Препоръките на църквата към проекта за площад "Света Неделя" бяха възприети от общината

Проектът на студио "Фуксас" за площад "Света Неделя" - визуализация

© Юлия Лазарова

Проектът на студио "Фуксас" за площад "Света Неделя" - визуализацияСъобразяване с дейността на катедралния храм "Света Неделя" е основната препоръка, която ще бъде отправена към италианското студио "Фуксас", чийто проект на 29 ноември спечели конкурса за обновяване на едноименния площад.


На среща в общинското направление "Архитектура и градоустройство" в петък се проведе среща между главния архитект на София Здравко Здравков, членове на журито на международния конкурс с председател Малина Едрева, представители на двата творчески съюза на архитектите и пратеници на Софийската митрополия – отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Света София", и отец Кирил Попов от храм "Света Неделя".


Духовниците представиха своите забележки към проекта на "Фуксас". Те са свързани с планираната забрана на всякакъв достъп на коли до площада и храма, което ще ограничи църковната дейност. Спорно е и насищането на пространството пред сградата на Софийската митрополия, където живее патриарх Неофит, със стъклени осветителни навеси.
Отец Кирил Попов от храма "Света Неделя" отправи забележки към проекта

Отец Кирил Попов от храма "Света Неделя" отправи забележки към проекта


"Тези забележки сигурно ще бъдат включени като препоръки към авторите на проекта. Със светещите чадъри или гъби, които закриват църквата, площадът ще изглежда като някакво карнавално експо. Предвидените зелени площи не са дървета, а кашпи, които буквално ще пречат на пешеходците, излизащи от метрото при Булбанк и Министерството на здравеопазването. Ще преминава и трамвай през пешеходния площад и ще изникне същият проблем като при ул. "Граф Игнатиев" - пак ще се слагат колчета", заяви арх. Борислав Игнатов, общински съветник от "Демократична България", пред "Дневник". Като член на журито на конкурса той единствен гласува против спечелилия проект на "Фуксас". Как изглежда той вижте тук.


Главният архитект на София ще отправи препоръки към "Фуксас"


Главният архитект на София Здравко Здравков възприема забележките на представителите на Софийската митрополия и ще препоръча на студио "Фуксас" определени промени в проекта.


"Ще настояваме да се предвидят трасета с подсилени настилки към храма и патриаршията и да се осигури достъп до тях при определени ритуали и на автомобили със специален режим. Искам да се прецизира дизайнът на хайтек навесите (осветителните тела) и като брой, и като големина", обясни за "24 часа" Здравков.


Има вариант класираният на второ място проект да бъде реализиран


Представители на студио "Фуксас" ще дойдат в България през февруари и тогава ще се запознаят с препоръките за промени в техния проект. Ако не се съгласят с тях, според условията на конкурса възложителят – Столичната община, има право да сключи договор с класирания на второ място. Това е проектът на Al Architects LLD, разработен от руски и италиански архитекти.


"В този проект също има доста екстравагантности и моето мнение, както и заявеното на срещата от Съюза на архитектите в България, с които не съм обсъждал предварително темата, е, че проведеният конкурс трябва да спре дотук и да се мисли за по-друго решение за площад "Света Неделя", заяви арх. Игнатов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK