Ключови проекти в София бяха замразени в изборната 2019 г.

Кулокран през месец юли се ползваше от индийски телевизионен екип за снимане на риалити шоу на площад "Св. Александър Невски". Ремонт така и не започна.

© Георги Кожухаров

Кулокран през месец юли се ползваше от индийски телевизионен екип за снимане на риалити шоу на площад "Св. Александър Невски". Ремонт така и не започна.Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял свят през изборната 2019 г. На мястото на мавзолея на площад "Александър I Бетенберг" през лятото трябваше да се появи 15-метровата временна арт инсталация "Един човек". Тя спечели конкурса, организиран по общинската програма "Навън". По същата програма година по-рано там бе експонирана Бронзовата къща.


За монтирането на инсталацията по проект на Венелин Шурелов са предвидени 81 000 лева. Тя представлява стоманена конструкция със силует на човек, в която са монтирани 42 LED екрана с обща площ 82 кв.м. Видеокамери снимат пешеходци или разговарящи в градската градина хора и всякакви сцени от ежедневния живот. Заснетите кадри се подават на компютърна система, която ги излъчва на някои от екраните. В същото време на други екрани се появяват други записи със случайно заснети минувачи.


Дигиталният човек - 15-метровата арт инсталация, която трябваше да се появи през лятото на мястото на мавзолея, снимка на проекта на Венелин Шурелов

© Велко Ангелов

Дигиталният човек - 15-метровата арт инсталация, която трябваше да се появи през лятото на мястото на мавзолея, снимка на проекта на Венелин Шурелов
Огромното екранно тяло на "дигиталния човек" е съставено от множество по-малки фигури и сумира в единно цяло живия пулс на града. Идеята е да се проектира градската среда, в която живеят софиянци, и тя да се осмисли като функция и от поведението и настроението им. Предполагаше се, че арт инсталацията на Шурелов ще се превърне в атракция за многобройните чуждестранни туристи през лятото. Но се чуха и дежурните критични гласове срещу пилеенето на общински средства за причудливи творби. Два месеца преди местните избори това вероятно се оказа достатъчно, за да се отложи арт инсталацията.


Обяснението на зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов е, че се чака разрешение от общинското направление "Архитектура и градоустройство". То беше получено неотдавна и разрешава "дигиталния човек" да се появи през 2020 г.


Книжният пазар на площад "Славейков" така и не се появи


Ремонтът на площад "Славейков" завърши в края на месец май, но колоритният книжен пазар си остана в градинката пред хотел "Рила". Той вече трудно може да се нарече пазар, тъй като там е останал само един щанд с антикварни книги.


Последният щанд с книги, останал в градинката пред хотел "Рила"

© Максим Караджов

Последният щанд с книги, останал в градинката пред хотел "Рила"


"Колко да сме, след като цели 2 години не ни пускат да се върнем на площада", негодува последният останал книжар в градинката.
През ноември главният архитект на София Здравко Здравков одобри проекта за новия облик на книжния пазар на площад "Славейков". Той е внесен за обсъждане в район "Средец" и може да бъде видян на сайта на района и в едномесечен срок да се подадат възражения и предложения.


Преместваемите съоръжения – щандове за книги, ще бъдат поставени под 15-те перголи (метални конструкции за озеленяване), които са монтирани на площада. Щандовете обаче ще бъдат 7 на брой. Според арх. Здравков не е добре да има щанд под всяка пергола, защото ще се претовари пространството на площада, а и разнасянето на палети, кашони и найлони трябва окончателно да престане.


"Никой не ни е казал кога ще се върнем на площад "Славейков". Ние сме виждали тези нови стелажи за книги, но те имат проблем, защото не са покрити отгоре. При дъжд и вятър книгите не са защитени. Перголите също нямат плътно покритие отгоре", обясни книжарят Мариела Русева.


"Бяхме 200 маси през 1995 г., после през 1998 г. станаха 134, както беше проектът тогава, а преди началото на ремонта на площад "Славейков" бяха 60", спомня си книжарят Пламен Божилов. Той сега има книжарничка в сутерен на бул. "Патриарх Евтимий" и не е убеден, че си струва да се върне на площада, тъй като не били ясни новите условия, които ще наложи общината за продажбата на книги там.


"Моето убеждение е, че книги трябва да се купуват от книжарниците, но волята на общинския съвет е част от книжарите да бъдат върнати на площада", открито заяви през май арх. Здравков.
Ако Столичната община планира през пролетта на 2020 г. да възстанови книжния пазар, то вече не е сигурно колко букинисти ще са склонни да се върнат на открито на площада.


Мемориалът на Първи и Шести пехотен полк


През юни 2018 г. Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк на мястото на съборения паметник "1300 години България". Общият награден фонд беше 15 хиляди лева. Тогава обаче журито не хареса нито един от участващите пет проекта.


През май общината обяви нов конкурс с краен срок за кандидатстване 18 септември. Три месеца по-късно на въпрос на "Дневник" кога ще бъде възстановен мемориалът зам.-кметът по културата д-р Чобанов отговори лаконично: "Всичко е в НАГ (направление "Архитектура и градоустройство" на общината)".


6 ноември 2017 г. Официалното завръщане на лъва с картата на Санстефанска България от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК.

© Николай Дойчинов

6 ноември 2017 г. Официалното завръщане на лъва с картата на Санстефанска България от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК.


Мемориалът е бил изграден през 1934 г. в памет на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк, участвали в Сръбско-българската война (1885 г.), в двете Балкански войни (1912-1913 г.) и в Първата световна (1915 - 1918 г.). Пред него са се провеждали и тържествените церемонии за отбелязване на Празника на българската армия на 6 май. Разрушен е през 1977 г. заради строежа на НДК.


Той трябва да бъде поставен на мястото на паметника "13 века България", разрушен окончателно през 2017 г. с решение на Столичния общински съвет. Тогава беше обявено, че мястото ще бъде първо озеленено, след което ще бъде възстановен Войнишкият мемориал. Всъщност реално беше върнат само лъвът с картата на Санстефанска България.


В медиите периодично се разгаря дискусия дали си струва да бъде възстановен паметникът точно там – в парка пред НДК.


Обновяването на площад "Св.Александър Невски" спря, преди да е започнало


През 2019 г. трябваше да се обнови изцяло и площад "Св. Александър Невски" с прилежащите пространства до ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител". За реализацията на проекта, спечелил архитектурен конкурс през 2014 г., победителят – студио А.Д.А., се наложи с идеите си да премахне едрите павета по ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до катедралния храм и там да положи "рязани павета и плочи от сив гранит". Този пасаж трябваше да стане изцяло пешеходен, като автомобилното движение се пренасочи в съседните улици.


Обновяването на площада по план трябваше да завърши в края на август. Гафовете с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", също по проект на студио А.Д.А., вероятно притесниха общинарите в изборната 2019 г. През март кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков инспектираха ремонтните дейности в градинката "Св.Климент Охридски", също част от проекта на А.Д.А. Те откриха некачествено положена нова настилка и това бе достатъчен мотив да се замрази цялостното обновяване на площад "Св. Александър Невски".


Наскоро арх. Здравков обяви ново задание за препроектиране на същото пространство и така всичко се отложи поне с още една година. За ремонта на площада са предвидени 21.47 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" и той няма как да не се извърши, но през новата 2020 г., когато няма насрочени избори.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  Нищо де, тези проекти не са приключени. Дори напротив, биха осмислили целият нов мандат на г-жа Фъндъкова. А за нея знаем, че умее да прави качествени ремонти, за които се говори дълго и много.
  Пък в края на краищата столичани нали за това си я преизбраха?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#1] от "Günther":

  Първата половина от мандата ще прави ремонти, на третата година - ремонти на току-що приключените ремонти, а през последната година няма да прави нищо, за да не стане нов Гаф Игнатиев и да трепери до последно. А после пак ще я изберат.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  На този щанд пред хотел "Рига" продават редки книги и комикси,("Пиф","Дъга" и т.н.). Дано не го махнат.

 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не искам да досаждам, но кога най-после ще започнем дискусията за премахването на болшевишките паметници?

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 529 Весело

  Ох, добре, че ги замразиха... и дай Боже да не ги размразяват...

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Ще се изпълнят щом е осигурено финансирането

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  Ще се изпълнят щом е осигурено финансирането
  —цитат от коментар 6 на pet_fire


  Ако са намислили да откраднат едни пари , да ги крадат без да развалят централна София , както направиха с у Граф Игнатиев.
  Смяната на хубавите едри павета около Александър Невски ще бъде кощунство, защото те са елемент от оригиналното архитектурно оформление на катедралния храм. Да гепят парите и да не пипат нищо. Халал да им са на тези овластени крадци.

 8. 8 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ремонтът на Графа стана съвсем нормален,но лошото е ,че цъфна цялата българска цигания на околните сгради!Тях кой ще оправи и кога??

 9. 9 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 419 Весело

  Какво ще му ремонтират на Ал. Невски.. да разкарат партиите, Пайнър, автобусите, абитуриентите, рокерите и 'секва друга паплач и.. воала ;)

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Ако и пред "Св. Александър Невски" ще стане грозно по-добре да не се извършва "ремонт".

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#8] от "иванчолаков":

  Абсолютно нормален (за калинките от ГЕРБ) бе ремонта на Графа! Това пътеки са слепи, свършващи в стената, пейки за 10 000 лева, перки на акули си е нещо напълно нормално!

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  " Не искам да досаждам, но кога най-после ще започнем дискусията за премахването на болшевишките паметници?"

  Когато на власт дойдат държавници, които мислят на първо и единствено място за българските национални интереси !

 13. 13 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Метрото за щастие не е замразено, но закъснява поне с година.

  Eddie lives... somewhere in time!
 14. 14 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":" Не искам да досаждам, но кога най-после ще започнем дискусията за премахването на болшевишките паметници?"Когато на власт дойдат държавници, които мислят на първо и единствено място за българските национални интереси !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Ще се опитам да се изкажа оптимистично!

  Такива държавници, които ти бленуваш, НИКОГА няма да дойдат на власт!

  С всяка година стлицата ни става все по-населена, по-застроена, по-задимена, по-мизерна, по-богата; все по-концентрирана на крайности ->>> изпълнена с ци*ански копптори в гетата и суперлуксозни апартаменти със собствени асансьори и банкянски вили, препълнена с 30-годишни таралясници и суперавтомобили с цени над 500 000 лева; населена с милиардери-милионери-олигарси-поитици и клошари, ман*али, скинари и прочее посдобни маргинали.

  И всичко това благодарение на политиците ни. Янчулев, Софиянски, Банкянски, Самоковската тьотка!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  Е като начало може от язовир Искър да почнем или Люлин и Младост , кво ше кажеш

  гошо
 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#14] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  Мен ме устройва това , още два апартамента подготвям за наематели

  гошо
 17. 17 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 397 Неутрално

  На снимката има няколко автокрана, но не и кулокран.

 18. 18 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 397 Неутрално

  На снимката има няколко автокрана, но не и кулокран.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  Не искам да досаждам, но кога най-после ще започнем дискусията за премахването на болшевишките паметници?
  —цитат от коментар 4 на Ох леле


  Какво има да се дискутира? Трябва да се действа.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Защо, ще им попречи на резултатите ли?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Защо, ще им попречи на резултатите ли?

 23. 23 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 309 Весело

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Букинист ми се чини нещо средно между буква и алпинист. Едва ли алпинисти ще продават букви на пл. Славейков...

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 24. 24 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Тази ар-инсталация е по идиотизъм и от 3D-уя пред НДК...

 25. 25 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1380 Весело

  Ще се изпълнят щом е осигурено финансирането
  —цитат от коментар 6 на pet_fire


  😂😂😂
  Те - ГЕРБавите , и язовир ''Студена'' финансираха с 36 милиона , още през 2016 та ...Виж го язовира днес ...Или пък, питай перничани 😃
  Гарантирано от ГЕРБ !
  Резултат :
  Ни, пари,ни ремонт , ни вода .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#23] от "Антикомунист и антиГЕРП":
  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Букинист
  Не знам защо не ви харесва "букинисти". Думата си е напълно нормална и присъства дори и в Български тълковен речник от 1972 г.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Това канализация, това водопровод нямат значение, важното е гадните павета да не се пипат. Те това е жълтовапетния умнокрасивец.

 28. 28 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !
  Резултат :
  Ни, пари,ни ремонт , ни вода .
  —цитат от коментар 25 на onemanband


  Допълнение:
  ...Ни пък виновни, де .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#13] от "tigervi":

  По договор срока за завършване на метрото е ноември 2020. Всичко по-рано си е предсрочно пускане и си е късмет.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Стига с тия кражби, бе. Банални станахте. Всичко мерите с вашия аршин.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#29] от "m17":

  Или иначе казано "всичко по-рано е предизборна лъжа за пред материала".

  До коментар [#27] от "m17":

  Не знаех, че подмяната на канализацията и водопровода налагат и задължителна подмяна на настилката. Бях останал с впечатлението, че паветата могат да бъдат запазени и после възстановени. Иначе е ясно защо паветата са гадни - защото вече са спазарени новите плочи и ако проектът не бъде реализиран, някой ще трябва да връща едни пари.
  Апропо, ти беше ли член на транспортната комисия, че ме мързи да проверявам?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Костов що не ги махна? Имаше пълната власт в България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Онова отклонение към Люлин на кръговото от околовръстното май замръзна също? А каква активност имаше точно преди изборите!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":Костов що не ги махна? Имаше пълната власт в България.
  —цитат от коментар 32 на Alarmstufe: Rot


  Защото, ако ги беше "махнал", не би бил виновен за всичко двадесет години след като власт не е помирисал! Костов бе на власт цели четири години. А Баце е на власт само десет години!

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#34] от "vassilun":

  Баце го знаем. Той е мутра, пожарникар, милиционер и т.н. Защо Костов, най-великият демократ, антикомунист и божествен в своята свещена правота командир на най-автентичната стара градска десница не премахна съветските паметници?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot":

  За да бъде виновен! 🤣😂

 37. 37 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле": Еее ама не е угодно на Русия. А и трябват топки за това

 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял свят през изборната 2019 г. "

  Метрото поглъща почти всичко

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Пари нема, действайтеееееее!

 40. 40 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мда, бяха 200 маси, но колко от тях бяха за книги? Масово зад книгите се криеше контрабанда с музикални дискове, софтуер и т.н.

 41. 41 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  Възраждане ще влезе в Парламента през 2021. Тогава ще почне чистенето на кочината. Търпение!

 42. 42 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като изпуснахте Борис Бонев, не очаквайте каквато и да е промяна в краденето от София. Данчето е провинциалист, назначен да обслужва Тиквата.

  Хубавото е, че градът се развива, но не благодарение на кмета и СОС, а въпреки тях...

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално


  UNITED EU UNION

  Крачка назад след милиони отсвободителни завоевания.
  Комунистка МОЧА: ни йота назад.
  Нормално за гнусофилство управляющо в територия на НАТО и ЕС.
  Не, нормално не е.

  Интересно и друго е:
  Кои са били Величавите исторически жалони на Българската Държава
  (Трета, с 13 Вечна история )
  от събитие край Константинопол (в Сан Стефано)
  до края на Третото Българско Царство,
  повалено в 1944 от болшевишки калинки шушумиги?

  Под водителство на първи царствен и държавен ръководител Фердинанд,
  славни Български войни превзели Адрианополис (Одрин) и пленили турски паша.
  Не пленили Константинопол само поради опозиция от страна на други велики сили.
  Фердинанд привикал пашата в София и му върнал конфискуваната сабя,
  в знак на благородство.

  Друг Величав период: 1916-1918.
  Руска империя, обслужваща Сърбия, нападнала Царство България,
  с тайна мисъл "Константинопол".
  Низко деяние, достойно отблъснато от Български войни.
  Оцелелите руски прецапали Дунава наназад и се спрели чак в Молдова.

  Което не спасило Тюрмата за народи Руска империя.
  Руский цар, умнокрасен самодържец, се обявил за Главнокомандващ на армията
  и на всичко изобщо в империята.
  Войниците недоволствали. Народът гладувал.
  Под натиска на масите, царят абдикирал.
  Тогава пристигнал Ленин в луксозен товарен вагон
  с кюлчета злато и активи на международен валутен фонд.
  Да управлява "наготово".

  От друга страна: Освободителна коалиция.
  Германия, Австроунгария, България, Османия...

  На 3 Март 1918, в Брест-Литовск,
  работнически селяни на Ленин подписали капитулация
  от името на Руската империя.
  Пред държавите победителки освоодителки.
  Включително: Царство България.

  Епохален исторически миг.
  Величавен!
  Не един и не два.

  Без това...
  неграмотни учебници, неграмотни читанки, неграмотна "просвета",
  неграмотна беда

  "Мемориалът е бил изграден през 1934 г. в памет на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк, участвали в Сръбско-българската война (1885 г.), в двете Балкански войни (1912-1913 г.) и в Първата световна (1915 - 1918 г.). Пред него са се провеждали и тържествените церемонии за отбелязване на Празника на българската армия на 6 май. Разрушен е през 1977 г. заради строежа на НДК.

  Той трябва да бъде поставен на мястото на паметника "13 века България",
  разрушен окончателно през 2017 г. с решение на Столичния общински съвет.
  Тогава беше обявено, че мястото ще бъде първо озеленено, след което ще бъде възстановен Войнишкият мемориал.

  Всъщност реално беше върнат само лъвът с картата на Санстефанска България."

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ванюша, Бонев е калинка като другите.
  Радост (за тебe)

  До коментар [#42] от "Джони Глупавия":

  След като изпуснахте Борис Бонев, не очаквайте каквато и да е промяна в краденето от София. Данчето е провинциалист, назначен да обслужва Тиквата.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нe 200, а най-много 40.
  Малки книжарници.
  Ако си купувал контрабандни материали преди 15 години
  е отделен (важен) въпрос.

  Съгледвачите ни уведомиха.

  През "реновиран" площад Славейков все още минава
  като в разграден двор уличник гаф Инатиев.

  Малки книжарници "сергии" са прогонени в изгнание.

  Над техни бивши места стърчат "модернистични" железа
  стил 19 век, а под железата - нищо.

  В нищото:
  недружелюбни "скамейки" без облегала, с бетонни седалки,
  където да Ви изстине г.за - ако дръзнете да седнете.

  Срещу нищото - отвъд ж.п. трамвай гаф Инатиев:
  изненада.
  Единствена сергия за книгопродажба на книги.
  Прогонена от Столичная наредба, по предположение, от точното място.

  Неточното е сравнително тесен тротоар.
  Сергията пречи на пешеходци в едната посока, и в другата.
  За да не си пречат, пешеходци са принудени да заобикалят сергията,
  и разни след-ремоти-на-ремот железни "колчета".
  С риск да се сблъскат с ж.п. трамвай.

  Недружелюбно враже общинско управление.
  Нямате извинение!

  До коментар [#40] от "patrokalche":

  Мда, бяха 200 маси, но колко от тях бяха за книги?
  Масово зад книгите се криеше контрабанда с музикални дискове, софтуер и т.н.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Любопитно

  До коментар [#14] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  "Ще се опитам да се изкажа оптимистично!

  Такива държавници, които ти бленуваш, НИКОГА няма да дойдат на власт!

  С всяка година стлицата ни става все по-населена, по-застроена, по-задимена, по-мизерна, по-богата; все по-концентрирана на крайности ->>> изпълнена с ци*ански копптори в гетата и суперлуксозни апартаменти със собствени асансьори и банкянски вили, препълнена с 30-годишни таралясници и суперавтомобили с цени над 500 000 лева; населена с милиардери-милионери-олигарси-поитици и клошари, ман*али, скинари и прочее посдобни маргинали.

  И всичко това благодарение на политиците ни. Янчулев, Софиянски, Банкянски, Самоковската тьотка!"

  Някои от заключенията ти са правилни, спор няма, но аз нямам предвид само един български град, пък било то и неговата столица, а цялата ни държава, защото говорим за манталитет на управляващите , а второ - няма столица в голяма държава, която да не е заприличала на това, което описваш ти, че и много повече даже !
  Бил ли скоро в Берлин например ? Знаеш ли какво стълпотворение е от турци, сирийци, негри...... Скъпи автомобили - бол ! А тежки турски сватби ( манталитета на турците не се е много променил от обстоятелството, че са се релокирали да живеят в една европейска държава като Германия !), по улиците ще видиш същите изпадняци - метали, пънкари, тълпите от хомосексуалисти и лесбийки не ги коментирам даже ! Сложихме ли в този " коктейл" и азиатци, индийци....че да коментираме нашата столица в подобна светлина ? За Истанбул не ми се говори....

 47. 47 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 572 Гневно

  О неграмотни журналя - кога най-накрая ще се научите, че на лъва пред НДК не е изобразена Санстефанска България (което между другото е оксиморон, защото в този договор няма спомената никъде България), а границите на Българската Екзархия, начертани след плебисцит (референдум по новому) през 1871ва!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Весело

  До коментар [#16] от "гошо":

  " Мен ме устройва това , още два апартамента подготвям за наематели"

  Ашколсун ! Печалба и тоа е ! Другото няма никакво значение тука.....

 49. 49 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#13] от "tigervi":По договор срока за завършване на метрото е ноември 2020. Всичко по-рано си е предсрочно пускане и си е късмет.
  —цитат от коментар 29 на m17


  Дори и така да е, срокът от 11.2020г. е за пускането на ЦЕЛИЯ ТРЕТИ ЛЪЧ, а той - хайде на бас - няма да бъде готов дотогава :) А и тогава защо бяха ЛЪЖИТЕ на Данчето, че щяла да пусне част от линията първо до 15.09.2019г., след това до 26.10.2019г. /изборите/, след това до края на 11.2019г., след това до началото на 2020г. и скоро шефа на Метрополитена се изцепи, че най-рано ЧАСТ от третия лъч ще бъде пуснат 05.2020г. Та кой лъже - Данчето преизборно или шефа на Метрополитена следизборно? :):):)

 50. 50 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#7] от "tacheaux":Това канализация, това водопровод нямат значение, важното е гадните павета да не се пипат. Те това е жълтовапетния умнокрасивец.
  —цитат от коментар 27 на m17


  Пич отново - какво стана с ремонта на бул. Пенчо Славейков и ПЛАНИРАНАТА подмяна на паветата там с Хасфалт? Лично кмета на Красно село каза /стария кмет, защото за щастие не можа да спечели нов мандат!/, че има одобрен подобен ремонт още 2018г., но не знаеше защо не е извършен ДОКРАЙ ... :):):) Убеден съм обаче, че парите са усвоени, защото още помня табелката за ЦЯЛОСТЕН РЕМОНТ и ПОДМЯНА на паветата по ЦЕЛИЯ бул. Пенчо Славейков, а не само в отсечаката между бул. Витоша и бул. Прага, и всички линейки до Пирогов и Медицинска Академия да са като влакче на ужасите за пациентите си по кривите павета :):):)

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#50] от "dedo_goshko":

  Вече ви обясних веднъж - спасителите провалиха махането и ще се друсате на тия павета още много години. И никакви пари не са откраднати, плаща се с фактура след приемане на работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK