Собственици: Градска тоалетна ли? По-добре кафене или културен център

Докторската градина. След като общината продаде обществената тоалетна и тя от години е затворена, се наложи слагането на химическа...

© Анелия Николова

Докторската градина. След като общината продаде обществената тоалетна и тя от години е затворена, се наложи слагането на химическа...Тази година изтича последният срок, в който бивша обществена тоалетна, продадена от Столичната община, трябва да си остане тоалетна. До 2002 г. в София е имало 38 и само за няколко години след това – до 2009 г., са продадени 16 от тях, предимно в центъра. Единственият проблем за новите собственици, сдобили се с обекти на оживени места, е бил да се изчака срокът от 10 години за запазване на дейността - такава клауза е имало в договорите по сделката със Столичната община. След изтичането му купувачите са били убедени, че бързо ще успеят да сменят предназначението на обекта в общината.


Когато се извършват продажбите, кметове са Стефан Софиянски (до 2005 г.) и Бойко Борисов (2005 - 2009 г.) Столичната община е получила от продажбата им през този период общо 662 000 лева, съобщава тогава "Дневник". Цените, на които най-често са били продадени, са между 20 000 и 40 000 лева, като за една дори са платени 121 000 лева. Тя е до Централната минерална баня и не работи.


Днес в София е проблем човек да намери обществена тоалетна дори в центъра. Туроператори се оплакват, че чуждестранни туристи често изпадат в неловко положение, докато обикалят историческите забележителности. Но пък могат да пият кафе в бивши такива заведения.
Защо си струва да се купи градска тоалетна


Инвеститорите са били привлечени преди всичко от безценното им местоположение – в градини и паркове до НДК, зад Народната библиотека, до театър "София", площад "Възраждане", срещу хотел "Хилтън"... Мотивът за купуване на занемарена тоалетна е възможността над нея после да се изгради ателие за химическо чистене, фризьорски салон, кафене...


Глобите не плашат частните притежатели на WC


Отговорност за следприватизационния контрол на тези сделки е носела Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Тя е водила съдебни дела с някои от купувачите, защото не са спазили клаузата "запазване на дейността", най-често за срок от 10 години.


Има наложени санкции от 20 000 лева по тази причина, но те не отказват собствениците, защото след изтичането на срока за запазване на дейността се открива възможност да поискат разрешение за строеж на мястото на старата тоалетна. Тези места, макар и в паркове и градини, са ситуирани в подробните устройствени планове като строителни петна.


Данаил Кирилов: Опитваме да я продадем, но няма интерес


Сделките за продажбата на градските тоалетни са извършвани от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). По това време председател на Надзорния съвет на агенцията е бил Данаил Кирилов, сега министър на правосъдието. По същото време той е ръководил и стопанската комисия на Столичния общински съвет (СОС), където са утвърждавани тези сделки за продажба.


През януари 2009 г. Кирилов се оплаква пред "Дневник", че общината не успява да продаде тоалетната в Докторската градина. "От лятото се опитваме да я продадем, но няма интерес", казва той.


Въпросната тоалетна е била продадена малко по-късно през същата 2009 г. на частно лице, обясниха от район "Оборище". Имало е клауза да се запази дейността на обекта за срок от 10 години - до май 2019 г., за чието спазване е била отговорна СОАПИ. Обектът обаче е изоставен и заключен.


"В архива на районната администрация не се съхраняват данни за действия на собственика по експлоатацията на обекта. Сградата не се използва по предназначение и не е достъпна за външни лица", съобщиха от "Оборище" след запитване на "Дневник".


Запитан за причините, Данаил Кирилов обясни за "Дневник", че следприватизационният контрол на този обект, (продаден през 2009 г.), е отговорност на СОАПИ, а той от август 2009 г. вече не работел там. "Тогава станах областен управител на София", заяви той.


Данаил Кирилов

© Надежда Чипева

Данаил Кирилов


Мястото е със статут "за КОО и озеленяване", което значи за комплексно обществено обслужване. Това позволява промяна на предназначението на обекта и изграждане на кафене, павилион, магазин, дори офис върху тоалетната в Докторската градина.


Сега до входа на частното WC е поставена химическа кабина, и то със специално разрешение на общинския съвет от 14 юни 2018 г., за да "осъществява функцията на обществена тоалетна", уточняват от район "Оборище".


Строително петно в парка на НДК


Общественото WC в парка на НДК е напълно занемарено, може да бъде открито в зелените площи до бул. "Фритьоф Нансен". Продадено е на частна фирма, съобщиха от район "Триадица".


Купувачът е "Младежка кооперация "Ялта", която е получила тоалетната от общината за 85 000 лева и по договор е трябвало да инвестира в нея 45 000 лева – за улеснен достъп на хора с увреждания


Сградите са две, но са затворени и състоянието им днес трудно ще убеди, че са влагани сериозни пари в подобрения. В устройствения план на района на НДК те са отбелязани като WC.


Собственик на WC: Бих изградил културен център, но засега не разрешават


Димитър Илиев, съсобственик на "Младежка кооперация "Ялта", която държи запуснатата тоалетна в парка на НДК, заяви, че работела, но спряла преди няколко години заради ремонта на пространствата пред НДК.


Паркът пред НДК. Собственикът на тази затворена градска тоалетна иска да пристрои към нея културен и билетен център

© Анелия Николова

Паркът пред НДК. Собственикът на тази затворена градска тоалетна иска да пристрои към нея културен и билетен център


"Искаме да направим културен център там с продажба на картини, на сувенири или на билети за концерти. Не искам кафене или бар. Тоалетната ще остане, но ще я качим на нивото на земята, защото е построена дълбоко, на 8 метра в земята, и възрастни хора трудно слизат. Срещнахме се с главния архитект на София Здравков за тази идея още през 2016 г., но досега няма решение", обясни Илиев.


Той предлага общината да изясни какво може да се прави върху тоалетните и да даде срок от 6 месеца за реализация. Ако собственикът не спази предписанието, общината да я изкупи обратно.


Строеж на банков офис в парка "Заимов"


През 2004 г. обществената тоалетна там е била приватизирана чрез замяна с апартамент в "Люлин". През юли 2011 г. е дадено разрешение строеж на банков офис.


Собственици: Градска тоалетна ли? По-добре кафене или културен център

© Максим Караджов


Получено е право на строеж и на втори етаж от 160 кв.м. Тоалетната е купена от фирма "Уел Ком 00", собственост на Радосвет Радев (притежател на "Дарик радио" и председател на Българската стопанска камара) и на Десислава Попова до 2011 г. Те препродават фирмата си на ирландец, който на свой ред я продава заедно със старата обществена тоалетна на Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК. Сега там се строи усилено, като табела уточнява, че проектът вече е за бистро или бърза закуска.


В най-скъпата тоалетна - автомат за кафе


Тоалетната в градината пред Централната минерална баня е била приватизирана срещу 121 000 лева през 2006 г. Тя работи няколко години, но отскоро е заключена. В мъжкия вход беше монтиран автомат за кафе, надписът за него стои и сега. Собственикът обмисля да дава части от нея под наем, научи "Дневник".


Наблизо има безплатна тоалетна в предверието на джамията Баня баши и друга, платена – 60 ст., отсреща в Централните хали.


Даване под наем на "едното място" е печеливш ход


В Такевата градинка (на ул. "Солунска" и ул. "Ангел Кънчев") старата градска подземна тоалетна беше дадена под наем след публичен конкурс през 2014 г., организиран от район "Средец". Наемателите бяха задължени да запазят тоалетната и те го сториха.


Тоалетната в Такевата градинка на ул."Солунска" е част от кафене

© Анелия Николова

Тоалетната в Такевата градинка на ул."Солунска" е част от кафене


Отгоре й със заповед на кмета от 2001 г. се разреши надстрояване - първо беше пункт за химическо чистене, а сега е изискано кафене. Входът към действащата обществена тоалетна в сутерена умело е "прибран" отстрани на надстройката. Табела сочи къде е "едното място". То е безплатно и даже е указано, че работи 24 часа.


Табела сочи къде е вратата за обществената тоалетна в Такевата градинка

© Георги Кожухаров

Табела сочи къде е вратата за обществената тоалетна в Такевата градинка


В случая е намерен работещ модел, който хем е в услуга на хората, хем ползвателят го поддържа и печели от кафенето, хем район "Средец" получава месечен наем, макар и 250 лева. Но 5-годишният срок на договора за наем изтече наскоро и сега се подготвя нов конкурс за наемател.


С 50 ст. вход избиват инвестиция за 66 000 лева


На площад "Възраждане" е един от малкото примери за приватизация със "запазване на дейността". Купена е през 2003 г. за сумата 66 000 лева от фирма "Глория ВХБ". И мъжкото, и женското отделение работят, входът е 50 ст., но условията са спартански. Тук купувачът по договора със Столичната община е трябвало да вложи 99 000 лева за достъп на хора с увреждания и подобряване на интериора, но видимо е, че това не се е случило.


Ремонт с пари от ЕС


В градината "Св. Седмочисленици" затворената обществена тоалетна дълги години беше в ролята на фундамент на заведение за бърза закуска. Масите бяха разположени между входовете за мъжкото и женското отделение на WC-то, които не работеха.


Тя още не е отворена, но предстои конкурс за даването й под наем, като заведение отгоре няма да се допуска, съобщиха от район "Средец" за "Дневник".


Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", извършен с 24.1 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж", включи и ремонта на тоалетната в градината "Св. Седмочисленици". Заедно с тази в градинката "Кристал", която потъна в ново кафене, са единствените възстановени тоалетни в центъра.


От кандидатите за кмет на София само в програмата на арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" се търсеха решения за този проблем на столицата, която вече е международна туристическа дестинация. Игнатов остана трети на изборите, а темата не е засегната в програмата на новия кмет Фандъкова.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  Това е един от големите проблеми на София. Явно общинарите в София ползват памперси и не ги брига градската среда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Има толкова много решения за обществени тоалетни.
  Въобще няма нужда да са монолитни сгради.
  Има прекрасни решения за премествяеми обекти, които са обезопасени, самопочистващи се и т.н.
  Просто общината трябва да ги закупи и постави.

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Щом като може да има музей в банята, може да има и културен център в тоалетната. Или скара-бира.  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Докторската градина. След като общината продаде обществената тоалетна и тя от години е затворена
  ______________
  Е какъв беше този инвестиционен интерес не шуро-баджанаците към WC???
  Общината да им върне по $5000 или по колкото са дали и да си ги стопанисва сама, който иска градинка, кой иска заведение да ходи в моловете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Това е проблем във повечето столици на Европа...

  Но пък в някой части на уж стара Европа (Холандия, Белгия, Скандинавието) е нормално да препикаеш ъгъла на къщата, а улиците сутрин миршат по-зле от подлеза пред гарата...

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4575 Неутрално

  Трябвало е просто да НЕ продават тоалетните! Общинското озеленяване да ги стопанисва!

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Продавачът на тоалетни сега продава правосъдие.

 8. 8 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Това е някакво извратено безумие.... но само тази статия да преведеш и покажеш на чужденец ще разбере отраз за каква държава и община става дума....

  Pure Chewing Satisfaction
 9. 9 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какъв комунизъм, какъв антикомунизъм, какви пет лева, господа! Тази история е достатъчна да те отчая от живота! А ние книги издаваме, симпозиуми правим, по разни теми дълбокомислени... Боже опази!

 10. 10 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Разбира се,че е по-добре,но..

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 57 Любопитно

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  ???

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  това пък е пълна лъжа.....
  абсолютно....
  Как не те е сраам да го напишеш....

 13. 13 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 485 Весело

  По тоалетните се разбира културата на човек, на град, на нация....
  Какви могата да са тоалетните:
  - чисти/мръсни
  - автоматични/японски
  - общи/единични
  - мъжки/женски/ среден род
  - с вода/без вода
  .........................

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Друго си е кафе за 5лв, някак по-европейско

 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Щото очевидно не го е срам да пикае по ъглите на къщите... и го нармира за нормално. Човещинка, като го е напънало...

  Иначе да... още едно нещо за което видните общинари (не само в София), се питат- а бе, как става тая пущина?! Как в Турция МОЖЕ!!! а у нас не може... тоалетна в която всичко е автоматика и на седалката ти се нанизва найлонче и е чисто, а у нас в центровете на големите градове все още има градски тоалетни мирищещи на хлор и урина и са тип КЛЕКНИ, не биде, а с дупка!!!!

  СРАМ!

 16. 16 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 813 Неутрално

  По устройствен план на петната да пише "Обществена тоалетна" и толкова. Всичко друго означава корупция.

 17. 17 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Европейска столица на пикнята!!!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 18. 18 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1014 Весело

  Абе другари приватизатори, парите не миришат, бе! Не съм го казал аз, ами цял римски император, бе!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Това е проблем във повечето столици на Европа... Но пък в някой части на уж стара Европа (Холандия, Белгия, Скандинавието) е нормално да препикаеш ъгъла на къщата, а улиците сутрин миршат по-зле от подлеза пред гарата...
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  Едно време в Европа не беше така ...ама клошарите и ислямистите с уголемена простата я атакуват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Показателно е че стоящите зад "сделките" (пардон далаверите) са се издигнали в йерархията на българската номенклатура. Станали са министи, премиери, милионери.

 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Нвероятно, но факт - на 10 ноември, 30 години след началото на посткомунизма в България водещата тема в Дневник е за ТОАЛЕТНА! Показателно за българското ниво на социума....Трагично, не случайно 2.5 милиона българи заминаха, моя милост включително към нормалния свят. Защото разбраха и предвидиха какво ще стане с татковината.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 22. 22 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Това наистина е проблем. Аз лично не съм срещал трудности да използвам тоалетната на някое заведение в София. Но пък чужденците не го знаят това, т.е. знаят го, доколкото Макдоналдс, например, никога няма да ти откаже тоалетна, поне ако изглеждаш достатъчно прилично дотам, щото да не будиш съмнения, че ще си пощиш въшките вътре.

  Както и да е, мисля, че ако се обърне внимание на тази особеност в туристическите гидове, този именно проблем ще се минимализира. По-големият проблем е, че тоалетните, където трябва да ги има - гари, автгогари, летище, са под всякаква критика... Меко казано. Но пък това не зависи от общината или държавата, а от концесионера.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2890 Любопитно

  Културен център, кафене?!
  Общината е за бой, че "продава" с възможност да се смени предназначението. Позорно е да няма читави обществени тоалетни в европейска столица.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  Това си е важна тема. Е, всички го знаят "Слончето" в Борисовата градина. Има павилион, дето се продава и бира, и кока-кола, и сладолед, но ако искаш да се изпикаеш не в храстите наоколо, трябва да изминеш поне 500 метра до най-близкото заведение, или да рискуваш да завъдиш едни особени сталактити и сталагмити, ако ползващ пластмасовата кабинка, пълна с лайна, която явно се почиства веднъж на сезон.

 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  “Но пък в някой части на уж стара Европа (Холандия, Белгия, Скандинавието) е нормално да препикаеш ъгъла на къщата”
  ——
  Викахте ли “булгар, булгар” докато го правехте?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1223 Весело

  Една от най-големите срамотии на нашето велико Метро, е че там няма тоалетни. Обществени тоалетни, а не кабинки, преливащи от фекалии трябва да има при всяка градинка или парк. Последицата е видима - деца и възрастни хора опикават храстчета и борчета, защото пред зора културата не важи.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 27 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#26] от "г-н Думанов":

  Когато откриваха станцията на "Малинов", имаше. Хубава тоалетна.Днес на врата има отпечатан на принтер лист, че е "служебно помещение". Разбира се, че е заключено.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  Нещата са толкова зле, че дори и най-заклетите гробарски тролове са се изпокрили!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 645 Неутрално

  ... Явно общинарите в София ползват памперси и не ги брига градската среда.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Според мен те въобще не излизат из София, за да имат нужда от нещо толкова тривиално като тоалетна. Техният ежедневен маршрут е от апартамента в колата, от колата в общината, от общината в колата и от колата в апартамента. Събота и неделя ако не сме си домА (разбирай не в София), сме някъде на почивка. За предпочитане с чуруликащи птички за фон.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  До коментар [#29] от "parcaleste":

  Това е метафора - памперси за "мозъци" . Това е едно от главните оплаквания на туристите, посетили София и СО го знае много добре но не прави НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#27] от "8th_ball":

  Да, наистина, май така беше... Но на метростанция Младост-3, какви храсти има... Всичко по черния път е покрито с кърпички и дамски превръзки. Добре, че в Сан Стефано Плаца направиха хубави тоалетни, че беше много неловко човек да си придаде деловит вид и да посети СУ единствено с тази цел. :))

  CONTADOR GRATUITO!
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":това пък е пълна лъжа.....абсолютно....Как не те е сраам да го напишеш....
  —цитат от коментар 12 на Gustav Mahlerov Vienski  До коментар [#12] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  В Лондон може да се пикае по улиците стига да е малко по-дискретно,разбира се.

 33. 33 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Тези тоалетни са остатъци от едно друго време. Навсякъде в Европа обществените тоалетни са просто една кабинка, която може да се постави дори на оживена улица:
  https://labingranada.org/wp-content/uploads/2018/09/Street_toilet_Paris_France-670x433.jpg

  Никой няма нужда от тоалетни, в които трябва да се слиза и тече вода навсякъде.

 34. 34 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#33] от "Yavor Raychev":

  Умнико, излез от панелката си ...

  https://www.youtube.com/watch?v=0XJ8LK2GXXc

  А нормалните хора ги правят дори сред природата...

  https://www.youtube.com/watch?v=ElGO1T3SLU8

  https://www.youtube.com/watch?v=MbtWOman_qI

 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Това е проблем във повечето столици на Европа... Но пък в някой части на уж стара Европа (Холандия, Белгия, Скандинавието) е нормално да препикаеш ъгъла на къщата, а улиците сутрин миршат по-зле от подлеза пред гарата...
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  От "Скандинавието" имам опит само от Финландия и съвсем малко от Швеция. Дори и през ум не би ми минало да правя подобно нещо там. Глобите са убийствени, дори за техните доходи.

 36. 36 Профил на ozn11624821
  ozn11624821
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом няма тоалетни значи е разрешено изхождането навсякъде! Свидетел съм, преди много години на човек му отказаха тоалетна в заведение, той излезе и се изпика, на релсите, на трамвая, на булевард" Витоша". ... Ееех европо още си мноого далеч от нас!

 37. 37 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 934 Весело

  Значи, ако г-жа Фандъкова не беше учителка по руски, а човек с опит в частния бизнес и да има представа какво е градска среда, като арх. Игнатов например, щеше да регистрира една общинска фирма.
  Например "Общински бани и кенефи" ЕООД, да назначи мениджър да управлява веригата тоалетни и след това да приватизира цялата фирма на печалба, не само да отива градските кенефи като съсипани имоти. Още повече, че една специализирана компания с верига обекти за хорските нужди би могла да кандидатства за финансиране от еврофондовете, например по програмата "Устойчиво развитие и конкурентноспособност" или по "Еразъм+"

  Бог да благослови Америка за България!
 38. 38 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Yavor Raychev":Умнико, излез от панелката си ... https://www.youtube.com/watch?v=0XJ8LK2GXXc А нормалните хора ги правят дори сред природата... https://www.youtube.com/watch?v=ElGO1T3SLU8 https://www.youtube.com/watch?v=MbtWOman_qI
  —цитат от коментар 34 на diegos


  Какво точно искаш да ми кажеш с тия линкове? Кой прилича на публичните тоалетни, които са вкопани метри в земята, които ги има в България и в София? Ти влизал ли си в такава? Аз съм и повече не искам да повторя.
  Сигурно е готино да имаш арт инсталации, дори такива, които са ненужни, за тоалетни. Става въпрос за това, че има по-добри решения от тия дупки, които са останали от комунистическо време и сега се ронят сълзи за тях. Кабинките са едно такива решение

 39. 39 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Нищо, частната инициатива и конкуренцията ще оправят нещата

 40. 40 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#38] от "Yavor Raychev":

  Кабинките са ужасно решение. Пожелавам ти цял живот такова да ползваш.

 41. 41 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Този проблем има и мобилно решение.Спомня си,че в една европейска столица,мисля в северна страна,имаше подвижни тоалетни,които денем са по места а нощем са в гараж.Така че всичко е възможно но някой трябва да го направи.

 42. 42 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#40] от "ceci_":

  https://diario.madrid.es/ciudadlineal/wp-content/uploads/sites/29/2018/03/interior.jpg
  Това изглежда ли ти ужасно? На мен не.
  Но благодаря, ще се радвам цял живот да ги ползвам, ако ги направят и в София.

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Опаааа, Дани кенефа :D

 44. 44 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "...темата не е засегната в програмата на новия кмет Фандъкова."

  Сигурно е сметнала, ще е маловажна тема, но всъщност не е. Щом не е помислила за най-естествените нужди на съгражданите си, значи толкова е и уважението и към тях.
  За туристите дори и не отварям дума. Всеки вече е ходил в чужбина и е видял, че туризъм няма как да се прави без решението на този проблем.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 45. 45 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Не е като да не съм живял и пътувал на запад - и там тоалетните не са висш приоритет....във Виена освен свирещата Моцарт тоалетна на Карлсплатц (платена) за друга не се сещам....

 46. 46 Профил на SuperSpurs
  SuperSpurs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това със заключването на тоатетните трябва да е наказуемо. Най-много съм страдал в болници като придружител... Александровска, Окръжна и т.н е ад - всичко заключено или служебно. Няма и в кафетата тоалетна та да оцелееш като в центъра.

 47. 47 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Тези са Б@клуци, а не "инвеститори"

 48. 48 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В Несебър на центъра в Стария Град кенефа е по 1 лев.
  500 лв чисти на ден не ги харесват.

  Аз бих взел тоалетна в София на възлово място.
  И ще правя пари.
  Чистачи ще се намерят за добри пари.
  Входа - автомат с монети.
  Вътре - реклами на писоарите, на вътрешната страна на вратите на кабинките.
  (В Китай дори са монитори).
  Автомати за презервативи, превръзки, четки и пасти за зъби, носни кърпи - кот са сетиш.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 49. 49 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 379 Неутрално

  В това отношение в Петербург е съвсен различно - има прилични градски тоалетни до всички забележителности.

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  ,,....Когато се извършват продажбите, кметове са Стефан Софиянски (до 2005 г.) и Бойко Борисов (2005 - 2009 г.) ....,,

  ДНЕВНИК какво общо имат кметовете в големите градове с продажбата на общинските тоалетни. Нали се знае, че за всяка дейност в кметсвота на голям град си има отдел който отговаря за тази дейност, като обществените тоалетни например. Подробностите друг път

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yavor Raychev":

  И вратата на кабината автоматично се отваря и затваря, като отвън веднага светва червено, че е заето, май я знам къде е тази тоалетна

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#35] от "ivanpopov":

  Знам че в Германия също има глоба ако пикаеш на обществено място,но само ако някой се оплаче че твоето пикаене го притеснява. Например някой живеещ в блока пред който си се свършил "малката нужда". Това малко ме учуди защото мислех че германците са запазили доста от варварското у себе си и са толерантни към естествените нужди на човека,като пикаене,пърдене,оригване...

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#44] от "Jessika":

  Нима не разбирате защо управляващите не ги е еня за обществените тоалетни?! Защото трябва да дадат безвъзмездно пари за тяхната поддръжка. Затова! А ако ги приватизират и сложат платен вход на тях ще бъдат на загуба,щото почти никой българин няма да с бръкне да даде пари за тоалетна. Така са оставили всичко на само тек... Проблема донякъде може да се реши ако задължат със закон собствениците на кръчми и ресторанти да пускат външни хора да ползват безплатно тоалетните им. Но управляващите комунисти няма да приемат такъв закон за да не настроят ресторантьорите срещу тях.

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Един ткъв огромен град без тоалетни, това е безобразие. А искаме да сме туристическа дестинация и да печелим от туризъм. Управниците ни са толкова некадърни, толкова безхаберни и примитивни, че нямам думи. Фандъкова ходила ли е пеш в София и знае ли за този проблем, който датира от 30 години. Илитя няма физиологични нужди. Не се мисли за хората, а само за печалбата и далаверите. Повдига ми се от тези некадърници.

 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2645 Весело

  До коментар [#53] от "deaf":

  ”Проблема донякъде може да се реши ако задължат със закон собствениците на кръчми и ресторанти да пускат външни хора да ползват безплатно тоалетните им” 😂
  А най—добре ще бъде да задължат всички живущи на партерни и първи етажи да пускат безплатно гражданите в домашните си тоалетни.
  😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#54] от "proza":

  В много градове в Европа обществените тоалетни са кът. На възлови места има писоари. Облекчаваш се пред всички.
  Ето тук бях пуснал нещо по темата:
  https://m.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/04/20/3422134_pisoar_v_gent/

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Едно не мога да разбера - отдадено е нещо за определена дейност на концесия. Като си го зарязал и оставил да се руши, за чий БАХУР после общината ще си го изкупува обратно? Нещо нарушение на договор, глоби, едно-друго? За сметка на това се получава награда - като не си могъл да го пуснеш в употреба по предназначение (но за сметка на това тотално си досъсипал инфраструктурата), направи кафе-галерия, да си избиеш "загубите".

 58. 58 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 771 Весело

  С'я, мо'е да е сексистко, ама за мъжете има мноо'о естетично решение.
  https://www.luberonlife.com/pissoirs-of-paris/

 59. 59 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Трябва да поискаме помощ от Индия за решаването на тоалетния проблем.
  И ние като тях ходим където сварим.

 60. 60 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Една пт първите прояви на частното предприемачество в СССР беше отварянето на музикални градски тоалетни. При нас този етап беше пропуснат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 269 Весело

  Заглавието ми прозвуча така - "Герберасти: Градска десница ли? По-добре Валери или Каракачанов"

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanpopov":

  Дрън, дрън, явно след полунощ не си показваш носа навън.

 64. 64 Профил на mitmih
  mitmih
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоалетната до входа на Медицинския университет, ул. Г.Софийски, е купена от Елена Костова.

 65. 65 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Просто трябва да има тоалетни из София.
  Решението за тоалетната на Солунска и Ангел Кънчев е идеалното според мене решение. И купувачът си изпълнява задълженията много съвестно и културно. Има табела, че това е обществена тоалетна, вътре винаги има тоалетна хартия, сапун, кърпи за бърсане и е чисто.

 66. 66 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1030 Гневно

  До коментар [#65] от "Мондиана":
  Абсолютно! Не виждам какво толкова има да се философства повече?
  Има начин, има добри примери, прилагат се и точка по въпроса. Ако не им изнася на т.нар. собственици, продават я на такива, които имат желание да работят и толкова!
  Местоположенията, наличието на ток, вода и канал в тези обекти ги прави изключително притегателни за предприемчивите хора. Експлоатацията им много лесно се контролира чрез данъците. Я приемете един закон, че данъкът на този обект е 10 хил лв на година, а ако стои затворен и не се ползва по предназначение - данъкът се дължи в двоен размер.
  И после да си ги държат заключени колкото си щат.
  Аман от мрънканици и откриване на топли води!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 67. 67 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 310 Неутрално

  С право преди години се възмутиха, когато Давид Черни изобрази държавата ни като тоалетна. Очевидно не е било адекватно, защото, както се оказва, и една нормална, работеща тоалетна нямаме в центъра на столицата ни...

 68. 68 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Затова трябваше да изберем арх.Игнатов......
  Седа София ще бъде не само замърсена , но и осрана !!!

 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Напълно съм съгласна!

 70. 70 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "През януари 2009 г. Кирилов се оплаква пред "Дневник", че общината не успява да продаде тоалетната в Докторската градина. "От лятото се опитваме да я продадем, но няма интерес", казва той."

  Явно на нито една общинарска кратуна нивга не е хрумнало, че общината може просто да НЕ продаде тоалетната, а да я стопанисва. И така да направи живота на софиянци с един микрон по-удобен.
  Целият материал е достоен за Илф и Петров:

  Строеж на банков офис в парка "Заимов". През 2004 г. обществената тоалетна там е била приватизирана чрез замяна с апартамент в "Люлин". През юли 2011 г. е дадено разрешение строеж на банков офис. Получено е право на строеж и на втори етаж от 160 кв.м. Тоалетната е купена от фирма "Уел Ком 00"... Те препродават фирмата си на ирландец, който на свой ред я продава заедно със старата обществена тоалетна на Христо Друмев... Сега там се строи усилено, като табела уточнява, че проектът вече е за бистро или бърза закуска.

  Кенеф за панелка, та айде после през банков офис, от радиото Дарик, през ирландците, та у НДк-то, и накрая свършИха в бистрото...
  София, сър! Тука пикаем в храстите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK