Общината подготвя ремонт за близо 12 млн. лева на централната част на Борисовата градина

През 2016 г. централната част на Борисовата градина беше ремонтирана.

© Георги Кожухаров

През 2016 г. централната част на Борисовата градина беше ремонтирана.Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов мост и бул."Яворов", на стойност 11.77 милиона лева подготвя Столичната община. Ще бъдат обновени настилките и осветлението на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума, една тоалетна до "Маймунарника", както и подмяна на камерите за видеонаблюдение. Планира се и възстановяване на скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса.


Проектът за ремонта ще е тип "инженеринг", което значи, че фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца. Той бе представен днес пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.


Централните алеи бяха ремонтирани през 2016 г.
През 2016 г. нейният предшественик на поста, Мария Бояджийска, проведе ремонт на алеите в същата централна част на парка. Той беше по проект на ландш. арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 дка алеи. Те бяха асфалтирани, а в краищата им бяха поставени паважни ивици. Тогава беше обновена и голямата детска площадка със слончето. Цената тогава беше 1.7 милиона лева. За сметка на това лесопарковата част на Борисовата градина - от бул. "Яворов" до парк-хотел "Москва", не е обновявана от много години.


Трябват точни сметки какво за колко пари ще се върши


Опитът на общината с ремонт на паркове не е добър – Западния парк е пример за това и общината сега трябва да предложи конкретен идеен проект с ясна количествено-стойностна сметка, призова съветникът Альоша Даков от БСП.


Арх. Ивайло Петков от ГЕРБ също разкритикува доклада на зам.-кмета Христова и изрази надежда, че той е само стъпка за кандидатстване за еврофинансиране, а после ще се изготви идеен проект за обновяването на парк Борисова градина.


Намеси без архитект в Борисовата градина не са приемливи


"Просто не може с проект тип "инженеринг" (без архитект-проектант) да се обновява историческата част на парка, която е паметник на градинско-парковото изкуство", негодува арх. Петков. Той напомни, че все още се изготвя Подробен устройствен план на Борисовата градина и алейната мрежа трябва да се ремонтира съобразно концепцията в него откъде ще могат да влизат при спешни случаи линейки и пожарни коли. С този статут сериозна намеса в територията изисква разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и Министерството на културата.


"В случая става въпрос за текущ ремонт на съществуващата алейна мрежа, така че не виждам проблеми", подкрепи доклада главният архитект на София Здравко Здравков.


Въпреки това председателят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ предложи гласуването на доклада да се отложи за следващото заседание. Тогава вносителят трябва да представи количествено-стойностна сметка на проекта, за да е ясно какво ще се извърши за 11.77 милиона лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK