Бюджетът на Фандъкова беше приет с гласовете на ВМРО и "Атака"

Групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет получи подкрепа от "Патриоти за София", която включва ВМРО и "Атака".

© Юлия Лазарова

Групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет получи подкрепа от "Патриоти за София", която включва ВМРО и "Атака".С 32 гласа "за" Столичният общински съвет прие проектобюджета на кмета Йорданка Фандъкова за 2020 г. Мнозинството бе от съветниците на ГЕРБ-СДС, на "Патриоти за София" и Волен Сидеров. Гласовете против бяха 26 - от групите на "Демократична България", на БСП и независимият Борис Бонев. Трима съветници отсъстваха от гласуването - един от ГЕРБ и двама от демократичната общност.


София ще разполага с 1.729 милиарда лева през 2020 г.


Бюджетът на София е в размер на 1.729 милиарда лева, обяви Фандъкова, което е с 21 милиона по-малко от миналата година. Сега планираните собствени приходи на общината ще са 789 милиона лева, което е с 64.4 милиона повече от предишния бюджет, подчерта тя.
"Поставили сме си реалистична цел да съберем почти 41 милиона лева повече от данъци и 23 милиона лева повече от управление на общинската собственост и такси", обяви Фандъкова.


Кварталите и екологията са основните приоритети за Фандъкова


Като два стратегически приоритета на София бяха очертани кварталите и екологията. Повече пари за инфраструктурата в кварталите - улици, тротоари, детски градини и училища, но и за по-добър градски транспорт, изреди кметът. Вторият приоритет е преди всичко подобряването на качеството на атмосферния въздух в столицата. За постигането на тези цели са насочени 80% от бюджета, увери Фандъкова.


"12 милиона лева повече за ремонт на квартални улици, в това число и директното финансиране на ремонтните програми на районните кметове по техни предложения. Припомням, че за програмите на кметовете отделяме директно 20 милиона лева, като половината пари ще получат като директно финансиране, а с другата половина ще бъдат изпълнени програми, които те следва да предложат и предадат в най-скоро време", уточни Фандъкова.


Бонев: 200 милиона лева по-малко за изграждане на улици и за градски транспорт


Капиталовата програма ще е в размер на 479 милиона лева, което е с близо 200 милиона лева по-малко от предизборната 2019 г., контрира Борис Бонев.


"Това означава 30% по-малко пари за улици и тротоари, за паркове, за градски транспорт и подземна инфраструктура", подчерта той.


Той продължи да критикува предложения бюджет, посочвайки липсата на обещавани от години и ключови за града проекти, като бул. "Тодор Каблешков", а ремонтите в кварталите и строителството на нови паркинги, отново се отлагат за следващи години.


"С предвидените 10 милиона лева за 24 района, не може да се облагороди даже и един микрорайон. За целта са необходими далеч повече средства, интегриран подход, и добри проекти, но нищо от това не е осигурено. Въпреки настояването ми, пари не са заделени и за строителството на монтажни паркинги в кварталите, което е недопустимо, предвид предстоящото разширяване на синя и зелена зона", обяви Бонев.


ГЕРБ не възприе идеята за ваучери от 300 лева за деца извън детските градини


Остра критика към проектобюджета отправи Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и на групата на "Демократична България". Той не вижда нито един приоритет от програмата на обединението да е влязъл в бюджета на Фандъкова.


"Виждаме още от същото, което София получава за пореден мандат. В бюджет 2020 липсват реални приоритети - уж обявената като такава дигитализация получи място в бюджета само часове преди днешното обсъждане и то след неколкократни настоявания на "Демократична България", подчерта Панев.


"Демократична България" предложи да се дават ваучери в размер на 300 лева месечно на родители, чието дете не е включено в общинските ясли и детски градини. Тази мярка ще е временна, докато се построят необходимият брой такива заведения, обясни Панев. Парите ще се получават във вид на ваучери, с които родителите да плащат на частни детски заведения, уточни той.


Става въпрос за 11 хиляди деца, чиито родители намират други начини за отглеждането им, добави Грети Стефанова от "Демократична България". Общата сума за реализация на предложението е 13.2 милиона лева за месеците от септември до декември.


Предложението беше отхвърлено от групите на ГЕРБ и "Патриоти за София", в която са ВМРО и "Атака".


Гражданите на София не получиха смислени аргументи нито за повишаването на два местни данъка, нито за механичното повишаване на парите за почистване на града, каза Панев. В бюджета липсват 24-те района и визия за развитието им, както и обяснение защо голяма част от исканите от тях средства не са включени в бюджета.


Столична община трябва да предприеме активни мерки, за да си реши приходната част на бюджета и да осигури по-добра събираемост. Панев призова за повече приходи от общинските дружества и за по-смело и реално налагане на санкции на всички нарушители.


"А не да вдигат данъците. Иначе през идния декември пак ще се иска вдигане на данъците", отбеляза той.


Лифтовете на Витоша пак са забравени


В предизборната си програма Фандъкова категорично обеща да възстанови Княжевския лифт до 2021 г. За да стане това, би трябвало в бюджета за тази да са предвидени средства, но такива няма, отбеляза Марта Георгиева от демократичната общност. Ежедневен автобус до Витоша, препоръча колегата й Тома Белев.


БСП: "Това е следизборен бюджет, без амбиции, без да е обърнат към хората"


Така коментира бюджета на Фандъкова Калоян Паргов, председател на групата на БСП в СОС. Милка Христова напомни, че изпълнението на миналогодишния бюджет е било доста слабо.


"Едва 84% изпълнение на приходната част, а при разходите - 85%. За образование бяха планирани 30 милиона лева, а се усвоиха 18 милиона", отбеляза тя, като добави, че и за 2020 г. са планирани пак 30 милиона лева за образование.


Паргов заяви, че за поредна година групата на социалистите показва на управляващите занижената и подценена приходна част в бюджета и добави, че това е традиционна практика на управляващите, за да може после да отчетат голяма събираемост.


"Ще предложим увеличение с 53 милиона лева в приходната част и ще ги заложим в определени приоритети. Единият от тях е децентрализация, за която всички говорим, но не я виждаме в този бюджет. Имам предвид разпределение на средства за самите райони. Хората отдавна очакват общината най-накрая да влезе в кварталите, а кметът Фандъкова да си изпълни предизборното обещание. Предлагаме в кварталите "Люлин" и "Младост" да има многофункционални спортни зали, Това са част и от нашите предизборни приоритети, които кметът Фандъкова споделяше в рамките на кампанията", каза Паргов преди гласуването на бюджета.


Районите пак са без реални свои бюджети


Двама районни кметове - на "Слатина" и на "Лозенец", присъстваха на обсъждането на бюджета в СОС, като по закон те нямат право на глас.


"От 41 направени предложения за "Слатина" в бюджета е влязло само едно. Отпадна ремонтът на част от ул. "Атанас Узунов", както и на ул. "Велчо Атанасов", а те са включвани в капиталовите програми на бюджетите на София за 2016 г., за 2017 г., за 2018 и 2019-а - също. Но за тази година не са. Защо не са изпълнени досега тези ремонти не мога да кажа. Въпросът ми е защо са отпаднали", обърна се към Фандъкова кметът на района Георги Илиев.


Той заяви, че е провел четири срещи с нея и тя го е уверявала, че ще има достатъчно средства за предложения за района, стига да са добре мотивирани. Накрая е получил уверение, че ще бъде извършен ремонт за 100 хиляди лева с ДДС от фирма "Хидрострой", с която общината вече имала договор за поддръжка на инфраструктурата на "Слатина". Срокът е до 31 март ремонтите да се направят, подчерта кметът Илиев.


"Къде е бюджетът на район "Лозенец"? Районът трябва да го има според наредбата за съставяне на бюджетната прогноза, член 2, алинея 2", запита Константин Павлов, кмет на района. Той призна, че е събирал данни за него от официални и полуофициални източници.


"Приемам това за дефект на свръхцентрализацията на общинските средства", подчерта Павлов. За всеки район се полагали по 10 хиляди лева за културни събития.


"Тези пари са подигравка - това са 16 стотинки на човек за година в района. Това е смешно", подчерта той. В "Лозенец" има квартали ("Кръстова вада"), които още са без улици, без канализация, очерта Павлов размерите на бъдещата неотложна работа в района.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK