Фандъкова инициира законови промени срещу презастрояването и фиктивните проекти

Йорданка Фандъкова инспектира строеж

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова инспектира строежДа спре строителството на сгради с намален брой паркоместа и отстояния е целта на първия пакет промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще предложат кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. За това съобщи пресцентърът на общината, цитиран от агенция "Фокус".


"Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни, към които изискванията за строителство са по-ниски", мотивира Фандъкова предложението си за промени в ЗУТ, което внася в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Сегашната практика показва, че инвеститори заобикалят по-високите норми към жилищните сгради, като ги представят в проектите си като общежития, апартхотели или ателиета.
"Затова настоявам да се премахне възможността за за строителство на сгради изцяло с ателиета, както и продажбата на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за хотели или общежития", обясни кметът на София. Тя вече е разговаряла с регионалния министър Петя Аврамова, с която ще сформират работна група за прецизиране на текстовете, които ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание.


Фандъкова предлага и създаване на регистър на системите за гариране и паркиране, който да спре злоупотребите."


"Констатираме злоупотреби с тези системи. С тях трябва да се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, но след въвеждане на сградата в експлоатация (издаване на Акт 16) те се демонтират и продават на друг обект", каза Фандъкова.


Следващ пакет от предложения за законови промени ще бъде насочен към овладяване на презастрояването в жилищните комплекси. Искането е да се увеличат параметрите за отстояние при строежа на нови сгради спрямо съществуващите.


В тази насока кметът и главният архитект работят заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия за анализ на плановете и наредбите в тази област.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK