Панчаревското езеро се заблатява, спасение не се вижда

Сега Панчаревското езеро изглежда така.

© Юлия Лазарова

Сега Панчаревското езеро изглежда така.Панчаревското езеро почти цялото е покрито от водорасли и наноси и водата на много места изобщо не се вижда, установи екип на "Дневник". То трябва да се почиства периодично, за което са отговорни Министерството на земеделието, храните и горите, на което е възложено да го управлява и стопанисва, и Басейновата дирекция-Дунавски район. Не се почиства обаче, защото процедурата изисква езерото първо да се източи в голямата си част. Тогава обаче щяло да спре подаването на промишлени води от него за нуждите на ТЕЦ-София. Има и още проблеми, но не се очертава да бъдат решени бързо.


Сега в езерото се изливат сиви потоци от бетонови и етернитови тръби. Те са от дъждовната отходна канализация, но към нея са се "вързали" тръбите с битови отходни води дори от административни сгради в Панчарево, каза Галина Бел от сдружение "За развитие на Панчарево и Кокаляне".


"Наносите, които идват от реките Искър и Бистришка, заедно с безконтролното изливане на отходни води от селището създават този "зелен килим" от водорасли, фекалии и битова химия. Хората перат, чистят и всичко по канализацията отива в езерото", добави тя.
Тръби "свързват" село Панчарево с езерото при стената.

© Юлия Лазарова

Тръби "свързват" село Панчарево с езерото при стената.


Риболовци по брега казаха, че риба има, но досега не са виждали езерото в такова състояние.


"То вече не е за спорт и за високо спортно майсторство. Състоянието му създава огромни проблеми на всички", потвърди и олимпийската шампионка по гребане от Пекин 2008 Румяна Нейкова. Тя призова езерото, което е и тренировъчна гребна база, да се изчисти "преди да се случи нещо сериозно".


Като гребна база езерото има и трибуни за публика при състезания.

© Юлия Лазарова

Като гребна база езерото има и трибуни за публика при състезания.


Новият кмет на район "Панчарево" е независимият Николай Гюров, който получи два пъти повече гласове на изборите от досегашния кмет на ГЕРБ Димитър Сичанов. Той е наясно с проблема – езерото не е почиствано от близо 30 години, а и в него безконтролно се изливат отходни битови води.


Населението на Панчарево расте, но канализация няма


"Не е тайна, при липса на изградена канализация, къде отиват битовите отпадни води – в езерото. Основното замърсяване с наноси идва от реките Искър и Бистрица, които се вливат в езерото. Техните корита трябва да се почистят", заяви кметът Гюров пред "Дневник".


Населението на район "Панчарево" се разраства с бързи темпове в последните десетилетия. Само в село Панчарево сега живеят поне 5000 души, като половината са адресно регистрирани, а останалите са приходящи, които работят в София, обясни кметът. Другите села - Кокаляне, Бистрица, Железница също непрекъснато увеличават броя на жителите си като "луксозни спални" за софиянци, по думите на Гюров.


Какво предизвиква умирането на езерото


"Биологичните замърсители на езерото обогатяват водите с фосфати и нитрати. След разлагане на мъртвите организми във водата се освобождават йоните на фосфора, азота и др. При такъв вид замърсяване се наблюдава засилено развитие на планктон, което предизвива "цъфтеж" на водата. Увеличава се необходимостта от кислород във водоемите, който бързо се изчерпва от израслата водна флора. В някои случаи е възможно измиране на рибата, поради недостиг на кислород", пише в писмо на зам.-министъра на земеделието д-р Лозана Василева в отговор на питане по проблема от администрацията на министър-председателя Бойко Борисов. То е от 18 юни и в него ясно се представя критичното състояние на езерото.


Езеро Панчарево замърсено с отходни води

© Юлия Лазарова

Езеро Панчарево замърсено с отходни води


"Особено неблагоприятна е ситуацията при стоящите води, каквито са в горната част на Панчаревското езеро. В мястото, където зауства река Витошка Бистрица, се наблюдава блатна растителност и водорасли. Междуведомствената работна група се обедини около мнението, че освен почистването на езерото Панчарево от наноси и водорасли, е необходимо да се приложи комплекс от мерки, за да се прекрати замърсяването на водите му от всякакъв род замърсители", се казва още в отговора на зам.-министър Василева до Министерския съвет.


Междуведомствена работна група произвежда препоръки


Споменатата междуведомствена работна група е сформирана по спешност със заповед РД09-570/13.06.2019 г. на министъра на земеделието Десислава Танева. В нея участват представители на Областната управа на София град, на Басейнова дирекция "Дунавски район", на Районна инспекция по опазване на околната среда-София, на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени" към Агенцията по метрология и технически надзор, на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и на "Напоителни системи" ЕАД към земеделското министерство.


За състоянието на водите в езерото трябва да се грижи Басейнова дирекция "Дунавски район", която е със седалище в Плевен. От офиса им в София увериха "Дневник", че то редовно се проверява от техни екипи, но информация може да се получи само от централата в Плевен. От там обаче предпочетоха да не отговорят на отправения въпрос "Какви решения са подходящи за подобряване на състоянието му?"


Заради ТЕЦ-София все се отлага почистването


Езерото, всъщност е язовир, въведен в експлоатация през 1957 г., и е публична държавна собственост. На Министерството на земеделието, храните и горите е предоставено правото за управлението му. Поддържа се от "Напоителни системи" ЕАД, съгласно заповед на земеделския министър, тъй като се ползва за напояване, но оказва се и за промишлени води за нуждите на ТЕЦ София и на "Софийска вода".


Езерото е и място за отдих, спортуване и забавление на софиянци. Но за последен път частично е почиствано през 1992 г. Оттогава е изоставено и като е изкуствен водоем то няма своя система за самопречистване и вече очевидно се заблатява.


За да се изчисти от натрупаните тонове наноси, водорасли и замърсители, първо то трябва временно да се пресуши или поне да се понижи значително водата в него. Това обаче не можело да стане, "поради необходимостта от непрекъснато осигуряване на условно чиста промишлена вода за ТЕЦ "София", (която е към "Топлофикация София"). Това е оправданието, което дава зам-министър Василева до Министерския съвет за критичното състояние, в което е изпаднало Панчаревското езеро.


"Дневник" очаква отговор от "Топлофикация София" на отправеното питане дали ръководството на дружеството е уведомено за състоянието на езерото, от което черпи вода и кога е възможно, според технологичния процес на ТЕЦ-София, да бъде почистено то.


Дори и да бъде почистено, езерото отново ще се заблати, защото битовите отходни води от Панчарево няма да спрат, напомня кметът Гюров.


Спирането на отходните битови води е решението според кмета


"Липсата на канализация на Панчарево ясно показва, че ние и в бъдеще ще имаме същия проблем, дори хипотетично през 2020 г. да изчистим езерото от наносите, дали след 10 години проблемът няма да е със същата сила и дори по-голям? Затова, ако не решим проблема с изграждането на битова канализация този проблем ще се появява отново и отново", убеден е той. Парите, необходими за изграждането й, както и на пречиствателна станция, са десетки милиони лева. Отпускането на такава сума не може да стане бързо, а само след като бъде предвидена в бюджета за следваща финансова година.


Зам.министърът на земеделието Василева също препоръчва да се предприемат мерки за спиране на постъпването на непречистени отпадни битови води. "В противен случай ефектът от едно предстоящо почистване ще бъде бързо заличен", предупреждава и тя.


Засега земеделското министерство е предвидило 69 хил. лева само за изготвяне на проект "за частично почистване на наносите, които възпрепятстват провеждането на гребни мероприятия. За реализацията му обаче трябва да се осигури финансиране от всички заинтересовани страни", казва Василева.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  15+ години ГЕРБ в София - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ако примерно там живеят 20,000 човека а пречиствателната станция би струвала 20 милиона лева, се пада среден разход 1000 лв на жител. Интересно, откъде ще дойдат тези средства, кой ще ги даде и кога?

  забавление и приключение
 3. 3 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега ще види новия кмет как съдейства герберската административна машина за решаването на такива проблеми. При това доказано най- работливите :-) МЗХ, СО, Топлофикация и тн. Честито и успех....

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Едно време поне риба имаше в Панчарево.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Имаше и хубав плаж.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Същото безхаберие, каквото и при яз. Студена.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 425 Неутрално
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Каква красота ! Е , очевидно не ще да е само Перник.....

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Любопитно

  До коментар [#2] от "troi":

  Да предположим, че парите ги даде държавата под някаква форма и за селата бъде изградена канализация, такса канал ще отива в "Софийска вода" ,която експлоатира водопреносната и канализационна мрежа в столицата. В същото време на територията на район Панчарево има десет села като три от тях са най- големите села в България за които СО не си прави труда доста години да реши проблема с канализацията.

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Интересно тец ползва вода а не дава за почистване.Нещо като да режеш клона на който седиш.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  По ОП Околна среда похарчиха стотици милиони Евро, да копаят и полагат тръби в села с по-малко от 1000 жители! Само едни тръби, които извеждат мръсната вода на края на селото - без пречистване! Но всичко приключи в една дупка край Радомир, запалено и изгорено от няколко милиционера.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  Достатъчно са няколко хиляди селяндури, и едно езеро се превръща с смръдлива фекална дупка...
  "Столична" история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  По 1000лв на брой жител в околностите...Ами там все вили и имения на богаташи, за тях суми и по 10000лв са джобни пари, да вземал си да се бръкнат малко тия и да си построят пречиствателна станция с частният си капитал, все пак техните фекалии се вливат в язовира...

  мурзилка
 14. 14 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До колкото знам за да започнеш строеж ти искат или причиствателна станция за отходни води или договор с фекалка и е забранена заустването на непречистени води!
  Защо говорят за десетки милиони като може да си свършат работата и да накарат селяндурите да си сложат домашни пречиствателни станции или да си викат всеки месец фекалката???

  Пак от нашия джоб трябва да платим нехайството на общината!!!

 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Интересно тец ползва вода а не дава за почистване.Нещо като да режеш клона на който седиш.
  —цитат от коментар 10 на К2

  "Топлофикация София" не реже клона, на който седи. Напротив, "Топлофикация София" седи удобно на този клон и не са ѝ необходими промени и допълнителни въздействия. Клонът Панчаревско езеро може би създава проблеми, затруднения и дискомфорт за други институции и граждани. Амиии... един известен литературен герой е дал мъдри напътствия за спасяването на давещите се..

 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Не виждам защо е това апокалиптично заглавие. Хората отдавна са намерили решение на такива проблеми - пречиствателна станция. Тия тарикати които са се накачулили около езерото да се бръкнат в джобовете и да си я построят, а не само да се..т и пи..т във водите и да чакат всички ние да им я построим. Сега очаквам да се изтъпани някой панчеревец по телевизиите и да почне да събира помощи за спасяването на Панчерево( нищо че имотите там струват стотици хиляди в евро).

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#9] от "nwj49315903":

  Да задължат Концесионера.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":

  ТЕЦът не цапа. Който цапа той трябва да чисти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#14] от "vtl53383951":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#2] от "troi":

  20 млн лева много ли ви се струват? Бюджетът на СО за 2019г е 1.75 млрд лева.... 2018г завършва със 130 млн лв година излишък... с натрупвания от предишни години имат над 250 млн резерви, също така имат и несъбрани данъци за още 300 млн лева. Бюджетът на СО не е държавен, че да ми таргетират излишък по някакви, да кажем макроикономически причини, това е безхаберие и липса на капацитет.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Стабилно жалко, значи.
  Преди 15 години бе същото.

  "Панчаревското езеро почти цялото е покрито от водорасли и наноси
  и водата на много места изобщо не се вижда,
  установи екип на "Дневник"."

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  [quote#15:"zhivko6461"][/quote]

  Хи хи.Естествено , че е удобно. Но ако езерото се заблати напълно от къде ще взима вода?Или не е важно.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хората перат, чистят и всичко по канализацията отива в езерото", добави тя.”
  Освен това акат и пишкат. И то там отива. Някой от зелените бухалки и гък да е казал по въпроса? Да са блокирали орловия мост, да са протестирали, когато това красиво езеро на метър от София се превръща в жабурняк? Защо бе, природозащитници, мълчите като пукали, когато пред очите ви едно прекрасно езеро загива? Далавера ли няма, не си ли струва да ви активират за такива дреболии? Като знам как Австрия, Швейцария и Германия се грижат за Боденското езеро, доплаква ми се! Да влезе в него непречистена вода? Абсурд! То става от година на година по-чисто, а това се превръща в жабурняк. И “зелените” се борят против лифта в Банско и кресненската магистрала!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ганювската популация населяваща тая страна си е избрала най-тъпите ганювци да и решават проблемите. Най-тъпите ганювци са способни единствено да крадат и да се почесват по д-то. После ганювския матриял се чуди що вместо езеро има фекално блато /Панчарево/ и що няма откъде да пие вода/ яз Студена /.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":ТЕЦът не цапа. Който цапа той трябва да чисти.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете не виждаш проблема по кметски. Бистрица , Кокаляне и Панчарево плащат данък смет , плащат под една или друга форма канализация.По нормално е обаче да има пречиствателна станция за отходните им води. Има достатъчно програми по които може да се изгради такава станция.Тука става дума за недооценяване на проблема.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":

  Недей напада мадам Ф. Тя никога и за нищо не е виновна!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Како-лельо, не че екоактивистите са стока, но наистина не им е работа да следят състоянието на изкуствени водоеми, създадени за промишлени и битови нужди. Ако през 50-те години е имало екоактивисти, може би щяха да се противопотавят срещу изграждането му и потапянето на тази красива част от долината на р. Искър.

  CONTADOR GRATUITO!
 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Загледах се в снимката на гребната база. Прилича на чернобилски пейзаж. Наистина ли там подготвят бъдещите олимпийски шампиони?

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#29] от "Приказки от шипковия храст":

  Това не е базата а трибуните за зрителите и фотофиниша. Базата е на отсамната страна на езерото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Едно от нещата, които новият кмет може на направи е да спре дивото застрояване на Панчарево и стремежът на стария кмет да превърне селото в град.
  На хълма от години стърчат скелети на огромни недовършени строежи.
  До пътя разрешиха строителството на 4-етажни блокове. Винаги съм се чудила къде отиват отпадните им води. Панчарево е село, а тези блокове стърчат уродиво над околните къщи.

 32. 32 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мда, на всяко ниво никога за нищо няма виновни... политиците от това най-много ги е страх - да не се признае вина, защото се създава много опасен прецедент :D Може някой да подаде оставка, може да го скатаят да не се набива на очи, но по правило никой не понася персонална отговорност. Защото изпуснеш ли един път духа от бутилката.. знае ли се, не се знае :D Тия льольовци дет блъскат по цял ден и плащат данъци, ще почнат да искат още и още.

  Другото, което с годините се наложи като универсално оправдание за всичко - ПАРИ НЯМА. Ама имам чувството, че в ДНК-то ни е заложено.... ежедневно във всеки магазин ако видите детенце да иска нещо - чипс, вафла, кроасан, кола... какво му се отговаря - нямаме пари сега за това! И то се набива в манталитета... Вярно е имаше бедни и гладни години, но цифрите показват друго - 2009г края на кметуването на ББ и начало на Ф, бюджетът на София е 1 млрд лева, за 2019г е 1.75млр, догодина сигурно ще гони 2 млрд. Само за 10 години!!

  Въпросът е, вие чувствате ли, че СО харчи 2 пъти повече пари за услуги, които предоставя на ВАС?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#31] от "guadeloupe.11":

  Тия разрешителни ги дава Здравков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#32] от "FvH":

  Просто Корупцията се храни все по-обилно на всички нива.
  Всичко е всепо-скъпо и все по-калпаво.
  Градът върви надолу и показателите се влошават.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":


  До коментар [#14] от "vtl53383951":


  До коментар [#16] от "dorn":

  Мисля, че пишете малко "ангро" първо трябва да се отбележи, че на територията на района се намира язовир "Искър" и от това следва, че цялата инфраструктура за довеждащо водоснабдяване на София е там. Това включва и пречиствателните станции " Бистрица" и " Панчарево". Трябва да се отбележи, че "селяндурите" в селата живеят там доста отпреди инж. Иван Иванов да проектира и построи язовира и цялата инфраструктура, даже живеят там и отпреди Фандъкова да стане кмет, което означава, че държавата и общината повече от 50 години не полага и минимални усилия да реши проблема. Факт е че СО задълбочава проблема с издаване на разрешителни за строителство както в чашката на язовир "Искър" така и с такива на язовир " Панчарево", последната сграда ( апартамент хотел) стои гордо на брега на езерото с издадено разрешително от арх. Диков. Въпросът е кога СО ще предприеме действия за решаване на този проблем, проектиране и изграждане? Фандъкова някой чул ли я е за цялото и кметуване някога да е повдигала въпроса?

 36. 36 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#35] от "nwj49315903":

  И си прав И не си прав :)

  Общината да си свърши работа и да ги задължи да си сложат пречиствателни станции, цената им е 3-5000 лева и после с тази вода може да се полива и тревата в двора.

  Нали знаеш че и в Бояна, Драгалевци и Симеоново няма,
  А после това като се построи ще трябва и да поддържа.
  Нали знаеш че данъците на два блока в Люлин са повече от на цялото село панчарево???
  Че те утре и метро ще поискат ...

 37. 37 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Гербаджийското управление: хипнотична фиксация в магистрали, тиктакащи бомби навсякъде.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Симеоново, Драгалевци и Бояна си имат за късмет Перловската и Слатинската река, да "отвеждат отходните води" към центъра на София.

 39. 39 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Нормална картинка за шопите от софийско. Няма ли далавера, няма и реакция. Пълни глупости са внушенията, че трябвало езерото да се пресушава и други подобни. Има машини с които водораслите могат да се събират от водата, има драги (дълбачки) с които могат да се изгребват периодично наносите. Излиза, че наистина българите сме най-тъпия народ на земята. Самоомотали се с хиляди излишни бюрократични спънки, параграфи, наредби, само и само да има оправдания за несвършената работа. Хленч и оплаквания. Тоз народ не разбира от нищо друго освен от камшик.

 40. 40 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е добро утро. Тоя гьол си понамирисва не от вчера.

 41. 41 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "... ако не решим проблема с изграждането на битова канализация този проблем ще се появява отново и отново", убеден е той. Парите, необходими за изграждането й, както и на пречиствателна станция, са десетки милиони лева. Отпускането на такава сума не може да стане бързо, а само след като бъде предвидена в бюджета за следваща финансова година."

  Чакай бе, Гюров! Май още не си в час! Изграждането на канализационна мрежа на територията на Столична община е задължение на концесионера Софийска вода по по концесионния договор за инвестиции за 35-годишния срок на ползване! За какви милиони от бюджета дрънкаш? Няма само от Софийска вода да плачкат, че, видите ли, били инвестирали много и дайте да вдигаме цената на водата! От началото на концесията направиха канализация на Горна баня и толкоз! Даже и до сега загубите по водопроводната мрежа са повече от 50%, като по договор трябва да ги сведат до 30%! Скачай им на врата и да се заемат най-после за същинска работа, а не да "инвестират" само в луксозни офиси и автомобили и още по-луксозни секретарки!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 42. 42 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#36] от "vtl53383951":

  За всички нови строежи абсолютно задължително въпреки, че доколкото съм запознат трябва да има къде да се заусти водата след пречиствателното съоръжение, другия вариант са изгребните ями подчертавам изгребни, защото преди това изискванията бяха за септични, но това са частични решения. Хипотеза да предположим, че сте закупил къща построена 80-те в с.Герман бихте ли разкопали( инвестирали) целия двор за да си направите изгребна яма? Решението според мен е в изграждането на канализация за целите села. Пасарелското езеро също е част от водопреносната мрежа и е резервен водоизточник за София, дали според вас с. Пасарел има канализация? Напълно съм съгласен и с това, че общината трябва да си свърши работата, а именно да изгради канализация. Както писах по- напред в темата такса канал се събира от "Софийска вода" и не трябва да се обвързва с местни данъци и такси. Другият вариант е общината да създаде специално дружество, което да изгради канализацията и да бъде конкурент на концесионера и да предлага услуга канализация.

 43. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#29] от "Приказки от шипковия храст":


  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имаше три гребни бази... На десния бряг беше най-малката на "Славия" (какво е станало с нея не знам). Най-голямата беше на ЦСКА, която е в началото на езерото. Военните обаче си прибраха имота, изгониха клуба и си стои затворена от години, даже мостът по който се достига до нея е затворен. Явно МО чакат някоя тлъста далавера. ЦСКА и "Левски" споделят сега обща база, която е на левия бряг, където са и ресторантите и местата за лодки под наем и водни колела.
  Освен това езерото не се пълни само от Искър и Бистришка река, но и от водохващане от Лозенската планина, което някога работеше през пролетта и лятото, и го спираха през късната есен. Водата от там се влива в Искър малко преди началото на езерото. Дали работи сега - не знам, но като работеше, този проблем с растителността го нямаше.
  Ако го източат за почистване на дъното ще видим останките от старото село Панчарево, потопено, за да се направи езерото. Клето социалистическо наследство...

  CONTADOR GRATUITO!
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Нормална картинка за шопите от софийско. Няма ли далавера, няма и реакция. Пълни глупости са внушенията, че трябвало езерото да се пресушава и други подобни. Има машини с които водораслите могат да се събират от водата, има драги (дълбачки) с които могат да се изгребват периодично наносите. Излиза, че наистина българите сме най-тъпия народ на земята. Самоомотали се с хиляди излишни бюрократични спънки, параграфи, наредби, само и само да има оправдания за несвършената работа. Хленч и оплаквания. Тоз народ не разбира от нищо друго освен от камшик.
  —цитат от коментар 39 на Oggie Petkov


  Тия спънки, параграфи и т.н. има и полезни, има и вредни, но има и нещо общо между тях,...Не народът ги е измислил и приел, така че, тия които според теб са за бой , са представителите....Които на уж са представители на народа, ама партийните списъци от "кандидати" ги издават партиите, народа най-много със своят вот може да размени местата в тези списъци, но не може да постави нито един човек, предложен от самият народ вътре.

  мурзилка
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#32] от "FvH":
  "Другото, което с годините се наложи като универсално оправдание за всичко - ПАРИ НЯМА. "

  Пари има , но с тях плащаме данък Русия. Милиарди лева всяка година.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Любопитно

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Ти в Панчарево ли живееш? Не живееш ли в Меден рудник?

 47. 47 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#43] от "г-н Думанов":

  А от другата страна до стената е тази на Академик.
  Само не разбрах защо е комунистическо наследство, инж. Иванов ще се обърне в гроба.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Ако примерно там живеят 20,000 човека а пречиствателната станция би струвала 20 милиона лева, се пада среден разход 1000 лв на жител. Интересно, откъде ще дойдат тези средства, кой ще ги даде и кога?
  —цитат от коментар 2 на troi


  Като спрем да плащаме данък Русия , ще се намерят пари за много работи.

 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#15:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 23 на К2
  Хи хи.Естествено , че е удобно. Но ако езерото се заблати напълно от къде ще взима вода?Или не е важно.[/quote]
  "Топлофикация София" е мощна компания с голям капацитет. Не са индиферентни към проблемите си. Анализират ги и предприемат превантивни и коригиращи мерки и дейности. Вероятно и относно заблатяването на водоизточник Панчаревско езеро. Може би имат и математически модел на процеса. Стигнали са до извода, че в настоящия момент спирането заблатяването на Панчаревското езеро не е спешна задача. Ако все пак факти и обстоятелства определят тази задача като спешна други ще се заемат с разрешаването на проблема. Както и когато задачата наистина стане много спешна. София е голям град, столица. Община София е голяма, разполага с достатъчно средства за разрешаване на всякакви проблеми.

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "troi":

  Дрисльовците от луксозните спални? Те да я платят?

  Хубаво е къщичка извън София, до езерцето... опс осрахме езерцето, айде направете ни канализация...

  Заустването на фекалии е забранено със закон. Те са длъжни да има безоточни септични ями! Като са си строили палатите, са били наясно с тази особеност! Сега да им строим канализация, а?

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Интересно тец ползва вода а не дава за почистване.Нещо като да режеш клона на който седиш.
  —цитат от коментар 10 на К2


  Кардиналното решение е замяната на топлофикацията на София с газификация , но за това никой още не мисли. Глупаво е ,неразумно е да се докарва скъп газ от хиляди километри разстояние , после да се изгаря в ТЕЦ и с получената пара и топла вода да се топлофицира града. От топлопреносната мрежа се губят огромно количество енергия , колко и добре да е изолирана. Топлопроводите трябва да се заменят с газопроводи. Така е навсякъде в развитите страни.

 52. 52 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Весело

  15+ години ГЕРБ в София - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Проблемът съществува от бая години преди "любимия ти" ГЕРБ да пръкне. Нарича се "липса на поддръжка и неспазване на съществуващи закони/наредби". Жалко че това езеро изглежда както изглежда. Като ученици там играехме на "диверсанти" (нямаше го понятието командоси/тюлени). Слизахме от рейса около гребната база/Лебед, вързвахме си дрехите в стегнато пакетче и го слагахме на главата (НЕМАШЕ найлонови торбички тогава) и с плуване стигахме до отсрещния бряг. Който беше безлщден, и там се плацикахме без бански. После-обратното.

  По памет имаше едни устройства поне в заустяването на една от реките, където се събираха (и периодично изнасяха) пясъчните наноси от реката. Работеше като много широка септична яма, позната и добре работещ като тези малките в къщи без канализация:

  -Стеснява се коритото за да се увеличи скоростта на водата.
  -Твърдите частици (изпражненията в домашната септична яма) падат долу, горе остава само водата, и тя прелива през един праг към езерото (или в земята сллед домашна септична яма)
  -ПЕРИОДИЧНО се вадят "твърдите частици" (в реките-пясъка) .

  Явно по някое време са спряли да вадят пясъка от онова съоръжение, и то вече не функционира. И полека лека, за 30 г' наносите се натрупват по дъното.

  Та на първо време би трябвало да почистят съществуващото съоръжение, за да почне отново да функционира. И полека лека да се извадят наносите след него. За това не е нужно да се изпразни ЦЯЛОТО езеро. Багери могат да работят и полупотопени във водата. А може да се построят т.н. подводни пътища: Струпва се една пресечена пирамита от скали и по дребни камъни до 1/2 метър или по малко под водното ниво, по която пътуват самосвалите изнасящи пясъка, и на която стои багера който вади пясък. Не е чудо невиждано, така се строят десетки вълноломи по света които след това създават полуотворени към морето плажове. Като тези от снимката в първия линк (Нетания):

  https://www.google.bg/search?sxsrf=ACYBGNStHuxanXZ5s9kSuh6EKt2K1Ncn-w :1575706147037&q=beach+in+netanya+aerial+view&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjrjajpiqPmAhX4wAIHHU_8Al0Q7Al6BAgIECQ&biw=1056&bih=459#imgrc=0KGXuHleyO73qM

  https://bit.ly/2OWKYvM

  Или тези снимки от Кесария:

  https://bit.ly/2YnFX2r

  В първите снимки ясно се вижда "скрития" подводен вълнолом, построен от скали и камъни с мин'размери 50 см. Как си мислите тези скали са отишли там? Ами първо се построи от подобни скали път до към 100+ м' от тогавашния бряг, по който пътуваха камионите със скалите, с които багерът строеше вълнолома. След края на строежа багерът събираше скалите и оставяше пясък и дребни камичета.

  Този "подводен" вълнолом имаше две цели:

  -Да спре ежемесечните течения (зависят от цикъла на луната) които отмиваха пясъка, и после го връщаха.
  -Да увеличи плажната линия, и чрез още една подпорна стена да даде възможност да се реставрира римския хиподром.

  Бях бая замесен в този проект (и още 2 подобни морски обекта на близо) в течение на две години-ПРИКАЗЕН ДЖОБ! Колегите ме питаха "и още ти плащат за това?!?"

  Има и друг начин да се изчисти дъното от наноси без да се изпразни ЦЯЛОТО езеро: С мощни помпи да се изсмуква вода и да се пренася до подобно НОВО съоръжение за "събиране на утайките". В езерото се връща вода почти без утайки. Но трябва да се построи подобно съоръжение и след изхода на водата от езерото, защото този процес "размътва водат" което може да не е достатъчно чиста за индустриални цели.

  И двата варианта струват пари, но изчистват езерото. Щото без него НЯМА друг източник с изградена инфраструктура наоколо.

  Що се отнася до битовите води-е, това е известно на всички (за разлика от гореописаното, което не е всеизвестно за широката публика извън бранжа):

  Или се прави канализационна система+пречиствателна станция, или не се дава разрешение за нов строеж/ремонт на стар без да има малка двукамерна септична яма+договор с "лайнарка". Вероятно има начин да се принудят кореняците селяни да си построят септични ями и до съществуващите от поколения къщи. Има някакви закони/наредби относно забрана на изхвърляне на битови води в бунари-СЛАГАШ ЯКА ГЛОБА И БИЕШ ПРЕЗ ДЖОБА нарушителите. РАБОТИ ВИНАГИ!!!

  Не струват кой знай колко скъпо:

  https://bit.ly/2DWcYJC
  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "troi":


  До коментар [#13] от "Маршалов":


  До коментар [#14] от "vtl53383951":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 53. 53 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Любопитно

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Извинявам се в кой бранш на строителство сте, имам нужда от майстор павьор, случайно дали може да помогнете?

 54. 54 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Винаги ми е интересно да те чета. И се сещам и защо умните хора са в Израел, където от пустиня правят градина (и пътьом бият арабелите, като се помислят за недосегаеми), а тук са тикви като Баце, Фандъчка и форумните русофиле... Правят от градина пустиня.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  Като допълнение да добавя, че в Панчаревското езеро се излива близо 100 литра гореща вода в секунда. Толкова е дебита на минералния извор в Панчарево. Преди години бях чел проучване на енергетици , че тази вода е достатъчна да се топлофицира целия квартал Дружба 1 и 2. При това тя ще отива до квартала по гравитачен път. Не са необходими помпени станции.

 56. 56 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Интересно тец ползва вода а не дава за почистване.Нещо като да режеш клона на който седиш.
  —цитат от коментар 10 на К2


  Дреме му на ТЕЦ-а, дали във водата има водорасли, битова химия или фекалии...

 57. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не 15, а цели 30 години Боце и Фандъкова не са си мръднали пръста да почистят това култово язовирче!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 58. 58 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 656 Неутрално

  В България където има нови баровски комплекси и палати се наблюдава същите проблеми с околната среда , каквито има и около ромските гета . И там въздуха смърди от горенето на всякакви боклуци , и там се замърсява яко с появата на незаконни сметища , и там липсва желание на живущите да си направят канализация . И двете прослойки не желаят да се съобразяват с обществото и да си плащат данъците .

 59. 59 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До колкото знам за да започнеш строеж ти искат или причиствателна станция за отходни води или договор с фекалка и е забранена заустването на непречистени води!Защо говорят за десетки милиони като може да си свършат работата и да накарат селяндурите да си сложат домашни пречиствателни станции или да си викат всеки месец фекалката???Пак от нашия джоб трябва да платим нехайството на общината!!!
  —цитат от коментар 14 на vtl53383951


  Защото, умнико, домашните пречиствателни станции са незаконни според нашите правила. Единственото, което се разрешава е яма и медарка.

  Както писах преди ден-два София е еталон за мърляшко управление.

 60. 60 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":ТЕЦът не цапа. Който цапа той трябва да чисти.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  ТЕЦ-ът не цапа,но ползва.Тогава му се спира водата докато не се почисти,щом не му пука.Така бива ли?

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Все някакво разрешение на този проблем трябва да има...И, при съществуването на толкова много служби и организации,които пряко или косвено са отговорни за това,не би трябвало да представлява чак толкова голяма трудност...Значи,някъде другаде е „заровено кучето”, но къде точно...?!?

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  От държава на самотек, крадена безогледно в последните години и калпава работа един час в събота след натиск, толкова.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е, за да сме съвсем честни, е редно да добавим и мандатите на Янчулев и Софиянски - на Янчулев кръстиха софийските дупки, те станаха Янчулевки, Софиянски освен с 3 мандата стана известен и с цирка пред Централна Гара. Фандъкова имА късмета метрото, започнато по бай Тошово време да намери финансиране от ЕС и ще се тупа в гърдите докрай с него, макар, че то почти не зависеше от нея... но повече ще й се носи славата с пейките и ограничителните по Графа...

  Но - за цялото това време проблемите на София останаха - презастрояването и хищническия начин, по който се усвояват терени на всяка цена, подкупите към общинските и държавни органи за надзор на строителството си вървят, но "предприемачите" това не ги интересува - те техните милиони си ги изкарват, подкупите се фактурират на крайните клиенти, а те има ли къде да си спират колите, няма ли, кой го е...... Градския транспорт е далече от състоянието, в което трябва да бъде за голям град като София, детските градини не достигат - на фона на демографския срив... Единственото обяснение е, че и те се приватизират, и се откриват като "бизнес" за частни структури (в крайна сметка 1000 лв. за дете за месец си е една добра сума)....

  Разбира се, Драгалевци, Панчарево и други зони в района нямат канализации, улици... тротоари... ама то не е само там. Като тръгне човек с детска количка му става пределно ясно колко е цъфнала нашата графска среда - в Столицата и извън нея още повече. Но кметовете, министрите на финансите, регионалното развитие, Образованието (! след поредното проучване на образователното ниво в България нямам сили да го коментирам с повече от една удивителна) работят, отбелязват "успех" след "успех", тупат се и те в гърдите....

  Та... те така.....

 64. 64 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Панчаревското езеро се заблатява, спасение не се вижда .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Не само Панчаревското езеро...
  Почти всички сфери в живота на обществото, след 10 години проруска мутренска власт и имитации на реформи и управление, неудържимо се заблатяват!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безхаберие, липса на отношение и компетентност, както и неспазване на европейското законодателство, съгласно което, всяко населено место с над 2000 жители трябва да има пречиствателна станция. В тази цифра са включени и туристите , а не само постоянно пребиваващит. Повечето европейски страни доброволно имат пречиствателни станции и при 500 души.

 66. 66 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Лоялните калинки парашутирани където и да било са полезни....само за благоденствието на ГЕРБ, но не и за държавата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  С янета, плебсчета, клавдии, доротеусчета, пагчета и прочее полезни идиоти, държавата става едно жабунясало блато....по-нагледно от снимкита горе, няма накъде.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 68. 68 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#43] от "г-н Думанов":А от другата страна до стената е тази на Академик.Само не разбрах защо е комунистическо наследство, инж. Иванов ще се обърне в гроба.
  —цитат от коментар 47 на nwj49315903


  Да, правилно - базата беше на "Академик", но се обърках, защото като студент се записах на академично гребане и ме пратиха на язовир Искър, което ме отказа. Иначе имам 8 г. кану-каяк в ЦСКА на Панчарево и това ми е единственият мил спомен от соца.
  Под соц-наследство имах предвид развития именно през този период подход да се потапят села, за да се изградят водоеми, които сега създават проблеми, а не приносите на арх. Иванов.

  CONTADOR GRATUITO!
 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  " 15+ години ГЕРБ в София - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Проблемът съществува от бая години преди "любимия ти" ГЕРБ да пръкне. Нарича се "липса на поддръжка и неспазване на съществуващи закони/наредби". Жалко че това езеро изглежда както изглежда. Като ученици там играехме на "диверсанти" (нямаше го понятието командоси/тюлени). Слизахме от рейса около гребната база/Лебед, вързвахме си дрехите в стегнато пакетче и го слагахме на главата (НЕМАШЕ найлонови торбички тогава) и с плуване стигахме до отсрещния бряг. Който беше безлщден, и там се плацикахме без бански. После-обратното.

  По памет имаше едни устройства поне в заустяването на една от реките, където се събираха (и периодично изнасяха) пясъчните наноси от реката. Работеше като много широка септична яма, позната и добре работещ като тези малките в къщи без канализация:

  -Стеснява се коритото за да се увеличи скоростта на водата.
  -Твърдите частици (изпражненията в домашната септична яма) падат долу, горе остава само водата, и тя прелива през един праг към езерото (или в земята сллед домашна септична яма)
  -ПЕРИОДИЧНО се вадят "твърдите частици" (в реките-пясъка) .

  Явно по някое време са спряли да вадят пясъка от онова съоръжение, и то вече не функционира. И полека лека, за 30 г' наносите се натрупват по дъното.

  Та на първо време би трябвало да почистят съществуващото съоръжение, за да почне отново да функционира. И полека лека да се извадят наносите след него. За това не е нужно да се изпразни ЦЯЛОТО езеро. Багери могат да работят и полупотопени във водата. А може да се построят т.н. подводни пътища: Струпва се една пресечена пирамита от скали и по дребни камъни до 1/2 метър или по малко под водното ниво, по която пътуват самосвалите изнасящи пясъка, и на която стои багера който вади пясък. Не е чудо невиждано, така се строят десетки вълноломи по света които след това създават полуотворени към морето плажове. Като тези от снимката в първия линк (Нетания):

  https://www.google.bg/search?sxsrf=ACYBGNStHuxanXZ5s9kSuh6EKt2K1Ncn-w :1575706147037&q=beach+in+netanya+aerial+view&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjrjajpiqPmAhX4wAIHHU_8Al0Q7Al6BAgIECQ&biw=1056&bih=459#imgrc=0KGXuHleyO73qM

  https://bit.ly/2OWKYvM

  Или тези снимки от Кесария:

  https://bit.ly/2YnFX2r

  В първите снимки ясно се вижда "скрития" подводен вълнолом, построен от скали и камъни с мин'размери 50 см. Как си мислите тези скали са отишли там? Ами първо се построи от подобни скали път до към 100+ м' от тогавашния бряг, по който пътуваха камионите със скалите, с които багерът строеше вълнолома. След края на строежа багерът събираше скалите и оставяше пясък и дребни камичета.

  Този "подводен" вълнолом имаше две цели:

  -Да спре ежемесечните течения (зависят от цикъла на луната) които отмиваха пясъка, и после го връщаха.
  -Да увеличи плажната линия, и чрез още една подпорна стена да даде възможност да се реставрира римския хиподром.

  Бях бая замесен в този проект (и още 2 подобни морски обекта на близо) в течение на две години-ПРИКАЗЕН ДЖОБ! Колегите ме питаха "и още ти плащат за това?!?"

  Има и друг начин да се изчисти дъното от наноси без да се изпразни ЦЯЛОТО езеро: С мощни помпи да се изсмуква вода и да се пренася до подобно НОВО съоръжение за "събиране на утайките". В езерото се връща вода почти без утайки. Но трябва да се построи подобно съоръжение и след изхода на водата от езерото, защото този процес "размътва водат" което може да не е достатъчно чиста за индустриални цели.

  И двата варианта струват пари, но изчистват езерото. Щото без него НЯМА друг източник с изградена инфраструктура наоколо.

  Що се отнася до битовите води-е, това е известно на всички (за разлика от гореописаното, което не е всеизвестно за широката публика извън бранжа):

  Или се прави канализационна система+пречиствателна станция, или не се дава разрешение за нов строеж/ремонт на стар без да има малка двукамерна септична яма+договор с "лайнарка". Вероятно има начин да се принудят кореняците селяни да си построят септични ями и до съществуващите от поколения къщи. Има някакви закони/наредби относно забрана на изхвърляне на битови води в бунари-СЛАГАШ ЯКА ГЛОБА И БИЕШ ПРЕЗ ДЖОБА нарушителите. РАБОТИ ВИНАГИ!!!

  Не струват кой знай колко скъпо:

  https://bit.ly/2DWcYJC
  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "troi":


  До коментар [#13] от "Маршалов":


  До коментар [#14] от "vtl53383951":"  Проблемът се нарича безхаберие ! Да, съществува доста преди ГЕРБ да са на власт наистина, но при ГЕРБ то добива ново измерение: тотална корупция, разграбване на еврофондове и кражби в обществените поръчки по всички възможни фронтове, плюс всякакви усилия това да се " легализира" чрез прокуратурата и съда !
  Да, не е " чудо невиждано" да се предприемат някои от описаните от теб мерки, а вероятно все отнякъде и ще се почне, но в момента наносите са прекалено големи, за да се разминем само с тези мерки по стесняване на коритото, за да се увеличи дебита на водата ! Всъщност, такъв от доста време там изобщо няма, защото в България идва време на сериозно засушаване ! Мисля, че източване на езерото няма как да се избегне, но го казвам като лично мнение, като неспециалист, както и повечето форумни мнения по въпроса ! ВЕЦ - аджията със схемите досега получаваше пълни протекции от властта ! Всъщност, губя времето на повечето участници в този форум да обяснявам общоизвестни истини......

 70. 70 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Някой да се изкаже за Индия нещо, колко е мръсно и изостанало?

 71. 71 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Не виждам защо е това апокалиптично заглавие. Хората отдавна са намерили решение на такива проблеми - пречиствателна станция. Тия тарикати които са се накачулили около езерото да се бръкнат в джобовете и да си я построят, а не само да се..т и пи..т във водите и да чакат всички ние да им я построим. Сега очаквам да се изтъпани някой панчеревец по телевизиите и да почне да събира помощи за спасяването на Панчерево( нищо че имотите там струват стотици хиляди в евро).
  —цитат от коментар 16 на dorn


  А що тарикатите да си страят пречиствателни станции, трафопостове, пътища и т.н.? Не трябва ли Софийска вода да свърши тая работа?

 72. 72 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да бе, Герб са ти виновни, виж преди тях всичко вървеше по мед и масло, и пращяхме от просперитет, и оправия !

 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Как бе, зелените са напълно последователни, планктона и другата блатна растителност също е зелена и е от техната партия, чисти въглеродния диоксид и трябва да се защитава, не да се бори.

 74. 74 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Загледах се в снимката на гребната база. Прилича на чернобилски пейзаж. Наистина ли там подготвят бъдещите олимпийски шампиони?
  —цитат от коментар 29 на Приказки от шипковия храст


  Кой казва, че тия, дето ги готвят там, са бъдещи олимпийски шампиони? Макар че, знае ли се, може да е нова, авангардна методика, те като видят чиста вода, без трева, която да ги спира, да стават неудържими. Сещам се за едно филмче за тренировките на бившата олимпийска шампионка Йорданка Донкова, Гошо Корема ѝ беше вързал една задна гума от Беларус и я караше да тича с нея по пистата.

 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#52] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":" 15+ години ГЕРБ в София - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!!—цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКАПроблемът съществува от бая години преди "любимия ти" ГЕРБ да пръкне. Нарича се "липса на поддръжка и неспазване на съществуващи закони/наредби". ...
  ...
  ...":До коментар [#14] от "vtl53383951":"Проблемът се нарича безхаберие ! Да, съществува доста преди ГЕРБ да са на власт наистина, но при ГЕРБ то добива ново измерение: тотална корупция, разграбване на еврофондове и кражби в обществените поръчки по всички възможни фронтове, плюс всякакви усилия това да се " легализира" чрез прокуратурата и съда ! Да, не е " чудо невиждано" да се предприемат някои от описаните от теб мерки, а вероятно все отнякъде и ще се почне, но в момента наносите са прекалено големи, за да се разминем само с тези мерки по стесняване на коритото, за да се увеличи дебита на водата ! Всъщност, такъв от доста време там изобщо няма, защото в България идва време на сериозно засушаване ! Мисля, че източване на езерото няма как да се избегне, но го казвам като лично мнение, като неспециалист, както и повечето форумни мнения по въпроса ! ВЕЦ - аджията със схемите досега получаваше пълни протекции от властта ! Всъщност, губя времето на повечето участници в този форум да обяснявам общоизвестни истини......
  —цитат от коментар 69 на samoedin


  Доколкото знам "хабер" на турски е новина, та "безхаберие" едва ли е подходящата дума. Нехайство, престъпна небрежност май са по подходящите общи думи. Но не семантиката е важна, а решаването на проблема.

  А решенията ги има, технологията и прицесите са известни и достъпни и за България-все пак това не е АЕЦ или космическа ракета, а прост инженерен проект.

  Първо трябва да се почисти с подходящ багер/дрегер това съоръжение във входа на реката към езерото. Това е малко вирче с няколко метра ширина, и се почиства и без изпомпването на водата в него (щото реката вкарва веднага изпомпаната вода). Почти сигурно сега там наноса е на ниво на преливната му стена между него и езерото (което всъщност е малък язовир). Като се извади наносът от него, то пак почва да функционира като ГОЛЯЯЯМА септична яма и да задържа носените от реката пясъци от влизане в голямото езеро.

  2. После почват да да се вадят наносите от бреговете навътре, ПАК с обикновенни багери/дрегери. До където могат да стигнат без да потънат в наносните пясъци и тиня.

  3. След това с подходящи помпи да се изсмукват от дъното наносните пясъци/тиня и да се изхвърлят на подходящо място близо до брега. В Дубай по този метод са създадени десетки++ кв. км. изкуствени островив морето. Водата ще се изтече обратно до езерото (или ще се попие в земята), мокрия пясък се преобръща няколко пъти (за да поизсъхне) и се извозва/продава на нуждаещите се: Речен пясък не е най качествения, но и той има цена. За да се измие тинята от пясъка-просто се промива.

  И това не е сложна работа, освен подходящите помпи изсмукващи пясък с водата. Но те съществуват все някъде по света (в Дубай например, там май спряха даправят острови вече).

  Въпрос на пари и организация. ТОВА в България е проблем, ама поне за второто може да се докарат опитни изпълнители от чужбина.

  КАК се прави канализаия на съществуващи села/вилни зони също не е ядрена физика.
  До коментар [#69] от "samoedin":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Весело

  П.С. Разбира се може и да се пресуши цялото езеро, като се отклони някак си водата влизаща в него, и после да се извозят наносите по стандартния начин. Но това означава да оставиш ТЕЦ София без вода за година поне....Не виждам как става това в реала.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 77. 77 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#68] от "г-н Думанов":

  Много малка част от къщите на с. Панчарево са засегнати от язовира който е част от цялата каскада проектирана от инж. Иванов, комунистите може да имат много заслуги, но водоснабдяването на София е било извън техните компетенции. ВЕЦ-овете са заслуга на братя Руджери и т.н, но язовир Панчарево никога не е създавал проблеми по времето на социализма имаше напоителен канал който стигаше до гр. Елин Пелин и до стопанство Враня

 78. 78 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4686 Весело

  Панчаревци взеха да се къпят всеки ден, затва.

 79. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#72] от "slon":

  Не са виновни за преди-то, а че мина половин тодарживковски мандат вече...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 80. 80 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Какво пречи този планктон (водорасли) и други мизерии по повърхността на водата да се събират от брега или от лодки с подходящо оборудване, без да се източва езерото.

 81. 81 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Весело

  Какво пречи този планктон (водорасли) и други мизерии по повърхността на водата да се събират от брега или от лодки с подходящо оборудване, без да се източва езерото.
  —цитат от коментар 80 на coffee.bean


  Принципно си права: Тези на повърхността лесно се събират, и сравнително евтино. Тези по дъното-по трудно и по скъпо. Но ако фекалиите продължават да влизат в този басейн водораслите ще продължат да растат. Малката утеха е че и рибите ще има с какво да се хранят.
  До коментар [#80] от "coffee.bean":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 82. 82 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#28] от "г-н Думанов":
  Батко-чичо, естествено, че не им е работа! Работа им е да наблюдават щиспохелгнопсцетесите, ако някой зарежда хранилката!

  Мърфи е оптимист!
 83. 83 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#81:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Мда, ако преди това не се задушат, или отровят.

  мурзилка
 84. 84 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "troi":

  "Ако примерно там живеят 20,000 човека а пречиствателната станция би струвала 20 милиона лева, се пада среден разход 1000 лв на жител. Интересно, откъде ще дойдат тези средства, кой ще ги даде и кога?"

  Гениални сметки! Откъде взехте данните? Има ли проект за изграждане на канализация? Ами ако живеят 50 000 души? Как не ви омръзва да преливате от пусто в празно?

 85. 85 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Между другото, в цената на водата е включена такса канализация. Не знам защо си мисля, че е задължение на софийска вода да си изгражда отходната канализация, след като събира пари за нея.

 86. 86 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#75] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Доколкото знам "хабер" на турски е новина, та "безхаберие" едва ли е подходящата дума. Нехайство, престъпна небрежност май са по подходящите общи думи. Но не семантиката е важна, а решаването на проблема.

  А решенията ги има, технологията и прицесите са известни и достъпни и за България-все пак това не е АЕЦ или космическа ракета, а прост инженерен проект.

  Първо трябва да се почисти с подходящ багер/дрегер това съоръжение във входа на реката към езерото. Това е малко вирче с няколко метра ширина, и се почиства и без изпомпването на водата в него (щото реката вкарва веднага изпомпаната вода). Почти сигурно сега там наноса е на ниво на преливната му стена между него и езерото (което всъщност е малък язовир). Като се извади наносът от него, то пак почва да функционира като ГОЛЯЯЯМА септична яма и да задържа носените от реката пясъци от влизане в голямото езеро.

  2. После почват да да се вадят наносите от бреговете навътре, ПАК с обикновенни багери/дрегери. До където могат да стигнат без да потънат в наносните пясъци и тиня.

  3. След това с подходящи помпи да се изсмукват от дъното наносните пясъци/тиня и да се изхвърлят на подходящо място близо до брега. В Дубай по този метод са създадени десетки++ кв. км. изкуствени островив морето. Водата ще се изтече обратно до езерото (или ще се попие в земята), мокрия пясък се преобръща няколко пъти (за да поизсъхне) и се извозва/продава на нуждаещите се: Речен пясък не е най качествения, но и той има цена. За да се измие тинята от пясъка-просто се промива.

  И това не е сложна работа, освен подходящите помпи изсмукващи пясък с водата. Но те съществуват все някъде по света (в Дубай например, там май спряха даправят острови вече).

  Въпрос на пари и организация. ТОВА в България е проблем, ама поне за второто може да се докарат опитни изпълнители от чужбина.

  КАК се прави канализаия на съществуващи села/вилни зони също не е ядрена физика.
  До коментар [#69] от "samoedin":"

  Да, съгласен съм с това, което казваш. То е и най - евтиния, ефективен и безболезнен вариант с много плюсове. Ти познаваш реката, която влиза в Панчарево откакто си бил малък и си играл покрай нея. С днешна дата е трудно да се нарече река. Там нивото на водата е доста ниско, на места го няма. Причината е, че това лято е много сериозна жега у нас, която пресуши много от реките ни, които и без това не са особено пълноводни като цяло......
  Хабер наистина е доста мека за случая. Има я на турски, но е с по - древен произход. В старите писмености се използва със значение събирам, свързвам, обединявам и производните и. Така е и в древен иврит - хабер в различните и нюанси и начин на изписване значи освен горните, още и приятел, компаньон, съюзник, компания, че и общество дори. Много малко са нещата, дошли като самобитни турски, че и арабски думи. Повечето имат много по - древен произход и корени, но това е друга тема......

 87. 87 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Кмета да пусне едно катерче да събира водораслите и мобилни пречиствателни станции, инженери няма ли?

 88. 88 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Ако примерно там живеят 20,000 човека а пречиствателната станция би струвала 20 милиона лева, се пада среден разход 1000 лв на жител. Интересно, откъде ще дойдат тези средства, кой ще ги даде и кога?
  —цитат от коментар 2 на troi


  Какво ще пречиства тая пречиствателна станция не ми стана ясно.

 89. 89 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Достатъчно са няколко хиляди селяндури, и едно езеро се превръща с смръдлива фекална дупка..."Столична" история...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Това езеро е изкуствено. То е част от системата на яз. Искър за водоснабдяване на София.

 90. 90 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  По 1000лв на брой жител в околностите...Ами там все вили и имения на богаташи, за тях суми и по 10000лв са джобни пари, да вземал си да се бръкнат малко тия и да си построят пречиствателна станция с частният си капитал, все пак техните фекалии се вливат в язовира...
  —цитат от коментар 13 на Маршалов


  В какво ще я включиш тая пречиствателна станция? НЕ схванахте ли, че в Княжево, Бояна, Коницентъра, Драгалевци, Симеоново, Панчарево + оше доста сека няма канализация!!!!!!!!

 91. 91 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До колкото знам за да започнеш строеж ти искат или причиствателна станция за отходни води или договор с фекалка и е забранена заустването на непречистени води!Защо говорят за десетки милиони като може да си свършат работата и да накарат селяндурите да си сложат домашни пречиствателни станции или да си викат всеки месец фекалката???Пак от нашия джоб трябва да платим нехайството на общината!!!
  —цитат от коментар 14 на vtl53383951


  Айде стрига дрънкахте без да сте близвали Панчаревска вода!
  1. Панчарево далече не е богато село. Пълно е с доста изпаднали покрай спирта местни жители
  2. Много къщи са си на септични ями и нищо не изливат микъде. Но има и такива, които изливат.
  3. Защо ГЕРБ Съолична община трябва да НЕ СИ ДАВА ЗОР да прави канализация, а да излизат виновни хората, че не си купуват собствени за по 5000 лв броя?

 92. 92 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Това е изкуствено и се ползва за спорт. Малко е неестествено да го пази природозащитник май?! А?
  Трябва да го пази СО, МЗ и местните жители. Само, че бива някой да им направи канализация.
  Предлагам да спрем за 1 месец канализацията на няколко български града и да проверим дали ще заблатят и те районите? После ше пуснем постове, че са си виновни сами.

 93. 93 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#43] от "г-н Думанов":А от другата страна до стената е тази на Академик.Само не разбрах защо е комунистическо наследство, инж. Иванов ще се обърне в гроба.
  —цитат от коментар 47 на nwj49315903


  Комунистическо е, защото е приумица на комунистите. Той просто го проектира и реализира след като го вадят от затвора заради проекта. Рислкия водопровод си е чисто на негова реализация.

 94. 94 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Държавата написала закон - всеки да си пречиства сам водите и счита, че си е свършила работата ама нещо не се получава. Няма пари за канализация в квартал на София защото се краде.

 95. 95 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#2] от "troi":Дрисльовците от луксозните спални? Те да я платят?Хубаво е къщичка извън София, до езерцето... опс осрахме езерцето, айде направете ни канализация...Заустването на фекалии е забранено със закон. Те са длъжни да има безоточни септични ями! Като са си строили палатите, са били наясно с тази особеност! Сега да им строим канализация, а?
  —цитат от коментар 50 на niakoi_si


  Абе цялото село Панчарево е пълно с обикновени къщи. Това, че има някоя и друга богаташка прави ли всуички богати? Акащите з@дници в Паначарево далеч не са обратния край на френската кулинария, ами често и на киселото зеле, туршията и рибата от езерото,..

 96. 96 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":Това е изкуствено и се ползва за спорт. Малко е неестествено да го пази природозащитник май?!
  —цитат от коментар 92 на Oleg Shishmanov


  Според како-лелята до всики изуствен водоем трябва да стои природозащитник, който да следи дали толстлобите и каракудите са щастливи.

  CONTADOR GRATUITO!
 97. 97 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Весело

  [quote#81:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 83 на Маршалов
  Мда, ако преди това не се задушат, или отровят. [/quote]

  Те рибите от фекалиите (и водораслите) от се хранят, не се се тровят/задушават. Тровят се от се индустриялните отпадъчни води.
  До коментар [#83] от "Маршалов":

  ----------------
  До коментар [#75] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"...
  ...
  ...:" Да, съгласен съм с това, което казваш. То е и най - евтиния, ефективен и безболезнен вариант с много плюсове. Ти познаваш реката, която влиза в Панчарево откакто си бил малък и си играл покрай нея. С днешна дата е трудно да се нарече река. Там нивото на водата е доста ниско, на места го няма. Причината е, че това лято е много сериозна жега у нас, която пресуши много от реките ни, които и без това не са особено пълноводни като цяло......
  ......
  ...
  —цитат от коментар 86 на samoedin


  Познавах Панчарево (езерото) доста добре, щото от малък бях запален по плуване. Помня и района в който реката влизаше в езерото: ЩОТО БЕШЕ ЗАГРАДЕН и забранен за чужди лица, а всичко забранено беше интересно. Това беше нещо като малко водопадче от бетон с 2 стени. По късно, като студент в ИСИ разбрах че това е един вид "септична яма", която в случая разделя пясъка който реката носи от водата която трябва да се влее в езерото.

  Виж, и в сухите дерета понякога има страхотни количества вода (онази трагедия преди няколко години във варненското гето построено в едно дере). А реките наоколо са естествено създали се от течението на дъждовните води/тези от топенето на снеговете. Есен преди дъждовния период може да са попресъхнали, но през дъждовните периоди/след снеготопенето през тях минава бая вода.

  Каскадата язовири проектирана от инж. Иванов (НЕ Е АРХИТЕКТ а инженер) просто улавя голямото количество вода в определени сезони, и го съхранява за по сухите такива. Не го е измислил той-в много древни цивилизации, и взабутани страни днес, този принцип на съхранение е (бил) известен. Просто през 20тия век, с появата на бетона и модерните землекопни машини мащабът е друг.


  До коментар [#86] от "samoedin":

  ------------------
  ...2. Много къщи са си на септични ями и нищо не изливат микъде. Но има и такива, които изливат...
  —цитат от коментар 91 на Oleg Shishmanov


  По памет ти си компютърджия, а не строителен/ВиК инженер. Пък аз съм такъв а не компютарджия та да уточня:

  Двукамерна септична яма (като тази от линка по долу) разделя т.н. "твърди частици" (били те пясък от река или твърдата част на фекалиите) от влизащата вода .

  https://bit.ly/3406F2e

  В първата камера падат "седиментите"/твърдите частици, останалото се излива...някъде. В домашните сетични ями-в двора. От там в подводните води, но в малки количества.

  В ГОЛЯМИТЕ пречиствателни станции за битови води (от канализацията) седиментите падат в първата "камера", но там са няколко една след друга. Разликата е какво се прави със сравнително чистата вода. В тях тази вода се третира допълнително докато стане годна или за вкарване в подземните води, или за поливане на растения: От памук/коноп/декоративни храсти/миене на улици до поливане на земеделски продукти за директна консумация. С малко повече пари става и за питейна вода.

  НЯМА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА която позволява изхвърлянето не нетретирана вода от битови нужди в подземните води/езера/язовори...освен България май.

  Няма и НОРМАЛНА държава да позволи изграждането на нови къщи/квартали преди да е решен въпросът с канализацията и по нататъшното третиране на отходните води. ю

  В този аспект България май не е между нормалните държави! Ай' цъкайте ми минуси, и ме пЦуйте (не ти лично, отнася се за всички прочели този ми коментар) като гаден евреЙин омаскаряващ България. Ама това е болезнената истина, колкото и да не ви се харесва!


  До коментар [#91] от "Oleg Shishmanov":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 98. 98 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1522 Разстроено

  Държавата написала закон - всеки да си пречиства сам водите и счита, че си е свършила работата ама нещо не се получава. Няма пари за канализация в квартал на София защото се краде.
  —цитат от коментар 94 на malevv


  ПРАВ СИ!!! Не се получава защото никой не налага санкции на нарушителите на този закон. То да беше само този закон/правило/разпоредба нейсе...аве вие го знаете по добре от мен.
  До коментар [#94] от "malevv":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 99. 99 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#92] от "Oleg Shishmanov":

  какво като е изкуствено, вече е част от природата, трябва ли да стане септична яма... баси аргументите

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 100. 100 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Обадете се на онова, мефистофелското хюмне, кметския кандидат, да почне спасяването на София с Панчарево. А не само да врещи като коза на пангар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK