиона. Ако искат да строят друг извън центъра за 15'000 места, ако не искат - да играят на Локомотив или Славия. На повечето мачове се събират по малко от 10'000 зрители. Това са 15 домакинства плюс 2-3 мача от евротурните плюс 4-5 мача за купите. За мачовете с голям интерес да играят на националния. Да се задръстват центърът и паркът заради 20 мача е глупост.

 57. 57 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#47] от "popovski31":

  Айде пак опорките в стил ГА... Какви са тези 8 милиона спрямо 24 които ЦСКА (покойното) имаше? И кой направи "услуга" на Ганчев да прекрати договора с същото това покойно ЦСКА, за което се подготвяше оздравителен план? Същия тоя министър на спорта Кралев, с ясното съзнание, че без стадион каквото и да е оздравяване на клуба губи смисъл. И веднага побърза да обяви, че Тире София ще получи стадиона... Ако имахме прокуратура, а не пОркУратура до сега и двамцата да са в панделата....

  А за данъците на ЛЕВСКИ - ще ги платим, когато държавата ни обезщети за отнетия стадион и ни плати неустойка за всички години до сега....

 58. 58 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#51] от "borkar":

  Снимката е отпреди стадиона на АС 23. Даже като разположение горе е по скоро колодрума а не стадиона на на АС, който е бил с първите в България не сковани трибуни

 59. 59 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Реконструкцията", "ремонтът", "строителството" или каквато и да е друга дейност, свързана с Българска армия изобщо не е трябвало да влиза на дневен ред. И на най-малоумните им е ясно, че за да отговаря на стандартите на УЕФА, стадионът трябва да се събори изцяло, защото само сектор А отговаря на някакви изисквания. Всичко трябва да се изрине (стотици хиляди тонове пръст и бетон) и да се започне нещо, което хич не прилича на реконструкция, а направо си е строеж. Освен това, съгласно някои от проектите, там трябва да има и търговски център, което пък вече изменя и предназначението на съоръжението. Също така се говори и за подземен паркинг. Т.е. ще трябва да се примирим и се един постоянен поток от автомобили, идващи от "Др. Цанков". Това вече изобщо няма да бъде част от Борисовата градина, а луксозно място за трътльовци, дошли на шопинг. Няма да стане.

  CONTADOR GRATUITO!
 60. 60 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#51] от "borkar":Снимката е отпреди стадиона на АС 23. Даже като разположение горе е по скоро колодрума а не стадиона на на АС, който е бил с първите в България не сковани трибуни
  —цитат от коментар 58 на falkoneti


  Да, така е. Парк Борисова градина е от края на 19-ти век (1885г.), а стадиона на АС 23/Армията 40 години по-късно следователно е за сметка на парка.

 61. 61 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#25] от "zle_platen_trol":

  Не са глупости - той им каза в прав текст, че за да има категория 4 + по стандартите на УЕФА, трябва да има определен, не малък брой парко места - а до стадиона няма улица и не може да има.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 62. 62 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#60] от "borkar":

  То и стадиона в Подуяне е за сметка на животновъдството и намаляване на пасищните зони.
  Да не говорим, че се намира в парк Подуяне, който е 50 пъти по-малък от Борисовата

 63. 63 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 482 Весело

  :Айде пак опорките в стил ГА... Какви са тези 8 милиона спрямо 24 които ЦСКА (покойното) имаше?
  —цитат от коментар 57 на BlueBoss


  Стига градски легенди - дълговете на фалралото дружество бяха по-малко от 19 милиона. Милева призна пренециите на за до към 17млн, 2 млн бяха служебно признати.

  Л-С в началото на годината беше с дългове от 32 млн. Говори се, че Божков бил дал 6 млн досега, дори и да са отишли за погасяването на дълговете, а не за издръжка, в момента дълговете да са 26млн, напълно достатъчно при едно от следващите дела да се тръгне към фалит.

  : А за данъците на ЛЕВСКИ - ще ги платим, когато държавата ни обезщети за отнетия стадион
  —цитат от коментар 57 на BlueBoss
  - ейде пак да има дадат на отбора на всички власти, все не има стига на тях. Държавата ви го е дала,стадиона държавата ви го е взела. На всичкото отгоре сегашният стадион също ви е де факто, наем не плащате, данъци държавата пак ви ги плащам. За кабриото строителите нямат зор да си търсят парите докато Герб са на власт.

  over the under
 64. 64 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ще строят ако има далавера която няма да е свързана със спорта.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Дрън, дрън! По време на посттоталитарната демокрация не е построен нито един нов стадион. Има само няколко игрища.
  Тея да не си правят оглушки, ми да завършат Струма и Хемус!

 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Не бе ли там градския стадион харизан на Берое и забранен за гражданите? Понеже съм зарслия, да питам - кога село, опа - гарова махала Подуене става софийски квартал?

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#56] от "Густав":

  На Академик Сф как е стадиона?

 68. 68 Профил на tex48547992
  tex48547992
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Славия, Локо Сф., Академик, Левски , ЦСКА, ЦСКА 48, Царско село , Септември и пр. трябва да съберат пари да си направят ЕДИН стадион за 4000 души , за да могат средно посещаващите 2500 човека да сядат нормално и да има някаква козирка от пластмаса да не е опасна ако падне. Стадиона задължително да е на 10 км. от табелата извън столицата. Така кокетния стадион ще е напълно достатъчен за нищожния и обидно слаб столичен футбол .

 69. 69 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Махнете тази язва от Борисовата градина!
  —цитат от коментар 1 на Калник


  Махнете си вие, досадници ! Този стадион е на това място от близо 100 години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK