Кметът на "Младост": Ще спра продажбата на общински терени през "Софийски имоти"

арх. Стефан Стефанов, кмет на район "Младост"

© Велко Ангелов

арх. Стефан Стефанов, кмет на район "Младост"Новият кмет на район "Младост" арх.Стефан Стефанов досега беше негов главен архитект, включително осем месеца по време на кметуването на Десислава Иванчева. Преди това е работил в частния бизнес с проекти у нас и в чужбина. Завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. От 10 години живее в "Младост-2" със семейството си. На изборите се яви като независим кандидат за кмет, подкрепен от БСП и много граждански сдружения. "Дневник" вчера представи неговите идеи за активиране на гражданската енергия чрез създаване на фокус групи в кварталите и сформиране на районен "минипарламент", който ще заседава веднъж месечно.


Арх. Стефанов, наясно ли сте кои хора гласуваха за вас на изборите?


- Хората, които искат промяна в "Младост", които са мои съкварталци и искат кметът да бъде един от тях. И той да се е спъвал по тротоарите като тях, и той да е висял в задръстванията по бул. "Александър Малинов", както тях. Да е обикалял вечер по 10 минути около блока, докато си намери паркомясто, да е държал за ръка дъщеря си по уличното платно, просто защото тротоар няма
Хората искат независим гражданин за кмет и за това гласуваха за мен. Те не желаят послушен политик, който изпълнява заповедите на политическите централи.


Като сте независим кмет кой ще подкрепя вашите искания в Столичния общински съвет?


- Мои представители в съвета ще бъде всеки общински съветник и всяка група, които гласуват "за" проекти от полза за жителите на "Младост". Те ще са моята партия.


Кой е най-спешният проблем в "Младост"?


- От три години "Младост" е на автопилот. Наложи се доста бързо да се сменят кметовете, които бяха при нас. Затова най-важното сега е сформирането на работещ кметски екип с експертиза. Паралелно се сформират и фокус групите от активни граждани, които ще подредят най-важните проблеми на всеки квартал.


Във вашия район бяха най-непреклонните протести срещу презастрояването. Кметът Фандъкова поиска оставката ви като главен архитект, защото разрешихте строеж в междублоково пространство?


- Като главен архитект съм работил само по законосъобразност. Сега като кмет на района мога да се възползвам от т.нар. целесъобразност. И ще се възползвам, защото като главен архитект нямах такава възможност – на този пост изцяло се работи по процедури, които законът казва.


С тези казуси (строежите в междублоковите пространства) ще запозная фокус групите, защото ги познавам много по-добре от тях. Ще ги запозная с Подробния устройствен план (ПУП), приет преди 10 години, и така ще стане ясно защо са се случили нови строежи и какви още ще се строят в техния квартал. Ще гледаме всеки казус по отделно.


Ние за да спрем това, което е заложено в ПУП-а на "Младост" от 2009 г., а всички видяха, че това доведе до презастрояване, е да се промени този ПУП. Най-важното е, че Фандъкова в предизборната си програма каза "да преразгледаме ПУП-овете, да влезем в процедура за промяната им". Целта ще бъде в тях да свалим показателите за застрояване, за височина на сградите.


Но какво ще кажете на собствениците на тези терени в между блоковете? Те са ги купили, за да строят.


- Пет такива имота вече бяха заменени с общински. Инициативата с работната група, създадена от Фандъкова в края на мандата й, трябва да продължи. Защото тези терени са много повече и затова ще опитаме да ги заменим и компенсираме.


Другият път срещу презастрояването е да спрем продажбите на общински имоти през дружеството "Софийски имоти". Този терен между блоковете 401 и 409 е бил общински, но общината го продава на частна фирма. Кой е саботьорът тук?


(През месец май кметът Фандъкова определи като саботаж даденото от него разрешение за строеж като главен архитект на "Младост" в пространството между бл.401 и 409.)


Затова аз първо ще спра продажбите на общински имоти.


Както действаше бившият кмет Десислава Иванчева?


- Да спре продажбата на общински имоти трябва да е политика на всеки кмет без значение от коя партия е и как се казва. Това може да се допуска само в случаи, когато това ще доведе до полза за хората – ново училище, детска градина, паркинг


Трябва да спре извиването на ръцете на районните кметове да прехвърлят тези общински имоти на "Софийски имоти". После те биват продадени, а и да не са, те остават в общинското дружество, което няма да ги върне обратно при нужда на районния кмет. Ето, сега се чудя къде да се разположи планираната коледна фиеста – със зимна пързалка, коледен пазар, да има сцена, да запалим коледната елха. Сега не останаха такива пространства в района, а трябва да ги създаваме, за да живее отново нашата култура и хората да се събират заедно.


И за паркиране е очевидно, че няма места в района?


- Ще действаме за решаване на този проблем на три вълни, образно казано. Първата ще е откриване на още паркоместа като застелем с чакъл общински имоти, които не са определени за паркинги, а са предвидени за улици и булеварди. Сега нямаме финансовата възможност да изградим тези улици, затова аз ще дам тази възможност – до реализирането им да осигурим паркоместа за жителите на квартала. Това е най-лесното и бързото, което първо ще направим още в първите няколко месеца.


Втората вълна ще са монтирането на многоетажни паркинги тип "виенско колело". Само върху две паркоместа ще могат да се паркират 10-15-20 коли в зависимост от височината на съоръжението.


Третата вълна ще бъде изграждането на подземни паркинги. На места, където е определено да има наземен паркинг, аз ще процедирам да може там да се направи и подземен. Така ще увеличим капацитета на паркоместата.


Предстоят и публично-частни партньорства с инвеститори, които желаят да изградят паркинги върху общински имоти и известно време да ги стопанисват. Тази процедура ще трябва да мине през общинския съвет, но тя се финансира от частници, защото ние нямаме бюджет като район на този етап.


Така до две години тези паркинги да са построени и тогава да прехвърлим в тях колите от временните паркинги, насипани с чакъл. За да освободим час по-скоро нашите тротоари от коли, защото за това аз ще бъда безкомпромисен.


120-хилядният "Младост" няма свой бюджет, а разчита на каквото му отпусне Столична община. Знае се, че и то е доста малко, така ли е?


- София е град, който разполага с огромен бюджет – и по европрограми, а район "Младост" е оставен някак на втора скорост и то не само в последните три години, когато се случват рокадите на кметския пост.


Голямата община е най-голям длъжник именно на нашия район. Той дава дава най-много пари в бюджета на Столичната община и за мен е логично да получава най-много на глава от населението. Не е честно да бъдем заложник на други квартали и това гражданите ни няма да го допуснат.


Какво имате предвид?


- Аз няма да допусна в друг район, където живеят 2-3 пъти по-малко хора и генерира по-малко пари от нас, да получава 30 милиона лева за изграждане на паркче, което е 20-25 декара. А за "Младост" за тези години за паркове общо да са отпуснат само 1 милион лева. Не е честно!


Имате ли решение за задръстванията по бул. "Александър Малинов"?


- Ако не се изградят паралелни булеварди на "Александър Малинов", в един момент движението по него въобще ще спре. Не е решене да се разшири като се направи още една лента в двете посоки.


Сега предстои изграждането на бул. "Копенхаген", но първо трябва да отчуждим имотите там. Отделно трябва да се развива алтернативния начин на придвижване – велоалеи, пеша, метро, довеждащ транспорт...


- Ще има ли Източен парк?


- Не остана време за този въпрос. Бързам да сформирам екипа си, което, както ви казах, сега е най-важното.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  То и бойко щеше да спира продажбите на имоти през тази Фирма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Младост гласува анти-Герб и това е показаттелно за мнението на хората.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  "Голям залък лапни - голяма дума не казвай"-българска народна мъдрост!!!

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Мафията отсвири Иванчева, но гражданите избраха и в Младост, и във всички централни райони на София опозиция на ГЕРБ и на строителната мафия. А Софийски имоти трябва да бъде закрита и всички сделки проверени.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "гарата":

  Затова ли кандидате на ГЕРБ водеше на първи тур ? И само обединеното червено-лилаво ОФ успя да ги пребори ?

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  От както Софиянски не е кмет, Софийски Имоти не са продали НИТО ЕДИН ПАРЦЕЛ.

 7. 7 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Като главен архитект съм работил само по законосъобразност. Сега като кмет на района мога да се възползвам от т.нар. целесъобразност."

  Шушумига, жалко че обра протестния вот. Не бих искал да съм лош пророк, но на комунист вяра нямам и не очаквам нещо положително от този кмет.

  Eddie lives... somewhere in time!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#7] от "tigervi":

  След вчерашната му "блестяща" идея да създаде "комитети на работниците, матросите и селяните" душата/ако предположим, че изобщо някога е имал такава/ на Владимир Улянов е тържествувала в Ада!!!

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  В само един район ДБ водеше (Трайчо) на първи тур, във всички други ДБ бяха или втори или трети и то на доста. И спечелиха тия 7 района само благодарение на гласовете на БСП заради сделката с Мая.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Груба лъжа, което е лесно да се провери с един поглед на сайта на Софийски имоти.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Каква сделка ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  " - Да спре продажбата на общински имоти трябва да е политика на всеки кмет без значение от коя партия е и как се казва. Това може да се допуска само в случаи, когато това ще доведе до полза за хората – ново училище, детска градина, паркинг"

  ГЕРБ отстраниха една кметица с цел да не им пречи на престъпните схеми, а ето че сега на нейно място идва кмет, който ще следва същата политика в полза на жителите на Младост и срещу бизнесмените , близки до силните на деня.....Чудесна новина за столичани !

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Сделка с Мая Манолова има само в партийно-конспиративните мозъци. ДБ спечели централните райони на София, които винаги са били най-сини - тук на хората най-много им е писнало от управлението на ГЕРБ.

 14. 14 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Времето ще покаже. Новото ОФ започва да работи. Явно това е актуалната опорка. Обединени с помощта на БСП срещу един враг. Следващата стъпка другари десни е БСП начело с един сателит.
  Не помните ли историята? И вместо минуси дайте аргументи за това странно единство започнало още от господин президента.
  Т. нар. десни наливат вода в мелничката на другарите бивши комунисти. Само,че хората не спят. Ще го разберете на следващите избори когато странното обединение на Иванов, Атанасов и еколози ще получи не повече от 4-5 %. МАКАР, ЧЕ РЕАЛНО ДЕСНИТЕ В БЪЛГАРИЯ БИХА ВЗЕЛИ 10-НА % . Разбира се при читави десни лидери.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Добри приказки. Това с фокус групите е доста утопично. Но за другите неща вероятно може и да се реализират. Само в паркингите, където ще трябва да се плаща , за да се остави кола, трудно ще намери достатъчно желаещи. Доста подземни паркинги стоят полупразни.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  Е тогава защо водеха само в един район на първи тур ?

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Като идеи, много добре. Като изпълнение - ще видим. Интересите на имотният магия са много големи, а защитата е на ниво министерски съвет.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Ами проверете и ще го потвърдите. Ще видите и няколко ПУБЛИЧНИ сделка за продажба, гласувани от целия общински съвет за парцели с който да се обезщетят претенции за строежи в градинки. По спомен за 5 броя за последните 2 години.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Проблеми, проблеми, проблеми ..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3147 Любопитно

  Ха да видим съкварталеца какво ще направи?Много се надявам проблемът с тротоарите и паркирането да бъдат задвижени...най-после!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Още един кандидат за затвора.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Хич и не се надявай, като виждам как хлъзгаво отговаря може да задмине по гьонсуратлък много от шампионите в тая дисциплина. . Питат го по най - важния въпрос, за строежа на нов парк където все още всичко е в неговите възможности, а той не може да отдели 5 минути защото бързал да сформира екипа си ( като че екипа го прави в обедната си почивка ). На думи много иска зелени площи, но ако застрои тия хиляди декара с блокчета не милионер а милардер ще стане и защо му са тогава мижавите междублокови градинки. Смятайте че от това кметче целия Младост ( може би с изключение на Младост 2 - там до дома си ще прави парк Въртопо ) ще пропищи.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#22] от "dorn":

  Ами с техните камъни по тяхната глава.

  Манолова говореше конкретно и ясно, обявиха я за злобна. Фандъкова, която държи приза за говорене само с общи приказки, стана кмет.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 277 Весело

  Я един червен0гъз кмет от новото ОФ (БСП/ДБ) да прозре, че Фандъкова казва добри и конкретни неща.
  " Най-важното е, че Фандъкова в предизборната си програма каза "да преразгледаме ПУП-овете, да влезем в процедура за промяната им"
  И сега той предлага да се направи това което Фандъкова предлага. А за продажбите на общински имоти все си мисля, че нещо не е разбрал бившия главен архитект на София, те се извършват с решение на СОС или през Софийски имоти, него никой няма да го пита.

 25. 25 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 277 Весело

  Благодаря на Дневник, че редовно ме осведомяваше за действията на коалиционния партньор на ДБ - Мая Манолова и БСП. Благодаря им за това, че продължават тази линия и ежедневно получавам информация за размислите и въжделенията на кмета на Младост избран с гласовете на новото ОФ (БСП и ДБ).

 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1482 Весело

  " Ще спра продажбата на общински терени ПРЕЗ (подчертаваме го това ПРЕЗ) "Софийски имоти"... :) Майтап или грешка?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Кметовете на Младост не бяха ли на отчет в ПроКУРатурата?

 28. 28 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какво да го коментира човек - кажи му комунист и повече не го обиждай. :-) Особено с идеята за местен "парламент" от червени пенсионери, които да решавали как да се харчат парите на Младост, направо избива рибата. Това пък за продажбите през "Софийски имоти" си е за Господари на ефира. А и за каква промяна става въпрос? Той е клонинг на Иванчева. За него гласуваха същите, които и за нея - комунисти и ДБ (ако условно приемем, че между тях изобщо има разлика). Т.е. промяна засега няма.

 29. 29 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#28] от "ambros":

  Явно много ви е заболяло, че пак изгубихте Младост. Колкото и да плюете, няма да промените фактите. Приемете загубата с достойнство.

 30. 30 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кметът Фандъкова поиска оставката ви като главен архитект, защото разрешихте строеж в междублоково пространство?
  Е, това са умните, красивите, лабораторни алени и зелени човечета.

 31. 31 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не искам да отварям дискусия дали някъде в нормална Европа има подобен уродлив жилищен пачуърк като Младост, където новите кичозни сгради на претендиращите да са средна класа съжителстват в отблъскваш ансамбъл с панелните коптори на низшата работническа класа. Факт. Не приемам обаче "хитростите" на новия червен кмет, който под прикрието на уж желание да се чуел бил "гласа на народа", създава нелегални ядки от червени активисти, маскирани като фокус-мокус групи. Писах вчера, пак бих повторил - ако искате да чуете гласа на хората, не тъпчете в гърлото им този парцал, наречен "минипарламент", защото въпреки че е нелегитимен и безотговорен, той може да донесе много нови беди на и без това отвратителния квартал.

 32. 32 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Този продължава да налита осарника :) !

  agent
 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Не само продажбите, ами и всякакво строителство трябва да спре там! Кварталът, още през социализма, беше застроен на максимум. А от тогава е презастроен още 35-40%.

 34. 34 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Стига глупости и манипулации, нещо за район Панчарево да кажеш, защо бяхте пребити като маче у дирек. На всички е ясно, че при много кандидати се размиват гласовете и винаги облагодетелствани са управляващите в случая ГЕРБ, консолидирана маса от чиновници и клиенти на партията дават илюзорни представи за това, че някой водел на първи тур.
  Успех на Стефан в Младост и на всички други, които искат да променят модела на управление на София

 35. 35 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":Сделка с Мая Манолова има само в партийно-конспиративните мозъци. ДБ спечели централните райони на София, които винаги са били най-сини - тук на хората най-много им е писнало от управлението на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 13 на spiegel


  Какви "сини" райони? Вие изоставахте навсякъде без района на Трайчо Трайков. Спечелихте с гласовете на комунистите на втория тур след призива на Корнелия да се гласува за ДБ. Вашите им върнха жеста в Младост, където комунистът спечели с гласовете на БСП + ДБ. Тъй че сините райони са на ГЕРБ-СДС. Останалите са лилаво-червеникаКви. :-)

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#34] от "nwj49315903":

  Я пак, това е па първи тур:
  Район "Панчарево"
  1) Николай Гюров (независим) - 38,49%
  2) Димитър Сичанов - ГЕРБ/СДС - 33,22%
  и на втори:
  Гюров - 61%, Сичанов - 33%
  Единствен Трайчо водеше на първи тур от ДБ, навсякъде другаде водеха ГЕРБ и БСП. Там където БСП водеше, навсякъде спечелиха с гласувете на ДБ, , там където водеше ГЕРБ ОФ'то се пребори само за половината места.

 37. 37 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ако успее да го направи и да спре презастрояването на Младостите със сигурност ще спечели народната людов.

 38. 38 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Това ли е новата звезда на независимия небосклон?! Явно всеки ден ще четем по нещичко за него и блестящите му идеи, в това число „Аз няма да допусна в друг район, където живеят 2-3 пъти по-малко хора и генерира по-малко пари от нас, да получава 30 милиона лева за изграждане на паркче, което е 20-25 декара...“
  Интересно какви лостове има да не доруска разни неща или въпросът е гражданята от Младост да чуват правилните послания?!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 39. 39 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  Явно си много умен, кой води на първи тур? Спрете с манипулациите, превърнахте ГЕРБ в БКП и на всеки следващ избор ще получавате болезнени шамари, дано ти плащат добре иначе резила е залудо.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Хубави идеи, стига да му разрешат.

 41. 41 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Да видим дали наистина ще създаде нови паркоместа или просто ще започне да глобява тези дето просто НЯМА къде да паркират правилно.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#39] от "nwj49315903":

  Вие може ли да четете с разбиране ?. Гюров е бивш кадър на ГЕРБ, подкрепен от БСП. Същото е и в Младост, там архитекта беше уж от ГЕРБ, уж в конфликт с Иванчева пък успя да обере подкрепата на ОФ'то.

 43. 43 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Бъркаш архитектите. Друг архитект бе в конфликт с Иванчева. Него направиха временно изпълняващ длъжността. Яви се и на избори (от Атака), но хората не гласуваха за него.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#41] от "rdb41527334":

  Вие верно ли вярвате че може някакси магически да ви направи безплатни паркоместа за всичките таралясници ?. И дори да предпложим че някакси го направи, то утре всеки прошляк ще си купи още един таралясник за 500лв и ще иска безплатно паркомясто и за него !?!

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#43] от "Smile":

  Възможно е, не съм от младост и следя тамошната драма само за кеф.

 46. 46 Профил на Д.Д
  Д.Д
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Лъжи от негова страна. Пинка на политическа партия. Добре изиграл картите си като архитект и разпродал през трети лица много места. Живее в негов построен блок в младост 2. Има си две парко места. Придължава с продажбата на общински места между Горубляне и Младост

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK