Съдът одобри глоба от 1.7 млн. лв. на Столичната община за нарушения при обществена поръчка

Кметът Йорданка Фандъкова и надзорникът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" инж. Тодор Тодоров

© Велко Ангелов

Кметът Йорданка Фандъкова и надзорникът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" инж. Тодор ТодоровСтоличната община е загубила делото в Административния съд - София град, с което обжалваше глобата от 1.765 млн. лв., наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Съдът е приел, че наказанието е за допуснати нарушения от общината при провеждане на обществена поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини, съобщи в. "Сега". Процедурата беше проведена през 2018 г. и заданието изискваше заедно с ремонта на сградите да се повиши и енергийната им ефективност.


Санкцията на МРРБ е в размер на 5% от общата стойност на проекта от 35 млн. лева с ДДС. Те са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж" и при окончателно потвърждение от съда (след обжалването на по-горна инстанция) на нарушението европрограмата ще възстанови на общината с 5% по-малка сума за този проект. Тези пари тя ще трябва да плати на фирмата изпълнител със средства от общинския бюджет.


Проверки на МРРБ установили, че при провеждане на поръчката са били допуснати нередности в условията за подбор на кандидатстващите фирми, както и в методиката за класиране. Например било е поставено ограничително изискване за застраховка "професионална отговорност" още на ниво кандидатстване. Не е бил предвиден еквивалент на това изискване за евентуални чуждестранни участници.
Общината е била въвела прекомерни ограничения в критериите към експертите за контрол на качеството и за безопасност и за здраве на кандидатите, посочва "Сега". Решението на съда подлежи на обжалване.


След местните избори се очаква Софийският административен съд да се произнесе и по жалбата на Столичната община за други санкции, наложени от МРРБ - за подбора на фирми изпълнители за ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Св. Александър Невски".


Проверяващите от МРРБ установили, че е било въведено изискване за висше инженерно образование към експертите по контрола, което ограничило други участници в търга. Открити били и признаци за субективни методи при оценката на офертите на кандидатите за тази обществена поръчка, която е на обща стойност 45 милиона лева. Поръчката беше спечелена от "Джи Пи груп" - в частта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", и от "ПСТ груп" - за площад "Св. Александър Невски" и прилежащите градини.


За договора си с "Джи Пи груп" Столичната община е санкционирана със 787 722 лева под формата на непризнати разходи. За този с фирма "ПСТ груп", която трябваше да обнови площад "Св.Александър Невски", корекцията предстои, но се очаква да е близо 900 хил. лева.


Кметът Йорданка Фандъкова преди време обяви, че обжалва санкциите, тъй като причината за налагането им е, че общината е завишила критериите за професионален образователен ценз. "Темата с дефектите (при ремонта на ул. "Граф Игнатиев") показва, че колкото са по-високи изискванията, толкова ще е по-голяма гаранцията, че нещата се вършат като хората", каза Фандъкова при налагането на глобите на 10 юни. За тези два ремонта тя обяви, че налага глоби за некачествено изпълнение на фирмите, с които ще се компенсират част от финансовите корекции на МРРБ.


Общината е глобена и за ремонта на Западния парк


При процедурата за обществената поръчка за ремонта на Западния парк на стойност 7.7 милиона лева МРРБ също е наложило санкция. Мотивите са подобни – използване на незаконосъобразна методика и неправомерни критерии за подбор на кандидатите. Поръчката е спечелена от "Галчев инженеринг". Финалът на обновяването на Западния парк трябваше да е през юни, но се отложи за средата на декември, като не е сигурно дали и тогава ще е готов.


МРРБ санкционира Столичната община по същите причини и за договора с "БГ Нова" за реконструкция на трамвайното трасе от бул. "К.Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци". Цената е 6.79 милиона лева.


Размерът на финансовите корекции по тези два договора не са уточнени още. Делото в Административния съд - София град, за релсовия път е отложено за януари 2020 г. За хода на делото за Западния парк все още няма данни в съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK