Заведения превземат пешеходната зона по бул. "Витоша" със спорни разрешителни

Бул. "Витоша" е най-оживеното и най-скъпото място в София.

© Юлия Лазарова

Бул. "Витоша" е най-оживеното и най-скъпото място в София.Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна зона у нас - на бул. "Витоша" в София, плащат наем на общината по тарифа, както и магазините за плодове и зеленчуци, ако изкарат сергия на тротоара. Цените в тези заведения са "европейски": едно кафе с мляко може да струва 3.09 лева, има бира над 6 лева чашата... В тези "аквариуми", както ги наричат софиянци, пушенето е разрешено и вътре е пълно почти през целия ден, главно с чужденци.


Собствениците са ги изградили със стабилни метални конструкции, от стъкло или винил, макар те се водят преместваеми съоръжения. За тях те плащат тротоарно право според Наредбата за определяне на административните цени и услуги на Столичната община. За Зона 1, в която е бул. "Витоша", цената е 22.90 лв./кв.м. Толкова плащат и магазините за плодове и зеленчуци, ако са изкарали сергия на тротоара.


Така кафе-сладкарница заема 41.45 кв.м площ от пешеходната зона на бул. "Витоша", което значи, че плаща 950 лв. месечно. Срещу тази сума заведението, което държи и зала в партера на близката сграда, е увеличило площта си двойно, и то насред най-скъпата улица в България. А се оказва, че има право само "да постави маси и столове за консумация на открито", както пише в разрешението, дадено от главния архитект на София Здравко Здравков на 25 март.
С това разрешение обаче кафе-сладкарницата е вдигнала сериозна метална конструкция с покрив и с дървен подиум. В документа на арх. Здравков изрично е отбелязано, че "не се разрешава поставянето на декинги/подиуми". Забраната цели да не се претрупва и ограничава пешеходното пространство, обясни арх. Здравков за "Дневник".


Това заведение има право само на маси и столове на открито, но е монтирало дървен подиум.

© Юлия Лазарова

Това заведение има право само на маси и столове на открито, но е монтирало дървен подиум.


Срещу сладкарницата е друго кафене - също с разрешение само за маси на открито и нищо друго, но и то е с покрив стени от стъкло и стабилен дървен подиум. Вътре се отоплява с печки, а уличното живо дърво, попаднало в средата на "аквариума", е опаковано с кабели, закачалки, лампи...


Бял "аквариум" е ресторант, който отскоро е с нови собственици и е в ремонт, но завареното покрито съоръжение с подиум си остава. И тук разрешението е само маси за консумация на открито и тента. Тяхната площ е 59.54 кв.м. Същото е и с известна пицария и с други заведения по "Витоша". Само тук-там заведения стриктно спазват указанията на главния архитект и може би затова в студения сезон сега имат по-малко клиенти.


Дърво, попаднало в средата на "аквариум" по бул. "Витоша", се ползва за какво ли не.

© Максим Караджов

Дърво, попаднало в средата на "аквариум" по бул. "Витоша", се ползва за какво ли не.


Слагаме подиуми, защото настилката на бул."Витоша" е неравна, казва собственик


"От преместваемите обекти по бул. "Витоша" 80% са разрешени от бившия главен архитект на София Петър Диков, а другите 20% - от сегашния, арх. Здравков", заяви за "Дневник" Ричард Алибегов, собственик на заведение на бул. "Витоша" и председател на Асоциацията на собствениците на заведения. Той обясни, че тези "къщички" били изградени по одобрен проект от арх. Диков и стрували между 110 000 и 220 000 лева.


"Няма как, като си вложил толкова пари и първо са ти казали "Днеска е окей", а после да дойде друг (главен архитект) и да каже "Махни го!", възмущава се Алибегов.


Тази сериозна конструкция не би трябвало да я има, нито подиума, но като няма кой да санкционира, защо не?

© Юлия Лазарова

Тази сериозна конструкция не би трябвало да я има, нито подиума, но като няма кой да санкционира, защо не?


Заведенията се принуждавали да монтират подиуми, защото била неравна настилката по бул. "Витоша" и масите се клатели, обясни той. "Ние не искаме да харчим допълнително 10 000 лева за под, но се налага", оправда нарушението Алибегов.


Кой трябва да контролира заведенията по бул. "Витоша"?


"Столичният инспекторат отговаря само за подвижните съоръжения, които се разполагат – това са масите и столовете по бул. "Витоша", обясни инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат пред "Нова тв". Според него "поставените подиуми и декинги са преместваеми съоръжения, а не подвижни" и поради това инспекторатът на Столична община нямал ангажимент към тях.


Само през тази година имало шест случая, при които инспекторите дали предписания на наематели нарушители по бул. "Витоша", но те не ги изпълнили. "И тогава отнемаме столове и маси", обясни инж.Чулев. Размерът на санкциите, които могат да се налагат, са от 300 до 2500 лева, добави той.


Тези глоби очевидно не плашат никого, защото потокът от чуждестранни туристи е златна мина. Реклама на един от "аквариумите" предлага чаша бира "Гинес" за 6.90 лева.


Дирекция "Контрол по строителството" към общинското направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) е другият орган, който би трябвало да контролира какви временни съоръжения се монтират по бул. "Витоша". Той е под ръководството на главния архитект Здравков.


На въпрос на "Дневник" кой трябва да дисциплинира тези собственици на заведения обаче той обясни, че това е работа на Столичния инспекторат.


От март тази година Народното събрание прие промени в Закона за устройство на територията, с които даде права и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да проверява преместваемите обекти. "Дневник" отправи питане към ДНСК дали са извършвани проверки по бул. "Витоша", но все още отговор не е получен.


Тук е спазено разрешението на главния архитект на София - масите са на настилката на бул. "Витоша", но сега е студено и заведението не е предпочитано от клиентите.

© Юлия Лазарова

Тук е спазено разрешението на главния архитект на София - масите са на настилката на бул. "Витоша", но сега е студено и заведението не е предпочитано от клиентите.


Според Алибегов с този хаос в нормативната уредба и неяснотата кой отговаря за контрола на преместваемите съоръжения в София се цели собствениците на заведения да се държат в състояние на виновност, че вършат забранени "подобрения". "Което може би е изгодно за някого", подхвърли той.


До март ще е готов нов, всеобщ стандарт и за "аквариумите"


Арх. Здравков заяви пред "Дневник", че се е захванал с прекратяването на този хаос – нормативен и на контролиращите органи.


"С промените от края на 2018 г. в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата се даде инструмент, с който Столичният общински съвет (СОС) да приеме методически указания и да посочи в какъв срок летните градини (аквариумите) да се приведат в съответствие със стандартите. До месец март СОС трябва да приеме тези стандарти", очерта решението на задачата арх. Здравков.


Тези нови стандарти трябва да уеднаквят местата за реклама и начина, по който се разполагат, както и всякакви видове елементи и материали, които се използват – стъкло, пластмаса и др. В този процес са включени и представители на ресторантьорския бранш, каза Здравков.


"Не е проблемът само с подиумите, картината е много по-голяма – включително стигаме до цветовите решения дори на тентите, на местата за реклама", каза той, но не уточни ангажиментите на всеки контролен орган на Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK