Съдът одобри глоба от 1.7 млн. лв. на Столичната община за нарушения при обществена поръчка

Кметът Йорданка Фандъкова и надзорникът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" инж. Тодор Тодоров

© Велко Ангелов

Кметът Йорданка Фандъкова и надзорникът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" инж. Тодор ТодоровСтоличната община е загубила делото в Административния съд - София град, с което обжалваше глобата от 1.765 млн. лв., наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Съдът е приел, че наказанието е за допуснати нарушения от общината при провеждане на обществена поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини, съобщи в. "Сега". Процедурата беше проведена през 2018 г. и заданието изискваше заедно с ремонта на сградите да се повиши и енергийната им ефективност.


Санкцията на МРРБ е в размер на 5% от общата стойност на проекта от 35 млн. лева с ДДС. Те са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж" и при окончателно потвърждение от съда (след обжалването на по-горна инстанция) на нарушението европрограмата ще възстанови на общината с 5% по-малка сума за този проект. Тези пари тя ще трябва да плати на фирмата изпълнител със средства от общинския бюджет.


Проверки на МРРБ установили, че при провеждане на поръчката са били допуснати нередности в условията за подбор на кандидатстващите фирми, както и в методиката за класиране. Например било е поставено ограничително изискване за застраховка "професионална отговорност" още на ниво кандидатстване. Не е бил предвиден еквивалент на това изискване за евентуални чуждестранни участници.
Общината е била въвела прекомерни ограничения в критериите към експертите за контрол на качеството и за безопасност и за здраве на кандидатите, посочва "Сега". Решението на съда подлежи на обжалване.


След местните избори се очаква Софийският административен съд да се произнесе и по жалбата на Столичната община за други санкции, наложени от МРРБ - за подбора на фирми изпълнители за ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Св. Александър Невски".


Проверяващите от МРРБ установили, че е било въведено изискване за висше инженерно образование към експертите по контрола, което ограничило други участници в търга. Открити били и признаци за субективни методи при оценката на офертите на кандидатите за тази обществена поръчка, която е на обща стойност 45 милиона лева. Поръчката беше спечелена от "Джи Пи груп" - в частта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", и от "ПСТ груп" - за площад "Св. Александър Невски" и прилежащите градини.


За договора си с "Джи Пи груп" Столичната община е санкционирана със 787 722 лева под формата на непризнати разходи. За този с фирма "ПСТ груп", която трябваше да обнови площад "Св.Александър Невски", корекцията предстои, но се очаква да е близо 900 хил. лева.


Кметът Йорданка Фандъкова преди време обяви, че обжалва санкциите, тъй като причината за налагането им е, че общината е завишила критериите за професионален образователен ценз. "Темата с дефектите (при ремонта на ул. "Граф Игнатиев") показва, че колкото са по-високи изискванията, толкова ще е по-голяма гаранцията, че нещата се вършат като хората", каза Фандъкова при налагането на глобите на 10 юни. За тези два ремонта тя обяви, че налага глоби за некачествено изпълнение на фирмите, с които ще се компенсират част от финансовите корекции на МРРБ.


Общината е глобена и за ремонта на Западния парк


При процедурата за обществената поръчка за ремонта на Западния парк на стойност 7.7 милиона лева МРРБ също е наложило санкция. Мотивите са подобни – използване на незаконосъобразна методика и неправомерни критерии за подбор на кандидатите. Поръчката е спечелена от "Галчев инженеринг". Финалът на обновяването на Западния парк трябваше да е през юни, но се отложи за средата на декември, като не е сигурно дали и тогава ще е готов.


МРРБ санкционира Столичната община по същите причини и за договора с "БГ Нова" за реконструкция на трамвайното трасе от бул. "К.Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци". Цената е 6.79 милиона лева.


Размерът на финансовите корекции по тези два договора не са уточнени още. Делото в Административния съд - София град, за релсовия път е отложено за януари 2020 г. За хода на делото за Западния парк все още няма данни в съда.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Столичната община е загубила делото в Административния съд - София град, с което обжалваше глобата от 1.765 млн. лв., наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството "

  Свои глобяват свои. Парите са от данъкоплатците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Любопитно

  " Проверяващите от МРРБ установили, че е било въведено изискване за висше инженерно образование към експертите по контрола, което ограничило други участници в търга."
  Тук нещо не ми е ясно. Какво образование трябва да могат да имат експертите – средно , основно, музикално или нещо друго?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Далаверите лъсват !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  " Мотивите са подобни – използване на незаконосъобразна методика и неправомерни критерии за подбор на кандидатите."

  Така работи СО с кмет Фандъкова

 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 867 Любопитно

  колкото са по-високи изискванията, толкова ще е по-голяма гаранцията, че нещата се вършат като хората", каза Фандъкова при налагането на глобите на 10 юни. За тези два ремонта тя обяви, че налага глоби за некачествено изпълнение на фирмите, с които ще се компенсират част от финансовите корекции на МРРБ.

  —цитат от коментар 0 на статията

  Означава ли това,че при още по-високи изисквания,щяхме да имаме още по-големи глоби за още по-некачествен ремонт?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  И с чии пари ще бъде платена глобата ??? Гласувайте за Фандъкова/Манолова и нема се пУашите 😀

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Не общината, не е Фандъкова, глобени сме ние :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на becs
  becs
  Рейтинг: 8 Весело

  Пореден ПРОВАЛ за Йорданка! Време е да си ходи :)

  UNWE :)
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Общата глоба е над 4 милиона. При Фандъчето е така.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Колко им е личната вноска на тия двамцата? А на останалите? Кръгла нула! Плащаме ние всички данъкоплатци в София...

 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 299 Неутрално

  На Фандъкова ще и отпадне още едно гайле след като загуби изборите няма да плаща глоби и да се оправдава като ученичка.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Питам : кога виновните ще плащат глобите от собствените си заплати? Иначе, парите излизат от джоба на данъкоплатците.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Проверяващите от МРРБ установили, че е било въведено изискване за висше инженерно образование към експертите по контрола, което ограничило други участници в търга. Открити били и признаци за субективни методи при оценката на офертите на кандидатите за тази обществена поръчка, която е на обща стойност 45 милиона лева. Поръчката беше спечелена от "Джи Пи груп" - в частта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", и от "ПСТ груп" - за площад "Св. Александър Невски" и прилежащите градини."

  Толкова стари и изтъркани похвати нямат нужда от коментар ! Дай да спрем другите с незаконно поставени изисквания, та да " мине" нашия кандидат в обществената поръчка - класика в жанра ! Затова обществото е напълно право, като сочи сегашния кмет като прост параван на схемите на сараите в столична община !

 14. 14 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":
  Схемите на сараите? Май вече се объркахте? Тук изглежда, че Сараите (МРРБ министъра бил човек на дебелия, ерго на доган) ходи и налага глоби на Столична община за конкурси, проведени от нея и спечелени от фирми, които (пак по ваши, имам предвид умно-красиви думи) са близки до същите тези сараи!?
  Значи да се иска висше инженерно образование за позиция контролираща скъпи инженерно строителни дейности е силно укорима? Аз това разбирам

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 15. 15 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#5] от "Майндърбайндър":
  Хахахахахахха
  Не съм сигурен, че всички, които възторжено са те премирали с тези плюсове, са разбрали всъщност какво питаш.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK