"Демократична България" ще се бори за децентрализация на 24-те района, обеща Методи Лалов

Методи Лалов, арх. Борислав Игнатов и Веселин Калановски на днешното заседание на Столичния общински съвет

© Юлия Лазарова

Методи Лалов, арх. Борислав Игнатов и Веселин Калановски на днешното заседание на Столичния общински съветМетоди Лалов, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет, на първото заседание днес обяви приоритетите в бъдещата работа.


Софиянци са показали на изборите, че не разпознават нито ГЕРБ, нито БСП като партии - носители на промяната. Затова групата на "Демократична България" си поставя доста амбициозни цели за реформиране и модернизиране на управлението на Столичната община, подчерта той.


"От нас няма да видите безпринципни съюзи, търговия с постове, компромисни съглашения", обяви Лалов.
Демократите заявяват, че имат конкретни експертни решения на основните проблеми на града - презастрояването, чистотата на въздуха, опазването на зелените площи чрез "нова методика на изкупуване на имоти", подчерта той.


"Искаме да се премахне Комисията за обществени поръчки като нелегитимна", заяви Лалов. Той смята, че час по-скоро трябва да се извърши одит на общинските дружества, "за да работят за софиянци, вместо да бъдат канали за източване на столичния бюджет".


Фокусът на "Демократична България", който я отличава от всички други групи в съвета, е заявената цел - децентрализация на 24-те района на София. Те ще искат да се отпуснат делегирани бюджети на районните кметове, като се определи дял от приходите, "който безусловно да се разпределя на тях".


Той настоя за децентрализация и в културната политика на общината, като се прилагат работещи програми за опазване на културното наследство. "Районните кметове трябва да получават съответната помощ за създаване на културни продукти", обясни той. Така ще се съживят самодейността и културните домове в кварталите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK