Кандидати за кмет на София обсъждаха бъдещето на Централната минерална баня

Кандидати за кмет на София обсъждаха бъдещето на Централната минерална баня

© Максим КараджовКръгла маса за бъдещата съдба на Централна минерална баня събра трима от кандидатите за кмет на София: Мая Манолова - независима, подкрепена от БСП и други партии, Борис Бонев - независим от гражданска организация "Спаси София", и Борислав Игнатов от "Демократична България".


Организаторите от инициативния граждански комитет "Термално-нормално" обявиха, че са поканили Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, но те не присъстваха на дискусията в Чешкия културен център.


Проявата не беше замислена като политическа, в нея участваха Тодор Кръстев, експерт на ЮНЕСКО и почетен член на Международния съвет за паметниците на културата, хидрогеолози от Българската асоциация по подземни води, представители на "Визия за София", на Камарата на минералните води, на Асоциацията на екскурзоводите в България, на инициатива за културен квартал "КвАртал" и др.
Сградата на Централната баня започва да се строи през 1888 г. с два международни заема от 50 милиона лева и е по-голяма от Княжеския дворец. През 1986 г. е затворена, за да се извърши ремонт, когато се намерят пари. Оттогава тя не работи, като южното й крило бе преустроено в Регионален исторически музей на София през 2015 г. със 7 милиона лева, повечето осигурени по европрограма, разказаха биографията й организаторите от "Термално-нормално".


Зам.-кметът Чобанов миналата година лансира нов проект, който цели музеят да обхване и останалата част от банята, но засега той е замразен, разказаха накратко биографията й организаторите.


"С пари от присъединителните фондове (за влизане в ЕС) се целеше да се спаси сградата, а и да се усвоят парите", обясни Милка Христова, общински съветник от БСП, защо общината е избрала да има музей там. Мартин Заимов, бивш подуправител на Българската народна банка и бивш общински съветник, припомни, че тогава БСП, а и десните партии в Столичния общински съвет са гласували за музей в Централната баня.


Виргиния Захариева от "Термално-нормално" отбеляза, че древната термална традиция на София трябва да се опази жива, защото тя е част от "европейския термализъм и от европейската идентичност".


Участниците в кръглата маса изразиха убеденост, че не всичко е загубено и е важна позицията на кандидатите за кмет по темата, "защото някой от тази маса може скоро да ръководи общината".


Манолова обеща международен конкурс за банята


Мая Манолова първа изрази мнението си, че "банята трябва да е баня", и се зарече още в първата година на новия мандат кметът, "който и да е той", да отдели в бюджета средства за предпроектно проучване. Следващата крачка е да организира международен конкурс за Централната минерална баня.


"Няма значение кой ще е кмет, никой няма да позволи другата част на банята да стане музей", обобщи тя.


Будапеща печели 40 млн. лв. годишно, а София ги излива в канала, обяви Бонев


Борис Бонев проучил, че столицата на Унгария Будапеща печелила 40 милиона лева годишно от минералните си бани, а София "реално хвърля тези пари в канала". Той проверил посещаемостта на музея , който бил 80 - 100 души на ден. Само в Хасковски минерални бани посещаемостта е 400 души на ден, подчерта той.


"Това е от глупост. Столичната община доказа, че като вземе грешно решение, не смее да си признае и да се поправи", каза Бонев. По повод оправданието на сегашното общинско ръководство, че нямало инвеститорски интерес към Централната баня, той обясни, че "общинарите стоят в царските си тронове и чакат инвеститорите да дойдат и да им се молят".


"От този манталитет на ГЕРБ – да чакаш някой да свърши работата, а ти само да печелиш, загуби София", заключи той и подчерта, че не е срещу музея, а срещу мястото, където е разположен. За него по-подходящо е експозицията да е в Царските конюшни.


"Поемам ангажимент Централната баня да се възстанови, а София да се позиционира като СПА столица на Европа", обеща той.


Игнатов ще превърне банята в СПА, но и в топлоцентрала


Борислав Игнатов също обеща да развие "банята като баня на световно ниво, защото има ресурс". Неговата идея е тя да бъде и топлоцентрала като отточните води след СПА процедурите да се вкарват в топлообменници. В тях ще се отнема топлото от водата и ще се ползва за отопление на много съседни сгради. Една от тях е общинското направление "Архитектура и градоустройство", отбеляза той. Според него и другите минерални бани в София трябва да бъдат и топлоцентрали, като по този начин ще се самоиздържат.


Игнатов е убеден, че наситеният с орнаменти интериор на банята не е подходящ за сегашните изложбени зали там, тъй като допълнително пресищали възприятията и експонатите се губели. Той посочи Княжеския дворец като най-подходящо място за музея, чиито експонати са предимно от колекцията на цар Фердинанд и цар Борис III.


Игнатов заяви, че в записаното в програмата на Фандъкова по темата - "ще възстановим второто крило на Централна минерална баня с международен конкурс" - няма ангажимент и не се разбира тя каква позиция заема за бъдещето на сградата.


Протодякон Любомир Братоев, който на кръглата маса представяше Асоциацията на екскурзоводите у нас, разказа как ежедневно чуждите туристи се възхищавали на безплатните чучури с минерална вода в центъра. "Когато посещаваме музея в банята, им разказвам как като малък съм се учил да плувам там. Те не могат да се начудят как банята сега не е баня", каза с усмивка Братоев.


Мартин Заимов обобщи, че на кръглата маса са се очертали три варианта за бъдещето на банята - да е за масово посещение, за чуждестранните туристи и за богати клиенти. Той отправи пожелание към бъдещото общинско ръководство да си изясни кой път ще завие, преди да предприема конкретни действия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK