Приемането на по-демократичния нов правилник на общинския съвет бе отложено с месец

Борис Бонев на сесия на общинския съвет

© Юлия Лазарова

Борис Бонев на сесия на общинския съветНовият правилник за дейността и организацията на Столичния общински съвет (СОС) няма да е готов до края на годината, както бе заявено в началото на мандата. Работната група за изготвянето му поиска удължаване на срока до края на януари и то беше прието от съвета. Правилникът се чака с надежда от гражданите, защото има предложение да се позволи те да присъстват на сесиите на СОС и да участват активно в заседанията на ресорните общински комисии.


В сегашния правилник има доста спорни текстове като член 51, позволяващ т.нар. спадащо мнозинство. Ако до 15 минути след началото на заседанието на комисия няма кворум, работата й може да продължи дори да присъства 1/3 от състава й.


Сега само с три гласа може да се спре или прокара важно решение
Например комисия от 15 членове може да обсъжда важни проблеми при само пет присъстващи и да взема решения с три гласа мнозинство, обясниха от "Спаси София".


Работната група за изготвянето на новия правилник бе създадена на 19 ноември, като срокът за приключване на работата беше два месеца, но всички членове тогава заявиха, че той може да е готов до края на годината. След 7 проведени заседания се оказа, че времето не стига, обяви Силвия Христова от ГЕРБ.


"Наистина гласувахме изготвянето му да стане до края на годината, но мога да уверя, че всички членове на работната група полагат големи усилия и се провеждат дълги дискусии за всеки член и точка. Налага се промяна на сроковете, защото се оказа, че има доста повече неща за промяна, отколкото очаквахме", потвърди и независимият Борис Бонев.


С новия правилник се очаква Бонев да бъде предложен и да стане зам.-председател на СОС. Сега това се разрешава само на представител на политическа група в съвета, но не и на независим общински съветник. Зам.-председателят участва в изготвянето на дневния ред на сесиите.


Ще отпадне ли защитата на кмета от реплики на съветниците?


Общинските съветници ще имат право да задават въпроси не само към кмета на Столичната община, но и към районните кметове. Това ще е стъпка в процеса на децентрализация, коментира Елен Герджиков, председател на СОС, пред "Капитал".


Сегашният правилник не позволява на съветник, отправил въпрос към кмета и след като е получил отговор, да репликира веднага. Това му се разрешава чак в края на сесията, което не позволява да се развие дискусия по даден въпрос. Не е ясно дали тази забрана ще отпадне, но Бонев е решен да предложи това.


Друг важен акцент, който се очаква да залегне в новия правилник, е по-голямата публичност в работата на СОС. Граждани ще могат да присъстват на редовните сесии на съвета. Ще им се даде право да отправят въпроси и предложения за включване на точки в дневния ред на ресорните комисии.


По-голяма прозрачност в работата на общинския съвет ще се постигне с налагането на дигитализацията чрез новия правилник. Така гражданите ще имат достъп онлайн до докладите с проектите и решенията от заседанията на комисиите, както и информация за поименното гласуване по дадена точка.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  Фъндъка е като свещенна крава - никакви въпроси , че ще запецне ,ако бай Х не е дал инструкции пердварително

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  Фъндъка е като свещенна крава - никакви въпроси , че ще запецне ,ако бай Х не е дал инструкции пердварително

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Имам усещането, че Дневник става рупор на "спасителя+ Бонев.
  " Например комисия от 15 членове може да обсъжда важни проблеми при само пет присъстващи и да взема решения с три гласа мнозинство" А защо тези съветници, които са на заплата, не присъстват? Би следвало да има санкции, или за тях това не съществува?

 4. 4 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Като чуя думите „демократ“ и „демократичен“ и го свързвам
  с журналист-доносник на ДС или осъден за изнудване престъпник,
  който като шеф на ТВ“Европа“, разрешава управляващите от ГЕРБ
  да бъдат критикувани само когато по телевизията има реклами.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Слаба организация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нека кажем също, че на заседанието на СОС стана ясно, че ДБ са тези, които заедно с патриотите, са се забавили да дадат своите предложения за изменения в правилника и само заради това има 10 дни забавяне...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK