София разреши рилска вода да премине през ВиК мрежата към Перник

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Перник Станислав Владимиров (вдясно) на обсъждане на аварийния план в Столичния общински съвет

© Георги Кожухаров

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Перник Станислав Владимиров (вдясно) на обсъждане на аварийния план в Столичния общински съветС 56 гласа "за" и един "въздържал се" Столичният общински съвет разреши преноса на вода през София към бедстващия Перник. Всички политически групи подкрепиха аварийния план на правителството с различни мотиви.


За "Демократична България" единствено "хуманитарната катастрофа, в която са поставени 100 хиляди сънародници" ги задължи да гласуват "за". Групата на БСП заяви, че още от първия ден на обявяването на аварийния план е изразила, че ще го подкрепи по същата причина.


Бонев: ГЕРБ да плати строежа на водопровода Мало Бучино - Перник
Борис Бонев също изрази съпричастност към Перник, но отбеляза, че цялата отговорност трябва да се носи от ГЕРБ. "И то не само за Перник, а и ако нещо се случи в София. Гласуваме "за", защото сме хора и трябва да помогнем", аргументира позицията си той.


Според него кризата не е водна, а политическа – на управлението на държавата. Тя засега ще струва 25-30 милиона лева, но се уточнява, че парите били държавни, а не общински, отбеляза Бонев. Тези милиони също са дадени от данъкоплатците, за да се реши кризата, създадена от ГЕРБ.


"Предлагам тези 30 милиона лева ГЕРБ да ги плати с партийната си субсидия. Защото когато говорите за държавата, за държавни пари – това сме ние, които си плащаме данъците. Само че не ние носим отговорност за това управление на водните ресурси на страната", заяви Бонев.


Предложението му беше оценено от съветниците от ГЕРБ като предизборно за предстоящите парламентарни избори през 2021 г.


Няма държавна гаранция за аварийния план според Методи Лалов


Методи Лалов от "Демократична България" посочи, че разглежданият доклад за аварийния план няма писмената подкрепа на нито един държавен орган. Има писмо-искане от трима министри (на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда и водите) и толкова. Всичко в плана е фокусирано към "Софийска вода", но тя не е държавен орган, напомни той. В този смисъл цялата отговорност се съсредоточава единствено върху СОС.


Сидеров гласува "въздържал се"


Въздържал се гласува единствен Волен Сидеров от "Атака". Неговият аргумент е, че всички държавни средства, които ще се отпуснат на Столичната община срещу съгласието й за пренос на вода за Перник, щели да са в услуга на частния концесионер "Софийска вода".


"Софийска вода" ще печели от държавното финансиране във ВиК мрежата на София", отбеляза той.


"Имаме вода до април", заяви кметът на Перник


Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви пред журналистите, че се очаква дъжд утре, а и притокът на вода към язовир "Студена" бил малко по-голям вече.


"Имаме вода до април месец и ако природата е по-милостива, притокът ще е по-голям", каза той. На 20 януари обаче министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че в язовира има вода за 32 дни, което значи до края на февруари.


На притесненията, че ВиК-Перник няма пари да си плаща преноса на вода, той подчерта, че то е държавно дружество към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се надява, че държавата ще съдейства във всички посоки.


Фандъкова: Водата от язовир "Огняново" тепърва ще се проучва


Оказа се, че предупреждението на хидроинженера Грети Стефанова, съветник от "Демократична България", на вчерашната дискусия в комисиите по доклада, че водата на язовир "Огняново" е радиоактивна, не е било голословно. Тома Белев каза, че и сега в сайта на община Елин Пелин е отбелязано, че в тези води е установено бета-лъчение.


По-късно и кметът Йорданка Фандъкова уточни, че когато е предлагала на правителството София да има като резервен водоизточник този язовир, "съм поръчала да започнат проучвания. Безотговорно е да се твърди, че утре ще започне строителството и ще се включи вода от "Огняново" във водопреносната мрежа на София", заяви тя. Решението за това ще бъде на база всички проучвания и никой нма да си позволи компромис със здравето на хората, добави Фандъкова.


На упреците на БСП, че нейното име и подпис не стоят под този доклад, което било странно, Фандъкова отговори, че ще подпише споразумението с трите министерства.


Тя отбеляза, че ремонтът на язовирната стена на "Бели Искър" е залегнал в държавния бюджет и той ще започне 2020 г. За изграждането на връзката между Рилския и Искърския водопровод общината работи от 2 години и сега се възползва да поиска финансиране от държавата за реализацията му, обясни Фандъкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK