Почти два пъти ще се увеличи миенето на улиците през 2020 г., обеща зам.-кмет на София

Почти два пъти ще се увеличи миенето на улиците през 2020 г., обеща зам.-кмет на София

© Юлия ЛазароваДоста по-интензивно миене в кварталите през 2020 г. обеща зам.-кметът по екологията на Столична община Йоана Христова. Машинното миене на улиците в цяла София ще се увеличи с 83%, а машинното метене - със 7%, представи тя планираните параметри. Христова представи проект за план-сметка на средствата, които ще изразходва Столичната община за чистене и събиране на отпадъците през следващата година.


За чистене само на междублоковите пространства в кварталите са предвидени 8.2 милиона лева, което е с 200 хиляди лева повече спрямо тази година. С тези пари ще се засили почистването, косенето и поддържането на тези пространства, което е задължение на специализираните звена към районите, уточни зам.-кметът на София.


Христова добави, че такса смет за гражданите няма да се увеличи заради подобреното чистене.
Общо 217.66 милиона лева са предвидени в план-сметката за почистване и събиране на отпадъци в София. Това е с 5.4% повече от сегашния бюджет за тези дейности. 67 милиона лева от тях ще получат фирмите за събиране на сметта и транспортирането й до съоръженията за неутрализиране. За чистене на града парите са 85.2 милиона лева, което е с 8% увеличение спрямо тази година.


Общо 24 пъти ще бъдат измити с цистерни с дюзи всички улици на София. Улиците, по които минава масовият градски транспорт, ще бъдат метени машинно 4 пъти през следващата година. Това важи и за улиците, "които са обществено значими, както и вътрешнокварталните улици", каза Христова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK