"Булгаргаз" настоява "Топлофикация София" да си плаща и напомня, че може да си търси и друг доставчик

"Булгаргаз" настоява "Топлофикация София" да си плаща и напомня, че може да си търси и друг доставчик

© Надежда ЧипеваСофийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ от юли, а само лихвите за забавянето вдигат дълга й с по 17 хил. лв. на ден. Напрежението между общинската фирма и държавната "Булгаргаз" се засилва в последните дни с намеци за спиране на газа и предложения "Топлофикация" да си търси друг доставчик. Това се вижда от официално писмо на газовия доставчик до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и в отговорите на двете компании на въпроси на "Дневник".


Това става в разгара на зимния сезон, в който семействата на 420 хил. абонати на дружеството или общо 1 млн. души, очакват от него топлина и топла вода.


До 7 януари 2020 г. просрочените задължения на "Топлофикация София" ЕАД с настъпил падеж са общо в размер на 200.5 милиона лева като от тях 3.14 милиона лева са неустойка за забавеното плащане, съобщават от "Булгаргаз" ЕАД.
"Натрупаното задължение е в резултат на неплащане на издадените фактури за доставен природен газ, като най-старата от тях е от месец юли 2019 г.", уточнява доставчикът.


"Булгаргаз" информира министъра на енергетиката за неплащането


На 13 декември 2019 г. "Булгаргаз" сигнализира с писмо министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че "от началото на декември "Топлофикация София" не е извършвало плащания като не е предоставило и график за погасяване на просрочените задължения". Към тази дата те са в размер на 155.79 милиона лева.


Писмото до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпратено от "Булгаргаз" на 13 декември 2019 г.

Писмото до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпратено от "Булгаргаз" на 13 декември 2019 г.


Погасяването на задълженията от "Топлофикация София" ще осигури и гарантира доставките на природен газ в отоплителния сезон за всички клиенти на "Булгаргаз", както и на софийското топлофикационно дружество, предупреждават в писмото си до министър Петкова от "Булгаргаз". Копие от него е изпратено и на новия изпълнителен директор на отоплителното дружество Александър Александров.


На въпрос на "Дневник" вярно ли е, че не си плащат задълженията, от "Топлофикация София" отговориха писмено на 20 декември 2019 г., че "не са спряли да плащат задълженията си към доставчика и "през последните дни от дружеството към "Булгаргаз" ЕАД са преведени над 5 милиона лева".


Само за 26 дни дългът се е увеличил с 44 милиона лева


На 26 ноември 2019 г., дни след назначаването на новия изпълнителен директор на софийското дружество Александър Александров, той заяви на пресконференция, че "в момента дълговете към "Булгаргаз" са 147 милиона лева, които включват и 50 милиона лева авансова фактура за месец ноември. Всички задължения се обслужват редовно".


Александър Александров е изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД от 22 ноември.

© Велко Ангелов

Александър Александров е изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД от 22 ноември.


Александров обясни тогава пред "Дневник", че основна причина за натрупаните задължения през 2019 г. са високите цени на квотите за въглеродните емисии. Пред Дарик радио той уточни, че когато през пролетта енергийният регулатор е определял цените, той е калкулирал в цената на парното 11 лв. за въглеродните емисии, които "Топлофикация" трябва да купува, а те струват 28 евро. Така при предвидени 10 милиона лева за целта, дружеството трябва да плати 50 милиона лева, което също е част от финансовите проблеми


Според данните, предоставени от "Булгаргаз" се оказва, че само в периода от 12 декември 2019 г. до 7 януари – 26 календарни дни, задълженията на "Топлофикация София" към доставчика са се увеличили с нови 44.7 милиона лева.


Условията на договора са неизгодни, негодуват от софийското парно


От отоплителното дружество определиха проблема със задълженията към доставчика като системен и причина за това бил договореният начин на плащане за природния газ. Той бил с неизгодни условия за топлофикацията, но от доставчика отказвали да ги променят.


"Топлофикация София" трябва да заплаща авансово за прогнозни количества газ, които сама определя, и след изтичането на съответния месец се прави изравняване. Абонатите на дружеството обаче плащат сметките си за потребената топлинна енергия (за същия този месец) близо 2 месеца след нейното фактуриране. Това създава дисбаланс в плащанията към доставчика, обясниха от отоплителното дружество.


И добавиха, че принципалът на дружеството – Столичната община, многократно била поставяла въпроса за промяна на неизгодните условия в договора с "Булгаргаз", но винаги от там срещала отказ.


Схемата на плащане била избрана от "Топлофикация София"


Тази схема на плащане на природния газ – с предварително заявяване на прогнозни количества гориво към доставчика и авансовото им плащане, е избрана от "Топлофикация София", а не е наложена от доставчика, обясниха от "Булгаргаз". Общинското дружество я е предпочело, защото така избягва финансовото обезпечение, което се изисква по другата възможна схема – заплащане на горивото след месеца на доставката му.


Доставчикът на газ заявява, че ако на софийското дружество условията по договора не му харесват, то има възможност при действащия вече либерализиран пазар на горива у нас - енергийната борса, да си търси природен газ от други източници.


Според "Топлофикация София" не се е случило нищо различно от обичайното от години. Привеждат се данни, че в този период на годината задълженията към "Булгаргаз" са били 193.8 милиона лева през 2007 г., през 2008 г. - 268.6 милиона лева, през 2009 г. - 140.8 милиона лева, през 2010 г. - 100.8 милиона лева.


Растящите огромни дългове предизвикаха старият Столичен общински съвет единодушно да гласува през юли 2019 г. ръководството на "Топлофикация София" да търси международен консултант да го управлява и да осигури стратегически инвеститор за технологичното му обновяване. Нужната сума за това се определя на 500 милиона лева. Засега няма индикации той да е намерен.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Кога ще спрат кражбите в Топлофикация София ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  Айде, цената на парното фръкна!

  без подпис!
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Топлофикация София беше държавн дружество и натрупа дългове. Баце направи врътка и стана общинско, дълговете "изчезнаха" и започна пак да трупа дългове. Нали гепаджийте искат и Софийска вода да стане общинско дружество? Ефекта ще е същия. Време е банкянския бек отново да направи врътката! Тепърва ще изплуват видимите резултати от разграбването от ОПГ герб!

 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  нема да платим, нема да платим....
  топлофикациа на сапун. Първо фалит и чак после...............ше им додйе ъкълът!

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  А защо им дават газ ако не плащат!?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Щото ще падне режимът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Закривай тая държава!

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Тея от Булгаргаз гоуеми Катили ве. Не че Топ-я Сф не са същите Катили.
  Да си били търсили друг доставчик. Ми те могат да си намерят, ама и Булгаргаз може да осъмне с друго ръководство. Все пак могат да договорят поне сроковете за плащане, ако наистина има разминаване.

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  За какво им е на софиянци топлофикация, като имат стабилност?

 10. 10 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 305 Весело

  Хайде да идва Славито и не че ще ни оправи, но някои ще видят може би секира :) А иначе долу БК(С)П и псевдо дясното управлявано от ДС мафията, като например кажи речи управляващата партия/коалиция...

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Така се прави!!!
  Бизнесът си е бизнес и сиренцето е с пари!!!

 12. 12 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "......"Топлофикация София" трябва да заплаща авансово за прогнозни количества газ, които сама определя, и след изтичането на съответния месец се прави изравняване. Абонатите на дружеството обаче плащат сметките си за потребената топлинна енергия......"

  Абе нещо не е съвсем така както го обясняват. Потребителите също плащат на база прогноза. Ако плаха само това което потребяват, нямаше да има изравнителни сметки и т.н.
  Истината за Топлофикация е тривиална като всичко останало в България. Кражбите и корупцията се превърнаха в повсеместен безнаказан спорт само за 10 години управление на ГЕР(П)аджиите.
  Сега се опитват да прехвърлят проблема на здравата глава Булгаргаз. Шпицкомандата на Гешефтаров няма ли да се самосезира или там не може да рови, защото простата Тиква и некадърната Фандъкова няма как да се оправдаят с предишните.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  София има толкова огромен бюджет, че може без проблем да плати дълга на Топлофикация, ама няма да остане за крадене и за хай-тек комини на ромите по 4К парчето.

  мурзилка
 14. 14 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Общински, държавни - това е положението.

 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ало Вальо!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  лъжат нещо. Значи трябвало да платят 50 м повече, за това задлъжнели с 200 м.....
  Освен това щом става дума за дълг от последните 6 месеца, значи не е проблем в дисбаланс или липса на средства, просто някой играе игрички

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Сега ще вдигнат пак цените на топлото и ще ни покажат по ТВтата отново столичанки да реват, че парите им не стигали за топло. В провинцията никой не ги пита, нито им отпущат по 4 хил. за хай-тек комини.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Когато спре провинцията да й плаща масрафа на кражбите. Сега софиянци са добре - тези, които не си плащат парното или крадат топло им го плаща целия народ; я да спре - никой софиянец няма да остане безмълвен при двойна надценка, че да се покрият кражбите на Топлофикация, немарливостта и загубите по трасетата, кражбите на андрешковците.

 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Перник-без вода!
  София- без "Топло"!
  #ВидимиРезултати
  Пак гласувайте, ако въобще гласувате, за тия недоразумения.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "До 7 януари 2020 г. просрочените задължения на "Топлофикация София" ЕАД с настъпил падеж са общо в размер на 200.5 милиона лева .......... да си търси природен газ от други източници."

  Хей софиянчета, що не си плащате парното? Нали сте богати, имате високи доходи. 40% от БВП-то сте произвели, хи, хи, хииий, кой ли да ви повярва? Да не мислите, че аз ще ви платя, една стотинка няма да ви дам!? Намерете си друг източник, Янкето ви предлага йофтин течен газ от Аляска!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Перник-без вода! София- без "Топло"! #ВидимиРезултати Пак гласувайте, ако въобще гласувате, за тия недоразумения.
  —цитат от коментар 19 на save_knforest


  Стабилност се нарича!

 22. 22 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това ли е новата линия, по която троловете ще цепят хората - София-НеСофия? Жалки човечета, продали се за стотинки!

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Някой да е чул лошата софийска вода да не си обслужва дълговете? Ако общината я вземе....

 24. 24 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Тая комуна кога ще я затворят? Пълна простотия е!

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Ако КЕВР вдигне цената и я съобрази с квотите за въглеродни емисии, Топлофикация просто ще фалира. Не че и предлагат качествена услуга, а цената на топлата вода например и сега е ужасяваща - около 10 лв. на кубичен метър. Освен това почти спират парното през деня и го усилват вечер.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Знаеш ли по колко плаща водата СВ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И как фалиралата Топлофикация ще тегли заем за завода за изгаряне?

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Нека да не забравяме, че принцип във финансовите взаимоотношения е голямо уважение към големите длъжници.
  Иначе длъжника ще си вземе шапкатата, да речем че фалира и кредитора ще вземе на босия цървулите. Оставям настрана политческите последствия, но самия Булгаргаз също може да глътне водица.
  Отделно приказки от типа, "Намерете си алтернативен доставчик" са меко казано цинични, след като същия този Булгаргаз е направил и прави всичко възможно, такъв да няма или ако се появи, това да е след години.

 29. 29 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Весело

  А в същото време "Нови съоръжения за производство на топлинна енергия ще изгради EVN в "Топлофикация Пловдив". Инвестицията е на стойност 23 млн. лв. и предвижда 100 мегавата топлинни мощности - 5 водогрейни котела на природен газ, както и построяването на 5 сгради за всеки от тях. Финансирането е със средства на EVN чрез реинвестиция на печалбата."
  и
  "(ЕВН Топлофикация) реализира пилотен проект за преустройството на вертикалната вътрешна инсталация в хоризонтална. При първата тръбите преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга.
  По данни на ЕВН преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало средно по 377 лв. с ДДС за всеки един от 28-те апартамента, или общо 10 556 лв. за общите части на цялата сграда. В случая разходите са били поети от "ЕВН Топлофикация" заради пилотния проект, а в бъдеще ще са за сметка на абонатите. Разходите по преустройство вътре в апартаментите варират между 600 и 700 лв., но те засягат само онези, които искат да останат на парно отопление."

  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/11/19/3994449_evn_investira_23_mln_lv_v_plovdivskata_toplofikaciia/
  https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2019/05/03/3427930_kak_da_padnat_smetkite_za_parno/

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Далаверата върви яко

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не знам и не се интересувам, аз имам ли вода - имам, цената приемлива ли е - да, намалиха ли загубите - да, макар че мозеше и повече.
  софия има наи-добрата услуга и наи-ниските загуби и изненада - операторат не е даржавен

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  ... Според "Топлофикация София" не се е случило нищо различно от обичайното от години. ..

  Стабилност на буци и фандъци, майка!

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  И как фалиралата Топлофикация ще тегли заем за завода за изгаряне?
  —цитат от коментар 27 на Maslara


  Мно'о просто, бе човек!
  Залага софиянци като мъртвите души на Чичиков ...

 34. 34 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Топлофикация София" трябва да заплаща авансово за прогнозни количества газ, които сама определя, и след изтичането на съответния месец се прави изравняване. "

  Правилно ли разбирам, топлофикацията се оплаква от начина на плащане, който самата тя налага на своите клиенти - да плащат за прогнози, а после следва изравняване. Само дето при клиентите е още по-зле, че изравняването е веднъж в годината.

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално  "Булгаргаз" настоява "Топлофикация София" да си плаща и напомня, че може да си търси и друг доставчик

  Че кой е БУЛГАРгаз и кого плаши с тази заявка ? Булгаргаз има ли нещо черно на бяло , подписано , с Топлофикацията ? Там не пише ли нещо за права и задължения ? За нещо като санкции за неспазване на написаното ? Или е написано със " симпатично мастило " ,което е изчезнало яко дим ? . Явно от Булгар газ е останала само втората част ,която изпуска и около това написано - ненаписано вони отвратително .

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  ...когато се срещнат двама монополисти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Весело

  "Булгаргаз" настоява "Топлофикация София" да си плаща и напомня, че може да си търси и друг доставчик
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Булгаргаз е владение на мутрите от герб!
  Ако беше независимо частно предприятие, щеше да спре подаването на газ за София!

  Хайде спрете подаването на газ, след като София не си плаща, за да видим колко голям го вадите...!?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Напрежението между общинската фирма и държавната "Булгаргаз" се засилва в последните дни с намеци за спиране на газа и предложения "Топлофикация" да си търси друг доставчик. Това се вижда от официално писмо на газовия доставчик до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и в отговорите на двете компании на въпроси на "Дневник".

  А откъде накъде Българгаз се обръща към това недоразумение Петкова , а не към подходящия съд , за решаване на проблема ? Това просто е отбиване на номер - аз нали ви казвах . Демек всеки по веригата просто уведомява шапката , че вали дъжд . Министърката знае , даскалицата - кмет също знае , но не правят нищо , което да реши проблема . Защото напомнят на две прасета , с извинение , дето лочат от едно и също корито . Още повече , че даскалицата повече набляга на поведението и изказа на Простия - Аз нарезшх , аз реших , аз направих , уредих предложих ... Познат репертоар с ясен резултат - нищонеправене Подробностите в Договора между Булгаргаз и Топлофикация не са важни за ползвателите - важни са резултатите от тяхното СПАЗВАНЕ . з Защото неспазването на ДОГОВОРА , който е вид закон в търговското право , предполагам , , носи доказано ощетяване на ползвателите на услугата . И то БЕЗНАКАЗНО ощетяване в ПОЛЗА и на двете договорили се страни . Кожодерство е името , истинското , на това ощетяване . И дране не на една само кожа . Гешев , Гешеееев , ойде коня у ряката , . И ти сух няма да се измъкнеш , бързо ти прехвърлят топката . Да си плащаш за лакомията , наречена власт .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално


  Това става в разгара на зимния сезон, в който семействата на 420 хил. абонати на дружеството или общо 1 млн. души, очакват от него топлина и топла вода

  Боже , че кой пък ги бръсне тези семейства за слива ? Това просто са ходещи а - и лежащи - касички , които ежемесечно трябва да се изтръскват . До стотинка , даже и през съд , ако са недоволни и не плащат . Я стига съчувствие и милозливост . Ама ха ,

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Топлофикация София" отговориха писмено на 20 декември 2019 г., че "не са спряли да плащат задълженията си към доставчика и "през последните дни от дружеството към "Булгаргаз" ЕАД са преведени над 5 милиона лева".

  Нерде Ямбол , нерде Стамбул . 5 милиона - , при дълг 200 , че и кусур . На месец - по чаена лъжичка . Всеки май разбира кога ще се заработи с черпак , манастирски . Когато оная шушумига от КЕВР пощипне цената на Топлото и тя подскочи до тавана . Е иде лято , хората ще пореват , но през лятото ще мирясат . До другата зима .

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Условията на договора са неизгодни, негодуват от софийското парно


  Схемата на плащане била избрана от "Топлофикация София

  А какво ще рече даскалицата ?.

 42. 42 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Домонстрираното от Булгаргаз самочувствие ми се вижда малко не на място, защото Топлофикация им остана сред един от малкото клиенти в момента.

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "Рим":Хайде спрете подаването на газ, след като София не си плаща, за да видим колко голям го вадите...!?

  Няма нищо да видиш . Навярно ще са ти изскочили очите .

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Настоява, напомня и може да търси друг доставчик,
  но друг няма. Действия равностойни на блъф.

  Един е Той достълчикът на топло.
  Един е Той и втори няма.

  На снимката са видни:
  студен странно непушец комин на ТЕЦ и
  адрес ww.toplo.bg с изобилна информация.

  Потвърждаваща, че втори такъв монопол няма.
  Потвърждаваща превеса на Тополото над ЕЦа.
  Ескалирал (навеса).

  Наскоро Топломонополът се освободил от "гнет Ковачки"
  и започнал продава Електрическа енергия на борсата
  (завчерашна новина на Mediapool.bg).

  Така че... прилича на другарски блъф.
  Газодоставчикът щел на изостави Топлодоставчика
  да му диша... газа.
  Дали?
  Къде ще да ходи Eнергийно безсилен:
  без Ток и Без Топло (и без дължими Пари)??

  Сичкото е бълшиф тиатър

  ""Булгаргаз" настоява "Топлофикация София" да си плаща
  и напомня, че може да си търси и друг доставчик"

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Сега да не накарат цяла България да плати парното на София.

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Щом Перник може без вода, значи и София може без парно.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Мъртви души" на Чехов май.
  Онзи, от монархистка Русия "Тюрма за народи".

  Но да, точно така.

  В края на миналия век било друго,
  но в модерния, веднага, иначе:
  като в (по) миналия век Плюс инновации.

  1. Приемственност:
  "абонати" са единствено и само Недвижими имоти.

  Покрай недвижимата собственост, и движима:
  помешчици собственици, наематели и др. крепостни селяни
  "длъжници".

  2. Инновации:

  1.1 Писмените договори са изоставени предвид отдавна
  установен факт руски: не си струва да се хаби хартия.

  Плъс: "Без договори" отваря широка магистрала
  за "Мъртви души" по Чехов.

  1.2 Ценнато хартия се инвестира в производството на фактуроподобни и пр. счетвойводски документи,
  за промоционален агитпроп, за заявления до собствено съдилище,
  за експертизи от вещици, и др. полезни продукти.

  Дори до собствено съдилище (в държавно),
  непосилно е да закараш там кой да е недвижим имот.

  В заявление до съдилище посочваш
  лице длъжник крепотстен селянин.

  Лицето сочиш лесно, а задълженията "вземане" също.
  Съдът издава заповед без да проверява информацията на заявителя.

  Статистически нормално, заповедта поражда
  неморално принудително вземане (официално)
  след в двуседмичен срок.

  Статистически ненормално:
  длъжникът би могъл да научи за заповедта и да подаде възражение.

  Заявлението, разбира се, абсолютно пропуска щекотливи въпроси:
  Договор между страните,
  Фактура или фактура - по условия на Договор и фактически обстоятелства.

  1. Договор не е имало.
  2. Фактура не е имало.

  Ама как?
  Така:

  Имало е ежемесечни "Съобщение към" тайна "фактура",
  в какъвто бездоговорен фактуроподобен документ
  с неверно съдържание,
  пише още:

  "Данъчно събитие" с период/дата.

  Пише още:
  фалив аб. номер издаден от доставчика счетопроизводител
  за чужд недвижим имот,
  лични данни злоупотребени от доставчика,
  и още, и още.

  Независимо дали лице нарочено за абонат клиент
  в такива неверни "фактури" плаща или не плаща,
  доставччикът внушава, че притежава (има) паричен приход
  по фалшивия си "аб. №" за недвижим имот.

  По каквито и да са причини,
  некои "лица" набедени за "абонати" не плащат,
  или закъсняват с плащания.
  Срещу такива корупционерът монопол подава десетки хиляди
  заявление в съд всяка година...

  Някои "длъжници" разбира се, не плащат.

  Било защото не съществуват или защото не могат
  или защото преценяват, че не е редно.

  Но доставчикът внушава, че има приход с такива доку менти,
  против грражданите и държава.
  Че и "данъчни събития" по "прихода" отчита...

  И понеже няма... Национална Обмудсманка Мая
  заряза високата длъжност и с кандидат-кметски предизборен плам обясняваше нямането с "брутално източване" на дружеството
  от управленци на дружеството в Столична общиа.

  Та, понеже няма, мрънка за Държавни помощи.
  Като да е социално слабо дружество... монополът.
  Гнетът за гражданите и държава
  (констатация на Национален Омбудсман преди Мая).

  Корупционна схема великая...

  До коментар [#33] от "xm...":

  И как фалиралата Топлофикация ще тегли заем
  за завода за изгаряне?
  —цитат от коментар 27 на Maslara

  Мно'о просто, бе човек!
  Залага софиянци като мъртвите души на Чичиков ...

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мислиш ли, че монополът модел Гнет за граждани и държава
  ощетява повече провинцията?

  Корупцията следва Модела.
  Гнетът указва как да става.
  Той това подстрекава:
  разделения и вражди.

  Лоялни офци vs нелоялни

  До коментар [#45] от "Роси":

  Сега да не накарат цяла България да плати парното на София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK