Частен спа център ще се строи в парка на резиденция "Лозенец"

Частният терен е зад оградата на резиденцията - ъгълът на бул."Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски".

© Юлия Лазарова

Частният терен е зад оградата на резиденцията - ъгълът на бул."Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски".Строеж на спа център се подготвя върху частен терен, намиращ се в парка на резиденция "Лозенец".


Главният архитект на София е издал разрешение, с което допуска изменение в Подробния устройствен план на мястото и се разрешава проектиране на сграда, висока 15 метра.


За намерението съобщи в социалните мрежи Войслав Тодоров, бивш общински съветник от партия "Нормална държава" на Георги Кадиев, а сега част от гражданската платформа на бившия омбудсман и Мая Манолова "Изправи се.бг".
Частният терен е в държавна резиденция, строго охранявана от Министерството на отбраната. Тя е предоставена на военните с решение на Министерския съвет от 2002 г. с мотив "за държавни представителни нужди". Управлението и стопанисването на резиденцията и парка, който е публична държавна собственост, се осъществява от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело".


Теренът първо е бил реституиран, а след това продаден на фирма с американско участие. В момента собственик на имота е "Лозенец Дивелъпмънт къмпъни" ЕООД. Тя пък се притежава от лихтенщайнската компания "Ес.Ди.И.Стратеджик Дивелъпмънт Истаблишмънт". Неин собственик е германският гражданин Кристоф Хертвиг, показа проверка на "Дневник" в регистрите.


Най-близката сграда е китайското посолство


Посолството на Китай е в съседство на частния имот на бул. "Джеймз Баучер". Само уличното платно на ул. "Теодосий Търновски" ще дели бъдещия imd център от посолството


Предвиденият сега за застрояване терен е с площ 2800 кв.м. Той е част от парка на резиденцията и е зад масивната й ограда. Вътре обаче частната собственост е отделена с още една ограда. Част от растителността в средата му вече е разчистена, но по краищата дърветата са оставени.


Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.

© Юлия Лазарова

Вътрешна ограда отделя частния терен от парка на резиденцията.


Статутът на парка според Общия устройствен план на София е ТСЗП – терени за специални зелени площи в резиденции, зоопаркове и мемориали. В такива места строителството е забранено. Изключение се допуска само за балнеоложки комплекси. Според Войслав Тодоров обаче застрояването противоречи на ОУП на София и не бива да се допусне. "В парка на резиденцията няма хидроложки условия за балнеоложки комплекс, тъй като изворът с минерална вода в кв. "Лозенец" е в градинката до кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Черни връх", посочва Тодоров.


В разрешението е посочено, че сградата може да е на три етажа, а едното крило - на два. Разгънатата застроена площ е до 3000 кв.м


Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" е водила дело за оспорване на частната собственост върху терена, съобщава "Медиапул". Съдът обаче не е уважил иска и делото е било загубено.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Тоя надмина дикОФФ. Бойко дали знае какви ги бърка и как маже филията щото май знае и го крепи на поста неслучайно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Резиденцията е държавна, държавата -- частна, а оградата е крадена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Не съм от София, ваша си работа....
  Според мен всяка нова сграда дакарва още коли в центъра и е непрепоръчителна.
  Пък като гледам на снимката какво орастване е около оградата, сякаш всеки да рече: Да строят и да разкарат този змиярник!

  Еретик
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Любопитно

  Поредният голям връзкар. Може би партньор по тенис, или мачле, или белот? Или, просто е дал много пари на вожда, та да строи на държавна земя в резиденция.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Ако някой си мисли, че на чужденец (който не е руснак) може да се разреши (дори срещу голям подкуп) строеж в парка на резиденция, в центъра на София, значи или е невежа, или е истински двуличник. Това разрешение може да се получи само в резултат от колективния натиск на партия, която държи юздите на властта. Затова, зад този собственик-немец аз залагам, че се крие едно известно корпулентно тяло.

 6. 6 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Парка е публична държавна собственост ама простолюдието не може да се разхожда в него.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 7. 7 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Дано застроят плътно София, да стане само бетон...всички ще са доволни

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 8. 8 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 916 Гневно

  Пореден произвол, точно като по времето на тоталитаризма!

 9. 9 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Частен имот в държавна собственост. WTF?
  Тия съвсем ни хвааха за канарчета, тази сграда в и без това презастроения лозенец е напълно не нужна, пита се главниа архитект на каква база е дал това разрешение... и Прокуратурата няма ли да се самосезира?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#9] от "bretschneider":

  Ще му дойде времето и на него. Яко се е овъртолил из цяла София. Оформила се е цяла група около него. Не знам как ГЕРБ го търпят още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Оставка на главния архитект трябва да се иска!

 12. 12 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Това е ненужно и не трябва да бъде позволявано.

  До коментар [#7] от "alehandro77":

  Всъщност никой няма да е доволен. Нито старите, нито новите софиянци. Старите губят града си, новите се заселват в места, където няма инфраструктура, няма училища, детски градини и изобщо нищо няма. В крайна сметка и двете групи излитат през Терминалите, а някой, правейки се на загрижен крещи след тях "Върнете се, върнете се!"

  От този парк щеше да стане чудесна градина, чийто собственик без голяма инвестиция щеше да си осигури приходи до гроб.

  CONTADOR GRATUITO!
 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Поредната далаверка.
  Ненаяедоха се ейй....

 14. 14 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 447 Гневно

  от другата страна на булеварда Баучер до водната кула е същата работа, запусната градинка която отдавна е частна собственост и само чака удобен момент да бъде оползотворена. съветвам журналистите и за там да се поразровят

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Мафия!

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Христоматиен пример за корупция. Вероятно скоро и самата резиденция Лозенец ще се окаже частна.
  Между другото, преди да се засели в Сараите, Доган е искал да се намести там, не зная как са я опазили от ръчичките на ДПС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Неин собственик е германският гражданин Кристоф Хертвиг"
  А кой е истинския?

 18. 18 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 335 Неутрално

  А дано ви при седне накрая.
  Алчни нещастници.

  Common sense !
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Това е ненужно и не трябва да бъде позволявано. До коментар [#7] от "alehandro77":...От този парк щеше да стане чудесна градина, чийто собственик без голяма инвестиция щеше да си осигури приходи до гроб.
  —цитат от коментар 12 на г-н Думанов


  Би ли обяснил как парк/градина осигуряват приходи без голяма инвестиция, моля? Щото аз се сещам само да се асфалтират алеи и да се отдадат под наем на разни там детски атракции+разни малки търговски обекти като в Южния парк-вход Нишава. Ама не става щото мястото е наклонено, а и няма място за паркиране на десетки коли наблизо.

  На т.н. "Спа'ресорт" не му е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има минерална, па и специална такава, лечебна вода. Джакузи, поддържаща тонуса физиотерапия и масажи от всичките известни 147 типа (или 741, не помня) са ОК. Въпросът е колко мераклии ще има баш там да се врат за тези благинки.

  И този УШКИМ спа'център да се превърне в ексклузивен клуб ...пак не ми се вижда файдата. Мяза ми на "бял слон": Нещо наследено от соц'а (ексклузивен ОГРОМЕН имот в Лозенец) ама почне ли се нещо там-ГРАКВАТ ВСИЧКИ...Интересно чия собственост е бил преди 9/9...
  До коментар [#12] от "г-н Думанов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  още по-интересно е, чия собственост е сега

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" е водила дело за оспорване на частната собственост върху терена, съобщава "Медиапул". Съдът обаче не е уважил иска и делото е било загубено." - Малка подробност: Изпълнителната агенция е водила делото така, че да го загуби. Това са обичайните номера на уж държавните началници ( в случая Каракачанов) да се придобие собственост от няКОЙ много влиятелен. Както с онова, дето прилича на резиденция до Бистрица, придобито преди време от Мултигруп с право да го концесионерства за 100 г. по втория начин и държавата умишлено загуби делото, което трябваше да оспори втория начин.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  " Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело" е водила дело за оспорване на частната собственост върху терена, съобщава "Медиапул". Съдът обаче не е уважил иска и делото е било загубено."


  То това е била и идеята на това дело - да се загуби, че после да може да се оправдаваме пред публиката, че сме направили " каквото трябва", ама, на - сега от нас нищо не зависи......

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":

  това е много добро!
  всичко е държавно, а държавата е частна, ха много одобре казано.
  ама като си мълчим и само се разтоварваме по форуми и фейсбук, това е.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  ...пита се главният архитект на каква база е дал това разрешение... и Прокуратурата няма ли да се самосезира?
  —цитат от коментар 9 на bretschneider


  Базата най-вероятно е в зелено!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK