Заведения по бул. "Витоша" получиха глоби до 2500 лв. след разследване на "Дневник"

С разрешение за маси на открито е издигнато това заведение в пешеходната зона на бул. "Витоша".

© Юлия Лазарова

С разрешение за маси на открито е издигнато това заведение в пешеходната зона на бул. "Витоша".Екип на Столичния инспекторат е извършил проверка на заведения в пешеходната зона на бул. "Витоша" часове преди новогодишната нощ. Целта е била да се установи дали се спазват схемите за разполагане на подвижни съоръжения - маси и столове, съобщават от инспектората.


На 16 декември "Дневник" публикува разследване за превземането на най-скъпата пешеходна зона в София – бул."Витоша" от заведения, които нямат разрешение за това. Те са изградени с метални конструкции, със стъклени или винилови стени и със стабилни подиуми (декинги).


Собствениците им обаче имат право само да наредят на открито няколко маси и столове. За това те плащат тротоарно право от 22.90 лв./кв.м, колкото се плаща и за сергия с плодове и зеленчуци в центъра.
В класацията на най-скъпите търговски улици в света през 2019 г. бул. "Витоша се изкачи на 46-о място в традиционното проучване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield. Изследването обхваща 448 търговски дестинации в 68 страни по света.


В разследването на "Дневник" бяха посочени данни за три обекта, обсебили пешеходната зона по бул. "Витоша", макар схемата със спорните разрешителни да се прилага от доста заведения там.


Дърво е попаднало в хватката на незаконно построено заведение на бул. "Витоша".снимка: Максим Караджов

© Максим Караджов

Дърво е попаднало в хватката на незаконно построено заведение на бул. "Витоша".снимка: Максим Караджов


Четирима търговци ще бъдат санкционирани


Проверката на Столичния инспекторат на 31 декември е установила "трима търговци, които не спазват одобрената схема за разполагане на маси и столове, и един, който не държи на разположение необходимите документи за разположените подвижни съоръжения".


На тези търговци ще бъдат съставени актове за административно нарушение. Глобата може да достигне 2500 лв., съобщиха от Столичния инспекторат, но не уточняват дали незаконните конструкции и подиуми ще бъдат премахнати.


От общинската дирекция, която е на пряко подчинение на кмета, напомниха, че техните инспектори осъществяват контрол 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата през цялата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK