"Демократична България": Бързи оставки на цялото ръководство на "Топлофикация София"

Методи Лалов е бивш районен съдия на София, а сега ръководи групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет

© Юлия Лазарова

Методи Лалов е бивш районен съдия на София, а сега ръководи групата на "Демократична България" в Столичния общински съветСамо за първите девет месеца на тази година "Топлофикация София" е натрупала нови 88 милиона лева загуби при планирани 14 милиона за цялата година. Това е достатъчно основание да поискаме оставката на ръководството на дружеството, обяви Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС).


"Общинското дружество е във фалит, а общината се кани да иска още пари от гражданите", добави той, визирайки предложението за вдигане на местните данъци за коли и за сделки с имоти. "Сегашното ръководство на "Топлофикация София" няма квалификацията да се разпорежда с близо един милиард лева активи и пасиви", посочи Лалов и призова то да си подаде оставката.


"Призоваваме за бързи оставки на всички членове на надзорния и на управителния съвет на дружеството, защото те са отговорни за трупащите се планини от дългове", каза още той на днешната сесия на СОС.
"Крайно време е принципалът на "Топлофикация София" - Столичният общински съвет, да участва по-активно в управлението му, включително като се върнем към едностепенната форма на управление – без надзорен и управителен съвет, а само със съвет на директорите, избиран директно след публичен конкурс, и той да отговаря пред СОС", очерта предложението на "Демократична България" Лалов.


Призивът е час по-скоро да се избере независим контрольор от международно признати одиторски компании, който да проследи събитията, довели до катастрофалното състояние на "Топлофикация София". Бързо да започне и процедурата по избор на външен мениджър – фирма, която да поеме ясни ангажименти за инвестиции и за разделяне на топлопреносната мрежа от производството на пара и електроенергия, предложи Лалов.


Николай Стойнев, председател на икономическата комисия на СОС, в отговор каза, че новото ръководство на дружеството вече е било изслушано миналата седмица. "Факт е, че "Топлофикация София" има задължения, но е и факт, че тя работи на силно регулиран пазар и на входа и на изхода се определят цените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и има много малък процент от решения, които дружеството може да взема самостоятелно. Той добави, че СОС преди няколко месеца е приел, че трябва да се търси външен мениджмънт на дружеството.


Лалов припомни договора, сключен без конкурс, за посредническа дейност при продажбата на електроенергия, произведена от "Топлофикация София". Тя се извършва от "Гранд енерджи дистрибюшън" и според някои експерти от това посредничество фирмата печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество.


"Беше ни обяснено, че този договор изтича до месец, но ние настояваме за незабавни мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация София" на енергийната борса без посредници", отбеляза Лалов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK