Само електробуси ще возят до Симеоновския лифт

Йорданка Фандъкова и новият заместник-кмет по транспорта Кристиан Кръстев на представянето на електробусите по линия 123

© Юлия Лазарова

Йорданка Фандъкова и новият заместник-кмет по транспорта Кристиан Кръстев на представянето на електробусите по линия 123Нови електрически автобуси ще обслужват линия 123, която е от автостанция "Гео Милев" през Студентски град до Симеоновския лифт.


Новият маршрут на линия 123 от автостанция "Гео Милев" до Симеоновския лифт.

© Столична община, НАГ

Новият маршрут на линия 123 от автостанция "Гео Милев" до Симеоновския лифт.

Сега само един електробус се движи по нея и интервалът е 55 минути. От 17 януари ще се включат още два електробуса и интервалът ще бъде 25 минути, обяви кметът Йорданка Фандъкова днес.


"В края на февруари още две автобусни линии ще бъдат изцяло с електрически автобуси – линиите 84 и 184 до аерогарата. До 2021 г. в София около 20% вече ще бъдат електрифицирани", допълни тя.
Електробусите са китайски, марка "Хайгър", произведени са в Шанхай. Цената на един е 450 000 евро. Пробегът с едно зареждане е 40 км, който е достатъчен за отиване и връщане до Симеоновския лифт. Той е толкова малък, защото автобусите използват т.нар. ултракондензатори, които се зареждат за около пет минути на крайните спирки. На автостанция "Гео Милев" е изградена зарядна станция, на която за 6-7 минути акумулаторната батерия на електробуса ще се зарежда.
Фандъкова представи новия си заместник по транспорта – Кристиан Кръстев. Той беше министър на транспорта в служебното правителство с премиер Марин Райков. Новият зам.-кмет обеща до месец да открие "виртуална приемна" за гражданите и така ще събира мнения и предложения от тях. "Ще има и нещо подобно на референдум, в който ще пускаме всички нови идеи на гражданите", заяви той.


В момента неговият екип работел върху повишаването на пропускателната способност на кръстовищата на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България", както и на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоанна".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK