Църквата отхвърля проекта за площад "Св. Неделя"

Отец Кирил Попов от храм "Света Неделя"

© Максим Караджов

Отец Кирил Попов от храм "Света Неделя"Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх.Фуксас за площад "Света Неделя" беше определен като непригоден за църквата. Това обяви отец Кирил Попов, енорийски свещеник в храм "Света Неделя", на обсъждане в Съюза на архитектите в България (САБ), като отбеляза, че е пратеник на Софийската митрополия.


Отец Кирил уточни за "Дневник", че е бил изпратен от викарийния епископ на Софийската митрополия Поликарп Белоградчишки да огласи това становище. Проф. Тодор Булев, председател на САБ, потвърди, че свещеникът е дошъл по своя инициатива на обсъждането на градоустройствени решения за обновяване на централния площад.


Свещеникът подчерта, че отношенията на Софийската мотрополия със Столичната община, която организира конкурса и обяви победителя на 29 ноември, са добри и не иска да създава проблеми, а предлага да се потърси по-добро архитектурно решение за площада. Според него спечелилият проект може да е добър и харесван, но може да бъде приложен навсякъде другаде, но не и на този църковен площад.
"Този проект за нас е непригоден, защото той прекъсва църковния живот в нашия храм. "Света Неделя" става един вид музей-църква и около него един огромен плочник, което е неприемливо. Затова моля за разум и нека Бог помага на всички ни, защото казано е: "Ако Господ не съзида къщата, напразно биха се трудили зидарите!", заяви пред архитектите отец Кирил.


Проектът на студио Фуксас за площад "Света Неделя", визуализация.

© Юлия Лазарова

Проектът на студио Фуксас за площад "Света Неделя", визуализация.


Довод: Патриарх Неофит ще трябва да се провира между осветителните тела


Доводите на отец Кирил са, че по проект ще бъде ограничен достъпът до храма, защото естакадата пред входа му ще бъде премахната, а цялото пространство ще е забранено за коли дори със специален режим като линейки. Така става невъзможно кола да приближи до входа на катедралния храм.


"Как Негово светейшество и митрополитите ще идват", запита той. Свещеникът добави, че на този площад освен Богословския факултет се намира и Софийската митрополия, където живее партиарх Неофит. В проекта на Фуксас се предлага да се затвори подходът към сградата на митрополията откъм площада и да се пробие нов вход от страната на ул. "Цар Калоян", обясни отец Кирил.


"Предлага се Негово светейшество вече да не влиза в патриаршеския си дом от площад "Света Неделя", а от ул. "Цар Калоян", като това налага реконструкция на целия двор на Софийската митрополия. Кому е нужно това?", възмути се свещеникът.


Ако проектът на Фуксас се осъществи, щяло да се наложи патриарх Неофит да се провира между стъклените осветителни тела, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм "Света Неделя".


Свещеникът предупреди, че извършването на археологически разкопки в непосредствена близост до катедралния храм е опасно за неговата стабилност. Преди повече от 30 години е имало слягане на земни маси северозападно от храма и се е наложило те да се укрепят с подземни бетонни колони.


Възможни ли са промени в проекта?


Дали изискванията на църквата могат да бъдат приобщени към спечелилия проект на студио Фуксас? Председателят на САБ проф. Тодор Булев смята, че тези функционални изисквания би трябвало да наложат определена преработка на проекта. Ако се направят компромиси в него обаче, те ще доведат до друг проект, смята той.


Храмът е наричан и "Свети Крал"


Катедралният храм в миналото е наричан от хората и "Свети Крал", защото пази мощите на сръбския крал Стефан Милутин (1282-1321 г.), който е обявен за светец. В него е и гробът на Екзарх Йосиф (1840-1915 г.). От изграждането на църквата на това място в началото на ХIII век тя никога не е сменяла официалното си име - "Света Неделя", и площадът е кръстен на нея, отбеляза отец Кирил. След атентата през април 1925 г. тя е разрушена и през 1933 г. е построена отново под ръководството на арх. Иван Васильов.


Всички конкурси за обновяване на площада досега са неуспешни


Досега всички конкурси за обновяването на площада са неуспешни. През 1953 г. е бил изработен план за оформяне на кръстовище на бул. "Стамболийски" и бул. "Сталин", както се е наричал тогава бул. "Витоша". Ако е бил осъществен, църквата е щяла да бъде премахната.


Конкурсът, организиран през 2012 г. от Столичната община и тогавашния главен архитект Петър Диков, е определен от архитекти като "непрозрачен". Макар за председател на журито да е поканен арх. Даниел Либескинд, автор на проекта "Кота нула" на Световния търговски център в Ню Йорк, критиките започват още от заданието - то давало възможност на кандидатите да премахнат трамвая от площада, което щяло да наруши транспортната макрорамка на столицата.


Последният конкурс на общината също бе прекратен през 2018 г. заради прекалено високи финансови изисквания към участниците – да имат генериран оборот от 1.5 милиона лева, 15-членен състав и 25 000 кв.м проектирани площади. Това предизвика председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов да напусне журито с искане да се намалят тези "дискриминационни" за българските архитекти условия.


Столичната община намали наполовина финансовите и другите изисквания, но до последната фаза на конкурса остана само един български от общо седем творчески екипа. Журито с председател Малина Едрева на 29 ноември обяви за победител проекта на студио "Фуксас".


Според главния архитект на София Здравко Здравков реализацията на проекта на Фуксас трябва да започне до 2021 г. и за 4-5 години да бъде завършен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK