Частен спа център ще се строи в парка на резиденция "Лозенец"

Частният терен е зад оградата на резиденцията - ъгълът на бул."Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски".

© Юлия Лазарова

Частният терен е зад оградата на резиденцията - ъгълът на бул."Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски".Строеж на спа център се подготвя върху частен терен, намиращ се в парка на резиденция "Лозенец".


Главният архитект на София е издал разрешение, с което допуска изменение в Подробния устройствен план на мястото и се разрешава проектиране на сграда, висока 15 метра.


За намерението съобщи в социалните мрежи Войслав Тодоров, бивш общински съветник от партия "Нормална държава" на Георги Кадиев, а сега част от гражданската платформа на бившия омбудсман и Мая Манолова "Изправи се.бг".
Частният терен е в държавна резиденция, строго охранявана от Министерството на отбраната. Тя е предоставена на военните с решение на Министерския съвет от 2002 г. с мотив "за държавни представителни нужди". Управлението и стопанисването на резиденцията и парка, който е публична държавна собственост, се осъществява от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело".


Теренът първо е бил реституиран, а след това продаден на фирма с американско участие. В момента собственик на имота е "Лозенец Дивелъпмънт къмпъни" ЕООД. Тя пък се притежава от лихтенщайнската компания "Ес.Ди.И.Стратеджик Дивелъпмънт Истаблишмънт". Неин собственик е германският гражданин Кристоф Хертвиг, показа проверка на "Дневник" в регистрите.


Най-близката сграда е китайското посолство


Посолството на Китай е в съседство на частния имот на бул. "Джеймз Баучер". Само уличното платно на ул. "Теодосий Търновски" ще дели бъдещия imd център от посолството


Предвиденият сега за застрояване терен е с площ 2800 кв.м. Той е част от парка на резиденцията и е зад масивната й ограда. Вътре обаче частната собственост е отделена с още една ограда. Част от растителността в средата му вече е разчистена, но по краищата дърветата са оставени.


Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.

© Юлия Лазарова

Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.


Статутът на парка според Общия устройствен план на София е ТСЗП – терени за специални зелени площи в резиденции, зоопаркове и мемориали. В такива места строителството е забранено. Изключение се допуска само за балнеоложки комплекси. Според Войслав Тодоров обаче застрояването противоречи на ОУП на София и не бива да се допусне. "В парка на резиденцията няма хидроложки условия за балнеоложки комплекс, тъй като изворът с минерална вода в кв. "Лозенец" е в градинката до кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Черни връх", посочва Тодоров.


В разрешението е посочено, че сградата може да е на три етажа, а едното крило - на два. Разгънатата застроена площ е до 3000 кв.м


Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" е водила дело за оспорване на частната собственост върху терена, съобщава "Медиапул". Съдът обаче не е уважил иска и делото е било загубено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK