Филтър на комина – ще пробие ли новата мода в кв. "Факултета"

Филтър на комина – ще пробие ли новата мода в кв. "Факултета"

© Юлия ЛазароваСребристи метални кутии стърчат отскоро до опушените комини в софийския ромски квартал "Факултета". Това са филтри, които улавят 80% от фините прахови частици в дима от печките на дърва и въглища. Пилотен проект доказа ползата от тях и вече 85 са монтирани там.


"По шапките на комините си личи кой с какво се отоплява – ако е опушена, значи се горят отпадъци в това домакинство. Нашите монтажни екипи веднага са наясно къде ще има проблем", казва за "Дневник" Даниел Дамянович, управител на дружеството "Филтърни системи България", което изпълнява обществената поръчка на общината.


Опушен филтър - знак, че в тази къща на ул. "Татарли" се горят отпадъци, а не дърва или въглища.

© Юлия Лазарова

Опушен филтър - знак, че в тази къща на ул. "Татарли" се горят отпадъци, а не дърва или въглища.
"В домакинства, където горят стара дограма или мебели, не монтираме филтри. Те компрометират работата на филтъра, защото той спира фините прахови частици (ФПЧ), но не може да спре вредните емисии от разтапянето на боята, а те със сигурност са полимери", вдига рамене Дамянович.


Има ли спасение, щом и филтърът не спира емисиите от горенето на бои и лакове?


Хората от квартала вече били разбрали, твърди той, че свръхвисоките температури при горенето на вредни отпадъци унищожава самата печка, каквато и да е тя. Все още в доста домакинства го правели, но били наясно, че ще им излезе по-евтино, ако горят дърва и въглища, отколкото гуми и обувки, уверява Дамянович.


Самата обществена поръчка на Столичната община, която е за 7.92 милиона лева, е за филтри на комини на печки на дърва и въглища. Горенето на опасни отпадъци да се криминализира, предвижда законопроект, който предстои да бъде гласуван в Народното събрание.


Какво е ползата за стопанина да сложи филтър?


Къща на ул. "Дръстър" е от първите с филтър във "Факултета". Стопанинът Стоян е пенсиониран шофьор и показва печката с водна риза в хола, с която се отоплява на дърва. Той подал заявление да му го поставят не от лична изгода, а с добронамерени подбуди. "От района ми обясниха, че така въздухът ще стане по-чист и аз се съгласих", казва Стоян.


Даниел Дамянович със Стоян (вдясно) пред къщата му в кв. "Факултета".

© Юлия Лазарова

Даниел Дамянович със Стоян (вдясно) пред къщата му в кв. "Факултета".


Служители от район "Красна поляна" обикалят от врата на врата квартала и увещават хората, че ако си сложат филтър, ще спрат жалбите срещу тях, че замърсяват въздуха. "Хората се съгласяват, като видят, че съседът си е сложил. Тогава решават и те", обяснява Атанаска Георгиева, еколог на район "Красна поляна".


Електростатичният филтър работи на ток и добавя 3-4 лева отгоре към месечната сметка, подхвърля Стоян. "Харчи колкото една крушка", успокоява Георгиева.


Ако въздухът мирише на изгорели дърва, значи съдържа прах


В неговия двор не мирише на изгорели дърва, а това бил сигурен знак, че филтърът на комина си върши работата, отбелязва Дамянович. "Фините прахови частици до 10 микрона носят миризмата на дърва във въздуха", добавя той.


Вредата от тях е неизмерима за София, защото са микроскопични и никакви шалове и марли не могат да ги спрат. Веднъж вдишани, те са причинители на респираторни заболявания, а с натрупването им в белите дробове могат да доведат до нелечими болести.


"Съседите около мен нямат такива филтри. Едните са в Германия, другите минаха на пелети, а иначе много хора в квартала се отопляват с климатици", уверява Стоян. Твърди убедено, че във "Факултета" не се горели обувки и стари дрехи.


В другите къщи в квартала стопаните обаче се оплакват, че не слагат филтри, защото комините им били запушени. "Не дърпа и пушекът от кюнците влиза направо в стаята. Е, това да се оправи, пък после ще слагаме филтър", негодува жена, застанала пред евангелистката църква "Възнесение". На покрива на храма също има филтър.


Проблемът – филтърът е безплатен, но къщата трябва да е законна


Столичната община има няколко програми срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление с дърва и въглища – безплатна замяна на 20 000 стари печки с нови инсталации на газ или на пелети, слагане на 2000 филтри на комините. Проблемът е, че за кандидатстване по тези европейски програми се изисква нотариален акт за собственост. В повечето ромски квартали на София това се оказва трудно изпълнимо изискване.


Най-важно е следващите устройства да бъдат монтирани на къщи, които са близо до жилищните блокове. "Защото оттам получаваме най-много сигнали за замърсяване на въздуха", обяснява Георгиева. След това тя е планирала да се "филтрират" комините на цяло обособено каре от къщи, за да се усети наистина разлика в качеството на въздуха.


Нови устройства за улавяне на фини прахови частици вече са поставени и по ул. "Татарли" (успоредна на бул. "К. Величков"). Там повечето къщи са законни и собствениците им кандидатстват да заменят старите печки с климатици. Дали след това няма пак да палят печките е въпрос без отговор засега.


Филтри са поставени избирателно на видимо по-стабилните къщи. Така се е получило, защото един филтър, българско производство, струва 3100 лева, а поставянето на първите е по пилотна програма, в която не са били предвидени пари за укрепване на самите комини на паянтовите покриви.


Законните къщи се редуват с незаконни във "Факултета".

© Юлия Лазарова

Законните къщи се редуват с незаконни във "Факултета".


Как цената от 3100 скочи на 3950 лева


"Няма как да поставим скъпия филтър, без да се укрепи коминното тяло, да се поставят индивидуални тръби, инокс. Често има проблем самата ел. инсталация на къщата, която не е заземена, и ако не се оправи, устройството ще изгори", обяснява Дамянович.


С тези допълнителни дейности цената само на един филтър набъбва до 3950 лева, но вече ще може да се поставя и върху паянтови къщички. А точно в тях по-често се отопляват с опасни отпадъци, събрани от контейнерите.


Гаранционният срок на филтъра е само 2 години, но е "както на всички електроуреди в Европа", аргументира се Дамянович. Устройството реално не се нуждаело от чистене и поддръжка, защото електростатичният филтър не събирал вредните сажди, а електрод ги спира да не излетят от комина. Те се полепват по стените му и после падат обратно в печката и доизгарят, обяснява технологията управителят на фирмата-изпълнител.


Тепърва предстои да се монтират още почти 2000 филтри и в други квартали на София, където се отопляват с дърва и въглища. Срокът за поставянето им е 3 години и се разчита на доброволното желание на стопаните на къщата.


Да станат ли задължителни филтрите?


Електростатични филтри се поставят на комини в Швейцария, в Полша и в Германия. Даже там ги слагат задължително на всяка инсталация на пелети с мощност над 20 киловата", казва Дамянович. Няма как у нас да е задължително, дори за стари печки, не за пелети, защото това трябва да се уреди законово, казва екологът Георгиева от район "Красна поляна".


На критиките, че безплатната подмяна на старите печки с инсталации на газ или пелети е по-ефективна и перспективна мярка от филтрите, Дамянович отговаря: "При смяната на старите печки и минаването на газ или пелети разходите за отопление се повишават два-три пъти. В София има 55 хиляди домакинства на дърва и въглища и поне 20 хиляди от тях са пенсионери, които нямат средства до поемат тези по-високи разходи."

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Винаги се премълчава цената а тя е умопомрачителна

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Това с филтрите е пълен майтап на гърба на данъкоплатците ! Ако в една къща има три комина с три печки, щетата е 12 000 лв !!!! Че то три хиперинверторни климатици ще струват 6 000 лв (Е, по пазарни цени, за общината може и колкото филтрите да излезнат 😀

 3. 3 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Знае ли някой, как точно работят тези филтри? Сайт на производител, вносител, доставчик...
  Имат ли сменяеми части като консуматив? Какво става с уловеният прах?

 4. 4 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 293 Весело

  Не знам колко време ще устискат тези филтри... Има доста бакър вътре...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 5. 5 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Вече са монтирани 85 филтри, но ефект за въздуха в София ще има, когато се приложат и другите програми срещу отопляването с дърва и въглища.
  —цитат от коментар 0 на статия

  Хъ...

 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Абсолютна измишльотина за 4 000 лева.

 7. 7 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-ефикасно ще бъде да спрат ваучерите за дърва и бобовдолски въглища за социално слаби, а вместо тях да дават ваучери за ток. Нищо не струва като допълнителни разходи, нито като логистика.

  Ама тогава ТЕЦ-овете на Ковачки ще трябва да горят неговите бобовдолски въглища, вместо отровни отпадъци и енергийният баланс, политическата стабилност, европейската интеграция и самата демокрация ще бъдат застрашени.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#6] от "jmf29537805":

  За Вас или за мен да, ама питайте фирмата доставчик дали и е лошо?
  Иначе интересно, хем незаконни сгради, хем не пипат обитателите.
  Що така? Дали тези не са над закона?

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "При смяната на старите печки и минаването на газ или пелети разходите за отопление се повишават два-три пъти"

  Та дойдохме си на темата- целта на всяко нововъведение е да плащате повече. Много повече. Съответно да обеднявате непрестанно, вместо обратното.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поредният начин да се краде от бюджета.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Стоян твърди убедено, че във "Факултета" не се горели обувки и стари дрехи."

  Не случайно народът е измислил приказката "лъжеш като дърт ....".

  https://scontent.fsof6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/78704130_10216366822815691_8699763936620183552_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ohc=O8h3WjVK5r0AQnjVDj6M3ALrZbksQhSBTuGj0_qmPvMef2VHD_XlR_qUg&_nc_ht=scontent.fsof6-1.fna&oh=854058937b310aea578a0117a1bf8362&oe=5EA7E025

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 12. 12 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 563 Любопитно

  В Драгалевци, Симеоново и Бояна кога?!?

 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Дневник, спрете с тази НЕГРАМОТНОСТ, в статиите си да приравнявате замърсяването от дърва и въглища! Още повече въглищата на Ковачки, които са 50% кал. Никакви филтри не улавят серния диоксид от горенето на въглища, който спрямо дървата е десетки пъти в повече! Същото важи и за ФПЧ. Колкото до пелетите - правят се от дърва, ако случайно не знаете. Имам и един личен пример - на къщата на мои близки са монтирани клетки на мобилен оператор и са хванати за комините. Повече от 10г. през тези комини се горят ДЪРВА. Качвах се лично да видя как така тая апаратура не е опушена и не и пречи това - ами на парапета на комина като се хванеш не можеш дори да се изцапаш със сажди! Друг пример от тази година - в Баден-Вюртенберг, в едно село на ливадата беше окосен надпис: Отоплявайте се на дърва и слънце. Съжалявам, че шофирайки, нямаше как да го снимам и да ви го изпратя. Толкова за дървата! А гетата ще продължат да горят каквото намерят, защото сме толерантни и политкоректни. Гетата трябва да бъдат заличени! Аз за една тоалетна за малкия ми бизнес вадя 24 разрешителни от общината, върху моят си имот! Ай сиктир вече с тия малцинства!

 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Поредните герберски "уйдурми"........за сметка на матриала.....

 15. 15 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Поредните похарчени пари на вятъра, защото нищо не може да пробие съзнанието им.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Поредният "Умен ход" на Герберите в СО! Бе чудя се, тия хомоиди не са ли гледали поне анимационния филм на Доньо Донев "Умно село"?! 'Ма то глупост след глупост . . . с нашите пари!!! След двата милиарда, прахосани от пълничкото Лиле за стиропори за "саниране", които аз и вие тук дадохме на Гошо и на Пешо, които въобще не познаваме, за да си направят по-сносен живота и да си намалят сметките за ток и отопление, сега ще даваме и на братята, 'дето учтиво наричаме роми!
  Нямат край "калинките"! И май няма сила, която да разколебае онези 80% в "експертизата" (както напоследък се изразяват дори и уж интелигентни хора) на герберунгелите!

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Тези пари трябва да са за българските пенсионери, за енергийни помощи, за храна за социално слаби.
  Стига с тия цигани, само ги хрантутим.
  Луди пари, а утре като сложат пак пластмасите и тези филтри ще заминат.

 18. 18 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 597 Гневно

  Поредната нагла кражба от парите на данъкоплатците! Човекът измислил тази простотия трябва да лежи за много, много дълго време.... или имаме тука един наш човек, който има бизнес с филтри и хич не му върви. Колко е експлоатационния живот на тези филтри?! Колко ще са разходите за почистване? Някой изобщо прави ли икономическа оценка преди да се набият едни пари за глупости... явно не. За същите пари можеха да им дадат помощи в кеш на хората да се топлят на ток за 10 години.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 19. 19 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#16] от "Косьо Генчев":

  "...Поредният "Умен ход" на Герберите в СО! Бе чудя се, тия хомоиди не са ли гледали поне анимационния филм на Доньо Донев "Умно село"?! 'Ма то глупост след глупост . . . с нашите пари!!!..."

  Така е колега, проблема е че онези 80% това го смятат за нормално и даже боготворят простотиите на вожда си БХ...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  .... Като стойност, все едно, че са им платили тока за 2 години..... Колкото е гаранцията на филтъра.... Луда работа..... 100% герберска.....

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Тези пари трябва да са за българските пенсионери, за енергийни помощи, за храна за социално слаби.Стига с тия цигани, само ги хрантутим.Луди пари, а утре като сложат пак пластмасите и тези филтри ще заминат.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  И без пластмасите, ще заминат. Само да се отчете проекта, че да престанат да ги наглеждат.

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  поредната малоумна инициатива на СО!

 23. 23 Профил на plamen yakimov
  plamen yakimov
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Ех, ако природния газ беше на половин цена, на каквато го купуват в цяла Европа, нито филтри нито за кюмюри някой ще мисли...

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  ГЕРБ не се интересува от пенсионери. По-важна е циганската любов, под формата на голям брой гласове в избирателните секции на махалите. На пенсионерите по 20 лева за Коледа и Великден и то, не за всички. Щото нямало пари... Обаче 8 милиона за филтри по 4 хиляди лева парчето, не са проблем...!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Това с филтрите е скъпа и неефективна мярка. Не е измислен филтъра, който да не се задръства, следователно подменя, защото комина ще спре да тегли.
  А при всичките боклуци, които се и ще се горят, задръстването ще се случва бързо и самите хора ще ги байпасират.
  Истината е газ, нещо като малки абонатни станции и отопляване на няколко къщи.
  Разходите по оборудване, монтаж и експлоатация трябва да бъдат подпомагани пак с обществени средства, но това е пътя да се намали замърсяването по отнсително ефективен и икономически изгоден начин, но само за индивидуалните къщи.
  За блоковете става още по-сложно и скъпо, ако няма централно отопление и хората тръгнат да се оплят с твърдо гориво.

 26. 26 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  В друга статия пишеше, че един такъв филтър струва 4000лв. Това са 4 климатика и отделно се дава зелена светлина да се гори всякакъв боклук. По-добре е да не внасяме боклуци от страни от третия свят(Нигерия) за да ги горим в ковашките ТЕЦ-ове отколкото да слагаме скъпи филтри по етнически признак.

 27. 27 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  У нас са изгорени 800 000 тона боклук от Нигерия: https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/576111 . Какви ли филтри са били монтирани там ми е интересно? Колко е платено за изгарянето на този боклук и кой прибра печалбата? На социално слабите да не се дават ваучери за дърва и въглища, а да им се прекара газ или ако не може да им се поставят климатици. Какви са тия филтри по 4000лв?

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Истината е газ, нещо като малки абонатни станции и отопляване на няколко къщи.Разходите по оборудване, монтаж и експлоатация трябва да бъдат подпомагани пак с обществени средства, но това е пътя да се намали замърсяването по отнсително ефективен и икономически изгоден начин, но само за индивидуалните къщи.За блоковете става още по-сложно и скъпо, ако няма централно отопление и хората тръгнат да се оплят с твърдо гориво.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Глупости..
  Дървата са с НУЛЕВА ВЪГЛЕРОДНОСТ! И са ВЕИ!

  А Грета Тунберг иска навсякъде да нямаме нулев въглероден отпечатък!
  Зелено мислене!

  А природният газ е с парникови емисии!
  Не само за отопление, а и в енергетиката, все повече ще има РДФ и биомаса!
  В ЕС ВЕИ горивата в ТЕЦ, ще са до 80%, а за отопление 100%...

  Зелената Сделка на фон дер Лайен!
  Свиквайте и колкото и да сте симпатизанти на "Газпром" да знаете , че количествата ще намаляват!

 29. 29 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Хм
  Филтър за 3-4 хиляди на циганска къща пак за толкова? Плюс иноксов комин?
  Та това е като на свинче звънче!

  Има нещо фундаментално сбъркано в подхода на общината по въпроса и това е очевидно само като погледнеш снимките на циганската махала, в която се поставят филтрите.

  Сутринта разхождах кучето в Западния парк - задушлива воня се стелеше над него още в 8 часа...

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Дървата нямат алтернатива:

  "Burning wood is considered carbon-neutral because it does not increase the amount of carbon dioxide "
  "US, the UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable"..
  И ще са не само за отопление, а и в ТЕЦ!
  "The EPA Says Burning Wood to Generate Power Is 'Carbon-Neutral.."

  А вие си подскачайте за "Газпром"..

  Иначе електрофилтрите отделят азотни окиси, озон и разни канцерогенни съединения ..

 31. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  ХмФилтър за 3-4 хиляди на циганска къща пак за толкова? Плюс иноксов комин? Та това е като на свинче звънче! Има нещо фундаментално сбъркано в подхода на общината по въпроса и това е очевидно само като погледнеш снимките на циганската махала, в която се поставят филтрите.Сутринта разхождах кучето в Западния парк - задушлива воня се стелеше над него още в 8 часа...
  —цитат от коментар 29 на мики маус


  Филтъра при работа отделя озон и азотни окиси.. и разни неща канцерогенни , между другото!
  Но азотният окис е без мирис, така че нещо ти се е сторило с тая задушлива воня..

  Иначе за отопление на газ има измислена когенерация.
  Двигател се задвижва със смес от гориво вкл. и природен газ , върти генератор и е във водна риза-да загрява течност!
  Отделно има и топлообменник на изгорелите газове..
  И хем прави енергия, хем отделената топлона се ползва!

 32. 33 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":

  Благодаря ти за подкрепата в други форуми на Дневник. Вярно, че дървата са ВЕИ и с нулев въглеоксиден ефект, но ако на всяко отсечено дърво се засее ново което за 50г. ще стане отново за сечене и т.н. Практиката у нас е да се сече безогледно, горят се мокри дърва, а също и обработени(боядисани,импрегнирани, талашит, шперплат).

 33. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  .. На социално слабите да не се дават ваучери за дърва и въглища, а да им се прекара газ или ако не може да им се поставят климатици. Какви са тия филтри по 4000лв?
  —цитат от коментар 27 на Пламен Данаилов


  Да се прекара газ??
  След Зелената Сделка ??
  ----------------
  Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels
  Coal (anthracite) 228.6
  Coal (bituminous) 205.7
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Gasoline (without ethanol) 157.2
  Propane 139.0
  ------------------

  ЕС дава милиони на България , за да се замести природният газ с алтернативни горива.
  За инсталацията за РДФ в "Топлофикация"-София .. 370 милиона, за инсталациите в циментовите заводи - също стотици милиони.
  Програма Околна Среда..

  Намаляваме СО2!

  Та газът, колкото и да ви харесва "Газпром", го отпишете за широко бъдещо използване..
 34. 35 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тези филтри няма да имат НИКАКЪВ ефект върхи чистотата на въздуха. в София. Основното замърсяване идва от колите.

 35. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":Благодаря ти за подкрепата в други форуми на Дневник. Вярно, че дървата са ВЕИ и с нулев въглеоксиден ефект, но ако на всяко отсечено дърво се засее ново което за 50г. ще стане отново за сечене и т.н. Практиката у нас е да се сече безогледно, горят се мокри дърва, а също и обработени(боядисани,импрегнирани, талашит, шперплат).
  —цитат от коментар 33 на Пламен Данаилов


  Талашит, шперплат и т.н. вярно съдържа смоли и кво ли не..
  Но ако не се изгори, ще си стои нейде си на сметище..
  И СО2, смолите .. и кво ли не, пак ще се отделят и пак ще отидат в Околната Среда и във въздуха..
  А изгаряйки ги-все пак свършват нещо полезно и спестяват природен газ с емисиите му СО2..
  Та за това , политиката в ЕС е да се стимулира такова използване..

  Иначе инсталация, да може такива неща да се изгарят в пещи е 5-6 пъти по-скъпа отколкото елементарна горелка на газ с едно вентилче..

  Но ЕС плаща разликата, така че споко!

 36. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Тези филтри няма да имат НИКАКЪВ ефект върхи чистотата на въздуха. в София. Основното замърсяване идва от колите.
  —цитат от коментар 35 на juk35625824


  Бе май не е така..
  Иначе ИМА ефект ..
  Ей ти от руски учебник.. нали си с леви идеи - ей ти да четеш, да се изкефиш:

  "В процессе работы любого электростатического фильтра всегда образуется озон. Именно озон является источником запаха от электростатических фильтров, который принято называть «воздух, как после грозы».
  Необходимо отметить, что озон – сильнейший окислитель и даже в небольших количествах является ядом и канцерогеном. .. при электростатическом напряжении больше 15 кВ, происходит разрушение прочных молекул N2 и образуются окислы азота (NOХ)..."

 37. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Та образува се озон и в много малки количества - азотни окиси(зависи силно от напрежението)..
  Но пък се хващат частиците..

 38. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  "..домакинства, където горят стара дограма или мебели..."
  микро Ковачки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 40 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":

  Абе ти в ред ли си бе? Познаваш ли ме? Говорили ли сме? Как така набързо преценяваш кой с леви и кой с десни идеи?

 40. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  замазаха очите на данъкоплатците с техни пари

 41. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":Абе ти в ред ли си бе? Познаваш ли ме? Говорили ли сме? Как така набързо преценяваш кой с леви и кой с десни идеи?
  —цитат от коментар 40 на juk35625824


  Бързо преценявам!
  Не е трудно.
  А за филтрите прочети ..

  Поздрави

  П.П
  А все повече ще се горят био-горива, свиквайте!

  Зелената Сделка, нисковъглеродност!

  Посланията на Грета Тунберг!
  Така ще е!

 42. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Не, не бих живял в София даже и срещу много сериозно заплащане... ФПЧ са ви само част от проблема. Толкова много хора, на толкова малко място наблъскани - ами това си е жив развъдник на болести. Да не говорим за социалното и психическо напрежение, с което мозъците се справят. Или шума. Или всички проблеми с придвижването. Ами... щом друга възможност си нямате.
  ………………….
  По принцип по-често от веднъж на пет години на лекар не ходя. Посещение на учтивост. Уязвим съм единствено на грипните епидемии. Откакто съм в малък град и не в блок, а в къща, грип не съм хващал- Съчувствам по телефона на грипно-болни роднини и стари приятели... Климатици и в много студените дни - подпомагам с дърва. Чисти, в гората отрязани. Но само тези, които са вече изсъхнали. Живо дърво да режеш - ми то си е грях. Ако имахте много, ама наистина много зелено край себе си, то щеше да гълта всички отрови.

 43. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Общо зето излиза доста по - евтино, ако общината пусне на баймангау безплатно парно.

 44. 45 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Поредната глупост тоя филтър като дойде време за подмяна пак ли ние ще плащаме.

 45. 46 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 563 Весело

  Като прочета "ромски квартал" и "комини" в едно изречение и се сещам за друго :D :D :D

 46. 47 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Голяма бутафория са тези филтри, отново липса на визия за цялостно решаване на проблема, за да се вземат просто “едни пари”..

  Freedom of speech
 47. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Не знам колко време ще устискат тези филтри... Има доста бакър вътре...
  —цитат от коментар 4 на Kamenarski


  Ако гласуват за управляващите ще са им ок филтрите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Тоя филтър колко дни му е животът?

 49. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Голяма бутафория са тези филтри, отново липса на визия за цялостно решаване на проблема, за да се вземат просто “едни пари”..
  —цитат от коментар 47 на Petar Ivanov


  Ключовата дума е "липса на визия". А начинът на решаване на проблема, в рамките на "усвояването на челния опит" го заимствахме навремето от руснаците: "мероприятие" . "принять меры". Даже си спомням и времето, когато май стана това.

 50. 51 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде пак либерализация, или как да смучем бюджетни средства и да ги прилапваме в часнтни ръце

  Един филтър е 3100 лв???

  СЕРИОЗНО ???

  Колкото цялата инсталация на камина с водна риза, в малка едноетажна которка?

  Колкото висок клас климатик ??

  Вие базикате ли се, или направо си КРАДЕТЕ ????

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 51. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  То без билет не можеш да се возиш и те глобяват в София, ако си без билет, но ако си циганин никой не те проверява.

  ДБ=БКП
 52. 53 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Аз съм циганин, и хитра
  майка мене е родила;
  с хубости, блага обилна
  мойта родина е мила.

  Аз съм циганин. Обичам
  наште махали отоплени,
  циганин да се наричам –
  първа радост е за мене.

  Аз съм циганин свободен,
  в край свободен аз живея,
  сичко циганско и родно
  любя, тача и милея.

  Аз съм циганин, и расна
  в дни велики, в славно време,
  син съм на земя прекрасна,
  син съм на юнашко племе.

  ДБ=БКП
 53. 54 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#28:"simChо"][/quote]
  Дървата нито са с "нулева въглеродност" (реално, а не философски), нито са ВЕИ.
  Приема се че пелетите и дървата са с нулев въглероден отпечатък ако се използват като гориво, поради презупцията, че ако едно старо дърво падне и изгние, при този процес ще се отделят същото количество парникови газове (СО2 и метан), колкото и ако се изгори. Обаче този процес в природата става бавно и постепенно и е съизмерим с процеса на усвояване на СО2 от новорастящите дървета.
  От друга страна, ако се изгори в печката един 15-20 годишен дъб (основно ствола и големите клони), стига за, да речем два, три дни. Но за "производството" на това "гориво" са били нужни 15-20 години. От тук и към темата за ВЕИ. Нали се досещате, че за да е ВЕИ, необходимият енергоизточник трябва да се възстановява в някакъв бърз порядък (не повече от един годишен цикъл, примерно). Ако едно голямо село изсече близката гора за ВЕИ гориво, ще може да ползва отново този ресурс едва след двадесет години. Вие на това ВЕИ ли му викате. По тази логика и петрола и природния газ са... ВЕИ, е периода на тяхната възобновяемост е от порядъка на няколко стотин хиляди години, но все пак се възобновяват :-)
  Селскостопанските отпадъци (торта,сламата, царевичните кочани, стеблата на слънчогледа и др. подобни) се дефинират като ВЕИ защото тяхната възобновяемост, за разликата от дърветата е десетки пъти по-бърза.

 54. 55 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пълни глупости гербаджийски. Тия филтри ако не се сменят редовно, което едва ли ще стане, файда нема никаква. Те и така са половинчата мярка, тъй като и с 20% от сегашния прах, София и България си остават една газова камера зимата. По-лесно и ефективно е пълна забрана на отоплението с твърдо гориво в големите градове и пренасочване на парите за филтри в газификация и помощи за ток и парно.

 55. 56 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 559 Неутрално

  КЪЩАТА ТРЯБВА ДА Е ЗАКОННА , Е ТОВА Е ГОЛЕМА РЕДКОСТ У ФАКУЛТЕТА ,

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":

  зелен манаф да те милува!

 58. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Пак далавера, пак да крадем....
  Дневник, що не покажете на какъв хал е оная камина с тръбите и 8-те радиатора в 8 цигански къщи.... Още работи ли.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Не ми се вярва, че ще ги държат повече от един сезон, само дето се хвърлиха едни милиони.

 60. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Не ми се вярва, че ще ги държат повече от един сезон, само дето се хвърлиха едни милиони.

 61. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  [quote#28:"simChо"]
  —цитат от коментар 54 на the_librarian
  Дървата нито са с "нулева въглеродност" (реално, а не философски), нито са ВЕИ.Приема се че пелетите и дървата са с нулев въглероден отпечатък ако се използват като гориво, поради презупцията, че ако едно старо дърво падне и изгние, при този процес ще се отделят същото количество парникови газове (СО2 и метан), колкото и ако се изгори. Обаче този процес в природата става бавно и постепенно и е съизмерим с процеса на усвояване на СО2 от новорастящите дървета.От друга страна, ако се изгори в печката един 15-20 годишен дъб (основно ствола и големите клони), стига за, да речем два, три дни. Но за "производството" на това "гориво" са били нужни 15-20 години. От тук и към темата за ВЕИ. Нали се досещате, че за да е ВЕИ, необходимият енергоизточник трябва да се възстановява в някакъв бърз порядък (не повече от един годишен цикъл, примерно). Ако едно голямо село изсече близката гора за ВЕИ гориво, ще може да ползва отново този ресурс едва след двадесет години. Вие на това ВЕИ ли му викате. По тази логика и петрола и природния газ са... ВЕИ, е периода на тяхната възобновяемост е от порядъка на няколко стотин хиляди години, но все пак се възобновяват :-)Селскостопанските отпадъци (торта,сламата, царевичните кочани, стеблата на слънчогледа и др. подобни) се дефинират като ВЕИ защото тяхната възобновяемост, за разликата от дърветата е десетки пъти по-бърза.[/quote]

  Абе, от къде дойдоха в коментарите ти чудатите раззаленени дървета??
  Лошо няма, нека цъфтят сто цветя, нека спорят сто школи ( 百花齐放,百家争鸣 )

  Но АЗ ЗА ТОВА ЛИ ТИ ГОВОРЯ?
  Аре по-бавно да обяснявам, че 80-те % са много..

  1.За въглеродни ЕМИСИИ СЕ ПЛАЩА!
  В момента колко е на тон?? Ами 25 ЕВРО Е!
  И ще се УВЕЛИЧАВА.. ще стане и 30 евро, и 50 евро..

  2.Природният газ ИМА ВЪГЛЕРОДНА ЕМИСИЯ , както и петролът и въглищата имат .. и ако ТЕЦ , или циментов завод , или отоплителна централа е на газ - ще има плащане за въглеродните емисии..
  Ей ги:
  .."Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Propane 139.0.."
  ---------------------
  Да, пропан е 139, а въглища лигнитни са 215.4 ама КОЙ ЩЕ ПЛАЩА по 25 евро?
  Грета Тунберг?

  3.По програма "Околна среда" се финансира заместване на изкопаеми горива - газ, петрол , въглища ..с други алтернативи..
  --------------------------
  Ей "капитал":
  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2018/12/27/3360733_cimentov_zavod_s_alternativni_idei/
  "142 млн. евро са много пари навсякъде, но в Северозападна България се открояват още повече.. Толкова пари са инвестирали .. в производството си "Холсим България", твърди изпълнителният директор на акционерното дружество Тодор Костов...
  "Последният ни по-мащабен проект е нова линия за раздробяване на твърди отпадъци, използвани като алтернативно гориво, на стойност над 1 млн. евро и беше пусната в експлоатация в края на юни. .."
  .."..Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция..."
  "Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива. За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци. Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г. "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%"

  За София, от ЕС по програма "Околна среда" за заместване на природния газ с РДФ са дадени 370 милиона ..
  Емисиите СО2 , така се намаляват !

  4.Дърветата и био-отпадъците са без въглеродна квота.. Тези 25 евро СЕ ПЕСТЯТ И НЕ СЕ ПЛАЩАТ!
  ..""US, the UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable.."

  5.И след като за изкопаеми горива , газ, въглища и т.н. има плащане по 25 евро, а за замяна с алтернативни и биомаса има финансиране по ОПОС и няма въглеродна емисия, какво ще направят консуматорите , топлофикациите, тецовете и общините?
  Ми ще кандидатстват за финансиране и ще спрат да горят природен газ..!

  П.П
  А дали някой ще сади дървета, е съвсем отделна приказка..
  Лично аз НЕ ВЯРВАМ че Ковачки, или "Златна Панега" ще почнат да залесяват..
  Каква е логиката да залесяват?


 62. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Дървата нито са с "нулева въглеродност" (реално, а не философски), нито са ВЕИ...
  —цитат от коментар 54 на the_librarian


  "US, the UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable.."
  Хората ти го пишат: "carbon-neutral" и "renewable"!
  И за тях не се плащат по 25 евро емисия!

  ТОВА е РЕАЛНОСТТА!
  Друга реалност няма!

  Даже има и финансиране по Програма "Околна среда" !

 63. 64 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  "На пенсионерите по 20 лева за Коледа и Великден ..."

  Моля, моля, по 40!

 64. 65 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Внимание, Даниел Дамянович е опсасен рецидивист, който се появи в София. Представя се за детектив и човек на ДАНС. Целта е да Ви омае в своите пипала и да Ви открадне имот или спестяванията.

 65. 66 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Избягвайте контакт с това лице, за нищо на света не му давайте лични данни или не влизаите в делови отношения с него. службите препоръчват по всяко време да стоите на поне 10 метра разстояние от него.

 66. 67 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даниел Дамянович е голям измамник, аз още като му чуя името и знам че лъже !

 67. 68 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дълго се заблужавах за този човек, оказа се наистина голям измамник. Не знам как може да бъде назнчен на такава позиция. Кой го е назначил?!

 68. 69 Профил на Евгения Валентинова
  Евгения Валентинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй долен лъжец такъв, какъв таен агент на ДАНС си ти?Номерата ти скоро няма да минават да знаеш

 69. 70 Профил на Андрей Костович
  Андрей Костович
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте! Аз също съм на мнение, че трябва да се пазите от г-н Дамнянович. Пазете спестяванията и имотите си. Той е толкова лицемерен. Няма да се усетите като ви омае.

 70. 71 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даниел се представя за детектив и човек на ДАНС, а после мами и изнудва хората

 71. 72 Профил на Ренета Веселинова
  Ренета Веселинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина ли една жена е способна на толкова злоба? Осъзнай се, ще му дойде краят на схемите ти.

 72. 73 Профил на Красимира Желязкова
  Красимира Желязкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не си давайте личните данни на този на човек. Службите препоръчват да се внимава с него и да не му се вярва. Счита се склонен към престъпления и измами.

 73. 74 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даниел Дамянович е изкусен измамним и още щом чуето това име трябва да бягате на далеч.

 74. 75 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да знаете, че дори под карантина този човек продължава да върши това в което е най-добър и да търси поредната си жертва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK