Кандидати за кмет на София обсъждаха бъдещето на Централната минерална баня

Кандидати за кмет на София обсъждаха бъдещето на Централната минерална баня

© Максим КараджовКръгла маса за бъдещата съдба на Централна минерална баня събра трима от кандидатите за кмет на София: Мая Манолова - независима, подкрепена от БСП и други партии, Борис Бонев - независим от гражданска организация "Спаси София", и Борислав Игнатов от "Демократична България".


Организаторите от инициативния граждански комитет "Термално-нормално" обявиха, че са поканили Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, но те не присъстваха на дискусията в Чешкия културен център.


Проявата не беше замислена като политическа, в нея участваха Тодор Кръстев, експерт на ЮНЕСКО и почетен член на Международния съвет за паметниците на културата, хидрогеолози от Българската асоциация по подземни води, представители на "Визия за София", на Камарата на минералните води, на Асоциацията на екскурзоводите в България, на инициатива за културен квартал "КвАртал" и др.
Сградата на Централната баня започва да се строи през 1888 г. с два международни заема от 50 милиона лева и е по-голяма от Княжеския дворец. През 1986 г. е затворена, за да се извърши ремонт, когато се намерят пари. Оттогава тя не работи, като южното й крило бе преустроено в Регионален исторически музей на София през 2015 г. със 7 милиона лева, повечето осигурени по европрограма, разказаха биографията й организаторите от "Термално-нормално".


Зам.-кметът Чобанов миналата година лансира нов проект, който цели музеят да обхване и останалата част от банята, но засега той е замразен, разказаха накратко биографията й организаторите.


"С пари от присъединителните фондове (за влизане в ЕС) се целеше да се спаси сградата, а и да се усвоят парите", обясни Милка Христова, общински съветник от БСП, защо общината е избрала да има музей там. Мартин Заимов, бивш подуправител на Българската народна банка и бивш общински съветник, припомни, че тогава БСП, а и десните партии в Столичния общински съвет са гласували за музей в Централната баня.


Виргиния Захариева от "Термално-нормално" отбеляза, че древната термална традиция на София трябва да се опази жива, защото тя е част от "европейския термализъм и от европейската идентичност".


Участниците в кръглата маса изразиха убеденост, че не всичко е загубено и е важна позицията на кандидатите за кмет по темата, "защото някой от тази маса може скоро да ръководи общината".


Манолова обеща международен конкурс за банята


Мая Манолова първа изрази мнението си, че "банята трябва да е баня", и се зарече още в първата година на новия мандат кметът, "който и да е той", да отдели в бюджета средства за предпроектно проучване. Следващата крачка е да организира международен конкурс за Централната минерална баня.


"Няма значение кой ще е кмет, никой няма да позволи другата част на банята да стане музей", обобщи тя.


Будапеща печели 40 млн. лв. годишно, а София ги излива в канала, обяви Бонев


Борис Бонев проучил, че столицата на Унгария Будапеща печелила 40 милиона лева годишно от минералните си бани, а София "реално хвърля тези пари в канала". Той проверил посещаемостта на музея , който бил 80 - 100 души на ден. Само в Хасковски минерални бани посещаемостта е 400 души на ден, подчерта той.


"Това е от глупост. Столичната община доказа, че като вземе грешно решение, не смее да си признае и да се поправи", каза Бонев. По повод оправданието на сегашното общинско ръководство, че нямало инвеститорски интерес към Централната баня, той обясни, че "общинарите стоят в царските си тронове и чакат инвеститорите да дойдат и да им се молят".


"От този манталитет на ГЕРБ – да чакаш някой да свърши работата, а ти само да печелиш, загуби София", заключи той и подчерта, че не е срещу музея, а срещу мястото, където е разположен. За него по-подходящо е експозицията да е в Царските конюшни.


"Поемам ангажимент Централната баня да се възстанови, а София да се позиционира като СПА столица на Европа", обеща той.


Игнатов ще превърне банята в СПА, но и в топлоцентрала


Борислав Игнатов също обеща да развие "банята като баня на световно ниво, защото има ресурс". Неговата идея е тя да бъде и топлоцентрала като отточните води след СПА процедурите да се вкарват в топлообменници. В тях ще се отнема топлото от водата и ще се ползва за отопление на много съседни сгради. Една от тях е общинското направление "Архитектура и градоустройство", отбеляза той. Според него и другите минерални бани в София трябва да бъдат и топлоцентрали, като по този начин ще се самоиздържат.


Игнатов е убеден, че наситеният с орнаменти интериор на банята не е подходящ за сегашните изложбени зали там, тъй като допълнително пресищали възприятията и експонатите се губели. Той посочи Княжеския дворец като най-подходящо място за музея, чиито експонати са предимно от колекцията на цар Фердинанд и цар Борис III.


Игнатов заяви, че в записаното в програмата на Фандъкова по темата - "ще възстановим второто крило на Централна минерална баня с международен конкурс" - няма ангажимент и не се разбира тя каква позиция заема за бъдещето на сградата.


Протодякон Любомир Братоев, който на кръглата маса представяше Асоциацията на екскурзоводите у нас, разказа как ежедневно чуждите туристи се възхищавали на безплатните чучури с минерална вода в центъра. "Когато посещаваме музея в банята, им разказвам как като малък съм се учил да плувам там. Те не могат да се начудят как банята сега не е баня", каза с усмивка Братоев.


Мартин Заимов обобщи, че на кръглата маса са се очертали три варианта за бъдещето на банята - да е за масово посещение, за чуждестранните туристи и за богати клиенти. Той отправи пожелание към бъдещото общинско ръководство да си изясни кой път ще завие, преди да предприема конкретни действия.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Колко му требе на един човек да е щастлив-една баня и един прайд!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Темата не е лоша, но е предизборно изблъскана напред. В България твърде много топли минерални води отиват директно в по-голямата река, а това е тъпо. Кандидатите обаче да не се пъчат излишно, за големите проекти решава общ. съвет.

  Еретик
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Идва времето когато ще се проумее че нито летният туризъм ,нито зимният могат да носят такива доходи каквито потенциално може носи балнеологията .
  И за разлика от летният и зимният които са по 3-4 месеца , при балнеологията това може да се използва 12 месеца .При все по застаряващо население на Европа , да се използван минерални бани за музеи е меко казано безумство.

 4. 4 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Мая Манолова първа изрази мнението си, че "банята трябва да е баня" .Браво на Мая.Кандидатирам се за теляк в женската баня когато заработи.Нея специално съм готов ,да изтъркам безплатно.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Мадам Ф. пак е ИЗБЯГАЛА от дебата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1606 Весело

  .......ааааа.......!!!!!?????!!!!!!....аз.......!!!!......съм се БАНЯЛЛЛ ТАМ........!!!!!.......ТАТЕ ни водеше с малкото ми БРАТЧЕ............беше СТРАХОТНО........имаше и СТАЙ за ПОЧИВКИ........аааа......ТЕЛЯКА ми СВАЛЯШЕ КОЖАТА от ГЪРБА...........само РОМЕЙТЕеее........малко разваляха ПИЙЗАЖА ........особено в БАСЕИНА...........мина ЦЯЛА ВЕЧНОСТ...от тогавааа........!!!!?????!!!!!!......ама като си ЗАТВОРЯ ОЧИТЕ.......!!!!!.....сякаш беше ВЧЕРААА......ааааааа.....!!!!!????!!!!....та това е МАГИЯЯЯ........не може с ЛЕКА РЪКА да се БАТИСВА ТАКАВА АТРАКЦИЯ.......!!!!!......СОФИЯ......!!!!!.....иииии....Софянци имаме нужда то ТОВА БИЖУ......!!!!!......Това трябва да си СТАНЕ СПА ЦЕНТЪР.......като си запази цялата архитектура , стил и САМОБИТНОСТ........много разчитам на НОВИЯ- СТАР КМЕТ да се ЗАЕМЕ СЕРИОЗНО..........и да ВЪЗСТАНОВИ и СЪХРАНИ......!!!!????!!!!!.....БАНЯТА.......!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  В момента водата изтича в канала , защото няма много за гепене. Надявам се идеята на Игнатов да се осъществи. Мислете като гласувате. София се намира върху термални води ,а селяндурите искат да горят боклуци за отопление.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Темата е интересна, но реализацията на един наистина добър проект не може да стане бързо. Не приемам троснатото изказване на Бонев. Преустройството на банята като СПА център е дълъг и скъп процес , приказката на Манолова , че "банята трябва да е баня" прави асоциация с налъмите и теляците.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Весело

  До коментар [#6] от "kesh":

  ,,Новият стар кмет" няма идея как да стане и бяга от дебат.Ще си остане само СТАР. Супер СТАР

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Любопитно

  До коментар [#4] от "Sabbath":

  Фубдъчката няма ли да изтъркаш ,тя има повече кир за сваляне

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Мая Манолова първа изрази мнението си, че "банята трябва да е баня", и се зарече още в първата година на новия мандат кметът, "който и да е той", да отдели в бюджета средства за предпроектно проучване. Следващата крачка е да организира международен конкурс за Централната минерална баня."
  Права е Мая , а на всяка уважаваща себе си БАНЯ и трябват ЕЛИТНИ ТЕЛЯЦИ . НОВО ПОПРИЩЕ ЗА МАЯ МАНОЛОВА !

 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#6] от "kesh":,,Новият стар кмет" няма идея как да стане и бяга от дебат.Ще си остане само СТАР. Супер СТАР
  —цитат от коментар 9 на hodounski


  .......аааааа.......!!!!????!!!!!....аз се съмнявам дали има друг......!!!!!?????!!!!!......Който е толкова навътре в ДЕТАЙЛИТЕ и ЗАПОЗНАТ в ДЪЛБОЧИНА с ПРОБЛЕМИТЕ на СОФИЯ и СОФЯНЦИ......!!!!!!?????!!!!!..... ЧОВЕК.......!!!!!......Освен Банята и МЕТРОТО трябва да се ДОВЪРШИ и ОКОЛОВРЪСТНИЯ ПРЪСТЕН на СОФИЯ......!!!!!...../....Горнобански ПЪТ- ЛЮЛИН..../...Това ДОПЪЛНИТЕЛНО ше ОТПУШИ ТРАФИКА на СОФИЯ......!!!.....СОФИЯ .....!!!!....Има нужда от ДОКАЗАНО ДОБЪР МЕНАЖЕР.....!!!!!.......ДАНЧЕТО......!!!!!....ееее.....ЗАВЪРШЕН ТАКЪВ....../.....МЕНАЖЕРРРР....../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Обсъждане на болшевишките паметници - кога?

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Игнатов ще превърне банята в СПА, но и в топлоцентрала


  Борислав Игнатов също обеща да развие "банята като баня на световно ниво, защото има ресурс". Неговата идея е тя да бъде и топлоцентрала като отточните води след СПА процедурите да се вкарват в топлообменници. В тях ще се отнема топлото от водата и ще се ползва за отопление на много съседни сгради. Една от тях е общинското направление "Архитектура и градоустройство", отбеляза той. Според него и другите минерални бани в София трябва да бъдат и топлоцентрали, като по този начин ще се самоиздържат."

  Напълно съм съгласен с Игнатов - минералните извори в центъра на София имат повече от едно приложение и могат да бъдат използвани много по - рационално и в полза на отоплението на част от съседните им сгради !

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Интересно кой измисли тази идея кандидатите за смет да...."обсъждат" заедно!?
  С него сякаш целенасочено се замазва най-съществената част от едно предизборно състезание.
  КОНКУРЕНЦИЯТА!
  А както е известно именно конкуренцията стои в основата на най-качествения избор.
  От всичко казано, за кой ли път отново предложенията, идеите на архитект Игнатов се оказват най-стойностни и най-полезни.
  Още колко ще трябва на софиянци за да разберат, че най-добрият избор за кмет на столицата е именно представителят на "Демократична България".
  Гласувайте с бюлетина # 66 за бъдещето и успеха на нашия град София!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Банята трябва да стане съвременен СПА център и да се използва идеята на арх. Игнатов за система топло обменици за енергийна ефективност на околните сгради. Затова - номерът е 66.

  vesela
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Колко му требе на един човек да е щастлив-една баня и един прайд!
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Прав си ! Особено една баня с ДЪЛГОЛЕТНА история като софийската, за която още говорят :
  Верно така беше. Преди много, много години.
  Ходихме на римските терми с легиона. И нубийски робини ни разхлаждаха с палмови листа. После гледахме гладиаторски битки, а ние от високото ръсехме сестерции за плебса! Дойдохме си на думата - само вместо сестерции - рубли , рубли и тук таме по някоя КОПЕЙКА !

 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Голяма глупост на Игнатов - че бившият Княжески дворец бил основно с експонати на цар Фердинанд.
  В бившия Княжески дворец на площад Батенберг са Националната художествена галерия и Националният етнографски музей. Нито картините, нито носиите са на Фердинанд.
  Голяма резил - не стига, че явно не е посещавал тези музеи, ами и има самочувствието да предлага подобрения. Баси наглостта.
  За себе си реших - явно ще е Спаси София, момчетата поне разбират за какво говорят.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В началото на ъгъла на бившата Централна баня имаше 2 чешми с по 3 хубави месингови чучура. Сега едната има 2 с долнопробно качество, а другата- нито един. По нататък, където хората си наливат, на всичките (!) чешми чучурите са изкъртени :-/
  Предложения ?

 20. 20 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Имаше една песен " Селската баня голям кеф... ето я кметицата сапунисва циц*та .... ето го и кмета съпънисва ч*па.....
  Не вярвах , че тези простутии могат да се повторят , но !?!?!??

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Разстроено

  Банята наистина е пример за абсолютната импотентност на управлението.
  Интелектуална импотентност.
  Иначе пари усвоиха и музей направиха. Колко го посещават този музей - не знам.
  Но дори и да го посещават, не му е там мястото.
  Банята може да е спа, баня, балнеоложки комплекс, машина за пари.
  Ама то не става така, сложно е - на кой наш ше я дадем, как да го завъртим та да текат не чисти от корупция приходи за работещ бизнес (независимо дали частен, демек концесия или наем, или държавен), ами едни пачки от ежемесечно доене за рушвети, как, КАК, КАК?!?!?!
  И те така.
  Максималното услие сега е възможно само това - да се усвоят пари по некой европроект и да чЕкаме да измислим по-добра схема.
  На "ползу роду" ли? УМРЕ ТОВА!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  В центъра на София да има минерална вода , която да не се използва , това е проява на върховна глупост и безотговорност от страна на управляващите града до сега. В древността този град е възникнал на това място имено заради този минерален извор.
  Предложението на арх. Игнатов съществуващата сграда да се превърне в СПА е най-добро както и да се ползва топлината на водата за отопление на околните сгради. Така трябва да стане не само с този минерален извор , но и с водите в Горна Баня и Панчарево, които са с голям дебит. В Панчарево 100 литра в секунда гореща вода се излива в Панчаревското езеро без да се използва. Енергетици са изчислили , че с тази вода може да се топлофицира целия квартал Дружба 2 , както и части 3 и 4 от квартал Дружба в столицата , а с водата от Горна Баня може да се топлофицира квартал Овча купел.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Храм на ЛГБТ и редовите дизайнери да стане.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  До коментар [#18] от "espresso":

  Поредното комуне което се опитва да подреди некадърната Манолова.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  До коментар [#21] от "pariah":

  Разсъжденията ти тотално разбиват мита за голямата си компетентност, с която герберите се ограждат, при помощта на прислужните си медии.
  Оказва се, че това което го могат в ГЕРБ е да усвояват парите спуснати от ЕС...и то като ги дават на свои приближени фирни.
  Метро!..
  У!....
  А!...
  Бият се у гърдите, а този тъп музей дето са го набутали в централната баня е живо доказателство за некадърността и слепотата им.
  Едно непринудено предложение на архитект Игнатов разкрива колко са тъпи и некадърни от всекъде прехвалените герберски специалисти и общинари!
  Топлата вода от минералните извори в София и около нея изтича на поразия в земята, а в същото време ще се счупят да рекламират горенето на боклуци и пушеците му за отопление и енергия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK