По-често зелен билет и нови мерки при замърсен въздух предлага Борис Бонев

По-често зелен билет и нови мерки при замърсен въздух предлага Борис Бонев

© Юлия ЛазароваПри по-ниски показатели на замърсяване на въздуха да се задействат мерките на Столичната община, предлага Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София", в доклад до
Столичния общински съвет (СОС).


В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 микрограма на куб. метър, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение максималната степен на замърсяване вече е 150 мг/куб.м, което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация", заяви той.


Бонев иска в т.нар. Механизъм с мерки срещу замърсяване на въздуха на общината да влиза и отчитането на замърсяването с още по-опасните фини прахови частици (ФПЧ), които са с размер 2.5 микрона, които досега не са вземани предвид.
Зеленият билет да се въвежда по-често и навременно


В предложенията си до СОС Бонев иска промяна и в критериите за въвеждане на "зелен билет", така че да бъде въвеждан по-често и навременно. Сега тази мярка се прилага, когато в два поредни дни поне две станции за измерване на чисотата на въздуха в София покажат 4-кратно превишаване на допустимата норма от 50 мг/куб.м.


"Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, "зелен
билет" ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на
замърсяване над 100 мг/куб.м. Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение Центърът за градска мобилност да намали интервалите по основните линии в тези дни", допълни Бонев.


Училищата да спират занятията на открито в дни с наднормено замърсяване


В доклада си до СОС той предлага и кметът Йорданка Фандъкова да изпрати предписания към директорите на училищата да прекратяват всички активности на открито в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха.


От "Спаси София" допълват, че в дните с най-драстично замърсяване кметът на
Столичната община ще може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, да
ограничава движението на автомобили и камиони, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK