Колко струва жилищната политика на Столичната община

На 11 юли Столичният общински съвет разреши с 31 гласа "за" да се продаде общинския дял от имота на частна строителна компания.

© Юлия Лазарова

На 11 юли Столичният общински съвет разреши с 31 гласа "за" да се продаде общинския дял от имота на частна строителна компания.Столичната община спечели 240 124 евро от продажбата на своите 5/6 от терен, които бяха купени от притежателя на останалата 1/6 част. Така общината се отказа от възможността да построи 5-етажна жилищна сграда. В нея тя би могла да предложи апартаменти на нуждаещи се многодетни или млади семейства.


Възможностите и решението


Решението за имота на ул. "Клокотница" 63-65 в София, където може да се строи 5-етажен блок с над 30 апартамента средно по 60 кв.м всеки, е взето през лятото. Теренът е с обща площ от 796 кв.м, но има едно препъникамъче за бъдещото строителство - 1/6 идеална част от него (133 кв.м) е на частна фирма. В такива случаи общината може да прескочи "камъчето" по няколко законни начина, изгодни и за двете страни:
1. Общината да купи тази 1/6 част по пазарни цени.
2. Да предложи на собственика й апартамент или два в бъдещия блок.
3. Да му предложи равностойна замяна с друг общински имот.
4. Общината да построи блок в своите 5/6 части и да обособи частта на съсобственика.
5. Да продаде своя много по-голям дял на собственика на малкия дял.


Столичната община избира последния, най-лесен вариант. На сесията на Столичния общински съвет на 11 юли в дневния ред под точка №69 е записано: "Прекратяване на съсобственост между Столична община и юридическо лице".


Мотивът на кмета на район "Сердика" за продажбата: Там е сметище


Тодор Кръстев, тогава и сега кмет на район "Сердика", на чиято територия е въпросният общински имот, предлага общината да продаде своите 5/6 на притежателя на 1/6, който е частна строителна компания. Аргументите на кмета са, че въпросният съсобственик от години отказвал всякакви предложения на общината, така блокирал имота и той пустеел. "От 10 години там е едно от най-големите сметища в района", заяви кметът пред общинския съвет.


Проверка на място показа, че теренът на ул. "Клокотница" не е сметище, а е с дървета и е обрасъл с храсти. В съседство се издигат нови 6-етажни жилищни блокове.


18 ноември. Теренът на ул. "Клокотница" 63-65 (вдясно), все още не е застроен от новия собственик.

18 ноември. Теренът на ул. "Клокотница" 63-65 (вдясно), все още не е застроен от новия собственик.


Твърдението, че частната фирма съсобственик блокира желанието на общината да строи жилища в този имот от 10 години, не е аргументирано, защото фирмата е купила тази 1/6 част от частно лице само два месеца преди сесията на общинския съвет - на 13 май.


Кметът на "Сердика" призна този довод пред "Дневник", но изтъкна и други аргументи - "сега се налага да се променя планът за регулация и... трябва съгласието и на двете страни, а този нов съсобственик отказва и спира всичко".


Подобно обяснение се оказа напълно достатъчно за мнозинството в общинския съвет да разреши продажбата със за – 31, против – 8, и въздържал се – 3.


Ролята на столичния кмет в сделката


Никой от мнозинството в съвета не се запита – щом тази 1/6 част е продадена на частна фирма на 13 май, значи дотогавашният неин собственик – Стефан Спиридонов, е бил готов на сделка. Столичната община предлагала ли му е да го купи или някой от другите варианти, изброени по-горе? Въпросният Спиридонов не бе открит на домашния му адрес, за да обясни.


По Закона за собствеността той е длъжен първо да предложи частта си за продажба на съсобственика си - Столичната община, и само ако тя писмено откаже, тогава има право да я продаде на друг. Този отказ се изисква при изповядването на сделката пред нотариус.


Пред нотариуса в деня на сделката - 13 май, Спиридонов е представил официално писмо от кмета на София Йорданка Фандъкова, издадено на 10 май.


Отговорът на Столична община, с който не дава поисканата информация с какви мотиви се е отказала да придобие малкия дял от имота.

Отговорът на Столична община, с който не дава поисканата информация с какви мотиви се е отказала да придобие малкия дял от имота.


"Дневник" изиска от Столичната община това писмо по Закона за достъп до обществена информация, но тя отказа да го даде с мотива, че "търсената информация се отнася до трето лице и за предоставянето й е необходимо неговото съгласие". И когато го намери и ако то се съгласи, тогава общината ще даде тази информация.


Новият собственик на частната 1/6 част от имота - "Инвестстрой пропъртис" ООД, веднага след сделката е предложил на общината прекратяване на съществуващата съсобственост, т.е. да изкупи нейния дял. И общинската администрация с бързи темпове урежда всички формалности по бъдещото изкупуване на общинската собственост.


"Новият собственик купува малката част от имота на 13 май и после само за месец всичко за следващата сделка - изкупуване на големия дял на общината, е уредено", обясни пред "Дневник" Милка Христова, общински съветник от БСП. Тази експедитивност на общинската администрация е очевидна - на 6 юни на имота (общинската 5/6 идеална част) е издаден акт за частна общинска собственост, оценката му е направена на 13 юни, а докладът (за бъдещата сделка) е внесен на 28 юни в общинския съвет. На 11 юли вече продажбата на общинския имот, иначе предназначен за жилища за нуждаещи се, е разрешена.


Новият притежател – частната "Инвестстрой пропъртис" ООД, може да построи жилищен блок там и ще предлага апартаменти, но на пазарен принцип и по пазарни цени.


Показателите на имота от 796 кв.м – интензивност 3.5, плътност на застрояване – 60%, и озеленяване 40%, позволяват бъдещата застроена площ да е около 2800 кв.м. По груби сметки при средна пазарна цена в този район от 1000 евро/кв.м това прави поне 2.5 милиона евро приходи за инвеститора. От "Инвестстрой пропъртис" ООД не коментираха за "Дневник" темата, защото "управителят на фирмата е в чужбина".


Столичната община е приела "Концепция за жилищната политика"


Концепцията за жилищната политика, приета от Столичния общински съвет като част от Стратегията за общинската собственост, ясно очертава целите й – да се развива жилищният фонд, в който трябва "да се настаняват граждани с установени жилищни нужди" - млади семейства, многодетни... За тази стратегия в Общия устройствен план на София са обозначени все още незастроени общински имоти с предназначение за жилищно строителство. Един от тях беше и този на ул. "Клокотница" 63-65... Вече не е.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Келепирот е водещ критерий, а не социалната политика в случая, и не само.

 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Весело

  Друго си е районен кмет (община Сердика, Тодор Кръстев - ГЕРБ) и градски (Йорданка Фандъкова - ГЕРБ) да работят в синхрон. Администрацията действа много по-бързо и ефикасно. Похвална експедитивност и знаменателно първо решение.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2158 Весело

  Създава истинска , чувствена близост помежду новодомците-съседи !

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Щрак! Далаверка!
  Изобщо не смърди на корупция.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Колко работа, работа, работа е свършена да се съберат всички по веригата...

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Друго си е районен кмет (община Сердика, Тодор Кръстев - ГЕРБ) и градски (Йорданка Фандъкова - ГЕРБ) да работят в синхрон. Администрацията действа много по-бързо и ефикасно. Похвална експедитивност и знаменателно първо решение.
  —цитат от коментар 2 на espresso


  ГЕРБ ще коленичи пред Гешев да разхвърля малко кашончета по багажниците на районните кметове южно от Перловската река, че там добрата и плодоносна съвместна работа има опасност да зацикли

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  Къде са феновете на ГЕРБ м17, плебса, да коментират експедитивното ОЧЕИЗВАДНО КОРУМПИРАНО решение на СОС, по предложение на местния кмет?!?! :):) А въобще трябва ли да се коментират подобни заменки, на хората не им ли е ясно положението? :):)
  Да не говорим колко различни варианта има за действие общината тук - не един, не два, а цели три, но по-важно е "папо"-то да тече ... :):)

 9. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Нищо не може да учуди на таз територия вече!

 10. 10 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 812 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Много ме кефи как уж десен вестник все го избива на комунизъм: " Общината да построи блок в своите 5/6 части и да обособи частта на съсобственика." само за да може да наплюе Фандъкова и ГЕРБ. Ще ви го повторя още веднъж НЕ Е РАБОТА НА ОБЩИНАТА ДА СТРОИ ЖИЛИЩА.

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Общината е получила 200 хил. евро за имот, който струва поне 500 хиляди по пазарни цени (800-1000 евро е квадратен метър за застрояване в София). Флагрантен пример за корупция.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Жалко, че си я избрахме пак. Корупцията продължава...

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Нали в София имало балон на имотите.
  Като гледам за близо половин милион общината е продала 650 квадрата място , а по времето на Софиянски за половин милион се продаваха десетки декари в Борисовата градина. Даже не се продаваха, а бяха замененени за няколко панелки в Обеля и Надежда.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Много ме кефи как уж десен вестник все го избива на комунизъм: " Общината да построи блок в своите 5/6 части и да обособи частта на съсобственика." само за да може да наплюе Фандъкова и ГЕРБ. Ще ви го повторя още веднъж НЕ Е РАБОТА НА ОБЩИНАТА ДА СТРОИ ЖИЛИЩА.
  —цитат от коментар 12 на m17


  Е, как да не е работа, когато многоуважаемата г-жа еврокомисар Мария Габриел с 30 000 евро месечна заплата живее в новопостроено общинско жилище за социално слаби? Този случай спомняш ли си го? Защо отказвахте да дадете информация и трябваше да ви осъдят:

  https://bivol.bg/gabriel-zavodproekt-3.html

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  Много ме кефи как уж десен вестник все го избива на комунизъм: " Общината да построи блок в своите 5/6 части и да обособи частта на съсобственика." само за да може да наплюе Фандъкова и ГЕРБ. Ще ви го повторя още веднъж НЕ Е РАБОТА НА ОБЩИНАТА ДА СТРОИ ЖИЛИЩА.
  —цитат от коментар 12 на m17


  Първо - не си прав, общината е длъжна да има изградени свои комплекси, които да отдава под наем на социално-слаби, в цял свят е така ... :) Въобще не обсъждам темата в тези жилища какви лица се настаняват и на какъв наем, примера с еврокомисаря ни Мария Габриел е доста знаков по темата ... :):):)
  Второ - знаеш ли кога собственик на 5/6 се отказва от тях в полза на притежателя на останалата 1/6? Когато е "стимулиран" допълнително да го направи, я с апартаментче, я с колица, я с кеш парички в чужда банка на името на сватята ... :):):)
  Трето - тази "пазарна" цена в залата ли я изготвиха? Защото заради такава "пазарна" оценка трябва да се отнемат веднага сертификатите на вещите лица, изготвили я ... Никаква корупция няма тук, никаква .... как може и човек да си помисли това? Абсурд ?!?1 Корупция?!?!? Не, това е сделка в името на общината и нейните трудови хора, дори имената им се знаят ... :):):)

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Нали в София имало балон на имотите.Като гледам за близо половин милион общината е продала 650 квадрата място , а по времето на Софиянски за половин милион се продаваха десетки декари в Борисовата градина. Даже не се продаваха, а бяха замененени за няколко панелки в Обеля и Надежда.
  —цитат от коментар 15 на 001


  Да стои зло под камък, че сте коалиционни партньори със СДС в момента, ако не си забравил. Да не вземат да възродят традициите от Софиянски, защото легендата между тях е още жива и кадрите са си същите.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#5] от "Суджук Герберите":

  Гешев, ти си радост! Ти си на ход! Я да поканиш телевизиите при ареста в центъра на София на кмета на пайона Тодор Кръстев (ГЕРБ) и на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)!

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Много малоумна опорка, много. Нека да ти обясня, като за гербав трол. В градовете с най-добро качество на живот (София е след номер 100) общината се грижи и за това, разни малоимотни граждани (инвалиди, болни и т.н.) да има къде да живеят, а да не ровят по кофите и да спят по отоплителните колектори. За гербавите дясното се измерва единствено в големината на кражбите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#8] от "dedo_goshko":

  М17 е вече постнал моментар #12! Получил е пръв опорката, че "НЕ Е РАБОТА НА ОБЩИНАТА ДА СТРОИ ЖИЛИЩА", въпреки приетата от същата тази община "стратегия за жилищна политика"! Като казвам, че на някои им харесва да ги крадат, точно такива имам предвид!

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  В цял свят общините строят жилища другарю комунист владов михаил № 47.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Жалко, че си я избрахме пак. Корупцията продължава...
  —цитат от коментар 14 на Kotarak


  Нямахме избор! МаяМа не бе по-добър вариант!

 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Значи общината да се лиши от половин милион, да плати на този 100 хиляди за неговите 160 квадрата, да даде 2 милиона за да се построи блок и после да пусне апартаментите на символичен наем...
  Казаха , че съдия Дишева, дето се оплашила , че ще става общински съветник , ползва служебен апартамент в квартал Изток от 170 квадрата , за наем от 200 лева на месец.
  И така над 10 години ...
  На това му се вика комунизъм. Съдия със заплата от 6 хиляди на месец, с наем от 200 лева за 170 квадрата апартамент в Изток

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  Нали в София имало балон на имотите.Като гледам за близо половин милион общината е продала 650 квадрата място , а по времето на Софиянски за половин милион се продаваха десетки декари в Борисовата градина. Даже не се продаваха, а бяха замененени за няколко панелки в Обеля и Надежда.
  —цитат от коментар 15 на 001


  Чакай сега, не е ли Костов виновен (както предположи Циника в пост #11?

 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#25] от "vassilun":
  Може и Костов да е виновен.
  Софиянски като беше кмет на София, Костов беше премиер.
  Все едно сега Фандъкова да замени 20 декара в Борисовата за няколко панелни апартамента в Люлин... и Борисов да си замълчи

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#24] от "001":

  "Казаха , че съдия Дишева, дето се оплашила , "

  Задължително ли е да си неграмотен, за да си фен на ГЕРБ?

 28. 28 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#26] от "001":

  Тц. Евреите като цяло и Сорос в частност изместиха Костов. И соросоидите като почетни евреи.
  Преди безобразията бяха по-малко и някак се справяше да е виновен за всичко, но вече не може да насмогне.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Задължително е да ...
  Збогом беше написал министъра на Културата на БСП

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Весело

  До коментар [#29] от "001":

  По-добре Збогом отколкото АЛО, БАНОВ СЪМ !!!
  Збогом НЕ Е престъпление по НК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  Задължително е да ...Збогом беше написал министъра на Културата на БСП
  —цитат от коментар 29 на 001


  Заради това ли "Дишева се е Оплашила"? 🤣😂

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Да, затова , че можела да стане общински съветник и вече да няма право да живее за 100 евро наем на месец в 170 квадрата апартамент в квартала на БСП
  Нали там спечелиха БСП с вашите гласове на ДъБъГъбарите

  Мъжът на Дишева да не си ТИ
  И той е от ДъБъ

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално


  Единственото неясно нещо в цялата история е дали апартаментите на Тодор Кръстев и Йорданка Фандъкова в новия блок на "Инвестстрой пропъртис" ще бъдат със или без асансьори. Сауни на терасите е ясно, че няма да има - видя се, че те могат и да бъдат бутнати.

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  какво лошо има в това като се обадиш да кажеш
  ало Курнела съм
  Нали Дишева после ще реши, кой е за затвора и кой не

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#34] от "001":

  Абе досега май само боце е телефонен деятел !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Весело

  До коментар [#32] от "001":

  Кой е квартала на БСП ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Безплатна панелка за всеки сиганин. Ние ще платим

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  " Така общината се отказа от възможността да построи 5-етажна жилищна сграда. В нея тя би могла да предложи апартаменти на нуждаещи се многодетни или млади семейства."

  Начи представете си общината да беше построила тази сграда и да беше настанила вътре такива нуждаещи се семейства. И тогава щеше да почне рев защо точно те са настанени, а не някои други, примерно. И щеше да почне да се търсят пак далавери и пак рев. :)

  В общия случай няма угодия - винаги ще има недоволни. Но така е в демокрацията - винаги има недоволни. Само в диктатурите не е здравословно да си недоволен. :)

 39. 39 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Стойността на един парцел зависи основно от това колко може да се построи върху него, в статията дават като РЗП 2800 кв. м. Обезщетение в широк център 30-35%, нека да е минимума, при строителство собственика на парцела би получил 840 кв. м. надземно (обикновенно за собственици се спазарява завършено до ключ) плюс още 30% от подземната част, но за по-лесни сметки нека засега задраскаме няколко десетки хиляди евро. 840 по 5/6 дял в имота по 1000 евро за квадрат е равно на 700 000 евро. Сега, като добавим нещичко за подземния етаж, надземните паркоместа, цената която за завършено до ключ няма да е 1000, а ще иде поне на 1100, то все ще го докараме до 750000 евро, като извадим платените за тези 5/6 към 240 000 остава един приятен половин милион евро, айде и с цифри - 500000. Честито на печелившите!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 40. 40 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Тук се наблюдават характерните за гербаджиите глупост, наглост и лакомия, защо бе граждани за европейско развитие така припряно, издавате се, па откраднете не 2/3 от парите, а 1/3, по няма да личи.... и да крадеш трябва глава.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 41. 41 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Чий братовчед е новият собственик 🤬

 42. 42 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":
  Принципно съм съгласен, че на общината не й е работа да благоустройва малоимотни и нуждаещи се с парите от моите и твоите данъци без нашето съгласие, обаче в случая тезата ти издиша, понеже:

  "Столичната община е приела "Концепция за жилищната политика"
  Концепцията за жилищната политика, приета от Столичния общински съвет като част от Стратегията за общинската собственост, ясно очертава целите й – да се развива жилищният фонд, в който трябва "да се настаняват граждани с установени жилищни нужди" - млади семейства, многодетни..."

  Така че не можеш да използваш твоето оправдание като аргумент против наглото престъпление, което е извършено от "ГЕРБ-СО" ООД в първия възможен момент на новия мандат.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Велики са!
  Обратното на идеите на пазара (в нечия полза, разбира се)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#17] от "dedo_goshko":

  Кои са тея социално слаби?! Кажи де? На циганите ли трябва да строим жилища? 60кв апартаменти за многодетни семейства?! Ама айде моля ви се.. разбирам че много искате да плюете, но поне малко здрав разум не е излишен!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 45. 45 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  И тея които си изброил, как ще си платят общинския наем или тока?! Аман от болни левичари..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 46. 46 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тук се е развихрила някаква бясна ливечарска пасмина умнокрасавци! МаяМа е радост! Копейкин е 2на радост! Да живей! Ужас, и това били умни и млади хора, а по приличат на долни плювачи! Айде, у лево!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":

  Задължително. Кой свестен ще се хване с ГЕРБ.

 48. 48 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  не си прав, общината е длъжна да има изградени свои комплекси, които да отдава под наем на социално-слаби, в цял свят е така
  —цитат от коментар 17 на dedo_goshko

  Не е така в цял свят. Да, в цял свят общината провежда жилищна политика, но не навсякъде влагайки свои (наши) пари. На много места задължават строителя да задели една определена част жилища за под-пазарен наем. Ако искаш строително разрешение - даваш 30% от жилищата под наем на определени групи, с доход под някакъв праг даден от общината, и наем по-нисък от пазарния с % пак даден от общината.
  То и това е малко уродлива практика, понеже богатите дето си купуват скъпи нови апартаменти не искат да са съседи с бедняци в социални жилища, та строителят им отделя входове, пуска им друг асансьор, и други цигании - но поне не се събират от нас пари, за да строи общината жилища, дето да се разсипят после от "шарените" си наематели.
  Инак ясно, че мирише на корупция. Вместо да се занимават със заменки и правене на оценки, трябваше общината просто да си продаде парцела на търг. Нито да строи й е работа, нито да става ортак с предприемачи - пуска се обявен нашироко търг, единствен критерий - цената, и който иска да го взема парцела и да строи.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  Тук се е развихрила някаква бясна ливечарска пасмина умнокрасавци! МаяМа е радост! Копейкин е 2на радост! Да живей! Ужас, и това били умни и млади хора, а по приличат на долни плювачи! Айде, у лево!
  —цитат от коментар 46 на ndb


  Дневник, вчера изтрихте мой коментар заради израза "тъпогрозен"! Мисля, че ако "тъпогрозен" е обиден израз, също толкова обиден е и "умнокрасив"! Или не?!

 50. 50 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#17] от "dedo_goshko":Кои са тея социално слаби?! Кажи де? На циганите ли трябва да строим жилища? 60кв апартаменти за многодетни семейства?! Ама айде моля ви се.. разбирам че много искате да плюете, но поне малко здрав разум не е излишен!
  —цитат от коментар 44 на ndb


  Здрав разум се иска ПРЕДИ да се вземе подобно корупционно решение, а не след това! :):) И да, смятам, че трябва да се дадат подобни жилища на социално-слаби, хора с ниски доходи, на които наема ще е минимален, а не определен по пазарни цени, на млади семейства от провинцията примерно, които няма как да се сдобият с ново жилище в София, на болни хора ... И тъй като съм расист, веднага ще ти отговоря - да не се дават на цигани, че язък за жилищата :):)
  И плюенето си е наистина заслужено - кажи ми кое от трите НЕ Е ВЯРНО в тази ситуация: 1. че собственикът на 5/6 ги продава на цени, ЗНАЧИТЕЛНО ПО-НИСКИ от пазарните /корупция та дрънка!/; 2. че собственикът на 5/6 не му се занимава с извършване на дейности, които са част от управленската му програма /тотална немарливост и безхаберие!/; 3. че очевидно от развитието на казуса, собственика на 5/6 от имота дори не се е опитал да преговаря с миноритарния собственик на 1/6, за да договори значително по-добри условия на сделката и по този начин КАТЕГОРИЧНО ОЩЕТЯВА общината и нейните жители - гражданите /едновременно безхаберие и корупция!/! Кажи ми кое от трите НЕ Е ВЯРНО аргументирано! :):):)
  П.С.: Нали бяха спрели "заменките" при СОС? Че това си е чиста заменка тип кон за кокошка :):)

 51. 51 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  Тук се е развихрила някаква бясна ливечарска пасмина умнокрасавци! МаяМа е радост! Копейкин е 2на радост! Да живей! Ужас, и това били умни и млади хора, а по приличат на долни плювачи! Айде, у лево!
  —цитат от коментар 46 на ndb


  У лево нЕма место, защото там стоят таквиз като теб :):):) И не МаяМа и Копейкин са радост, не бъркай - само Гешев е радост! Но дали този така радостен Гешев ще направи една проверка на взеотото от СОС категорично корупционно решение? :):) А дано, ама надали ... И затова Гешев е радост, защото той наистина е радост за крадците и корумпетата, те си правят каквото си искат, а той .... той просто се радва, нищо друго .... :):):)

 52. 52 Профил на Борислав Стойков
  Борислав Стойков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Макар че няма универсална формула заради спецификите на всеки един парцел като потенциал ситуацията е горе-долу следната. При цена от грубо 250Е/м2 през РЗП от 2800м2 цената на парцела е 700000евра. Частната 1/6 струва 115000-117000, но като ключов дял предполагам е взел 40-50% премия. Да го закръглим на 160000евра. Дела на общината е взет за 240000евра. Остават 300000евра до пазарната цена. 200000евра са дадени по веригата за рушвети и останалите 100000евра до пазарната цена са премия на купувача да организира схемата. Така работи този модел.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Далавери,далавери...

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 55. 55 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#46] от "ndb":

  болен си...пий си хаповете редовно!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK