Район "Слатина" предлага разширяване на зелената зона с 6300 паркоместа

Район "Слатина" предлага разширяване на зелената зона с 6300 паркоместа

© Надежда Чипева, КапиталРазширяване на зелената зона от центъра на София на изток до ул. "Слатинска" предлага районната администрация на "Слатина". Проблемите с паркирането на коли по тесните улици на кварталите "Редута", "Яворов" и "Христо Смирненски" накара жителите да поискат тази непопулярна мярка.


Анкета с жителите на "Слатина", която се проведе до 30 ноември 2019 г., показа, че желаещите да има платено паркиране в кв. "Редута" са 57%, или 25 572 гласа. Против бяха гласували 43% - 19 008 гласа.


На друга анкета, проведена от април до юни 2018 г., за платена зона в жк "Яворов" съгласните бяха 4673 срещу 2434 против.
На последното заседание на общинската транспортна комисия, проведено на 23 декември, Румяна Милова, временен изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), обяви, че се планират още 5000 нови платени паркоместа в цяла София.


Така изглежда в момента София, разделена на синя и зелена зона. Очаква се през тази година зелената зона да се разшири на изток

© Център за градска мобилност

Така изглежда в момента София, разделена на синя и зелена зона. Очаква се през тази година зелената зона да се разшири на изток


Проектът на район "Слатина" е сегашната зелена зона, която е от центъра до бул. "Ситняково", да се разшири с 6300 паркоместа в посока изток до ул. "Слатинска" и ул. "Иван Димитров-Куклата". На юг тя стига до бул. "Цариградско шосе" в участъка до ул. "Христо Чернопеев" и оттам по бул. "Шипченски проход" на изток до ул. "Иван Димитров-Куклата". На север границата на новата зелена зона се предлага да е до ул. "Боян Магесник".


Общинската транспортна комисия не взе конкретно решение по предложението, тъй като не са завършили обществените обсъждания. Ако те приключат с преобладаващо положително мнение, зелената зона може да се реализира до средата на 2020 г., коментира Румяна Милова за "24 часа".


По процедура предстои предложението на район "Слатина" да се внесе в Столичния общински съвет (СОС) и да влезе първо в дневния ред на транспортната комисия, а после и в други комисии. Ако бъде утвърдено от общинските съветници, точката трябва да бъде гласувана на сесия на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK