Референдум за RDF-инсинератора поиска "Демократична България"

Методи Лалов, Атанас Атанасов и Борислав Игнатов (отляво надясно)=

© Георги Кожухаров

Методи Лалов, Атанас Атанасов и Борислав Игнатов (отляво надясно)=Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи ли инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) отпадъци в столицата, ще предизвика "Демократична България". За да се внесе обаче идеята в Столичния общински съвет (СОС) по закон трябва 1/5 от съветниците да я подкрепят. Общата численост на СОС е 61 членове, което значи, че са нужни поне 13. Обединението има 12 съветници и сега търси още един от другите политически групи, който "да остави партийните си зависимости", за да се внесе за разглеждане екологичното предложение.


Като мотиви за искането на референдум Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в СОС, обяви с декларация, че сегашните мерки, предлагани от общината и кмета Йорданка Фандъкова са изява на управленска немощ.


"Имаме кмет, който призовава гражданите да не горят отпадъци, за да се отопляват, но пък подкрепя проекта за инсинератор, с който ще горим отпадъци, за да се отопляваме. В центъра на град в котловина, в която температурната инверсия често задържа дни наред натрупващата се във въздуха мръсотия", даде пример той.
"Имаме инвестиция от стотици милиона левове за съоръжение (инсинератора), което ще разпръсква над 12 тона фини прахови частици (ФПЧ) годишно в центъра на София, според Доклада по оценката на въздействието върху околната среда. В същото време поръчваме 2000 филтъра за комини с единична цена 3950 лева, които ще ловят няколко десетки грама ФПЧ годишно от кюмбетата в крайните квартали", приведе той още един аргумент в подкрепа на местния референдум.


Ще се внасят ли от чужбина RDF отпадъци за инсинератора, попита Лалов


Според изчисления на "Демократична България" сегашното столично предприятие за механично третиране на отпадъци произвежда около 50-60 000 тона RDF отпадъци на година. За работата на бъдещия инсинератор с пълна натовареност, с каквато е смятан бизнес планът му, обаче, са необходими 180 000 тона годишно.


"Ако не достави това количество гориво - 180 000 т смет, Столичната община ще трябва да плаща неустойка. Освен ако не го достави от другаде, от Италия например," атакува Лалов.


Инсинераторът ще е в ТЕЦ София, който е към "Топлофикация София". Според "Демократична България" сега се укрива информация, която "вероятно ще докаже зависимости между общинското отоплително дружество и една банка и енергийни босове с интереси в нерегламентираното горене на отпадъци".


Ако се проведе такъв местен референдум, в него трябва да участват не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права в София, за да е легитимен. Това изисква Законът за прякото участие на гражданите в органите на държавната власт и местното самоуправление.


Фандъкова смята, че не е бил толкова мръсен въздухът


Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че проблемът със замърсяването на въздуха в София няма да се реши с декларации и манипулации, а с много сериозна работа и с обсъждания в общинския съвет.


"Има приети две програми, които са работещи и макар и бавно, дават резултат", каза тя. Истинското решение за сериозно намаляване на дните с превишения на замърсеността на въздуха според нея е в общото желании на политическите групи в съвета за "налагането на непопулярни мерки за ограничаване движението на автомобили в части на София".


На въпрос защо досега не беше приложена мярката "зелен билет" в нито един от дните със сериозно надвишаване на нормите на ФПЧ във въздуха, Фандъкова обясни, че за това се изискват поне два поредни дни увеличението на ФПЧ да е над 200 мг/куб.м.


"Добре е, че такива огромни среднодневни превишения не бяха установени до този момент", каза тя и допълни, че е предложила изискването от два дни да се намали на един, за да може по-бързо да се прилагат мерките (зелен билет).

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Напред, напред, напред лилавите! Напред за победа, за тази публика!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Лъсва поредната корупционна схема на зГЕРБ в София.ф

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Най-добре е да го построят в Банкя, в посока противоположна София, на запад от местност Чаушица. Така Банкя ще стане въглеродно неутрален град първенец на Балканите, а защо не и в Европа.
  Там може да направят и бунището за ОЯГ и хранилище за пелелта от боклуците.

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Уфф хайде стига с глупостите на тези.

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Лъсва поредната корупционна схема на зГЕРБ в София.ф
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  В смисъл?
  Подадени са апликационните форми в ЕК и Европейската Комисия е утвърдила финансиране по "Околна среда" май..
  Общо 370 милиона евро - проектът се поддържа от датска фирма ..

  "Тристранен договор за предоставяне на техническа помощ между Европейската инвестиционна банка, Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД, който към настоящия момент, е подписан. Договорът е на основание „Меморандум за разбирателство относно подкрепа за проекти на ЕС между правителството на Република България и Европейската инвестиционна банка“, ратифициран и обнародван в ДВ. бр.16. от 26.02.2016 г."
  https://council.sofia.bg/documents/20182/532929/Приложение +№+2+към+Решение+№+474.pdf/e19b7c37-fa61-4efc-8efa-1eef53ee020e
  -----------------------------
  "Решение № 474 от 20.07.2017 г. на Столичен общински съвет, с което дава съгласие Столична община, като допустим кандидат, и „Топлофикация София“ ЕАД, като допустим партньор, да кандидатстват пред Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ за финансиране на проектно предложение „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. СОС дава съгласие и възлага на кмета на Столична община и изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да подпишат всички необходими документи за кандидатстване пред ОПОС за финансиране на проектното предложение . СОС одобрява предложения проект на споразумение за партньорство във връзка с проекта и възлага на кмета на Столична община и изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, да подпишат споразумението. С това решение СОС дава съгласие и възлага на кмета на Столична община и изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да водят преговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на съфинансиране на проекта, с цел сключване на договор за отпускане на кредит."..
  -----------------------
  https://council.sofia.bg/documents/20182/543924/Copy +of+474.pdf/b33f9b1c-0ec4-4738-b241-44e16c168f08

  А защо ЕС е подкрепил проекта ли?
  Ами защото това е част, от пътя на Европа към нисковъглеродна икономика!
  Стойността на системата за третиране на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране.
  Фаза 3 е 370 милиона!
  С решение на Европейската комисия от 20.12.2012 г., с което се одобрява изпълнението на завода за механично-биологично третиране на битовете отпадъци на София (т.нар. Фаза 2) е одобрено и производство на Refuse Derived Fuel (RDF). В решението е записано, че РДФ-горивото “може да се използва като алтернативно гориво в съоръжение за когенерация на енергия в инсталациите на „Топлофикация София“ ЕАД и/или само като временно решение в циментови заводи в България”.
  Финансови параметри на инсталацията за производство на енергия
  Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС."

  Като това е съгласно европейската зелена политика!

  Иначе лъсва една корупционна схема май - "Газпром" е дал некоя копейка на едни хора да скачат , да късат рубашки и да викат : "Патоци, природен газ - това искаме, така ще е чисто . Патоци, природен газ - това искаме, така ще е чисто!"..

  Няма да се учудя, ако същите проруски политици не се разскачат, като бълхи, и за АЕЦ "Белене"
  "Това е чиста енергия, не се отделя и грам емисия. Ни въглеродна, ни никаква.."

 6. 6 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Толкова много лъжи на едно място! Аман от популизъм и пълни глупости. ДСБ на Иван Костов бше партия, която даваше реални решения и никога не говореше популистки. Сега от тяхно име говорят хората на Да, България, които действат по изключително грозен и безпардонен начин, използвайки откровени лъжи.

  Продължавам да се чудя докога редовите членове на ДСБ, сред които има много свестни хора ще продължават да търпят това. Във всеки удобен момент Да, Българистите не пропускат да се изхрачат по техен адрес. Ето днес, Радан Кънев писал във ФБ, че е глсувал ЗА подкрепа на ЛГБТ-тата, а те му викат втори Джамбазки, защото видите ли не гласувал за това ЕС еднолично да налага еднополови бракове. Ако по толкова фундаментални въпорси не могат да се разберат, то те са просто обречени на разпад. Хората не се интересуват само и единствено от Цацаров, Гешев и щуротиите на зелените.

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Толкова много лъжи на едно място! Аман от популизъм и пълни глупости. ДСБ на Иван Костов бше партия, която даваше реални решения и никога не говореше популистки. Сега от тяхно име говорят хората на Да, България, които действат по изключително грозен и безпардонен начин, използвайки откровени лъжи. Продължавам да се чудя докога редовите членове на ДСБ, сред които има много свестни хора ще продължават да търпят това. Във всеки удобен момент Да, Българистите не пропускат да се изхрачат по техен адрес. Ето днес, Радан Кънев писал във ФБ, че е глсувал ЗА подкрепа на ЛГБТ-тата, а те му викат втори Джамбазки, защото видите ли не гласувал за това ЕС еднолично да налага еднополови бракове. Ако по толкова фундаментални въпорси не могат да се разберат, то те са просто обречени на разпад. Хората не се интересуват само и единствено от Цацаров, Гешев и щуротиите на зелените.
  —цитат от коментар 6 на dzenlandia


  Хората много се интересуват и от драмите на ЛГБТ!
  Ей и Р . Кънев е принуден да влезе в обяснителен режим във Фейсбукн и си е зарязал другата работа и е седнал да пише ..

  Радини вълнения!

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Завода за преработка на РДФ ще намали консумацията на природен газ от Топлофикация София, с над 10 %. Малка, но съществена крачка към избягване на 100 процентната зависимост от вноса на газ. Това май дразни някои хора?
  А, и още нещо - близо половината от тези 370 милиона са грант от ЕС. И датчани следят процеса от А до Я. Пак дразни.

 9. 9 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Дали Фандъкова мрази толкова много София , че иска инсинератора зад Централна гара.То бива,бива ама вол за мезе не бива

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Въпросът тук е има ли европейски проект с доказани от дългогодишни опити в западни дъежави ползи за природата и обществото, тази маргинална антибългарска сбирщина да не е атакувала с всякакви способи към всички възможни институции и съдилища само и само да не се случи?
  Само един.

 11. 11 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Г-жа кмета верно ли е казала, че ще реши проблема с непопулярната мярка за ограничаване на движението на колите? Ако е така може ли някой да обясни, защо от май до септември нямаше нито един ден с мръсен въздух?

  Поздрави!
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivanov":

  Половината замърсяване е от колите и то е целогодишно.
  Другата половина е от горенето на пластмаси и други отпадъци от циганите.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#10] от "tosho_toto":

  Няма.
  Даже Дневник завчера ме блокираха за 1 ден само защото аргументирано се опитах да обясня, че България притежаваме технологии да оползотворяване боклука.
  А РДФ горивото е най-елементарното.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Завода за преработка на РДФ ще намали консумацията на природен газ от Топлофикация София, с над 10 %. Малка, но съществена крачка към избягване на 100 процентната зависимост от вноса на газ. Това май дразни някои хора?А, и още нещо - близо половината от тези 370 милиона са грант от ЕС. И датчани следят процеса от А до Я. Пак дразни.
  —цитат от коментар 8 на nhh18551388


  370 милиона за ТРЕТИ ЕТАП..
  А преди това още почти толкова ..
  Финансиране по програмите от ЕС!
  Наистина се намалява количеството газ от "Газпром" ..

  ---------------------
  .." Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Осигуряваме максимално високи екологични стандарти и най-висока степен на сигурност
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  ------------------------------

  И ето ги значи целите - намаляване с 87.2 тона годишно на СО2 ..
  Което намаляване е ЕВРОПЕЙСКА ЦЕЛ!

  И питаме , значи, ДеБъ : "а как да стане, ако не с РДФ?"

  С природен газ?
  Да, ама не .. природният газ има въглероден отпечатък 117 г. , а в ЕС таксите за въглеродни емисии, ще надминат 100 евро след по-малко от десетилетие ..

  Да горим РДФ някъде на майната си?
  Пак не е решение .. щото ТБО са тука, в София, потреблението на топла вода е тука, в София и електро енергия , за всякакви цели, вкл. и за електромобили ще трябва тука, в София ..
  Ако добивът от турбините е на майната си, нали имаме 15% загуби от пренос.. а използването на топлината е просто невъзможно ..

  ДеБъ физика не е ли учило?
  И ако ДеБъ предложи нещо друго, освен да се тръшкат и да скачат, като бълхи - ОК..
  Да го чуем!

  Ама за Природния газ ДеБЪ ги лъже яко акълът.
  Има си Европейски документи, за въглеродните горива , дето не е зле и да ги поотворят и ако могат - да ги прочетат.

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#10] от "tosho_toto":Няма.Даже Дневник завчера ме блокираха за 1 ден само защото аргументирано се опитах да обясня, че България притежаваме технологии да оползотворяване боклука.А РДФ горивото е най-елементарното.
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  Дневник ей така блокира ..
  А иначе се отклонява вниманието от проблемите на ЛГБТ!

  Толкова много лъжи на едно място! Аман от популизъм и пълни глупости. ДСБ на Иван Костов бше партия, която даваше реални решения и никога не говореше популистки. Сега от тяхно име говорят хората на Да, България, които действат по изключително грозен и безпардонен начин, използвайки откровени лъжи. Продължавам да се чудя докога редовите членове на ДСБ, сред които има много свестни хора ще продължават да търпят това. Във всеки удобен момент Да, Българистите не пропускат да се изхрачат по техен адрес. Ето днес, Радан Кънев писал във ФБ, че е гласувал ЗА подкрепа на ЛГБТ-тата, а те му викат втори Джамбазки, защото видите ли не гласувал за това ЕС еднолично да налага еднополови бракове.
  Ако по толкова фундаментални въпорси не могат да се разберат, то те са просто обречени на разпад. Хората не се интересуват само и единствено от Цацаров, Гешев и щуротиите на зелените.
  —цитат от коментар 6 на dzenlandia

  Десните градски хора много се интересуват, разбира се, от такива фундаментални неща ..

  Радини вълнения!

  Градското дясно цялото , ей от това се вълнува - за подкрепата на ЛГБТ-тата и дали Радан подкрепя искрено, или не ..
  Ако не се изясни, градското дясно, по такива ФУНДАМЕНТАЛНИ ДЕСНИ ВЪПРОСИ е обречено на разпад!

  Язък - ще кажат тогава всички прогресивно мислещи!
  Ако са разпаднати, градските десни, не могат взе и исконните си 3% ..

  Да пази Бог!

  Хора бдете!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ще върнем България в Европа":

  Банкя е подходящо място! Щях да предложа Самоков, но учительницата вече не живее там!

 17. 17 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 630 Неутрално

  С такива действия на десебарите на следващите избори и една шепа няма да гласуват за тях.
  Между другото показателно е кои тук, във форума на дневник, ги подкрепят. Отявлените червени тролове. И пак кажете , че няма червено-лилав съюз в момента.

 18. 18 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1219 Весело

  Това са ИСТИНСКИ ГОЛЕМИ ХОРА!

  DA BALGARIQ!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз пък искам референдум за забрана на тая умнокрасива жълтопаветна сбирщина.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че проблемът със замърсяването на въздуха в София няма да се реши с декларации и манипулации, а с много сериозна работа и с обсъждания в общинския съвет..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Йорданкей, Йорданке!
  Хората ти излизат със сметки.
  Ти си тази дето си излязла с декларация.
  Какво точно казваш с този лозунг..."Дайте другари да работим!"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Че тя кога е работила ? Джипси куин !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#19] от "tqh42306221":

  Организирай щом ти е мерак. Или имаш наум други мерки ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Забележете какви глупости се пишат от герберите!
  Нищо конкретно, нищо по темата .
  Един бил искал референдум за забрана на "жълтопаветна сбирщина".
  Друг пъшка и се оплаква от "глупостите" на ДБ....Изобщо - пълен блокаж откъм логика и реални мнения!
  Абе герберя прости!
  И вие го дишате този въздух.
  Не ви ли стряскат тъпите лозунги на Фандъкова?
  Не се ли замисляте, че сега въздухът в София е много силно замърсен, пък какъв ли ад ще настане след пускането на този наистина вреден за въздуха инсинератор?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":

  Кажи драги как, защо и колко години избирахте технологията на горене и защо включихте горенето на пластмаси>
  Кажи колко командировки направихте и за чия аметка!
  Кажи защо скрихте доклада за ОВОС от широката общественост, ОО също го скрихте.
  Кажи - преработван ли е доклада по ОВОС и колко варианта има!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Поставих няколко елементарни въпросчета. Сега да видим дали някой ще им отговори.
  Същите въпроси могат да се ададат на мадам и на елен в зала или от съветниците и да се огласят отговорите,
  По-горе един юнак, явно пряко ангажиран с проекта, даде без да иска една чудесна равноСМЕТКА на уйдурмата като усвоени пари и пропуснато време и Освети намернията на герберие за още усвояване на евросредства по тази уйдурма.
  Май е време и за ОЛАФ и за Кьовеши !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Ако не бяха плюли толкова тлъсти, зелени храчки по онова момче-спасителче, можеше и да си намерят 13-и глас. Сега ще трябва да чакат на някое комуне, което нали знаете, се заплаща с метър кожа. Прочие, отново съвпадение на руските енергийни интереси и файтона. Който е забравил, да си припомни шистовия газ.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lemmy":

  Ми накарай твоите комунета да подкрепят референдума.
  Нали и те живеят в София.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lemmy":

  Май най-големия фен на газа и руските проекти е твоят вожд?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  това няма да се хареса в ЕНП

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това са ИСТИНСКИ ГОЛЕМИ ХОРА!DA BALGARIQ!
  —цитат от коментар 18 на dgd


  Заеха се и с Фундаментални въпроси.

  Житието-битието на ЛГТБ общността.
  Радини вълнения!

  Да им дадем шанс!

 31. 31 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":Кажи драги как, защо и колко години избирахте технологията на горене и защо включихте горенето на пластмаси>Кажи колко командировки направихте и за чия аметка!Кажи защо скрихте доклада за ОВОС от широката общественост, ОО също го скрихте.Кажи - преработван ли е доклада по ОВОС и колко варианта има!?!?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Комунетта няма да спрете да си отработвате копейките от "Газпром" и "Атомстрой"
  Ти кажи КАКВО НЕ РАЗБРА ЗА "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА" на фон дер Кайен.

  За "нулева въглеродност " ,дето Грета Тунберг я иска чувала ли си?
  Знаеш ли, че ЕС до 2050 ще е 100% въглеродно неутрална!

  България , Червендул , за миналата година е намалила СО2 емисиите с 8,7% и сме веднага след Португалия.

  Радвахме се на форума ,като малки деца.
  А иначе в ЕС ще се дадат 7 трилиона евро за такива проекти .
  София до сега е спечелила ок. 700 000 милиона финансиране за RDF.

  Мри от злоба!

 32. 32 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  700 милиона.
  Комунето ме ядоса, че е против Грета Тунберг.

 33. 33 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":
  Пресаташето на Нено или Фандъка чете Дневник. Засели се в двора на топлофикация кретен!

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":Кажи драги как, защо и колко години избирахте технологията на горене и защо включихте горенето на пластмаси>Кажи колко командировки направихте и за чия аметка!Кажи защо скрихте доклада за ОВОС от широката общественост, ОО също го скрихте.Кажи - преработван ли е доклада по ОВОС и колко варианта има!?!?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Червендул, ама яко си се нальокал ,а ??
  Па ти слагат и плюсове..

  Ами моята скромна личност, даже не е и в София .. в момента ти пиша от Пловдив, Кукуриго !
  Преди малко влизах от телефона ..
  Сега съм от лаптопа ..
  А що , като се размърдат чаркалъците в мозъчето ти - и ти се струва, че си отвред заобиколена с хора, дето все ходят по командировки, па и им дават служебни лаптопи - ми е неясно .. завист?

  Айде, ако ще те поуспокои - лично аз НЕ СЪМ БИЛ В КОМАНДИРОВКА от 6 години , не съм бил в София от 3 години и шофирам собствено "Сузуки"..

  А иначе АЗ ВИНАГИ, давам абсолютно всякаква информация , особено по темата Околна Среда!
  Там съм безкрайно обективен и безпристрастен!
  И за електромобилите съм ви писал , и за дизелите , с факти и данни , и за европейските регулации, и за намаляването на въглеродния отпечатък и за извършеното в циментовите заводи, и за азотните окиси отделяни от електро филтрите ..
  Белким ви влезе нещо в главичките ..

  Вие, умно-красивите Червендули , сте ми иначе безкрайно чудати ..
  Хем се радвахте, че програмите с Европейско Финансиране по ОПОС вървят ..

  Примерно тука:
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/
  "България е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто..."
  Много добре!
  —цитат от коментар 3 на lio30501754

  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют

  Добра новина за българската природа!Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

  Хем пък сега сте изпаднали в потрес, и сте шашнати узнавайки с учудване и недоумение ,че намалението на СО2 , е повечето баш по ей такива евро-програми ..

  Ми да бяхте отворили бе, умно-красивци, да бяхте прочели. Примерно това :
  --------------------
  https://www.holcim.bg/sites/bulgaria/files/documents/AFR %20brochure%200209_2.pdf

  .."В момента „ТИТАН – Златна Панега цимент” замества 10% от основното си гориво – .. със стари гуми. . Това ще спестява .. около 50000 тона въглероден двуокис всяка година.
  Инвестициите, направени по тези проекти, до момента са на стойност 5 000 000 евро.
  RDF(подбрани отпадъчни горива) – това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали
  Биомаса – СО2 неутрална.."
  --------------------

  Ами отваряйте-четете Европейските Документи бе, Къртуни кухи!
  Четете и из Интернет!
  КАК МИСЛИТЕ да управлявате София и България, БЕЗ ДА ИМАТЕ ЗНАНИЯ ?

  Ми вие се литкате, само някой идиот нещо да ви подхвърли .. ту скачате за Европейската Зелена Харта и гласувате за грето-тунбергнистите..

  Ту пък се лютите, че София щяла била да вземе 700 милиона, по евро програми и щяло да има служители , дето да им дават от тези пари служебни лаптопи , телефон с тъчскрийн , да работят към датчаните и да са даже и в командировки ...

  Белким вие, Червендулите, САМИ нещо може да направите и да измислите?

 35. 35 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Със сигурност хората ще отхвърлят строежа! Ама едни хора ще пропуснат да се нагушат. И ще е тежка битка.

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":Пресаташето на Нено или Фандъка чете Дневник. Засели се в двора на топлофикация кретен!
  —цитат от коментар 33 на falkoneti


  Я кажи нещо ПО ДОКУМЕНТИТЕ..

  Няма, няма да изкарате копейки от "Газпром", колкото и да злобеете..

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Със сигурност хората ще отхвърлят строежа! Ама едни хора ще пропуснат да се нагушат. И ще е тежка битка.
  —цитат от коментар 35 на falkoneti


  "Дневник" предупреди ..

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/12/03/4000126_klimatichna_neutralnost_do_2050_v_es_se_zadava_bitka/ #comments

  "Kлиматична неутралност до 2050? В ЕС се задава битка"..

  И няма друго!
  Нема лабаво!

  А "Топлофикация" на друго, не може да бъде, щото въглеродните квоти в ЕС, съвсем скоро ще надминат 95 евро на тон СО2 .

  Другият вариант - София да няма "Топлофикация" и да върне парите, дето ги е взела от ЕС и Европейската Инвестиционна Банка ..

  И ток от къде, от АЕЦ?
  А без централно отопление , как ли ще е въздухът?
  Умно-красивците замисляте ли се?
  Това е значи дереджето, и мислете умно-красивци..

  Вашият вариант с "Газпром" и природния газ не го слагайте, щото ЕС няма да ви търпи, а ще ви лашне въглеродни квоти и санкции ..


 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":

  Не си отговорил на въпросите.А Езикът, който ползваш, издава безсилие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":Не си отговорил на въпросите.А Езикът, който ползваш, издава безсилие.
  —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


  Въпросите , и то отправени точно към мене са ти налудни и неадекватни .
  Какъв, за Бога , твой въпрос КЪМ МЕНЕ, за някаква си технология и документации??
  Кво ми дреме на шмайзера ???

  А езикът ми е белег на правдивост и искреност!
  Наистина, само малоумен неадекватник, би се емнал да ми лично на мене , задава неясни въпроси за странни неща ??
  По каква чудновата логика??

  Че ти утре, ще ме засипеш с безкрай любопитни въпроси и за "Титан" - Цимент, примерно и технологиите му ??
  Или за някави решения на ЕС??
  Ми Зелената Сделка , за нисковъглеродна икономика е в сила, свиквайте!

  Що са неадекватните ти въпроси към мене??
  Щото показвам, за разлика от тебе ЗНАНИЯ??
  Вие умно-красивците, верно сте с две мозъчни гънки на кръст ..
  Ми информирайте се бе, аз КАК ЗНАМ??

  И има два отговора за неадекватността ти - или си психично болна, или си на две водки ..
  Което споделям приятелски ..
  Какво му е на езикът ми, какво като съм правдив..

  А на чудатите ти въпроси акълът ти те лъже, че ще се емна да ровя за информация, па да ти отговарям!

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":Кажи драги как, защо и колко години избирахте технологията на горене и защо включихте горенето на пластмаси>Кажи колко командировки направихте и за чия аметка!Кажи защо скрихте доклада за ОВОС от широката общественост, ОО също го скрихте.Кажи - преработван ли е доклада по ОВОС и колко варианта има!?!?
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми те са ти налудни въпросите, отправени КЪМ МЕНЕ??
  На колко водки си?

  Какво избиране на "технология на горене", кои сме "ние" гласове ли чуваш?
  Какви командировки, от де да знам и какво ме интересува, точно мене??

  Или изтрезней бързо- или иди на личен лекар!
  Поздрави

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#40] от "simChо":

  Издишаш .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#42] от "simChо":

  Защото си "експерт" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#42] от "simChо":Защото си "експерт" !
  —цитат от коментар 43 на КМЕТ В СЯНКА


  Не съм никакъв експерт по темата,и никога не съм го твърдял.
  Даже и не живея в София ..
  Всички неща които любезно съм предоставил, са в свободен достъп в Интернет и всеки, стига да има минимална интелектуална възможност - би могъл САМ да ги прочете, САМ да си състави мнение за документите на Европейския Съюз, за обявената "Зелена Сделка" за намаляване на въглероден отпечатък, за трите етапа на Софийския проект, за сумите по финансирането и т.н.
  Човек САМ би могъл да се напъне и да помисли, какво би станало с ВЕЧЕ ФИНАНСИРАНИТЕ първи и втори .
  А финансовата рамка е ясна - 700 милиона!
  Би могло, човек САМ да се запита ДеБъ от 2012 спали ли са, що така подскачаха при всички известия за нисковъгледорност, не знаеха ли, какво е предвидено, за да се намали природния газ и какво може да се промени СЕГА?
  Ми май ще може, известно време още, да се кара РДФ от София в Бели Извор..
  Където явно не е чак такъв проблем, според Градските Десни и да се гори..

  А ПОСЛЕ какво правим и ДеБъ какво е намислило?
  И ще се връщат ли, вече взетите пари , по ОПОС на ЕС?
  Това ДеБъ изяснили ли са си го?

  Та не съм експерт, ама се информирам САМ и САМ си създавам мнение, а не чакам да ми се обяснява някой ..

  На човек с две мозъчни гънки на кръст, като тебе , задаващ тъпи неадекватни въпроси може да му се виждам и голям експерт ..

  Та аз събрах без грешка, сумите от първи и втори етап и получих общата сума!
  Как ти се струва - експерт съм си.. коскоджамити експерт!
  Яко, а? Ами как отворих и сайта на циментовите заводи???? Дай Боже всекиму!
  Каква е тайната ми ли?
  И най-важното .. как да бъдат достигнати уменията ми и ти да правиш изчисления сама?
  Ми представяй си ябълки .. и брой, свивайки пръсти колко стават общо .. не е проблем, ако си мърдаш беззвучно устните.
  И съвет - след всичкото напрежение си изтрий, разтеклата се по брадичката ти слюнка!

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Дебелур, ама само току преди 3 месеца скачахте , че се намалявали въглеродните емисии???
  И пак АЗ ви давах инфо КАК се намаляват , пак от сайтовете на "Холцим" и "Девня Цимент" и злобеехте срещу мене ..

  Кво ви стана изневиделица?
  Нали сте зелени .. а-у, Грета Тунберг , устойчиво развитие, борба с Климатичните Промени ?
  "Газпром" кешиха??

  Сподели, сред приятели си ..

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Къде отиде, Дебелур, цялото това скачане??
  Сън ли е било??

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/
  "България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г."

  Много добре!
  —цитат от коментар 3 на lio30501754


  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Добра новина за българската природа!Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Сън са били въглеродните редукции, сън са били добрите новини, сън е бил, сън е бил тихият двор , сън са били автентичните десни ..
  Ама да се промените на 180 градуса, Дебелур, има кешене ...

  "Газпром"??

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":Не си отговорил на въпросите.А Езикът, който ползваш, издава безсилие.
  —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


  А защо АЗ да отговарям на чудатите ти въпроси ?
  По скоро ТИ на мене трябва да отговориш ..

  АЗ , кротичко съм обяснявал и за СО2 , и за дизелите ин колко азотен окис отделят и как имат ПО МАЛЪК въглероден отпечатък , и за "нисковъглеродната икономика" и за Зелената Сделка на фон дер Лайен, и за дотациите на "Тесла" и на електрокарните коли и как щели сме да добиваме , нисковъгледорен ток от ВЕИ, алтернативни горива и сме щели да задвижваме с тоя ток коли и камиони..

  А ми слагахте само минуси ..??
  И напиняхте за ВЕИ електричество, за електрификация на Транспорта, за намаляване на въглеродния отпечатък..

  Ето те ТЕБЕ , в тема за камионите , подскачаш за Електрификация ..

  https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/05/17/3180533_evropeiskata_komisiia_i_proizvoditelite_na_kamioni/?ref=id&_ga=2.191294508.788691508.1576862704-1120995158.1566826109

  това означава, че електрификацията се отлага за известно време .
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми ЕЙ ТИ Я Електрификацията, за която си така настойчива..
  Ето ви я и Борбата за Въглеродна неутралност, за която сте така разгорещени ..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Много добре!
  —цитат от коментар 3 на lio30501754  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют  Добра новина за българската природа!Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  "България е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто.
  Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат. Докладът разглежда емисиите от въглероден диоксид, причинени от изгарянето на изкопаеми горива..."
  --------------------
  Като АЗ дадох точни данни, от къде идва, така гръмко обявеното намаляване на емисиите СО2 .. от циментовите заводи и от РДФ в ТЕЦовете..

  И що АЗ да ти отговарям на въпросите?
  ТИ ми отговори, що СЕГА СЕ ЧУМАРИШ , при условие, че това което ТИ искаше- електрификацията, ниската въглеродност, зелените технологии - ей го къде е!
  Идва!
  На цена 700 милиона!

  КОГА ТИ не беше искрена, когато късаше рубашки и ми слагаше минуси за електо-камионите , дето да се одма въвдеат и да се захранвали били с нисковъглеродна енергия , или сега, когато отправяш неадекватно адресирани разгневени въпроси?

  Ми първи етап за електрификацията- да има достатъчно източници на енергия, дето да са въглеродно-неутрални..
  Нали уж се радвахме всинца ..
  Добра новина за българската природа!Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Какво става с вас, какво става с тебе, Дебелур??
  Аз си мислех-ще си в луд възторг .. а то ..????

  ТА ЕТО ми МОИТЕ ВЪПРОСИ към тебе?
  А факти и данни, и преди и сега съм ви давал ..

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  До коментар [#40] от "simChо":Издишаш .
  —цитат от коментар 41 на КМЕТ В СЯНКА


  Колчем срещна фантастична тъпота и се шашкам..
  И лееееекинко издишам, та да се вкарам в релси - тибетска дихателна медицина.. !

  Та я кажи, ЗАЩО ЧУДАТИТЕ ТИ ВЪПРОСИ, БЯХА НЕАДЕКВАТНО ЗАДАДЕНИ баш към мене?

 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":Не си отговорил на въпросите.А Езикът, който ползваш, издава безсилие.
  —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


  И да, чувствам безилие..
  Отвред тъпота ..

  Иначе радвйте се - ей ти я, Дебелур, първа стъпка към Електрификацията..
  И намаляваме с 87.2 тона СО2 емисии на година..!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK