Червената къща скоро ще стане къща-музей, обяви министър Боил Банов

Червената къща на ул. "Любен Каравелов" 15 в София

© Юлия Лазарова

Червената къща на ул. "Любен Каравелов" 15 в СофияВ Червената къща ще бъде създаден музей на известния скулптор Андрей Николов, обяви министърът на културата Боил Банов по време на парламентарния контрол. На софийската ул. "Любен Каравелов" 15 Центърът за култура и дебати организираше срещи със световни и наши интелектуалци и творци, но сградата е обект на спорове.


"Атака" пита кога ще се изнесе центърът за дебати


Народният представител от "Атака" Павел Шопов отправи питане към министър Банов кога там ще стане музей на Андрей Николов и "кога ще се изнесат тези хора" - организаторите на дебати и културни прояви в Червената къща.
Тезата на Шопов е, че Червената къща е домът на скулптора Андрей Николов и е дарена на Националната художествена галерия, за да се превърне в негов музей, а не да е място за дискусии и за авангардно кино и театър.


Не е дарена, а е отчуждена през 1974 г.


Министър Банов заяви, че Червената къща е отчуждена, а не е дарена през 1974 г. в полза на Националната художествена галерия. Тя е със статут на недвижима културна ценност с национално значение. Той уточни, че само част от сградата е държавна собственост, тъй като "надпартерният етаж и 12/14 части от нея са реституирани на наследниците на Иво Ташков". Министерството на кулутурата е предлагало на собствениците да откупи тяхната част, но те не са били съгласни да я продадат.


Преди да стане известно място за дискусии, в които са участвали Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимъти Снайдър и др., Червената къща е в окаяно състояние - с прокапал покрив и паднала мазилка. През 1999 г. Емма Москова, министър на културата в правителството на Иван Костов, прехвърля изоставения имот от НХГ към министерството, припомня "Сега". През 2001 г. Москова го предоставя на фондация "Гъливер Клиринг хауз" за създаване на културен център със срок за ползване от 10 години срещу цялостен ремонт. Вложени са 700 хил. лева в обновяването на сградата и през 2004 г. тя се превръща в Центъра за култура и дебат Червената къща.


НХГ изтегля експозицията със скулптури на Андрей Николов през 2013 г.


Паралелно от 2004 г. там е постоянната експозиция "Духът намира тялото" с над 20 творби на скулптора Андрей Николов. НХГ през 2013 г. прехвърля тези негови произведения в новата сграда "Квадрат 500".


През 2014 г., когато изтича срокът за ползването й, Министерството на културата поставя твърде висок наем и организаторите на центъра - Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова, обявяват, че ще го закрият. През цялото време те са плащали наем на съсобственика на сградата в размер на 13 хил. лева годишно и добавянето на още един наем е било непосилно за тях.


На изложба с наслов "Духът напуска тялото (Сбогом на Червената)" те представят продукцията на центъра - общо 2000 спектакъла, премиери на книги, прожекции и др. Тогава е намерено временно решение, за да не загубят софиянци утвърденото вече средище на авангардната мисъл и изкуство.


През юни 2018 г. на парламентарен контрол се обсъжда за пореден път бъдещето на Червената къща. Вежди Рашидов настоява тя да се закрие като център за дебати и да стане къща-музей на Андрей Николов.


БСП смята, че Червената къща е на "умните и красивите"


"Умните, красивите, богатите, бляскаво-сияйните, за тях едва ли ще е проблем да са на свободен наем", каза тогава депутатът Александър Симов (БСП) във въпрос какво прави министърът по темата. Те и сега са на свободен наем, отговори му Боил Банов.


Сега министър Банов заяви от парламентарната трибуна, че може да се разпорежда само с държавната собственост в сградата. Затова НХГ вече разработва вариант за временна експозиция със скулптури на Андрей Николов в Червената къща. Според него откриването й е предстоящо, но дали ще бъде обособена като кът, или ще се нарича музей той не се ангажира да каже.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK