С "кварталите-спални" София е със сгрешено градоустройство, смята главният архитект Здравков

Арх. Здравко Здравков

© Цветелина Белутова

Арх. Здравко ЗдравковГлавният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за промени в Общия устройствен план (ОУП) на София, които са заложени и в програмата на кмета Йорданка Фандъкова за новия мандат, пред в. "Труд".


Основната задача е да се разсее прекалено тясната сега функция на дадени райони в София, която той определя като основна градоустройствена грешка от 60-те и 70-те години в развитието на градовете.


Кварталите "Люлин" или "Гоце Делчев" да бъдат само за живеене, а други като "Полигона" зад The Mall да са само с функция "работа", дава пример арх. Здравков.
Той предлага да се създадат съвременни мултифункционални зони, които да включват и трите вида функции – обитаване, работа и забавления. Така ще се намали ежедневното придвижване от зоните за обитаване към зоните за работа в другия край на града, обяснява арх. Здравков.


Промените в ОУП обаче няма да станат бързо, тъй като процедурата за налагането им е сложна. Първо трябва да приключи работата по общинския проект "Визия за София 2050", която трябва да бъде приета от Столичния общински съвет, след което да бъде изготвено задание през 2020 г. за измененията в ОУП. После те трябва да минат през Министерския съвет, обяснява той.


Защо трябва да спрат фиктивните проекти за общежития и апартхотели


Овладяване и на презастрояването е целта на законовите промени, които обявиха, че внасят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на София Йорданка Фандъкова и арх. Здравков.


"Промените са в няколко насоки. Първите засягат сградите, които по същество използват възможностите в урегулирани имоти, отредени за нежилищно строителство, да се изграждат жилищни сгради, скрити под формата на ателиета, апартаментни хотели и общежития", обяснява арх. Здравков.


С предложените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се премахне формулировката "ателие". То е архаизъм от времето, когато тези обекти се ползваха от архитекти, скулптори, художници за стопанска дейност, но сега ясно ще се дефинира, че сгради, които са жилищни, да бъдат само такива, разясни той.


Ако купиш имот в общежитие, нямаш право на адресна регистрация там


Друга цел на предлаганите законови промени е да не могат да се обособяват отделни имоти в сгради, отредени за общежития и апартхотели.


Практика е в момента след получаване на Акт 16 на общежитие собствениците му да обособяват имоти за продажба – като апартаменти. Купувачът го купува като жилище, но после се оказва, че няма право на адресна регистрация там, електричеството се плаща по промишлени тарифи, получават и по-високи данъчни ставки, разяснява проблема арх. Здравков. "Същото нещо е и с апартаментните хотели", добавя той.


От строежа на фиктивни общежития и апартхотели страдат жителите на квартала, тъй като параметрите за отстояние от съседните сгради са доста по-ниски. Това е така, защото за тези сгради се предполага, че могат да имат и функции, които не изискват пряка слънчева светлина – лаборатории или производства.


"Когато се правят жилищни сгради, има доста по-големи изисквания по отношение на тяхното ослънчаване, на отстоянието на страничната граница", казва Здравков, а това не може да се постигне, ако сградите са прекалено близо една до друга.


Фиктивните общежития имат и по-малко паркоместа


Друг проблем от тези фиктивни общежития и апартхотели е, че към тях изискването за задължителен брой паркоместа в сградата е доста по-малко. Но тя после става жилищна, населяват я хора с автомобили, които няма къде да ги паркират освен навън, на улицата, в зелените площи, и "нарушават градската среда", обобщава той.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Какви общежития бре госин архитект, ти за баламурници ли ни приемаш?
  Кой ще спи в тези общежития, та им давате разрешения за строителство?
  Много добре знаете, че това са жилищни сгради, но сте си си издействали дупка в закона и си я ползвате заедно - и архитектите и строителите и общинарите, а и лобистите депутати.
  Всички сте едни долни лъжци, пфу!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  ха дано, ама надали...
  Прекалено добре ми звучи за де е истина!!!

 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Не виждам как ще забранят продажбата на жилища в апартхотелите!! Нали за това ги строят тези, за да ги продадат!?! Айде общежитията са 100 % за даване под наем, но имотите в апартхотела изначално са за продажба и след това евентуално за отдаване под наем!!

 4. 4 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 511 Неутрално

  ТОЗИ "предлага да се създадат съвременни мултифункционални зони, които да включват и трите вида функции – обитаване, работа и забавления"....
  Затова в междублоковите зелени площи ще разреши молове, игрални зали и казина, ресторанти, бизнес центрове, банки, автогари и т.н. УРА

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Младост Манхарън да стане, а Люлин - Бронкс

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  "От строежа на фиктивни общежития и апартхотели страдат жителите на квартала, тъй като параметрите за отстояние от съседните сгради са доста по-ниски. Това е така, защото за тези сгради се предполага, че могат да имат и функции, които не изискват пряка слънчева светлина – лаборатории или производства."

  ???

  Когато отстоянието е по-малко, страда не само "общежитието", а и съседната жилищна сграда, която въобще не е общежитие. Законът наистина ли не съобразява, че разстояние се мери винаги между две точки и има значение за двете?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Аз още не мога да си обясня как сградостроители, архитекти и общинари не са се сетили да вкарат в обръщение и термина "палатка" и да се спестят още разходи, а разрешенията да се дават още по-лесно.
  Зер с общежитията има далавера, ама с палатките тя ще е десеторна.

 8. 8 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 403 Неутрално

  За съжаление София може да бъде оправена само след голям катаклизъм - природен или война.
  След това застрояване от нулата...
  Най-лошото е, че градоустройствените грешки на Манастирски ливади и кв. Витоша се повтарят със страшна сила в квартал Кръстова вада.
  Никаква поука.

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Тоя е за бой! Вече в жилищните квартали щяло да има и индустриални и търговски и развеселителни обекти? Денонощна гумаджийница в гаража на блока е добра идея, така ли? Или под терасата ти да е паркинга за зареждане на мол-а/хипермаркета? И как хем ще борят фалшивите общежития, хем ще им разрешат да се намират сред жилищни сгради? Явно много закони са изначално сбъркани, за да се стигне до днешната кочина!
  Естествено, че трябва да има "спални" квартали, където да има строги норми за шума, озеленяването и тротоарите. И не обяснявайте, че е капитализъм и всеки може да прави каквото си иска с частната собственост.

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Архитектчето от Червен бряг нещо се е взел на сериозно?! А какво правим с апартаментите в жилищни сгради превърнати на хосписи, които селските хитреци отдават на Airbnb - на практика блокът се е превърнал в хотел без рецепция и данъци!

 11. 11 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 441 Весело

  Амиии, не може да бъде! И кога открихме този проблем, вчера?

 12. 12 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  София изначално страда от десетилетия от сгрешен главен архитект.
  Този индивид надгради Диков за много кратък срок.

 13. 13 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Намаленото предвижване може да стане едва когато тъпите работодатели разберат, че по-голямата част от хората работещи на компютър могат да работят от вкъщи и да идват за някви срещи по веднъж два пъти за час-два в седмицата. Хем спестяват от офис площи, хем от електричество и други консумативи. Поне 20% от хората в София може да не пътуват ежедневно в часове пик.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Фандъкова от 10 години управлява столицата и сега чак се сетила.

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  Намаленото предвижване може да стане едва когато тъпите работодатели разберат, че по-голямата част от хората работещи на компютър могат да работят от вкъщи и да идват за някви срещи по веднъж два пъти за час-два в седмицата. Хем спестяват от офис площи, хем от електричество и други консумативи. Поне 20% от хората в София може да не пътуват ежедневно в часове пик.
  —цитат от коментар 13 на grigoo


  Абсолютно сте прав, така е. Моята съпруга работи точно по този начин и се чувства отлично. Когато й се наложи да ходи до офиса, ползва трамвай, има удобен, а и не гони точен час, удобството е в пъти по-голямо.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  Я си изясни значението на думата “хоспис”.

 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#16] от "мики маус":
  Прав сте. Сбъркал съм с хостел.

 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  главния архитект да погледне към будапеща 17. не е далеч.
  че да не му казвам на какво дередже са наредбите за транспортната
  и други инженерни мрежи.

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Аз пък смятам, че може да си има и общежития, и апарт-хотели, стига да спазват същите отстояния и изисквания.
  И защо нямат право да се регистрират там хората, които живеят под наем? В цял свят си вадиш лична карта с адреса, където живееш, като представиш договор за наем. Да не си длъжен да имаш собствено жилище, за да имаш адрес?
  Имам много колеги в София, които са от провинцията, и не могат да си извадят софийска лична карта. Водят се в друг град, а на някои даже родителите са продали семейното жилище, или са починали. И тези хора се водят там 10-20 години и нямат право да си сменят адреса със софйиски. Ами техните деца, които са се родили в жилище под наем? Че то по света има хора, които цял живот живеят под наем - да нямат адрес ли?
  Адресът си ти е този, на който живееш в момента. Като се преместиш имаш 30 дни да си смениш личната карта и това е.
  Не знам защо София се лишава от правото да си брои новите граждани за софиянци, най-малкото за статистиката ще е по-добре, а и гледам има предложения % от личния данък на всеки гражданин да отива в общината, където живее. Глупаво би било от страна София да се лиши от тези приходи, а те да отиват в Перник или Кюстендил, като човекът от 10 години живее в София.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  На последните избори столичани имаха избор!
  Избраха си същата пасмина.

 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#13] от "grigoo":

  Това вече е тенденция в накои бизнеси. Казват му хоум офис. :)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Като е започнал, да каже и за магазинчетата на партерните етажи в новите кооперации и жилищни сгради. Тези партерни помещения трябва да са предназначени за затворени гаражи и паркоместа. Всеки апартамент в жилищната сграда с едно паркомясто. Но вместо това собственикът на сградата строи партера като магазинна площ и я продава на други или пък я дава под наем. Така живущите в съответната кооперация нямат къде да паркират и блокират всички тротоари в района.

  Крайно време е в България да разберем, че жилищните сгради са предназначени за живеене, а не за търговия. Който иска да продава стоката си - във всеки квартал има обособени пазари със сергии и търговски павилиони и помещения. Има си дори цели търговски центрове, строени по време на соца. Аз искам да имам гараж на партерния етаж и да си паркирам там колата. Гараж, който да се заключва и да има видео наблюдение, за да не треперя цяла нощ, че някой автоджамбазин ще ми крадне колата от улицата. Но ядец. Всяка нова кооперация се строи с магизинни площи и без гаражи.

  Маде ин Булгаристан.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 23. 23 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#21] от "Алф":

  Така ли, не знаех 🤣 има го ама е имаш право на няколко дни в месеца, аз говоря за непрекъсната работа от вкъщи и ходене до офиса за нещо, което не е удобно или не може от разстояние и то за малко, а не за цял ден.

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1930 Весело

  А е толкова лесно... Данъка на жилищата и общежитията в "работните" квартали да е х12, данъка на цеховете и работилниците в жилищните квартали също да е х24 и нещата си влизат по местата набързо въпреки и напреки законните вратички. Просто няма да има кой да ги купи, а като нЕма кинти, никой няма да ги строи. Може също при презастрояване данъците на всяка следваща сграда да се умножават прогресивно и пазара сам ще ограничи мераците.
  Та може, ама надали.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  От написаното става ясно, че архитекта е наясно с всички възможни врътки и въпреки това ние десетки годинин наблюдаваме презастрояване навсякъде. Другото набиващо се на очи е, че нещата ще са бавни, нямало да стане лесно, тепърва ще градим визия за 2050, в общи линии, да не се надаме много на промяна. Фандъка в пълната и светлина.

 26. 26 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Че за каква многофункционалност говори тоя - за живеене, работа и забавление!? Работата не е само в офиси. Акож е така, може да се съвместява офис-сграда в жилищен квартал. Обаче ако говорим за някакво производство - тумба-лумба, пушеци, тежки коли и т.н. в жилищен квартал - това е лудост. Не съм съгласен и да има места за забвления в жилищните квартали и на по-малко от 300 метра от жилищна сграда. Ако говорим за заведение за хранене - да, но ако говорим за вакханалията в студентски град . моля, моля. Как няма да се прибера от работа и да слушам гюрултията от производство и забавления. Това е прекалено.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  От написаното става ясно, че архитекта е наясно с всички възможни врътки и въпреки това ние десетки годинин наблюдаваме презастрояване навсякъде.
  —цитат от коментар 25 на Billy Pilgrim


  Аре малко по-сериозно.

  Този е главен архитект от има-няма три години. Какви десетки години, какви пет лева?

  Постингите под тази статия са като мероприятие по преброяване на дебилите във форума.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Сбъркана е концепцията на градостроителство още от комунистите.
  Но нали трябваше да се обезлюдят селата и да натъпчат раб. класа в апартаменти.
  А сме толкова малко народ на сравнително голяма площ.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 823 Неутрално

  СИЧКОТО СЕЛТАК ПРИДОЙДЕ НА ТАЛАЗИ КАТО БАШИБУЗУК И САМО БУТАТ , СЪНУВАЛ Е ТОЯ МАЛО УМНИК ГОЛЕМ ГРАД , БЕЗСРАМНИК

 33. 33 Профил на deeper
  deeper
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Имаш правилно мислене, но ще ще дам пример с вече съществуващ 10- етажен соц блок, с дължина около 100м , разположен от изток към запад, който хвърля сянка на 30-40м от себе си в съседния парцел. Само в разгара на лятото, когато слънцето е високо, този парцел получава няколко часа директна светлина.

 34. 34 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Този е "архитект" по диплома. Направил бил завода за сглобяване на автомобили в Баховица. Дали не са го направили този проект китайците, а той само го е подписал?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK