Обявен е алтернативен конкурс за площад "Св. Неделя" в София

Площад "Света Неделя" в момента е поле за археологически разкопки.

© Юлия Лазарова

Площад "Света Неделя" в момента е поле за археологически разкопки.Паралелен конкурс за проект на площад "Св. Неделя" обяви Съюзът на архитектите в България (САБ). Той е алтернатива на започналия вече международен конкурс за същия площад, но организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери.


Алтернативният конкурс е с жури от членове на САБ и от Камарата на архитектите в България - регионална колегия София-град. Негов председател е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов". Досега са приети 15 идейни проекта на различни архитектурни екипи, като крайният срок за участие е 25 ноември. После разработките ще бъдат представени на изложба, след което е планирано общественото им обсъждане и оценка. На 30 ноември журито на конкурса ще обяви победителя и подгласниците му.


Наградените проекти от международния конкурс на Столичната община също трябва да бъдат обявени до края на ноември.
И двата конкурса имат сходно задание - "Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на площад "Св. Неделя". "Дневник" запита председателя на САБ проф. Тодор Булев какво наложи по спешност да се проведе вторият.


Има дискриминация към българските архитекти според проф. Булев


"Международният конкурс беше обявен по такъв начин, че и САБ, и КАБ останаха изненадани от силно ограничените възможности за участие на български архитекти", обясни проф. Булев. Действително изискванията за участие, наложени от Столичната община, бяха непосилни за повечето местни архитектурни бюра – 1.5 милиона лева оборот, от които 750 хиляди лева за подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.


По тази причина през 2018 г. председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, който не успя като кандидат-кмет, но е избран за общински съветник, напусна журито на конкурса в знак на протест. Наложи се общината да намали наполовина финансовите и другите изисквания към участниците. Въпреки това повечето от тях са от чужбина, което Булев смята за дискриминация спрямо българските архитекти.


"Сред седемте участници в международния конкурс, от които ще се излъчи победителят, има само един български екип – на Дамян Томалевски, и май още един съвместно с чужди архитекти", посочва арх. Булев. Според него усещането и знаенето на София е най-добро у архитектите, които живеят от 20-30-40 години в града, но подборът е бил дискриминационен.


Това обаче не е основната причина за спешното провеждане на алтернативен, "български" конкурс за площад "Св. Неделя". Според Булев в заданието на международния акцентът не е върху творческите, чисто архитектурни идеи и решения, тъй като организаторите му се опирали единствено върху Закона за обществените поръчки (ЗОП).


Международният конкурс бил по-зле от този за ул. "Граф Игнатиев"


За този най-стар площад на София според Булев общината в заданието си иска всичко да се изпълни едновременно – от генералното решение за площада до настилката и плочките. Той смята, че така зададен от Столичната община, "този конкурс е по-зле от този за ул. "Граф Игнатиев".


"С международния конкурс Столичната община иска да стигне веднага до проект за реализация. Тоест освен общите решения за площада, които характеризират връзката му с градския организъм – е поставена задачата бързо да се стигне и до инвестиционни решения – вертикална планировка, детайли, настилки, плочки и т.н.", обяснява Булев.


Площад "Св. Неделя" е много сложно пространство с няколко нива – археологическо на две нива при Ларгото, метростанции, наземно ниво, натоварено с трамваи и автомобилен трафик, паркинги, пешеходна зона, сакрално ниво с църквата...


Площадът сега съчетава платен паркинг насред пешеходна зона. Има и трамвай, две метростанции...

© Велко Ангелов

Площадът сега съчетава платен паркинг насред пешеходна зона. Има и трамвай, две метростанции...


Още през 2013 г. се бърза с конкурса, за да се усвоят европейски средства


Арх. Пламен Братков от "Група Град" предупреждава, че не може да се бърза с проекта за площад "Св. Неделя", преди да е изготвена комуникационна схема и да е ясно какво ще открият археолозите. Това предупреждение е отправено по повод първия конкурс за площада, проведен през 2013 г. и оказал се неуспешен поради "трудно приложими идеи в проектите".


"Градоустройството е широка тема, която засяга общата визия на града за години напред. Кой аспект как да се развива - култура, технологии, археология, туризъм и др. В София за жалост липсва цялостна стратегия и се работи на парче. Например с площад "Св. Неделя" според главния архитект (тогава Петър Диков) трябва да се бърза с проекта, за да се кандидатства за европейски средства, но няма предварително изготвена комуникационна схема, както и яснота около археологията отдолу. Такива пропуски в заданието не предполагат качествен визионерски резултат", заявява Братков пред "Дневник".


Дали от 2013 г. нещо се е променило? "Този площад е много сложна задача и трябва в чисто методически план да се спазят правилата на градоустройственото мислене, което минава през две, дори три задължителни фази. Първата е да се обхване по-голяма градска територия от тази на самия площад – пешеходната зона на бул. "Витошка", Ларгото. После да се проектира площадът с околните пространства и чак когато се намери решение за тях – на обемите и на подземните и наземните нива, чак тогава на база това архитектурно решение може да се говори какви да са плочките, настилките и детайлите", разяснява Булев.


Площад "Св. Неделя" е свързан и с археологическата част на Ларгото.

© Анелия Николова

Площад "Св. Неделя" е свързан и с археологическата част на Ларгото.


Като аргумент той посочва археологическите разкопки пред "София хотел Балкан", от които не се знае какви изненади тепърва могат да изскочат. Ако това се случи, ще се наложи спечелилият "международен" проект да се променя в ход, както стана с ул. "Граф Игнатиев" и с площад "Св. Александър Невски", макар и по други причини. А софиянци и градът не заслужават да преживеят отново тази мъка.


"Това са фактори, заради които ние сме скептични, че те могат да се решат наведнъж само с този международен конкурс. Няма как да се съчетае цялата сложност на големия обхват, на по-малкия обхват и на детайлите в едно проектантско решение", обобщава Булев.


Алтернативният конкурс търси свежи градоустройствени идеи


Именно това иска да избегне вторият конкурс, като наложи етапност – първо да се намери общо решение за площада. Основната му задача е да предизвика творческото мислене на млади и на по-опитни архитекти, за да открият най-добрите в градоустройствено отношение проекти за този важен площад в историческия център на София. А не да мислят къде какви настилки, пейки, перголи, чешмички и кашпи да разположат, както стана с площадите "Славейков" и "Гарибалди".


Преди да бъдат премирани от журито, тези проекти ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Бъдещата им роля в най-лошия случай ще е на резервен вариант на победилия проект в официалния конкурс. Техните автори вече ги разработват и трудът им няма да се възнагради сериозно от финансова гледна точка, подчертава Булев. Те го правят, за да има творческа алтернатива на официалния конкурс.


Първата награда на алтернативния е 5000 лева, а на международния - 70 хиляди лева. Победителите и в двата конкурса ще бъдат обявени до 30 ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тук имаме 2 конкурса - официален и алтернативен, като в официалния виждаме участието на световноизвестни архитекти.
  А проектите за пл. "Славейков", "Графа", площада пред "Олександър Невски" бяха любезно предоставени на "арх." Иво Панталеев.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Просто поредния "конкурс" сготвен за точно определена клика. Сори, тука е така. Иначе идеята за паралелен конкурс е страхотна, нека се видят разликите и обществото да даде мнението си.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Тази клика международна ли е ? Алтернативен конкурс нещо като алтернатива ориентация ли е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  васо "черепа" почва да нервничи и настоява час по-скоро да прерови ЛИЧНО Центъра за "жълтото"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Т.е сега неуспелия кандидат-кмет си организира алтернативен конкурс. С шовинистичния мотив че в другия били повече чужденци и най-лошото - бил се опирал на закона а не на мнението на няколко видни умни и красиви архитекти.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Минаха - не минаха кметските избори и Герберастията вече с пълна сила запя любимия си химн "Ке сера".

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Който и да беше местния архитект, щяха да го наплюят хейтърите, просто това им е стратегията за да атакуват Фандъкова. И затова общината иска да работи с чужденци - смешно е да плюеш световноизвестно студио дето е реализирало маса проекти в по света.

 8. 8 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Конкурс за Паметника да не очакваме от потомствена комунистка като Фандъкова?

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Това е добро начинание, независимо от подбудите.
  В спора се ражда истината.
  А Света Неделя заслужава най-доброто в София, по отношение на проектиране и изпълнение.

  С всичкото историческо натрупване там, ще бъде много, много сложно, но това му е хубавото.
  Да се напънат!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  и франк лойд райт няма да може да оправи вредите от изпълнението на ларгото.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Любопитно

  Мая ще участва ли, поне с експертно мнение?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Пейките требе да струват колкото един апартамент. В Сф.

 13. 13 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В тия конкурси не трябва да участват хора говорещи с диалект. Като напр. при ремонта на "Граф Игнатиев" поканали някакъв да говори по една тв и той ми говори с диалект.
  Трябва да участват само хора, които познават духа на София, такива, които са закърмени със София. Оная от Самоков превърна центъра в селски мегдан, ама не е виновна. Тя това си знае от младите си години. Толкова си може.
  София за съжаление вече има друг социален облик. Дойдоха тълпи от майната си, нагли и нахални и я превърнаха в провинциален град. Навсякъде се мяка, яка и т.ч.

 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Общината оргаринизира конкурс с предизвестени победители.

 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "krf54523578":

  Егати тъпотията си написал. Пфу!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Накрая #Кой (ли) ще ви вземе мерките :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  В тия конкурси не трябва да участват хора говорещи с диалект. Като напр. при ремонта на "Граф Игнатиев" поканали някакъв да говори по една тв и той ми говори с диалект.Трябва да участват само хора, които познават духа на София, такива, които са закърмени със София. Оная от Самоков превърна центъра в селски мегдан, ама не е виновна. Тя това си знае от младите си години. Толкова си може.София за съжаление вече има друг социален облик. Дойдоха тълпи от майната си, нагли и нахални и я превърнаха в провинциален град. Навсякъде се мяка, яка и т.ч.
  —цитат от коментар 13 на krf54523578


  ----------------

  Напълно съм съгласна.
  Според мен 99% от паркиралите по тревата са от далечния Прованс.
  Идеята да се облагат с такса всички, които влизат в центъра на София, също беше добра.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боби Бобев":

  Трол!
  Целта е да провокира. Ей сега ще влезе от другия си профил и ще нарече първия си профил "умен и красив" или "вие от ДеБъ", или ще спомене за "автентичните" и "жълтопаветниците".

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#18] от "BG Territory":

  А според мен си вярва, познавам на живо доста такива хора. Това си е елементарна защитна реакция на неудачник - все някой друг му е виновен.

 20. 20 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боби Бобев":

  Не ме интересуваш като субект и като мнение.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#12] от "Хи-хи":

  Напротив, предлагам да вземат от мелите пласмасови пейки за 50лв, като вземат стотина ще им ги дадат на отстъпка.

 22. 22 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "krf54523578":

  Къде не се говори на диалект бре? Покани някой от БАН да ти реди плочките. Откъде се събрахте тука такива ...

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ще участва разбира се, през общия архитект

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Съгласен съм, че вкарването на изискване за големи обеми в поледните три години лишава от възм0ожност за участие част от архитектските колективи, макар че ЗОП позволява те да правят обединения с което да покриват подобни изисквания.
  Интересно ми е т.н. "обществено обсъждане" - по същество това обсъждане се прави от същите тези архитекти ( нашите имам предвид) и понеже в тази област естетиката има много важно значение се получава, че колкото хора толкова мнения.
  Понеже няма как да спечелят всички, един колектив/фирма печели, всички други недоволни и критикуват. Ако оставим на архитектите да решат този въпрос, ще газим калта докато е българско.
  Да се направи комисия с участници от всички заинтересовани, да им се даде срок и да гласуват и каквото изберат, това да бъде, защото в ОС болшинството хабер си нямат от тази работа и както да гласуват, винаги ще витае призрака на корупцията. Не че е невъзможно да се окаже такова влияние на коя да е комисия, но все някога трябва да има край.

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  От статията разбирам, че и двата конкурса са за картинки. Има ли някакви изисквания за това какви комуникации и от къде трябва да минат? (ток, вода, канал и и.н.)

 26. 26 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 284 Неутрално

  бетонните соц глави се вайкат, че са дискриминирани. Аман от тяхната архитектурщина "произведено в България"

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Конкуриращи се конкурси е стъпка в правилна посока. Нека творците покажат какво могат. Стига безмислени обвинения и политически оценки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#13] от "krf54523578":

  Ъхъ...! Само йе-кащите от Банкя и Правец говорят правилно. Как можахме да забравим...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Действително изискванията за участие, наложени от Столична община, бяха непосилни за повечето местни архитектурни бюра – 1.5 милиона лева оборот, от които 750 хиляди лева за подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.
  ----
  Абсолютно правилни критерии. Говорим за площад в центъра на центъра, оттам започват всички маршрути на ексурзоводи и т.н. Естествено че трябва да се направи от студио с опит, мащаб и реноме, а не местните самозванци.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До 13:"krf54523578".......В тия конкурси не трябва да участват хора говорещи с диалект. Като напр. при ремонта на "Граф Игнатиев" поканали някакъв да говори по една тв и той ми говори с диалект.Трябва да участват само хора, които познават духа на София...........

  и на селата от Софийското равно поле, включени в територията на столицата, и превърнали се в потомствени столичани.

  Иначе още една програма за усвояване на евросредства, и стопирането им към останалите райони на татковината

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#7] от "m17":

  "Който и да беше местния архитект, щяха да го наплюят хейтърите, просто това им е стратегията за да атакуват Фандъкова. "

  А пък тя, горката, съвсем не е за атакуване, нали? За Графа - пейки от по 10 000 лева! За Ал. Невски - поправка на вече приключил конкурс! И нови 90 000 лева. Няма проблем онези 80% плащат!

 32. 32 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 311 Весело

  Ся като се яви на конкурса студио БИгнатоф, ще ги сложи всички в малкия си джоб.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#17] от "hope":

  "Идеята да се облагат с такса всички, които влизат в центъра на София, също беше добра."

  ОК. А ще плащаш ли такса, когато преминаваш през Пловдив за да отидеш на море или на Пампорово?

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Как съжалявам че на балотажа не стигна Архитекта или Спасителя, да ги изберем и да мога да се гавря денонощно с всички неуредици. А сега ще слушам такива крет*низми още 4 години.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":Тази клика международна ли е ? Алтернативен конкурс нещо като алтернатива ориентация ли е ?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Ми рушвети могат да се взимат и от чужбина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  Ся като се яви на конкурса студио БИгнатоф, ще ги сложи всички в малкия си джоб.
  —цитат от коментар 32 на zidar


  Не, бе! Това е конкурс за zidar-и! 😂🤣

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Преди няколко дена се разхождах в един столичен квартал - Орландовци. А след това като тръгнах към източните провинции пресякохме няколко други столични райони, които биха послужили спокойно за декори на холивудски филми за вертепи на наркопласьорски кланове.
  За тях няма ли да се организират международни конкурси? Или вече 20 години всичко опира до района на 200 м от Ларгото?

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#34] от "m17":

  "Как съжалявам че на балотажа не стигна Архитекта или Спасителя ..."

  Като не гласуваш "правилно", ще съжеляваш! 🤣😂

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  ---Абсолютно правилни критерии. Говорим за площад в центъра на центъра, оттам започват всички маршрути на ексурзоводи и т.н. Естествено че трябва да се направи от студио с опит, мащаб и реноме, а не местните самозванци.
  —цитат от коментар 29 на kapitan_laino


  Което съвсем не значи, че от по-беден архитект е невъзможно да излезе една наистина качествена идея.
  Дори и най-известните архитекти са тръгвали от нищото драги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#27] от "Корки":

  И как ще познаете вие, като гражданин кой е по-добрия избор ?. Вие е харесате едно, аз друго а журито трето но това няма особено значение щото накрая хейтърите ще наплюят че плочките били за баня, пейките били златни, тунела бил тесен за автобусите и т.н. измислици. И най-големия проблем е изпълнението - все някои ще нареди криви плочки, ще се забавят капаците на някоя шахта, бус ще бутне стълб по нощите и т.н. балкански глупости.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  ...."А пък тя, горката, съвсем не е за атакуване, нали? За Графа - пейки от по 10 000 лева! За Ал. Невски - поправка на вече приключил конкурс! И нови 90 000 лева. Няма проблем онези 80% плащат!
  —цитат от коментар 31 на vassilun

  А зад Фандъчето се е снишила фигурата на банкянгския исполин-ритнитопковец, треперещ пред джуджето от Масква.

  какво стана с разследването на за шпионаж на Н. Малинов, дето получи руски орден за заслуги към Русия?

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":

  Е за Мая няма да гласувам, както направиха 60% от десебарките и 80% от спасителите. Да бяхте с един кандидат можеше да добутате до балотажа.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#17] от "hope":"Идеята да се облагат с такса всички, които влизат в центъра на София, също беше добра."ОК. А ще плащаш ли такса, когато преминаваш през Пловдив за да отидеш на море или на Пампорово?
  —цитат от коментар 33 на vassilun


  ---------------
  За Пампорово не трябва да влизам в Пловдив, минава се по околовръстното. По-скоро асеновградчани трябва да искат такса.
  Съгласна съм навсякъде, където серния диоксид и финните прахови частици са над нормата, да се плаща такса.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Предвижда ли се строителство на руини и съсипването на старите като тези в съседство пред ЦУМ?

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  За да отида на море не минавам през центъра на Пловдив както и вие не минавате през центъра на София за да стигнете до Сърбия. Идеята на такса е да ограничи транзитния трафик и да го мотивира да мине извън центъра. Това не абстрактна идея, така е във всички големи европейски градове.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#44] от "falkoneti":

  Питайте Нинова - тя беше основния радетел за експозицията на тия грозни камънаци пред ЦУМ (основи на казарми от османския период), първоначалния проект предвиждаше изриване и подземен паркинг и площад отгоре.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар 17 от "hope":

  "...Идеята да се облагат с такса всички, които влизат в центъра на София, също беше добра...."

  Бъди уверена, че това в най-скоро време ще се случи. Но колкото и да ти е мъчно, тази забрана почти няма да засегне провансалските автомобили, които са по 1 на 100 местни.

  Още по времето на Т.Ж. се роди началото на тенденцията на включване на всички села от Софийското поле, за да могат всички шопи да получат статут и привилегии, присъщи единствено на бг "столичаните". В западноевропейските градове границата между 2 града, а сателитните градчета на Париж често са от другата страна на улицата. Докато в София често между отделни квартали са се ширнали полета със селскостопански култури, само и само 35% от населението да са "столичани".

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#45] от "m17":

  "Идеята на такса е да ограничи транзитния трафик и да го мотивира да мине извън центъра."

  С горното съм съгласен, но не и само коли с регистрация извън София да плащат! Да плащат всички, както е в Лондон, например!

 49. 49 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":"Как съжалявам че на балотажа не стигна Архитекта или Спасителя ..."Като не гласуваш "правилно", ще съжеляваш! 🤣😂
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Колега, ама научете се да пишете грамотно. Какво е това съжЕляваш?!

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Да бе да, да чухте някои от кандидат-кметовете да го предложи ? Дори сега след изборите шикалкавят за тегави мерки като вдигане на данъци и ограничаване на направилното паркиране.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Е разбира се, те 99% от колите в центъра са със софийски номера, дори да има 1% с други номера, те са на хора които живеят в София, просто не са сменили регистрацията.

 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално


  Което съвсем не значи, че от по-беден архитект е невъзможно да излезе една наистина качествена идея.
  Дори и най-известните архитекти са тръгвали от нищото драги!
  —цитат от коментар 39 на Храбър


  Стига глупости. Центърът на София не е "нищото" от което да тръгне бъдеща звезда.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#29] от "kapitan_laino":

  Колега, каквито и реконструкции да направиш в центъра на София, екскурзоводската обиколка ще включва САМО:
  1. Църквата Св. Неделя и историята на комунистическия атентат;
  2. Подлезът пред Цум с църквата Св. Параскева;
  3. Подлезът между МС и Президенството с останките от кулата и портата на антична Сердика и римската улица.
  4. Атриума на Президентството и смяната на караула.
  5. Арх. музей, площад Ал. Батемберг, театър Иван Вазов;
  6. Руската църква, площада пред НС;
  6. Катедралата и Св. София.

  Ако някоя герберастка кратуна наистина мисли за София като за туристическа дестинация, ще премести НИМ в центъра, и ще помисли за място, където да паркират туристическите автобуси, а не да ги гонят на майната си.

  Никой, абсолютно никой не се вълнува от пейките за по 10 000 лв, които след 2 години ще бъдат разрушени.

 54. 54 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  Много си наясно - Вежди после и другия министър се обясняваха по темата. Признай си, че си на заплата в общината от доста време. По всички проекти си на амбразурата. Чиновник ли си там?

 55. 55 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А Нинова като каква в държавата и по-специално в София е имала властта да ви пребори да "изриете"?

 56. 56 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 483 Неутрално

  В тия конкурси не трябва да участват хора говорещи с диалект. Като напр. при ремонта на "Граф Игнатиев" поканали някакъв да говори по една тв и той ми говори с диалект.Трябва да участват само хора, които познават духа на София, такива, които са закърмени със София. Оная от Самоков превърна центъра в селски мегдан, ама не е виновна. Тя това си знае от младите си години. Толкова си може.София за съжаление вече има друг социален облик. Дойдоха тълпи от майната си, нагли и нахални и я превърнаха в провинциален град. Навсякъде се мяка, яка и т.ч.
  —цитат от коментар 13 на krf54523578


  Аз предлагам ти да спечелиш конкурса. Познаваш духа на София, обаятелен си, най-кадърния, не говориш на меко, абе въобще най - удачния дънер!!!

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#54] от "falkoneti":

  Не, не съм чиновник и не работя нито в държавна, нито в общинска организация, просто не съм слаб*умник като 90% от коментиращите дето влизат тука да си излеят душевните екскременти.

 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#53] от "historama":

  Маршрутът и обектите на обиколката не променят факта, че не е ОК най-централният площад да е паркинг за таралясници, кочина като Графа или селско мегданче като Витошка.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#58] от "kapitan_laino":

  Много ми е любопитно как трябва да изглеждат тези места за да удовлетворят високите ви изисквания. Дайте някакъв пример от европейски град пък аз ще се пробвам да го критикувам в съшия стил ?

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#53] от "historama":Маршрутът и обектите на обиколката не променят факта, че не е ОК най-централният площад да е паркинг за таралясници, кочина като Графа или селско мегданче като Витошка.
  —цитат от коментар 58 на kapitan_laino


  Ще ти го обясня с думи прости. С подобно мислене във В. Търново преместиха паркинга за туристическите автобуси който бе пред Царевец, и принудиха групите (най-вече от хора в трета възраст) да вървят по 15 мин. пеша. Идеята на кмета бе туристите да отделят цял ден за града, съответно 2 нощувки, а не 3-4 часа, и 1 нощувка. Резултатът бе, че половината групи изключиха Царевец от програмите си.
  Между другото много от турист. автобуси в момента стационират по Мария-Луиза в частта пред Джамията.

 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#55] от "falkoneti":

  В онзи момент тя беше главата радетелка за запазване на културното наследство. После спасителите поеха водещата роля в хейтенето. Но онези камънаци са нейно постижение.

 62. 62 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  Много вярно! И аз искам да се упражняват малко.Ще счупят квото ще счупят, но след това са мои!! И тогава тяхното ще заприлича на писукане!! А релано ще бъде гавра с жив!

 63. 63 Профил на if you believe
  if you believe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много грозно бе...
  на третата снимка, се вижда една композиция от три сгради. От грозна, по грозна. Средната стърчи. има надписи алианц / макдоналдс.
  Докато това е фона на софия, няма никакъв смисъл да се говори за площад.

  Аз ортвам на плаж, ще се върна след 15 години да погледна пак. Ако пак видя същата композиция от 3 олюпени грозни сгради..... ебем ти и площада архитектурен

 64. 64 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  Защо хейтене? Не беше ли правилна критиката? Там се достроиха руини все едно дувар на село майсторяха. Какво се запази реално?

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  И отново ще се обърна към началството на София!
  Другари общинари, вас са ви избрали да направите София по-приятна за софиянци (което включва и крайните и новите квартали), както и успоредните улички на главните, а не само да се упражнявате на тема "витрината" (центъра) на София!

 66. 66 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#65] от "historama":


  Абе и там не се упражняват. Щото това ако е витрина не знам в кварталите как е.

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#45] от "m17":

  Да де. Какво общо има София с европейските градове?
  Опс-с-с-с...! Забравих, че имаше един кмет пожарникар, който разправяше, че след неговото кметуване София щяла да стане по-добър град от Виена...! :)))

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Крайно време е да престане да се залага на българи. Не само за архитекти ами и за археолози и за всякакви. Не може да откриеш руини отгоре да започнеш да лееш бетон уж си бил възстановявал обекта. Така се УНИЩОЖАВА всичко. И всичко това е заради глупостта, мегаломанщината и алчността на някои. Направо да се взима световният опит.
  75 г. комунизъм СТИГА.

  ДБ=БКП
 69. 69 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Има няколко дувара като във всяко планинско село. Но нали защитниците на паметниците на културата трябва да изкарат някой лев. И те са хора.

 70. 70 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#13] от "krf54523578":

  Откърмените и израсналите в София говорят на специфичен диалект - той не се ли брои?

 71. 71 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "krf54523578":Откърмените и израсналите в София говорят на специфичен диалект - той не се ли брои?
  —цитат от коментар 70 на princess_x


  ... в София се говори жаргон, а не диалект.... съвсем различна е "бирата" )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 72. 72 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Главното е, да се усвоят европарите, същото беше при Графа, същото гласят пред Ал. Невски, същото и по Мария-Луиза.

 73. 73 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#9] от "pariah":

  И какъв е смисъла от един бошлав конкурс с резултат нулев. Защо не кандидатстват с проектите си в истинския конкурс?! Защо не искат да се съревновават с чуждите архитекти и студиа?! Въпроса е реторичен - ясно е защо, за да могат да плюят още дълго време, а така с "алтернативния" конкурс си създават умнокрасив повод! И 2ри повод за плюене - защо не избрахте нашия нелегитимен победител?! Ще искат Фандъкова да наруши закона, което тя разбира се няма да направи. Но какво да очаква човек от радикални саботьори-комунисти и кибертерористи! Няма край това вашето падение! Историята се превръща в жалка пародия!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 74. 74 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#13] от "krf54523578":

  То и шопския говор се води диалект.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK