Почти 5 пъти повече зелени билети са купени в София само до 10.30 ч.

Измервателните станции в кв. "Хиподрума" и в кв. "Надежда" са отчели вчера 4 пъти по-замърсен въздух от допустимата норма

© Юлия Лазарова

Измервателните станции в кв. "Хиподрума" и в кв. "Надежда" са отчели вчера 4 пъти по-замърсен въздух от допустимата нормаДнес са продадени 23 хиляди зелени билета в София до 10.30 ч. само от гишетата на Центъра за градска мобилност. В този брой на са включени продадените еднодневни билети за цялата градска мрежа от водачите на превозни средства в градския транспорт. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова.


По-голямата част от екобилетите - 19 хиляди, са купени от касите в метрото. Очакванията на Столичната община са да доплати между 150 и 200 хиляди лева на ЦГМ за по-евтиния зелен билет днес, заяви Фандъкова.


За сравнение в петък, 13 декември, когато не се е предлагал зелен билет, в София са купени общо 5029 билата от 1.60 лв. и 1704 еднодневни билета за цялата градска мрежа с цена 4 лв., съобщиха от ЦГМ за "Дневник".
Безплатно се ползват и буферните паркинги, които са на бул. "Цариградско шосе", на ул. "Бели Дунав" и на бул. "Драган Цанков" (срещу БНР). Валидирането ще става с превозния документ – абонаментна карта или "зелен" билет, обясниха от Столичната община.


Две измервателни станции на чистотата на въздуха – в кв. "Хиподрума" и в кв. "Надежда", са отчели вчера средни денонощни показатели на фините прахови частици 4 пъти над допустимата норма от 50 микрограма на куб.м. При тези условия се прилага мярката за зелен билет и безплатни буферни паркинги.


До края на този месец трябва да бъде пусната и локалната система на София за анализ на качеството на въздуха. Системата се изгражда от "Телелинк" и ще има 22 станции, който измерват над 5 показателя, замърсители на въздуха.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  И това с колко % е повече от вчера? Или е същото - тия, които си ползват градски транспорт за 1 ден го ползват с отстъпка а тези дето си карат колите продължават да си ги карат както обикновено?

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  "23 хиляди зелени билети са купени в София до 10.30 ч"

  Кметът в сянка е доволен! Поне веднъж! 🤣😂

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  С една дума - да. Имам познат, който от 15 години не се е качвал на градски транспорт, даже не знае от де да си купи билет. Цял живот с кола и така. Едва ли е сам.

 4. 4 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Зеления билет закъсня с 10 дни! Не се изпълниха условията за неговото въвеждане - при два поредни дни с опасен въздух. Днес когато е вече по-добре състоянието се въведе.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  И аз самият ползвам почти само автомобил или велосипед. Това е някакъв абсурд след 8 минути ходене до спирката там на електронното табло да видя как остават 17мин до идването на автобуса и като трябва да се прекача и следващия да го чакам още 20мин... Докато 10-12км разстояние може да отнема 1 час с градския транспорт не виждам кой ще си слезе от колата за да го ползва па ако ще и автобуси Тесла да купят.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Зеления билет закъсня с 10 дни! Не се изпълниха условията за неговото въвеждане - при два поредни дни с опасен въздух. Днес когато е вече по-добре състоянието се въведе.
  —цитат от коментар 4 на falkoneti


  Продават ли ги на ЕДРО - С ОТСТЪПКА ????Че то както е тръгнало и бизнес може да се развърти с тях ! Още някаква глупост може ли да се измисле или просто да свърша с цитат от преди 2 века ?
  Една дълга агония!...

  Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?./това от Вазов / , а от мен - "Намерило та се по@рало !"

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Тая система със зеления билет е пълна глупост и от СО знаят това много добре. В дни със силно замърсяване на въздуха ГТ в целия град трябва да е безплатен и много по-на често. Това обаче няма да се случи, защото общинарите мислят само за пари, а не за здравето на данъкоплатците. И само с призиви и лозунги хората да слязат от колите няма да стане. Всеки е прав да гледа за собственото си удобство, а нередовен и бавен транспорт никой не е съгласен да пробва. Изобщо, цялата идея, че с някакви измислени действия ще подобрим въздуха, който дишаме... издиша, пълна бутафория. Остава ни само да се молим за ветровито време, друго работещо решение засега нямаме...

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  Карай си колата и не мрънкай, че въздухът е мръсен.

 9. 9 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много правилно. Зелените практики са хубави, защото се стремят да опазват природата. Дано да има повече такива неща.

 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Очакванията на Столичната община са да доплати между 150 и 200 хиляди лева на ЦГМ за по-евтиния зелен билет днес, заяви Фандъкова."

  Тъй, да посмятаме малко.

  Редовният билет струва 1.60 лв., а зеленият - 1 лев.

  Разликата от 150 и 200 хиляди лева се равнява съответно на 250000 и 333333 зелени билета, които би трябвало да са закупени днес. Крайно невероятно, но да кажем, че е възможно (ако вярно са цитирани тези между 150 и 200 хиляди лева).

  Сега става МНООООГО интересно. "За сравнение в петък, 13 декември, когато не се е предлагал зелен билет, в София са купени общо 5029 билата от 1.60 лв." (?!?)

  Когато има зелен билет, приходите са 250 хиляди лева (вземаме по-малкия брой продадени билети). Когато няма зелен билет, приходите са 8046 лв. (5029 х 1.60).

  Разходите и в двата случая са едни и същи (хайде да не смятаме допълнителното гориво за по-пълните автобуси). Когато има зелен билет, приходите са с 241954 лв. по-високи (250000 - 8046).

  Излиза, че ЦГМ (и оттам Общината), печели с 240000 лв. повече на ден от зеления билет! Другояче казано, губи по 240000 лв. на ден от по-високата ("нормална") цена на билета от 1.60 лв.!

  "Саможертвата" на Общината с прехвърлянето на парите за доплащане от джоба на Общината в джоба на ЦГМ само показва колко неадекватно разсъждават там.

  Ако цитираните числа на Общината са верни, изводът е само един - за всички е по-изгодно ВСЕКИ ДЕН да има зелен билет. И за Общината и ЦГМ (повече приходи), и за пътуващите (по-ниски разходи), и за всички хора в града (по-чист въздух)!

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  След като общината не провежда реални инициативи за подобряване на въздуха в София, ще губи пари от транспорта. Добре поне че въведе зеления билет за един ден, за да се убеди че има полза от него.

 12. 12 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#10] от "razor":

  Трябва да вземете и дневните карти обаче, но сметката пак излиза 14хил срещу 23 хил?! ЦГМ днес е спечелил 50% повече. Дали пък на някого няма му светне в общината? Дали пък ценовата политика на градския транспорт в София не е сбъркана?

  Тотално изключвам възможността, че 15хил души са се отказали от автомобили и таксита за общото благо днес понеже Данчето ги е "призовала".

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 13. 13 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 323 Неутрално

  никой не се отказва от автомобила си заради зелен билет.. или поне повечето. Това е слаба мярка. Трябва не зелен билет, а червен талон от 5лв. за коли които влизат в града през такива дни.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#10] от "razor":

  "Ако цитираните числа на Общината са верни"

  Ами не, НЕ са верни числата! За да изглеждат в очите на хората, че правят нещо, изтипосват едни измислени числа (от 150 до 200 хиляди) и не им минава през ум, че дори и да плащат тези пари, то те идват от нашите данъци! Но по принципа на Баце, те "плащат"!

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е добре. Къде е кметицата в сянка да почне да мрънка?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И какъв е ефекта в крайна сметка от "зеления" билет?! Колко автомобила са спрели, какво правим с печките на въглища, боклук и гума, другите печки - старите пушещи дизели?!...
  Сигурно е само, че общината ще налее едни солидни пари в ЦГМ. Които пък, ще потекат в посока на бонуси за Коледа!
  Другото изобщо не е. Зелен билет. Чист въздух. Преливсне от пусто в празно.
  - Направете колите на газ без данък.
  - Дизела с двоен.
  - Отоплението на газ с 30% отстъпка от данъците в общината.
  - Горенето на отпадъци - санкционирано със спиране на всякакви помощи на "ония" братя. То е ясно, че глоба не можете да им вземете. Но можете да спрете да им давате! Това е сигурно.
  И след месец, ще имате най-чистия град в България, лобисти... ;)

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 17. 17 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "23 хиляди зелени билети са купени в София до 10.30 ч"Кметът в сянка е доволен! Поне веднъж! 🤣😂
  —цитат от коментар 2 на vassilun


  Той е баровец и се вози на автобус в Бон за от 2 до 18 евра, в зависимост от дължината на маршрута, мечтаейки да поднесе на кумира си Путин икона.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 18. 18 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Аванта да има. Кой му дреме за въздуха ама возене на аванта.

 19. 19 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  5 пъти по принцип означава 500%. Е не е спрямо вчера, а спрямо предходния петък, но мисля че още в заглавието е отговора на въпросът

 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  До коментар [#10] от "razor":

  Да интересно става
  Ами ако зеленият билет стане постоянен?
  Т.Е с един закупен билет да пътуваш цял ден за един лев.
  Просто няма как хората да оставят колите ако те са по изгодни.
  ГТ може да ги конкурира само с цена и бързина.
  А за един колега дето 17минути са фатални.
  Едно не така далечно време.
  Отиваш на спирката и чакаш.
  Колко?
  Никой не знае Божа работа.
  Студено въздухът пълен с нефинни парчета кюмюр.
  Мъгла дъжд сняг ти си там на спирката на своят пост чакаш а не знаеш нито какво нито кога.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Сега отивам да си взема един - ще отида до Икеа, че иначе не си струва за дреболии да ходиш за 6 и 40

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1589 Любопитно

  Трябва да вземете и дневните карти обаче"
  До [#12] от "FvH":
  Дневните карти са 1704, а доплащане от 175 хиляди средно, компенсира 305 хиляди продадени билети. Това е в пъти повече от 6700 карти и билети за петък.
  Данните са същите и в други сайтове от информация по БТА.
  Фандъкова както винаги лъже.

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Весело

  Това е скандално! Откъде накъде Столична община ще доплаща с нашите пари на Центъра за градска мобилност, за да се возят евтино селяндурите?!
  Може би точно тук и сега е мястото да напиша
  #ВЪНСЕЛЯНИТЕОТСОФИЯ!!!

  За протокола! На изборите гласувах за арх. Игнатов, защото обеща да удари забрана за влизането на автомобили, които не са със столични номера!

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Фандъкова ще я призная ако направи тротоарче и велоалея по бул Кл. Охридски.

 25. 25 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Значи все пак има някакъв ефект от този билет - дано повече хора да се възползват, вместо да се возят по един в колата и да стават чутовни задръствания, а въздухът да е отврат.

 26. 26 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Ами хората е видно, че си ги купуват за спомен, до пролетта няма да има зелен билети повече! Имат колекционерска стойност!

 27. 27 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Студено въздухът пълен с нефинни парчета кюмюр. Мъгла дъжд сняг ти си там на спирката на своят пост чакаш а не знаеш нито какво нито кога.
  —цитат от коментар 20 на dedoliben


  Дедо, дедо, модерна ти е поезията! Поздравления :)

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":Карай си колата и не мрънкай, че въздухът е мръсен.
  —цитат от коментар 8 на stedim


  Аз не съм седнал да мрънкам - ама ти ако искаш си купи 100 зелени билета ако си въобразяваш, че с това ще изчистиш въздуха.

 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#19] от "dan1":

  Коригираха статията в последствие - в оригиналната просто се хвалеха как били продали 23 000 зелени билета.

 30. 30 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":И аз самият ползвам почти само автомобил или велосипед. Това е някакъв абсурд след 8 минути ходене до спирката там на електронното табло да видя как остават 17мин до идването на автобуса и като трябва да се прекача и следващия да го чакам още 20мин... Докато 10-12км разстояние може да отнема 1 час с градския транспорт не виждам кой ще си слезе от колата за да го ползва па ако ще и автобуси Тесла да купят.
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil


  Това е абсолютно вярно. И го казвам като човек, който ползва метрото, а на кола се качвам 3-4 пъти в месеца. Не можем да очакваме от хората да слязат от колите ако не им дадем прилична алтернатива. Стигне ли се до прекачване или ползване на транспорт с 20 мин интервал в пиков час, ГТ ти губи по час на ден.

 31. 31 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#19] от "dan1":

  Отделно, че и тия бомбастични чшсла много ме съмняват доколко са достоверни. Аз в момента не съм в страната ама тия дето са в София - виждат ли някаква разлика в трафика?

 32. 32 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jazzdevil":

  Ясно,
  Извинявай!
  Колкото до трафика - има разлика, но дали е заради 18 хил. автомоила по-малко (с шофьори, качили се на гардски транспорт) или заради напусналите София по-рано защото учениците са във ваканция, или някаква друга причина - не знам.

 33. 33 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Това е скандално! Откъде накъде Столична община ще доплаща с нашите пари на Центъра за градска мобилност, за да се возят евтино селяндурите?! Може би точно тук и сега е мястото да напиша#ВЪНСЕЛЯНИТЕОТСОФИЯ!!!За протокола! На изборите гласувах за арх. Игнатов, защото обеща да удари забрана за влизането на автомобили, които не са със столични номера!
  —цитат от коментар 23 на Günther


  Ами ако и другите общини в България въведат реципрочни мерки?
  По магистралите ли ще паркират софиянци, или по къровете около морето? Дъщеря ми живее от 10 години в София и колата и е с Варненска регистрация, понеже живее на квартира и в личната и карта е варненски адрес. Егаси шовинизма.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 34. 34 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Колата и е на бензин, а на приятеля и, който е софиянец е дизел и пуши като руски самолетоносач, какво избираш?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#34] от "proventuss":

  Ами купи му по-хубава. Макар че и така кара нейната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#18] от "rdb41527334":

  Ако СО си плаща за недоглеждането ще е мотивирана да прразгледа поведението си.

 37. 37 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#23] от "Günther":

  Айде по-полека с изказванията, моля! Номерата на колите не са виновни за каквито и да е неуредици в София. Да не би да си мислите, че повечето хора, дошли да живеят в столицата са го направили от кеф? Никой нямаше и да дойде, ако в последните 40-50 години всички правителства в Бг не направиха така, че целия бизнес да е в София. Децентрализирането на икономиката и на администрацията са нещата, които биха облекчили града от пренаселване. Вие да виждате такава политика някой да води? Няма и да видите. Все пак, когато парите са на едно място контролът е много по-лесен, никой не иска да има богати и независими градове в страната. В момента, в който се открие възможност за добра работа извън прехвалената София хората напускат, имам доста такива приятели, които се изнесоха с целите си семейства. Защото София не е България и никога няма да бъде. Някой по-горе ви го каза - щом софиянци няма да пускат коли с друга регистрация да влизат в града, същото ще направят останалите областни градове срещу софиянци. И тогава вече ще я закъсате тотално, защото икономиката на тоя град се движи от НЕсофиянците, предполагам това го знаете...

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#10] от "razor":
  "Тъй, да посмятаме малко. "

  Прав си в смятането.
  Аз пък искам малко да поразсъждавам за манталитета на българина. Когато в София увеличиха билетите на градския транспорт с 60% , робското племе наведе глава и продължи да тегли каиша. Нямаше видими недоволства и протести.
  Когато в столицата на Чили Сантяго увеличиха билетите за градския транспорт с 6% , хората се вдигнаха на масови бунтове и демонстрации. Страната се разтресе от социални протести , които до сега не са стихнали и държавата още не се е успокоила.

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Колкото пъти отворя сайта, това заглавие все като "зелени барети" го чета... Май ми трабва сериозна почивка.

 40. 40 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ако питате мен, в час пик сутрин и вечер, когато замърсяването на въздуха е над нормата - билетите не трябва да имат и цени.

 41. 41 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 432 Весело

  Като човек, който ходи всеки ден на работа с кола, мога да ви кажа, че всичките 4 до момента пъти, в които е пускат зелен билет, колата си е стояла в гаража, а аз, макар и да не ми е много удобно, съм се качвал на автобуса (включително и днес).

  Така че ето - знаете, че има поне един човек, който се е отказал от колата днес.
  Ама това все пак трябваше да се направи по-рано.

  А относно сметките на общината - няма как да са правилни, защото хората си купуват билети (и талончета с по 10 такива) предварително и си ги ползват. Няма как да знаят колко хора с предварително купени билети са пътували вчера, защото в градския транспорт технологиите са все още от 19 век.

  А малко по-горе този, дето няма да даде 6.40, за да иде то ИКЕА - ми купувай си талончета, ще ти излиза 4.80. А, опа, има и дневни карти по 4 лева ;)
  Ама си ударил кьоравото де - за левче ти е днес, марш да пзаруваш ;)

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  Като ви стане целия град зелена зона, като данъка ви стане 500лв, гражданската още толкова и няма вариант да паркирате на тротоара ще видите как ще намерите начин. И ако не вие конкретно, но достатъчно други хора че по улиците да не е лудница.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дългия":

  Стоежа на магистрали не ви ли се струва като политика за децентрализация.

 44. 44 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Аз ви пиша, че не ползвам градски транспорт понеже нямам 2 часа излишни на ден да прекарвам по спирките - вие ме плашите с разни цени на застраховки и данъци дето да ме заставят да го правя. Толкоз ли е сложно общината да купи 500 автобуса (ако ще на старо да са) така, че да свалят интервала между колите наполовина та сам са ги избера като по-удобен вариант?

 45. 45 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да се вдигне цената на паркиране в центъра поне на 4 лв за час. През дните с голямо замърсяване да стане 8 лв. на час.

  MJ
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#44] от "Jazzdevil":

  Не ви плаша, обяснявам ви как се регулира желанието за ползване на личния автомобил в града. Разбира се, може вие да сте един от малцината дето градския транспорт да не ги хваща лесно но поне 90% биха се прехвърлили на градски транспорт ако цената на автомобила им е висока.

 47. 47 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 787 Неутрално

  При силно запрашаване се затваря центъра на София за частни автомобили.
  Ограничава се продажбата на дизел и бензин, като бензиностанции те се компенсират от бюджета.
  Само с добри думи и призив, не се получава!

 48. 48 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  И по тоя случай днес са такива задръствания, че няма накъде. Мерси, Даце.

  (Иначе тия, дето се придвижваме с ГТ, така или иначе си купуваме карти, да не сме луди да плащаме по 1,60 бройката.)

 49. 49 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Амин! Дано на общината ѝ пораснат топки да го направи това в рамките на моя живот, че да си ида спокойно :D

 50. 50 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 856 Неутрално

  това е 'мярка' за пред матряла...най-глемите замърсители са тия които горят болкиуци...а ако искат да намалят колите из града трябва да се вземат мерки за електрическите коли,да са без данък и ,примерно да плащат по-малко за синя и зелена зона...ама тия са свикнали само да 'усвояват'...и ако няма далавера и акъла им го няма

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Само лозунги и обещания. Като се изнесе половин София по празниците, ще видим дали въздуха е станал по-чист.

 52. 52 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Кухи лейки са от общината. Няма как да накарат хората да слезнат от автомобилите докато ГТ е бавен, некомфортен, скъп и нередовен. Предимно скъп.

  Елементарна сметка показва че за разстояния до около 30ина километра дори сам пътник в автомобила е по-изгодно с кола, да не говорим за спестеното време и комфорт.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#49] от "Green Day":

  На общината може да и пораснат не само топки ами и космат член, стига гражданите да го поискат. Лошото е че повечето граждани, даже тия дето се имат за умни и красиви, искат проблема да се репи някак си, без да се засягат техните интереси. Което е физически невъзможно и затова и проблема си остава.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#52] от "olimpipanov":

  Ето това е проблем. И решението е само едно - ползването на автомобил трябва да е много скъпо спрямо градския транспорт.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#50] от "не на безразличието":

  Електрическите автомобили са с нулев данък и паркират безплатно в зоните. Но разбира се това няма никакво значение понеже са безумно скъпи. А таралясниците са безумно евтини.

 56. 56 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  Въглеродният отпечатък на елетромобила е по-голям от нискоемисионе бензинов , все пак гояла чат от еленергията се произвежда от кюмюр.

  Хибридите са друга работа.

  М17 що с лошаво бря, дайте още да вдигаме данъците, пък фънди и другаре да си крадата на воля вкл от градски трянаспорт.

 57. 57 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 335 Неутрално

  За колегите, които чакат по спирките - ползвайте интернет за да проверите кога идва превозното средство или просто си задайте начална и крайна точка и ще ви бъде изчислен маршрут с евентуално ходене/прекачвания. Да, сайтът е грозноват, но работи и като цяло много рядко е неточен (при това с малко).
  Колкото до зелените билети - не вярвам да имат значителен ефект.. то си личи и от някои коментари тук, а още повече от количеството коли днес, които "бързаха" в задръствания и търсейки свободни паркоместа в зоните.

  lost & profound
 58. 58 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Стоежа на магистрали не ви ли се струва като политика за децентрализация.
  —цитат от коментар 43 на m17


  Не, защото освен всичко останало Те (магистралите), трябва да свързват фирми и бизнес територии , а не само населените места за придвижване на електората за работа от/към София и почивка по морето. Едва в последните години се усеща някакво раздвижване в нови икономически зони (край Пловдив, Ст. Загора, Ямбол, Димитровград, Хасково; Северна България я няма на картата), но след като отиде коня в рЯката и хората избяха от родните си места от зор и липса на работа. Сега тепърва ще ревем, че нямало кой да работи в тия фабрики и заводи, ще си внасяме мигранти, които ще живеят кой знае къде, кауза пердута е цялата работа...

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Лаком дирник кръв с@р@ !!! нали я знаеш тая !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#45] от "MakoJacko":

  И това няма да работи. Но не знаеш защо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  Или си много наивен или много НЕобразован освен гробарската алчност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#47] от "STRATOR38":

  Защо само за частни мамин? чели ли сте някога Конституцията ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  Ами направете го БЕЗПЛАТЕН бе Владов !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK