Обсъждане на бюджет 2020 на София: Защо "Младост" получава по-малко пари от Зоопарка?

Граждани чакат на опашка да влязат на общественото обсъждане на проектобюджета.

© Юлия Лазарова

Граждани чакат на опашка да влязат на общественото обсъждане на проектобюджета.В зала с 60 места влязоха 150 души, за да се проведе общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община за 2020 г. Той ще е в размер на 1.703 милиарда лева, обяви във встъплението си зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и добави, че броят на софиянци е нараснал в последните години с 18% до 1.306 милиона. С него на трибуната бяха и главният архитект на София Здравко Здравков и новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев. В залата бяха дошли и повечето зам.-кметове на общината. Йорданка Фандъкова отсъстваше.


За водещ на събитието общината беше поканила Кирил Вълчев от Дарик радио. Той взе повод от думите на Барбалов и разясни, че щом София е нараснала с почти 20%, значи е добро място за живеене.


Обсъждане на бюджет 2020 на София: Защо "Младост" получава по-малко пари от Зоопарка?

© Юлия Лазарова
Гражданите, натъпкали се в залата, му отвърнаха, че тогава общината е трябвало да се сети да ангажира по-голяма зала, защото много хора са останали навън. Хоровата реплика даде знак на общинарите, че срещу себе си имат будни хора, които няма да се задоволят с дежурните обещания.


Горубляне, Панчарево и Кръстова вада с най-остри питания към общинарите


Първите въпроси зададоха активисти от инициативните комитети на крайградските зони - Горубляне, Панчарево, Княжево. Хората питаха кога ще имат канализация, тротоари и дали общината ще направи сондажи за минерална вода, конкретно в Горубляне. Зам.-кметът Барбалов отговори, че за сондажи сега пари не са отделени, но ще направят анализи на водата. А Самоковско шосе, което минава през Панчарево не се оправя – нито настилката, нито тротоарите, защото първо трябва да се изгради канализация, а такава няма.


Обяснението възмути панчаревци и те отново му зададоха въпроса. Зам.-кметът, който е с ресор финанси, доскоро отговаряше и за транспорта и затова обясни, че шосето, което разсича Панчарево е ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура".


За канализацията на Панчарево общината е предала въпроса на "Софийска вода", която ще го заложи в следващата си програма след 2021 г., уточни зам.-кметът Ирина Савина.


В кв."Кръстова вада" няма нито канализация, нито улици. Защо няма нищо в проектобюджета за това? Отговори зам.-кметът Ирина Савина, че и двете части на квартала – изток и запад, са включени в апликационната форма за европейско финансиране за изграждане на канализация.


Велоалеи - по 10 км на година


Втората вълна от въпроси беше повече фокусирана върху числата в проектобюджета. Тон даде млада жена от "Велоеволюция", която запита защо 5-те милиона лева за алеи миналата година не са били усвоени, а в бюджета за тази пак са заложени толкова. "И тези пари ще стигнат за 10 км велоалеи, а в програмата до 2020 г. е предвидено да бъдат изградени 60 км. Как общината ще компенсира това изоставане? Отговорът на Барбалов – от "Велореволюция" да се срещнат с новите колеги в общината, които отговарят за тази тема.


"Спаси София": Големият въпрос е защо капиталовата програма се свива със 160 млн.лв.


Андрей Зографски от "Спаси София" запита защо в бюджета за 2020 г. са заложени капиталови разходи със 160 милиона лева по-малко от миналата година. Той запита и как ще се развие бул. "Т. Каблешков" като за него са предвидени само 1 милион лева, а с тях "100 метра не могат да се изпълнят".


"Намалява капиталовата програма, защото намаляват за тази година средствата по европейски проекти. Приключва третата линия на метрото и намалява и използването на заемни средства по същата причина – защото през 2019 г. имахме доста уселено строителство на метрото, което се финансира с европейски и заемни средства. Затова идва намалението сега, но ще има увеличение от преходния остатък, но дали ще стигнем нивото от предходната година не бих могъл все още да кажа."


Гражданин: За район "Младост" са предвидени по-малко пари от Зоопарка


Гражданин съвсем сериозно обяви, че се е поинтересувал и сумата предвидена за 100-хилядния район "Младост" за 2020 г. била по-малка от тази за Столичния зоопарк. Барбалов се оказа неподготвен и нехайно обясни, че Зоопаркът се намира в район "Лозенец" и неговият кмет пък трябва да е доволен, че при него идват толкова големи инвестиции. Залата гръмна в скандирания и дюдкания. "За маймуните има повече пари, отколкото за хората в "Младост" така ли", отвърна му гражданинът.


Барбалов се окопити и се зарови в бележките си. Водещият Вълчев бързо посочи гражданка, която да зададе въпрос. Тя се оказа, че искала да благодари на общината за помощта на център за работа с хора със специални нужди. Въпрос нямаше, но напрежението в залата се сви и Барбалов вече беше подредил по-смислен отговор за район "Младост".


"Това, което се вижда далеч не са всички средства, които се отделят за даден район. "Младост" има значителна пътна мрежа и в (графа) "текущ ремонт – поддръжка на улиците" имаме 7 площадки, които се изграждат. Ако добавим и разходите за администрация и други, сумата за района набъбва до около 50 милиона лева", изчисли зам.-кметът по финансите.


Обсъждане на бюджет 2020 на София: Защо "Младост" получава по-малко пари от Зоопарка?


"Витоша ски" е санкционирана за лифтовете, но обжалва в съда


Защо от лифтовете на Витоша работи само един – Симеоновският, арх. Здравков разясни, че и четирите – Симеоновския, Драгалевския, Княжевския и "Романски", са обследвани от екип на "Софинвест". Всеки стълб е прегледан, направени са геодезични заснемания


"Ние сме дали предписания на собственика на лифтовете "Витоша ски", които завършват с административни актове-заповеди за възстановяване на горна и долна станция на Княжевския лифт. Заповедите обаче са обжалвани в съда и в момента сме на втора инстанция", заяви арх. Здравков. Фандъкова сформирала работна група да провери докментите за собственост на лифтовите съоръжения, добави той.


Кога ще подменяте старите печки, питаха от Бусманци


Жена от Бусманци директно запита зам.-кмета по екологията Йоана Христова – защо след като общината толкова шумно рекламира кампанията за безплатна смяна на старите печки с нови горивни инсталации за 20 000 домакинства и много жители на квартала са подали заявления, още нищо не се случва. Христова даде ясен срок – следващата седмица ще отворим тази инициатива за първите квартали, които са одобрени. Бусманци е сред тях.


След три часа обсъждания в 21 часа водещият Вълчев обяви, че остават още 3 въпроса от договорените 60 към общинарите. Гражданите искаха да питат още, Борис Бонев обяви, че те трябва да бъдат изслушани, тъй като предишното обсъждане на бюджета преди година е продължило шест часа. Въпреки това като по команда общинарите се надигнаха да тръгват и се оказа, че всъщност те са заели повечето седящи места в залата, а гражданите стояха три часа прави на обсъждането.


Предстои проектобюджетът да бъде обсъден в ресорните комисии преди да бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет до края на януари.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  мила родна картинка но вие си ги избрахте

 2. 2 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  За маймуните има повече, щото ГЕРБ не обичат "Младост"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  само едно такова обсъждане за 1.7 милиарда ли има? звучи като обсъждане на габровски бюджет

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  в София софиянци почти няма, та затова има и некадърен кмет от Самоков. Затова и при бюджет 1млрд долара, градът вместо да свети прилича на една кочина в сравнение с европейските столици.
  Има тук един драскач - гербаджия от Габрово, дето писа един път, че там било като в Швейцарските градове. Докато нивото в БГ е такова, София ще прилича повече на Самоков, отколкото на Загреб.
  В София управлява най-крадливата и некадърна клика на милиционерите.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Къде потъват толкова много пари. Ами то всичко излиза на двойни цени. Пари има, но и много крадци има.

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Къде потъват толкова много пари. Ами то всичко излиза на двойни цени. Пари има, но и много крадци има.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Ами Фандъкова като купува по 10 хиляди лв пейката от нейните "доставчици" има няма за 2 парка да пооправят ...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  ГЛЕДАЙТЕ софиянци що е то "по-мслкото" ЗЛО !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 445 Весело

  Андрей Зографски от "Спаси София" запита защо в бюджета за 2020 г. са заложени капиталови разходи със 160 милиона лева по-малко от миналата година.
  -----------------------------------------
  Я, па тоа! Ще издаде тайната що перничани ходят некъпани...

  И обяснението си го бива - няма европейски пари за да инвестираме. Нашите са за наши хора! Нема ги слагаме под земята, я! Нема ги загробим в канализацията на Панчерево или да ги хвърлим в печките у Бусманци. Там колко гласове ще ни докарат?

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Къде потъват толкова много пари. Ами то всичко излиза на двойни цени. Пари има, но и много крадци има.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Финансите трябва да бъдат разпределяни по общини!
  Това предложение вече се прави над двеста пъти, но на централните общинари никак не им се иска да се разделят6 с голямата бала пари в ръцете им.
  А ако финансиите, както и повечето други преблеми на управлението на големия град, трябва да бъдат разпределени по общини защото:
  1. В районните общини проблемите ще бъдат решавани по-бързо и от по-близък план.
  2. Парите няма да отиват за разни никому ненужни междинни организации и отдели, които само харчат пари, а нищо не решават. Калинките ще бъдат отрязани поне на 50%.
  3. Отчета и следенето разхода на парите ще стават по-лесно и ще бъдат по-видими. Нещо, което в централната община не желаят.......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ми спечелете и управлявайте бе КМЕТ в сенкя ☺! Но как ще вземете бананите на маймуните в зоппарка ?! ☺На тези в "Младост" банани не им трябват.☺☺☺

  agent
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Т@ahаци на рояци. Кога щяло да има канализация в Кръстова вада. Ми скъпи селяне, като купихте хапартаментче в София, земахте у Кръстова вада, че по-евтинко. Ми явно е имАло защо да е по-евтинко, ама тогава не питАхте има ли канализация

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#11] от "uq":

  Обясни как и кой дава акт 16 на сгради без канализация и улизи и тротоари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 772 Весело

  "Гражданинът" в центъра на първата снимка горе е кмета на Младост. Който не е от ГЕРБ и мога да сложа някакви пари, че именно той е повдигнал въпроса за бюджета.

  Eff U Greta
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Весело

  Трябвало е в заличката да докарат и маймуните от зоопарка за да бъде честна конкуренцията с "Младост" за бюджета. Не че е голям пропуск, но все пак е пропуск.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Весело

  Сигурно са сигурни , че Иванчева ще се върне един ден , та затова.....да й оставят поне малко от бизнеса там , макар , че те да оставят бизнес на някой друг е химера....

 16. 16 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 283 Неутрално
 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално
 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А защо Фандъкова не беше там? Май е важно, не е ли? Или викате, кво и пука на селската даскалица?

 19. 19 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Младост внася най-много пари от данъци в Софийския бюджет , но както виждате получава трохи срещу това. Това е наказанието , за Младост с Иванчева , че не играе по пръчката на Мафията окупирала властта в България!!! Всичко се прави на северозапад от центъра , магистрали , проекти за нови квартали , околовръстно и т.н - все пак това е родния край на новия бай Тошо/Боко/ и около Банкя трябва да стане по добре от около Правец!!! Трябва да се промени закона и да се даде по-голяма самостоятелност на общините и районите - бюджетите им да са пропорционални на приноса им към брутния вътрешен продукт на България! Но с мафиотския патус за крадене на властта и спящия народ , кога ще стане това ... ?!!! Спи народе ... Спи ... Вечния си сън!!!

 20. 20 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Фандъкова дори не благоволи да дойде... Тя е над тези неща. Трябва да се изрита от кметството. Не става за кмет. Няма доблест и само повтаря едни и същи мантри, докато се тровим.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Любопитно

  "Гражданинът" в центъра на първата снимка горе е кмета на Младост. Който не е от ГЕРБ и мога да сложа някакви пари, че именно той е повдигнал въпроса за бюджета.
  —цитат от коментар 13 на lo_ridah


  Е и?
  Само гербери ли имат право да повдигат въпроса за бюджета?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  До коментар [#2] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  ... гласуват неправилно:-(

 23. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Това е фарс а не публично обсъждане

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK