Заведения превземат пешеходната зона по бул. "Витоша" със спорни разрешителни

Бул. "Витоша" е най-оживеното и най-скъпото място в София.

© Юлия Лазарова

Бул. "Витоша" е най-оживеното и най-скъпото място в София.Кафенетата и ресторантите, изградени като преместваеми обекти в най-скъпата пешеходна зона у нас - на бул. "Витоша" в София, плащат наем на общината по тарифа, както и магазините за плодове и зеленчуци, ако изкарат сергия на тротоара. Цените в тези заведения са "европейски": едно кафе с мляко може да струва 3.09 лева, има бира над 6 лева чашата... В тези "аквариуми", както ги наричат софиянци, пушенето е разрешено и вътре е пълно почти през целия ден, главно с чужденци.


Собствениците са ги изградили със стабилни метални конструкции, от стъкло или винил, макар те се водят преместваеми съоръжения. За тях те плащат тротоарно право според Наредбата за определяне на административните цени и услуги на Столичната община. За Зона 1, в която е бул. "Витоша", цената е 22.90 лв./кв.м. Толкова плащат и магазините за плодове и зеленчуци, ако са изкарали сергия на тротоара.


Така кафе-сладкарница заема 41.45 кв.м площ от пешеходната зона на бул. "Витоша", което значи, че плаща 950 лв. месечно. Срещу тази сума заведението, което държи и зала в партера на близката сграда, е увеличило площта си двойно, и то насред най-скъпата улица в България. А се оказва, че има право само "да постави маси и столове за консумация на открито", както пише в разрешението, дадено от главния архитект на София Здравко Здравков на 25 март.
С това разрешение обаче кафе-сладкарницата е вдигнала сериозна метална конструкция с покрив и с дървен подиум. В документа на арх. Здравков изрично е отбелязано, че "не се разрешава поставянето на декинги/подиуми". Забраната цели да не се претрупва и ограничава пешеходното пространство, обясни арх. Здравков за "Дневник".


Това заведение има право само на маси и столове на открито, но е монтирало дървен подиум.

© Юлия Лазарова

Това заведение има право само на маси и столове на открито, но е монтирало дървен подиум.


Срещу сладкарницата е друго кафене - също с разрешение само за маси на открито и нищо друго, но и то е с покрив стени от стъкло и стабилен дървен подиум. Вътре се отоплява с печки, а уличното живо дърво, попаднало в средата на "аквариума", е опаковано с кабели, закачалки, лампи...


Бял "аквариум" е ресторант, който отскоро е с нови собственици и е в ремонт, но завареното покрито съоръжение с подиум си остава. И тук разрешението е само маси за консумация на открито и тента. Тяхната площ е 59.54 кв.м. Същото е и с известна пицария и с други заведения по "Витоша". Само тук-там заведения стриктно спазват указанията на главния архитект и може би затова в студения сезон сега имат по-малко клиенти.


Дърво, попаднало в средата на "аквариум" по бул. "Витоша", се ползва за какво ли не.

© Максим Караджов

Дърво, попаднало в средата на "аквариум" по бул. "Витоша", се ползва за какво ли не.


Слагаме подиуми, защото настилката на бул."Витоша" е неравна, казва собственик


"От преместваемите обекти по бул. "Витоша" 80% са разрешени от бившия главен архитект на София Петър Диков, а другите 20% - от сегашния, арх. Здравков", заяви за "Дневник" Ричард Алибегов, собственик на заведение на бул. "Витоша" и председател на Асоциацията на собствениците на заведения. Той обясни, че тези "къщички" били изградени по одобрен проект от арх. Диков и стрували между 110 000 и 220 000 лева.


"Няма как, като си вложил толкова пари и първо са ти казали "Днеска е окей", а после да дойде друг (главен архитект) и да каже "Махни го!", възмущава се Алибегов.


Тази сериозна конструкция не би трябвало да я има, нито подиума, но като няма кой да санкционира, защо не?

© Юлия Лазарова

Тази сериозна конструкция не би трябвало да я има, нито подиума, но като няма кой да санкционира, защо не?


Заведенията се принуждавали да монтират подиуми, защото била неравна настилката по бул. "Витоша" и масите се клатели, обясни той. "Ние не искаме да харчим допълнително 10 000 лева за под, но се налага", оправда нарушението Алибегов.


Кой трябва да контролира заведенията по бул. "Витоша"?


"Столичният инспекторат отговаря само за подвижните съоръжения, които се разполагат – това са масите и столовете по бул. "Витоша", обясни инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат пред "Нова тв". Според него "поставените подиуми и декинги са преместваеми съоръжения, а не подвижни" и поради това инспекторатът на Столична община нямал ангажимент към тях.


Само през тази година имало шест случая, при които инспекторите дали предписания на наематели нарушители по бул. "Витоша", но те не ги изпълнили. "И тогава отнемаме столове и маси", обясни инж.Чулев. Размерът на санкциите, които могат да се налагат, са от 300 до 2500 лева, добави той.


Тези глоби очевидно не плашат никого, защото потокът от чуждестранни туристи е златна мина. Реклама на един от "аквариумите" предлага чаша бира "Гинес" за 6.90 лева.


Дирекция "Контрол по строителството" към общинското направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) е другият орган, който би трябвало да контролира какви временни съоръжения се монтират по бул. "Витоша". Той е под ръководството на главния архитект Здравков.


На въпрос на "Дневник" кой трябва да дисциплинира тези собственици на заведения обаче той обясни, че това е работа на Столичния инспекторат.


От март тази година Народното събрание прие промени в Закона за устройство на територията, с които даде права и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да проверява преместваемите обекти. "Дневник" отправи питане към ДНСК дали са извършвани проверки по бул. "Витоша", но все още отговор не е получен.


Тук е спазено разрешението на главния архитект на София - масите са на настилката на бул. "Витоша", но сега е студено и заведението не е предпочитано от клиентите.

© Юлия Лазарова

Тук е спазено разрешението на главния архитект на София - масите са на настилката на бул. "Витоша", но сега е студено и заведението не е предпочитано от клиентите.


Според Алибегов с този хаос в нормативната уредба и неяснотата кой отговаря за контрола на преместваемите съоръжения в София се цели собствениците на заведения да се държат в състояние на виновност, че вършат забранени "подобрения". "Което може би е изгодно за някого", подхвърли той.


До март ще е готов нов, всеобщ стандарт и за "аквариумите"


Арх. Здравков заяви пред "Дневник", че се е захванал с прекратяването на този хаос – нормативен и на контролиращите органи.


"С промените от края на 2018 г. в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата се даде инструмент, с който Столичният общински съвет (СОС) да приеме методически указания и да посочи в какъв срок летните градини (аквариумите) да се приведат в съответствие със стандартите. До месец март СОС трябва да приеме тези стандарти", очерта решението на задачата арх. Здравков.


Тези нови стандарти трябва да уеднаквят местата за реклама и начина, по който се разполагат, както и всякакви видове елементи и материали, които се използват – стъкло, пластмаса и др. В този процес са включени и представители на ресторантьорския бранш, каза Здравков.


"Не е проблемът само с подиумите, картината е много по-голяма – включително стигаме до цветовите решения дори на тентите, на местата за реклама", каза той, но не уточни ангажиментите на всеки контролен орган на Столичната община.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Лшо няма, хората искат социален живот —хапване, пийване, закачка 😉. Който иска да се разхожда —ей къде е Витоша ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Колко сигнала съм пускал, дори още докато ги строят и според общината всичко е ок.

  Корупция и то на най-видното място!

  Има заведения който имат тротоарно право, а самото заведение въобще не е на Витошка, а на 50 метра в друга улица за да не плаща големите наеми на Витошка ...

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Здрасти.

  Забелязахте го след чукурнаесе години.

  Да отбележа нещо, което сте пропуснали от бързане или недоглеждане - заради тия заведения премахнаха велоалеята от "Витоша" между "Алабин" и "Патриарх Евтимий". Буквално отрязаха този участък и ако искаш да стигнеш от "Лъвов мост" до НДК, трябва да обикаляш като гламав (около НДК също така върти велоалея, която също започва и свършва в нищото, ето ви тема за още размисъл)

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Карат и ел.тротинетки на поразия- две зае....ни насред пешех.зона са видни и на снимката.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Лшо няма, хората искат социален живот —хапване, пийване, закачка 😉. Който иска да се разхожда —ей къде е Витоша ...
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Ами да си правят заведенията в сградите, не да превземат улиците.
  И в интерес на истината, откакто "Вишша" стана кръчмарска улица, много рядко минавам по нея. Не за разходка, трябва ми да отида някъде по центъра, но по нея е трудно, т.е. не изпълнява основното предназначение на една улица.
  Затапването и има своя принос в маргинализирането на "Мария Луиза" и Ларгото.

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Корупция в най-чист вид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Тези "аквариуми" са много грозна гледка, и как може да се тъпчат хора вътре, и да се вмирисват качествено, е много интересен въпрос...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Весело

  Общината с грижата на добър стопанин трябва да печели от всяка плочка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Секакви се правят на креативни и в резултат - бардак. Тук там нещо прилично, но цялата картинка е яко латино фавели пак.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Е те контрольори и собственици са баджанаци от 100 години. Кой да им развали рахата

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Не е по темата, но понеже си морски, сигурно ще ти е интересно —страхотен немски филм за българското черноморие със специален акцент на замъка в Равадиново. Не знам дали от Бг може да се отвори:
  https://zoom.iprima.cz/krasy-cernomorskeho-pobrezi/bulharsko-a-rumunsko

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Ами или ги приберете, или им направете разрешителните "безспорни"...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":

  Ннее, "Litujeme, tento pořad nelze z licenčních důvodů přehrávat mimo Českou republiku". Но този замък е грандиозна, но пошла история, а за собственика по-добре да не си отварям устата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Абе на плажа от кенеф вдигат хотел, а тука, че имало дървен подиум и шарен покрив - гоуема работа.
  Все пак кой себеуважащ се чиновник живей на една заплатка?
  Освен незаконните неща е добре да се огледат и тентите и мезонетите на общинарите...

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Отдавна не минавам през пешеходната зона.
  Най-вече заради публиката.
  А за това кой си затваря очите и си прибира комисионните е пределно ясно. Затова отново си го избрахме.

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Лшо няма, хората искат социален живот —хапване, пийване, закачка 😉. Който иска да се разхожда —ей къде е Витоша ...
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Лошо няма. Наема да се държи маси и столове на тротоара става колкото вътре, спазваш всички наредби на общината, и да продават бира и кафета колкото им е на душа.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Жалко...много интересен филм, освен замъка (казаха, че е най големият благодетел на ромите в региона) показваха ибферма за миди край Калиакра и някакъв Цветелин, дето имитира Елвис и взима пи 100 евро на излизане на сцена (а имал по три на вечер) и отделно плажове и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Изобщо не са спорни разрешителните.
  Много добре са си платени даже.
  На когото трябва.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Станислав Т. Томов
  Станислав Т. Томов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Позната история — собственици и архитекти вдигат рамене и недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. Виновни няма, всичко си продължава.

 23. 23 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Още един христоматичен пример за абсурдното разбиране на масовия софиянец за пешеходна улица. Навсякъде са поставени бутафорни заведения, които пречат на пешеходците, затрудняват достъпа до магазините и загрозяват цялостната визия на улицата. Разбира се, нашата тъй желана спътница в живота, нейно Величество Корупцията и тук не е пропуснала да пусне корени.

 24. 24 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Витошка я мразя от дете. Тази зона е била винаги олицетворение на всичко най- гадно и просташко в Бг. До преди години беше пълно с анцузи и ватенки да се разхождат по нея. Дойдат "на Софията" с влака и като вземат трамвая (мисля, че 19ката или 2ката вървеше по там) към Студентския град, и първата работа да слязат да се щракнат на Витошка и на НДК-то. И преди и сега, този район винаги е бил като магнит за чесъните. Крайно време е според мен да премахнат този грозен соц туч НДК-то на културата, да направят един нормален бетонен комплекс с който осеяха цяла София, както и да разградят тези грозни пушкоми по Витошка.

 25. 25 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Затова ли махнаха трамваите?

 26. 26 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Както се казва-здраствуйте товарищи!
  Само здрава самоковска тояга ще я оправи!

 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  "Витоша" от години е превърната в един крайно неприятен селски сокак, по който аз лично всячески избягвам да минавам. В момента там са концентрирани огромно количество грозотия, пошлост и селяния, в т.ч. т.нар. "аквариуми", описани в статията. Абсолютно недоумявам кой нормален човек ще седне да се тъпче в тия противни найлонови палатки да яде и да пие и да се осмърдява на цигарен дим. (Пушач съм)

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Ма там ходят само бесните селяни - в Рафи и компания. Но е грозно и вероятно корумпирано-неестетично.
  Витошка отдавна е сборище на селяния

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Не е нормално пешеходната улица да е стеснена повече от половината пространство, за да може разни тарикати да правят пачки. Кафенета и заведения само в сградите, навън масички и столове в топлия сезон, зимата си ги прибират. И в Италия и във Франция е така.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "С промените от края на 2018 г. в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата се даде инструмент, с който Столичният общински съвет (СОС) да приеме методически указания и да посочи в какъв срок летните градини (аквариумите) да се приведат в съответствие със стандартите. До месец март СОС трябва да приеме тези стандарти", очерта решението на задачата арх. Здравков. "

  България - страната на промените в нормативните уредби!

  " Нормативна уредба ! ". Само как звучи , а?

  На езика на бюрократите това означава- пригответе се да плащате още!

  Как се прави бизнес в държавата на " променената нормативна уредба " ?

  Със " смазване " на бюрократичната машина, инак си аут! 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Всичката Мара втасала сега и заведенията пречат. На кой пречат ?Ами нали там хората си правят социални контакти. Аз ходя в Мементо и Рафи където винаги намирам приятели с които да поговорим .Пък и Wi-Fi е добър , можем да напишем по нещо във форума докато си пием кафето.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Весело

  Всичката Мара втасала сега и заведенията пречат. На кой пречат ?....
  —цитат от коментар 31 на К2


  Ами няма угодия - ако няма масички на тиферич се започва с мрънкането, ка по белият свят имало масички на открито и едни спомени от Приж, Венеция, Белград, Букурещ, Виена и т.н...
  Ако има масички на открито - пречат ....
  Щурава история, като онази в град Щурово, ама тя е дълга работа и може много да се припознаят и обидят 🤣🤣🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Дневник е против тухлата, против небостъргачи, против заведения. Трябва само панелки и комунистически бакалии да има.

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Дневник е против тухлата, против небостъргачи, против заведения. Трябва само панелки и комунистически бакалии да има.

 36. 36 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Дневник е против тухлата, против небостъргачи, против заведения. Трябва само панелки и комунистически бакалии да има.

 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Дневник е против тухлата, против небостъргачи, против заведения. Трябва само панелки и комунистически бакалии да има.

 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  [quote#32:"DDR"][/quote]

  Естествено. ТУКА има хора на които даже Графа (Бивша ул Самоковска , каква ирония) им харесва.

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Лобита, лобита за всеки от всеки (глражданите не са в списъка)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 812 Неутрално

  На Витошка няма случайни наематели на заведения, до един са мутри и то от старите.

 41. 41 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  По тая (грозна) улица няма минаване - нито пеш, нито с колело. Ама е "Витошка" бе, най-лъскавата главна улица в България, ха-ха-ха.... А циганията е повсеместна, със съдействието на общината разбира се, няма какво да се лъжем...

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Корупция има когато се заобикаля закона за собствено облагодетелстване. В случая съм уверен, че всичко е регламентирано с договор с Община София, макар че аналогични случаи срещаме в цяла българия. Проблемът е, че т.нар. публична собственост управляващите я считат за общинска или държавна, съответно като отдадена за ползване на общинската или държавната администрация, и те си я раздават както намерят за добре.
  Това е модела на ГЕРБ, или на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тоя Диков голям dick се оказа. Сигурно е станал мултимилионер от подкупи...Дали цацарКомпир ще му изземе недекларираното богатство?

  мурзилка
 44. 44 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  От БКП-тата - БСП и ДСБ - бяха гарантирани дрънчащите трамваи, прегазените пешеходци, калта и мизерията по Витошка. Затуй едните - под опашката на коня а другите - със сериозна заявка да оспорят мястото им.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Като знаят , на кого да плащат...

 46. 46 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Весело

  Изобщо не са спорни разрешителните.Много добре са си платени даже.На когото трябва.
  —цитат от коментар 21 на Molossian


  А колко по-добре би било да се плаща на умнокрасифците, нали? Както Цветан Василев плащаше наем на тов. Костав за ограбените сгради - 30 000 каймета на месец. Сладка работа. Първо крадеш, после даваш под наем откраднатото и уверяваш (т)електората, че те вълнува единствено и само мирисът на теменуШките.

 47. 47 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Весело

  Държавата - враг на народа. (с)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#47] от "БМЗ":

  Що бе .....омръзна ли ви демокрацията. ...?
  Сами си я избрахте .....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  ГЕРБ са виртуози в нормативния хаос и прехвърлянето на отговорности между институциите. Няма скандал с общински нарушения, било то паркиране, застрояване на плажове, изсичане на гори и т.н. където да не се задвижи веригата от прехвърляне на отговорности. И става едно забатачване с месеци и години, докато хората забравят или свикнат. Работи безотказно и навсякъде.

 50. 50 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако на софиянци не им беше комфортно в корупирана кочина, София щеше да е Стокхолм по подреденост.

 51. 51 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Весело

  Всичката Мара втасала сега и заведенията пречат. На кой пречат ?Ами нали там хората си правят социални контакти. Аз ходя в Мементо и Рафи където винаги намирам приятели с които да поговорим .Пък и Wi-Fi е добър , можем да напишем по нещо във форума докато си пием кафето.
  —цитат от коментар 31 на К2


  Сакън! Немедленно ще те отлучат от сектата на умнокрасивата "буржоазия", като тоя индивид с [#24] - "Ivo Georgiev", чиито баба и дедо са дошли от кутловишките села с волска кола, натоварена с кисело зелье и суви чушки, па нашия сега е парче софиениц - колкото и тъпо да звучи това. Все пак, София е едно опушено шопско селце само преди век и нещо, докато един Пловдив, едно Русе и Габрово са били индустриални центрове и буржоазни градове... Днес цялата живковска селяндурия се бие в гърдите, че е каймакът на обществото, дорде живее из вмирисани панелки по Надежда и Обеля...

 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ако на софиянци не им беше комфортно в корупирана кочина, София щеше да е Стокхолм по подреденост.
  —цитат от коментар 50 на mihaild


  И това е вярно. "Аквариумите" не са пълни само с чужденци, а с 20-30 годишни батки пафкащи наргилета и придружаващите ги кифли-златотърсачки тагващи се в "сошъла" и "рафито".

  Иначе сме много горди и патриоти, но нито на мутрите-собственици, нито на (псевдо)мутрите-клиенти не им дреме, че емблематичната улица на София изглежда по този начин.

 53. 53 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  В цивилизования свят за това отговаря полицията. И няма как да не изпълниш разпореждане... Иначе затваря! И каква тази Guinness за 3.5 €? Обикновено half pint е около 5-6 €.

 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Весело

  Няма какво да се сърдим. Столичани си искат аквариумите, а нещат Петохуйник. Затова последния го махнаха и сложиха котенце върху къртичина, въпреки архитектурните и изкуствоведски достойнства.

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Не е десничарско интересите на минувачите да са над тези на инициативните кръчмари бе комунисти такива!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 56. 56 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Такива изобретения на инженерния гении, като "аквариумите" по Витошка и не само, съм виждал само у нас. Контрастен пример за пореден случай на липса на воля нещата да са нормални. Елементарно е - върху тротоарно право (нает от общината тротоар) не може да се поставя преместваем обект. Много кратък текст!

 57. 57 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подозирам, че аквариумите допадат най-вече на пушачите, защото не са "във" заведението и пушенето е разрешено. Но си е грозна картинка.

  Тролингер 42-ра категория
 58. 58 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Ето неоспоримо доказателство кви простаци сте се събрали да коментирате в дневник. Някои има ли си идея колко е трудно да се построи такава улица с дух която винаги е оживена и привлича хора от цял свят. Докато събереш критична маса бизнеси и най-вече околни заведения не само на самата витошка. На пешеходно разстояние до хотели и нощни заведение. Без коли. И посредата на огромен град. Много ясно че общината не смее да пипне да не развали нещо. Само тая улица генерира поне 1% от БВП-то ви.

 59. 59 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#51] от "Karanikolov":

  И ти си спомняш явно трамвая на който си товарил бурканите, а? Не се жегвай, вече има място за всички тука.

 60. 60 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Това в Бг не е демокрация, а посткомунизъм, троле.

  BG e мини империя на злото.
 61. 61 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 707 Неутрално

  За съжаление, нещата на жалката ни територия се оправят сама след като се случи нещастие. Тези аквариуми са освен всичко друго и изключитлно пожарооопасни. Не отговарят на никакви изисквания. Един прекрасен ден, някоя от газовете горелки ще лумне ( сещате се - съчетание на газ и запалени цигари, т.е. жив огън си гори и сега, в затворено пространство ). След горящия аквариум ще последват дърветата, а евентуалнио и сградата отзад и .... Тогава изключително неадекватиня ми колега, арх. Здравков ще се ухапе по задника и ще се сети, че ТОВА Е НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО И НИКАКЪВ СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ НЕ МОЖЕ ДА ГО КОНТРОЛИРА, а точно ТОЙ!!!! Шапкарите от пожраната също със скръбни физиономии ще мигат но парцали но .... помните "Индиго", нали!

  За всичко това трябват топки и истински мъже, а не жалки мижитурки, лизачи на лоясали мутренски задници!!!

  Хайде, да са ви халал западните пияндета!!!!

 62. 62 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Парниците така завладяха Витошка, че по-лесно беше да се разхождаш по нея, когато не беше пешеходна улица. И то за едни къси пари, без никакъв стил и в открито нарушение на закона.

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Не е десничарско интересите на минувачите да са над тези на инициативните кръчмари бе комунисти такива!
  —цитат от коментар 55 на Свинчуга  До коментар [#55] от "Свинчуга":

  Човече,тези "аквариуми" само заграждат със стъкло масите и столовете! Те не заемат по-голямо пространство. Апропо,такива "аквариуми" има и в Западна Европа.

 64. 64 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#43] от "Маршалов":

  диков снасяше кинти
  на оня борисов, докато беше главен архитект.
  и също другия влади калинов.
  подкупни до козирката.
  все пак борисов го назначи.

 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 793 Неутрално

  въпросът е докога тея паралелепипеди ще са
  по предишния ред. щото ако им е дадено
  търговско разрешително за 10 години, те ще си
  го развяват и нищо не може да ги срути.

 66. 66 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#65] от "mihail_p":

  Троторното право се подновява всяка година.

 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#66] от "irons":

  е да ма това не е тротоарно право,
  а преместваем обект.
  ако всички бяха само с тротоарно прави
  и схемички с маси и столове с мед да ги намажеш.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  "....Корупция в най-чист вид...."


  Може и да ви е чудно, но всички договори на заведенията са законни, съгласно нормативни актове и правила, гласувани от ОС и НС, в които с мнозинства са ГЕРБ и ДПС. Плащат си наемите, и в цялата история духат супата гласувалите за тези разбойници.

 69. 69 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Ае някой да е чувал, че в пушалните с наргилета пафкат и деца, в учебно време? Не съм сигурен дали точно "аквариумите" влизат в тази бройка...Но,..., МВР-то и гешефтурата, ДАНС и т.н. няма ли да се самосезират, да направят някоя шумна PR акция преди Коледа и ако не нещо друго полезно, поне да пратят децата обратно в клас?

  мурзилка
 70. 70 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Каквото и да пишем, народът си харесва корупцията. Само преди месец пак ги избраха.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 71. 71 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":
  Това не е само на Витошка, същата е ситуцията и край Докторския паметник. Завзеха тротоарите по Оборище, Сан Стефано и АСен Златаров, а идругите улици, корупцията завлядя общината.

  Фандъка да каже Ла Пастрия (Асен Златаров) откога не плащат, но си ползват тротоара, нали?! Фандъкова, кажи си бе. :) Омотахте се в корупция, зависимости и престъпност. Няма свършване вече.

 72. 72 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Не е луд, който яд зелника, а който му го дава …. В случая - Столична община! ФАНДЪКОВА!!!!

 73. 73 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  То само като се види смешния наем - 950лв. за 42кв/м месечно върху най-скъпата улица на България и ти става ясно защо им позволяват всичко.

  -voxy
 74. 74 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "БМЗ":Що бе .....омръзна ли ви демокрацията. ...?Сами си я избрахте .....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Ъи недей да бъркаш демокрацията с анархията.
  Демокрация означава народът да решава. Тука народът не решава нищо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 75. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "БМЗ":Що бе .....омръзна ли ви демокрацията. ...?Сами си я избрахте .....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Ъи недей да бъркаш демокрацията с анархията.
  Демокрация означава народът да решава. Тука народът не решава нищо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 76 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Марш на село на стъргалото.

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Първият градски план на София е римският. Развит е по схема с две перпендикулярни оси - изток-запад и север юг. Две хиляди години се е развивал в този план. Фандъчка обаче ги разбира тия неща по-добре от римляните и преустроява града по ромски образец.

 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Първият градски план на София е римският. Развит е по схема с две перпендикулярни оси - изток-запад и север юг. Две хиляди години се е развивал в този план. Фандъчка обаче ги разбира тия неща по-добре от римляните и преустроява града по ромски образец.

 79. 79 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Любопитно

  До коментар [#2] от "DDR":Марш на село на стъргалото.
  —цитат от коментар 76 на falkoneti


  Па язека сум си у наше село. Ти кам навам го дириш?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 80. 80 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Тези хора си плащат редовно на когото трябва, а тези на които плащат ги избираме ние.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 81. 81 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Целият зор да се затапи "Витоша" и се прекъсне основната връзка север-юг /"Мария Луиза" към южния парк/ значи е бил заради въпросните собственици на заведения. Не заради пешеходците или търговците, доста от които фалираха. Така се получава. Погледнете снимката. За пешеходци - няколко метра. Другото е за кръчмите. Няма място и за велоалея, разбира се.
  Любопитна е позицията на отговорната за безобразието община. Инспекторатът отговарял за подвижните съоръжения, но не отговарял за преместваемите, а от дирекцията за контрол към главния архитект , която вероятно е позволила от подвижни да станат преместваеми, казват че това било работа на инспектората!?

 82. 82 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Нещата, разбира се, опират до корупция. Има и на други места ресторанти, пицарии и пр. разширили се върху целия тротоар. Едни пък, защото няма как да се разположат на тротоара, просто го засипаха и си направиха паркинг!? Въпросният инспекторат или строителен контрол дали не го вижда. Вижда, разбира се. Но става дума за рушвети, рушвети, рушвети...

 83. 83 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Любопитна е позицията на отговорната за безобразието община. Инспекторатът отговарял за подвижните съоръжения, но не отговарял за преместваемите, а от дирекцията за контрол към главния архитект , която вероятно е позволила от подвижни да станат преместваеми, казват че това било работа на инспектората!?
  —цитат от коментар 81 на nik_77.


  Както писах вече - прехвърлянето на отговорности и нормативният хаос са основни инструменти на ГЕРБ от години, когато става дума за мутренски "бизнеси". По морето го играят същото, само че там топката се прехвърля от общините към екоинспекции и министерствата и обратно.

 84. 84 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  "Корупция има когато се заобикаля закона за собствено облагодетелстване. В случая съм уверен, че всичко е регламентирано с договор с Община София,"

  Когато се приема закон, облагпдетелстващ някой кръг, не е корупция, викаш?

 85. 85 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Ричард Алибегов е лицето зад кръчмите Рафи. Докато се жалва, нека обясни как е построил с термопанели и стомана една малка пристройка върху тротоара на Кърниградска и да не се прави на ощипан :)

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 86. 86 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Корупция и слаб контрол

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Леле, какви големи зъби за дреболии! А какво става с приходите на “Паркинги и гаражи”? Къде потъват? Докато няма яснота за разумно харчене на публични средства от страна на общината, всеки плач за пропуснати приходи е смешен! Колко ще натежат приходите от няколко аквариумчета в касите на общината в сравнение с многото милиони на такива като общинските гаражи примерно.

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Спорни? Рушвети, другари, рушвети! Или партийно-мафиотски другарчета!

 89. 89 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1136 Гневно

  Лшо няма, хората искат социален живот —хапване, пийване, закачка 😉. Който иска да се разхожда —ей къде е Витоша ...
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Къде е Витоша?! Витоша е затворена от Цеко Минев.

 90. 90 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Когато те управляват мутри...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 91. 91 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  #24. Иво Георгиев - Ти си една неосъзната ориенталска отрепка която явно никога не е била извън България. На фона на белите държави София е едно ориенталско гето, а ти говориш за “чесъни”, “анцузи” и “ватенки” без да осъзнаваш че в очите на един бял чужденец ти си точно това. София е провинциалното гето на Европа, но ти понеже си СОФЕАНЕЦ не го разбираш.
  До коментар [#24] от "Ivo Georgiev":


  До коментар [#24] от "Ivo Georgiev":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK